Σε συνέχεια των παραπάνω αναρτήσεων, κάνω και εγώ κάποιες παρατηρήσεις και συγκρίσεις του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών σε σχέση με το ισχύον.
1. Οι ώρες που αναγράφονται στις παρενθέσεις είναι προφανώς ανά βδομάδα:
-Σήμερα: "Εισαγωγή στο Σιδηροπαγές Σκυρόδεμα" και "Σιδηροπαγές Σκυρόδεμα" (9 ώρες), προτεινόμενο: Σιδηροπαγές Σκυρόδεμα (4 ώρες)
-Σήμερα: Εδαφομηχανική Ι, ΙΙ (8 ώρες, χωρίς εργαστήριο), προτεινόμενο: Εδαφομηχανική (5 ώρες + 1 εργ.)
-Σήμερα: Στατικές Ι,ΙΙ,ΙΙΙ (14 ώρες), προτεινόμενο: Στατική Ι,ΙΙ (8 ώρες, μέρος της σημερινής Στατ. ΙΙΙ θα διδάσκεται μόνο στους δομοστατικούς)
-Σήμερα: Οδοποιία Ι,ΙΙ (8 ώρες), προτεινόμενο: Οδοποιία (4 ώρες)
-Σήμερα: Σιδηρές κατασκευές Ι,ΙΙ (10 ώρες), προτεινόμενο: Μεταλλικές κατασκευές (5 ώρες)
Προσωπικά θεωρώ επιβεβλημένη τόσο την μείωση του αριθμού των μαθημάτων ανά εξάμηνο όσο και των ωρών διδασκαλίας. Το ερώτημα είναι αν μαζί με τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των παραπάνω μαθημάτων μειωθεί και η παρεχόμενη γνώση πάνω στο αντικείμενο που πραγματεύεται καθένα ξεχωριστά καθώς οι διαφορές στις ώρες διδασκαλίας τουλάχιστον είναι πολύ μεγάλες. Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μία απάντηση σε αυτό το ζήτημα τόσο από τους σχεδιαστές του νέου προγράμματος όσο και από τους διδάσκοντες αυτών των μαθημάτων.
2. Το σημερινό μάθημα "Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις & Μιγαδικές Συναρτήσεις" (4 ώρες) σπάει σε δύο: "Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις" και "Μιγαδικές Συναρτήσεις" (3 ώρες έκαστο), τα οποία θα είναι πλέον επιλογής και όχι κορμού (μαζί με το "Στοιχεία Φιλοσοφίας και Θεωρία Γνώσεων"). Με δεδομένο ότι πολλές σχολές Π/Μ το έχουν ως υποχρεωτικό μάθημα, το μαθηματικό υπόβαθρο του δεν είναι απαραίτητο; Γιατί το παρακολουθούσαμε μέχρι σήμερα ως μάθημα κορμού;
3. Κάποια θετικά στοιχεία:
-Η διδασκαλία του μαθήματος των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής από μέλη ΔΕΠ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και όχι από ΣΕΜΦΕ (αυτή η λογική πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα μαθήματα όπως οι μηχανικές). Νομίζω πάντως ότι θα ήταν καλύτερο να διδαχτεί και να ολοκληρωθεί η διδασκαλία του πριν την έναρξη του μαθήματος της Υδρολογίας.
-Η συγχώνευση της Αντοχής των Υλικών και της ΠΑΥ
-Η προσθήκη των Οδοστρωμάτων
-Η προσθήκη απογευματινών δραστηριοτήτων
-Η συγχώνευση των μαθημάτων "Προγραμματισμός Η/Υ", "Εφαρμογές Η/Υ" και "Εισαγωγή στη Βελτιστοποίηση Συστημάτων"
-Η θέσπιση των ξένων γλωσσών ως προαιρετικά μαθήματα, αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα στο 4ο εξάμηνο ήταν απλά παρωδία.
Πρόταση του κ. Ευστρατιάδη η οποία αναρτήθηκε εδώ. Την αναδημοσιεύω επειδή δεν έχει αναφερθεί στο παρόν topic.Δεδομένου ότι τα ενεργειακά έργα και ο ενεργειακός σχεδιασμός άπτονται όλο και πιο πολύ των δραστηριοτήτων του ΠΜ, θεωρώ ότι ένα αντίστοιχο μάθημα (ενεργειακή τεχνολογία 3ου εξαμήνου, ενδεχομένως με πιο στοχευμένη ύλη), θα έπρεπε να εισαχθεί στον κορμό, αντί να είναι μάθημα επιλογής.