παιδιά θα το ξαναπώ και ας γίνομαι κουραστικός. Η αερολογία πάει σύννεφο. Τουλάχιστον να υπάρχει μια συνέπεια σε αυτά που γράφονται και συγχρόνως μια αυτοκριτική. Πιο συγκεκριμένα:
1ο μπούλετ:
Παροχή.............επιστήμες
Το ότι ο φοιτητής πρέπει να έρχεται σε επαφή με ανθρωπιστικές,οικονομικές κτλ επιστήμες είναι προφανές και αναγκαίο. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι πρωτάκουστο-καινοτομία, δηλαδή ήταν γνωστό και όταν είχαν φτιάξει το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σπουδών. και τελικά τι έγινε? έχουμε ένα μάθημα δικαίου το οποίο ας μην το χαρακτηρίσω καλύτερα, έχουμε ένα μάθημα φιλοσοφίας όπου συζητάνε γιατι το μαύρο λέγεται μαύρο και όχι άσπρο, ένα μάθημα οικονομίας όπου στο τέλος του μαθήματος ούτε πως πάει η καμπύλη προσφοράς και ζήτησης δεν ξέρουμε.
Πρόταση: Να συζητηθεί επί του πρακτέου τί θα αλλάξει στα μαθήματα αυτά. Ποιος είναι ο στόχος της σχολής μέσω των μαθημάτων αυτών. Αυτά να γράψετε στην εισήγηση.
2ο μπούλετ:
Κατάλληλη...........περιεχομένου
Εγώ λέω να πείτε στους καθηγητές πρώτα να καταφέρουν να συννενοηθούν μεταξύ τους (πλην ελαχιστων εξαιρέσεων) διότι: πάμε στο μάθημα του επόμενου εξαμήνου και λέει ο καθηγητης: << καλά αυτό δεν το μάθατε στο τάδε μάθημα του προηγούμενου εξαμήνου?>>, <<τις πιθανότητες έπρεπε να μάθετε να τις εφαρμόζετε στην οδοποιια και όχι ποια η πιθανότητα να κάνεις φλοσ>> και πολλά άλλα παραδείγματα.
Επομένως το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχει αλληλουχία. Μια χαρά αλληλουχία υπάρχει. Η ασυννενοησια ειναι το πρόβλημα.
Πρόταση: προέχει να συζητήσουν οι καθηγητές, των μαθημάτων εκείνων που είναι σε αλληλουχία, για το πώς θα διαμορφώσουν μια συνολική ύλη και να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στο μάθημά του, ώστε να διαμορφώσουν το γενικότερο στόχο των μαθημάτων τους.
3ο μπούλετ:
Εμπλουτισμός..............μάθημα
ρε παιδιά θα βγάλω καπνούς με αυτά που διαβάζω. καλά λένε για εργαστηριακές δοκιμές όπου αν εξαιρέσεις τα μαθήματα των ΣΙΔΗΡΩΝ, σε ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑ (συμπεριλαμβανω και το ΠΑΥ οπου ηταν 100 ατομα ανα πειραμα,άρα ότι ναναι, αλλα κατι ειναι και αυτο,μην τα γειωνουμαι ολα) δεν γίνονται πειραματα. Δηλαδή παλιοτερα που υπηρχε ρευστο και δεν γινοταν, θα γινουν τωρα που δεν εχουμε στον ηλιο μοίρα σαν χώρα? Λοιπόν μην κοροιδευόμαστε.
Πρόταση: αν είναι να γίνει καμιά εργαστηριακή επίδειξη ας γίνουν λίγες και καλές. στόχος πιστεύω δεν είναι να κάνουμε πολλές και όπως ναναι. Ας αναλάβει το κάθε εργαστήριο να κάνει κάποια πειράματα, έστω με το χαρακτήρα της απλής επίδειξης.
4ο μπούλετ:
Παροχή............μαθήματα
πολύ καλή προσπάθεια αυτή με το σεμινάριο που γίνεται κάθε τρίτη, αλλά πιστεύω έχει αποτύχει. Αυτό φαίνεται και από την προσέλευση, δηλαδή δεν είναι δικιά μου εικασία.
το θέμα είναι γιατι απέτυχε, αυτό να συζητηθεί από την επιτροπή. Η άποψή μου είναι ότι απέτυχε επειδή είναι μια βελτιωμένη έκδοση των διαλέξεων της σχολής. Πιο συγκεκριμένα, ας έρθει ο άνθρωπος από το έργο και να μην μας κάνει διάλεξη γενικά και αόριστα για τα έργα της εταιρίας ή ας μην μας πει όλες τις λεπτομέρειες του έργου γρήγορα. Ας σταθεί σε 1-2 λεπτομέρειες που αξίζουν (ξέρει αυτός) και να μας πει πχ: ρε παιδιά βλέπετε τη ρωγμή εδώ, ξέρετε τι φταίει? ο σιδεράς δεν έβαλε καλά τα σίδερα, αλλά δεν φταίει αυτός γιατί ήταν δύσκολο κατασκευαστικά να τα τοποθετήσει, οπότε ήταν αναπόφευκτο, γι αυτό κάναμε την τάδε λύση.
εε αυτό δεν γίνεται στο σεμινάριο.
6ο μπούλετ:
μείωση του.............μαθησιακα αποτελεσματα
το αν θα μειωθουν τα μαθηματα ή όχι είναι μια μεγάλη κουβέντα. Γιατι?
γιατι για να δουμε αν καποιο περισσευει ή αν κάποια μπορούν να συγχωνευτούν, πρέπει πρώτα να διδάσκονται όλα τα υπάρχοντα μαθήματα σωστά, με σαφείς στόχους το καθένα, και μετά να δούμε αν κάποια αλληλοεπικαλύπτονται, ή αν κάποια όντως είναι ανούσια. Οπότε ας μην προτρέχουμε, ας διορθώσουμε πρώτα τα βασικά και μετά βλέποντας και κάνοντας.
Αυτά από εμένα. παρακαλώ να τεθούν και άλλες απόψεις επί τούτου, γιατι μην ξεχνάμε στόχος είναι να δώσουμε κάποιου είδους κατεύθυνση-βοηθεια στην επιτροπή. επίσης καλώ το διοικητικό συμβούλιο (εκπροσώπους φοιτητών) να συγκαλέσουν συνέλευση για το θέμα αυτό, με μαζική συμμετοχή των φοιτητών ώστε να συζητηθούν τέτοια κομβικά θέματα.
Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον,για τους επόμενους που θα έρθουν στη σχολή, τα πράγματα να είναι καλύτερα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείς μια ηγεσία είναι να διερωτάσαι τι σφάλματα είναι ικανοί να κάνουν.