Είναι αναμφισβήτητο ότι η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε --ανάμεσα σε άλλα-- και σε ένα πλήθος ξένων διανοουμένων, που, ήδη από το 2010 έκαναν το ζήτημα του ελληνικού χρέους ζήτημα στα διεθνή ΜΜΕ, και που παρήλασαν, ο ένας μετά τον άλλο, από εκδηλώσεις που ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του κόμματος. Εξίσου αναμφισβήτητο είναι ότι κανείς δεν λειτούργησε ως "celebrity endorser" περισσότερο από τον ήδη γνωστό στην Ελλάδα πολύ πριν την κρίση Σλαβόι Ζίζεκ. Ανάμεσα όμως στον Ζίζεκ και όλους τους υπόλοιπους υπάρχει μια σημαντική διαφορά, η οποία κάνει την πριμοδότηση του δεύτερου ένα ιδιαίτερα προβληματικό θέμα. Και αυτό γιατί κανείς από όλους τους πλην Ζίζεκ διανοούμενους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεν είχε την δική του τάση σε "σκανδαλώδεις"-"προκλητικές" δηλώσεις περί κομμουνισμού και κομμουνιστικής ιστορίας. Έτσι, η στήριξή τους έγινε μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως αυτή εκφράζεται από διάφορα ρεύματα της σκέψης της ιντελιγκέντσια, από τον Αγκάμπεν στον Μπαλιμπάρ ή τον Ταρίκ Αλί. Στην περίπτωση όμως του Ζίζεκ, της στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί κάθε είδους φετιχιστικές προβολές πάνω στον επαναστατικό κομμουνισμό, των οποίων οι κατευθύνσεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
α) απόσπαση των βίαιων επεισοδίων του επαναστατικού κομμουνισμού από την μελέτη ιστορικών καταστάσεων, στόχων, αντιθέσεων και συσχετισμών δύναμης, και συνεπακόλουθη αναγωγή της βίας σε συνώνυμο του "ριζοσπαστισμού" ως τέτοιου
β) εξίσωση της τρομοκρατικής βίας με την επαναστατική "αυθεντικότητα"
και
γ) εξίσωση της τρομοκρατικής βίας με τον "πραγματισμό" της "ανάληψης ευθύνης" για την "πράξη."
Σε παλαιότερά μας κείμενα, ήδη από το
2009 και ξανά στις αρχές του
2012, θίξαμε το θέμα των στρεβλώσεων και παραχαράξεων που συνόδευσαν την "σταλινο-μαοϊκο-λενινιστικο-ιακωβινική" (αυστηρά χωρίς νόημα φράση) ή απλούστερα και πιο to the point "τρομοκρατική" περίοδο του Σλοβένου, την οποία ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται για την πιστοποίηση των λεγομένων μας μπορεί να εξετάσει στα εξής έργα: Revolution at the Gates: Zizek on Lenin, the 1917 Writings (Verso, 2004)· Zizek presents Mao: On Practice and Contradiction (Verso, 2007)· Zizek presents Robespierre: Virtue and Terror (Verso, 2007). Όπως θα προσέξατε ήδη, όλα αυτά τα έργα, όπως και τα μικρότερα άρθρα που τα συνόδευσαν, εκδόθηκαν πριν την κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008. Μετά την κρίση, φυσικά, ο Σλοβένος έβαλε άφθονο, πολύ άφθονο νερό στο κρασί του. Τόσο άφθονο, ώστε τον Ιανουάριο του 2010 να δηλώσει, στους
Times της Ινδίας:
"Για μένα, ο κομμουνισμός του εικοστού αιώνα είναι η μεγαλύτερη ηθικοπολιτική καταστροφή της ιστορίας. Μεγαλύτερη καταστροφή από τον φασισμό" ("For me, the 20th century communism is the biggest ethical-political catastrophe in history, greater catastrophe than fascism"). Ο απορών γιατί ένας άνθρωπος με τέτοια άποψη αφιερώνει χρόνο για να επανεκδώσει κλασικά έργα του επαναστατικού Μαρξισμού και Ιακωβινισμού παρακαλείται να ρωτήσει τον ίδιο, και αν τον ρωτήσει, να του διακομίσει ότι θα τον γιαούρτωνα μετά μπινελικίων ευχαρίστως για τα χαμένα μου λεφτάκια στα εν λόγω βιβλία).
Σε γενικές γραμμές, και χωρίς να μπούμε σε αχρείαστες λεπτομέρειες, η θλιβερή καριέρα αυτού του θλιβερού ανθρώπου από το 2004 ως το 2012 συνοψίζεται σε δύο στάδια:
α) ένα στάδιο υστερικής ταύτισης με ό,τι πιο βίαιο και τρομοκρατικό μπορούσε να εντοπίσει --και συνηθέστερα να επινοήσει-- στην παγκόσμια ιστορία του κομμουνισμού, από το 2004 ως το 2008
και
β) ένα στάδιο όπου αυτή η πρότερη υστερική ταύτιση χρεώνεται στον ίδιο τον κομμουνισμό, που τώρα αποκηρύσσεται ως "η μεγαλύτερη καταστροφή του 20ου αιώνα", ενώ στο θέατρο μεταμέλειας για το προηγούμενο θέατρο υπερεπαναστικότητας προστίθεται τώρα η "ώριμη" απόφαση να προωθηθεί με τα χίλια το ΚΕΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που "
δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη", να "
σωθεί η Ευρώπη και η κληρονομιά της",
να κατακευραυνωθεί ο "αντισημιτισμός" απ' τον οποίο κινδυνεύουν οι φιλοπαλαιστίνιοι ισραηλινοί ακτιβιστές, και
να εξυψωθεί όπως του πρέπει το ευρωπαϊκό μεγαλείο απέναντι στους επικίνδυνους φονταμενταλιστές του Ισλάμ.Φυσικά, τα δύο αυτά στάδια δεν είναι απόλυτα και καθαρά διακριτά: υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις, κι έτσι θα βρούμε σποραδικά φλερτ με την θεατρική τρομοκρατία στην δεύτερη φάση και παιάνες στην ευρωπαϊκή realpolitik και την καθολική ανωτερότητα της Δύσης στην πρώτη. Αυτό βέβαια καθιστά το αμάλγαμα όχι απλώς πιο ασυνάρτητο αλλά και πιο πολιτικά αποκρουστικό.
Επιλέγοντας τον Ζίζεκ ως βασικό "πρεσβευτή" του στην Ευρώπη (όπως και ο Ζίζεκ βέβαια επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική ενσάρκωση του είδους σκέψης που προωθούσε), ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να θεώρησε ότι εισπράττει μεγάλα ωφέλη. Πιθανώς να θεώρησε ότι το υστερικό θέατρο του Σλοβένου ταίριαζε γάντι στην δική του παράσταση για δύο αντιθετικά και αντιφατικά ακροατήρια τα οποία θα τον επιβράβευαν για τους εντελώς αντίθετους λόγους:
το ένα επειδή θα εισέπραττε έναν ντούρο εφηβικό υπερεπαναστατισμό γεμάτο ρητορικές εξάρσεις και βαρύγδουπες διακηρύξεις, το άλλο επειδή θα ήταν αρκετά κυνικό ώστε να αντιληφθεί τον
υπολογιστικό και συναινετικό ευρωπραγματισμό που διατρέχει με συνέπεια τον διακηρυξιακό πριαπισμό του πρώτου. Δύο διγλωσσίες --του ψευδοφιλοσόφου της εποχής και του ψευδεπίγραφου κόμματός της-- φτιαγμένες για να συνταιριάξουν αρμονικά η μία με την άλλη. Μέχρι εδώ, όλα καλά από διαφημιστική σκοπιά.
Οι δηλώσεις ενός "bona fide" fan του Στάλιν για τους "σταλινιστές" ως κόμμα "ψευδοριζοσπαστών" που "ξέχασαν να πεθάνουν", και η παράδοση του Λένιν δεμένου πισθάγκωνα πάνω στο πτώμα του Κέινς, ως εμπνευστή της "ηρωϊκής" ανάληψης "ευθύνης" της "έλλογης" αστικής τάξης ("
Αν περιμένει κανείς για τη σωστή στιγμή, αυτή δεν θα έρθει. Μπορείτε είτε να καθίσετε άνετα και βολικά και να παρακολουθήσετε πώς αποσυντίθενται οι κοινωνίες σας, όπως προτείνουν τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, είτε να παρέμβετε ηρωικά, έχοντας πλήρη συνείδηση της δυσκολίας της κατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη σωστή επιλογή" [...] "δεν εκπροσωπεί την τρέλα της ακραίας Αριστεράς, αλλά τη φωνή της πραγματιστικής λογικής που αντισταθμίζει την τρέλα της ιδεολογίας της αγοράς")--όλα αυτά ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα των βαλκάνιων αετονύχηδων της παρέας, που "ξέρουν τα κόλπα." Και επιβραβεύθηκαν σε ό,τι αφορά τη λεηλασία του εκλογικού ποσοστού του εξ αριστερών αντιπάλου.
Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Γιατί όλη αυτή την θλιβερή παράτα την παρακολουθούσε επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άκρα δεξιά (λυπούμεθα, η "σκέτη δεξιά" έχει τελειώσει στην Ελλάδα). Η οποία φυσικά την εκμεταλλεύτηκε τα μέγιστα, κάνοντας κάτι πάρα πολύ απλό με το υλικό που της προσέφερε απλόχερα ο Σλοβένος κλόουν: κάνοντας (με αξιοζήλευτη αυτοσυγκράτηση των χαχανητών της) πως παίρνει "στα σοβαρά" την ανοιχτά ξεκαρδιστική για μας τους υπόλοιπους στο "άλλο άκρο" μπλόφα του "κομμουνισμού" του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να στείλει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ πακέτο στο άκρο του επιτρεπτού φάσματος "αριστερού λόγου". Και καθιστώντας τον έτσι τον ίδιο κάτι που με το ζόρι μπορεί να γίνει ανεκτό μέσα στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας και νομιμοφροσύνης -- και φυσικά, εξφενδονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το ΚΚΕ, που αναμφισβήτητα για όλους πια είναι ακόμα πιο "αριστερό", στην στρατόσφαιρα της παλαβής, απαράδεκτης και εθνικώς επικίνδυνης αριστεροσύνης. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Γιάννης Πρετεντέρης, 15/7/2012:Αν πιστέψω όσα γράφει σε άρθρο του στον προχθεσινό «Le Monde», η λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα για τον (αυτοαποκαλούμενο) φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ είναι (περίπου) ο ΣΥΡΙΖΑ!
Δεν ξέρω αν η ιδέα είναι χρήσιμη για την Ευρώπη. Μάλλον όμως δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προτού ανακαλύψει την αλήθεια στον δρόμο για την Κουμουνδούρου, ο Ζίζεκ έχει πει την καλή του κουβέντα για τον Λένιν, τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον Πολ Ποτ, αλλά και τον εθνικοσοσιαλισμό - πράγμα που σημαίνει ότι ο Τσίπρας είναι ίσως ο μοναδικός ήρωας του Ζίζεκ που δεν μετράει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πτώματα στο ενεργητικό του […]
Αναρωτιέμαι όμως γιατί χρειάζεται να πάνε τόσο μακριά για να αναζητήσουν μια εξήγηση.
Γιατί δηλαδή δεν δέχονται κάτι πολύ πιο απλό: ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλησε να αποτελέσει η χώρα του το «σύγχρονο παράδειγμα κομμουνισμού», ούτε ψάχνει για «λύσεις που θα προέρχονται από τη ριζοσπαστική Αριστερά».
Πάσχος Μανδραβέλης, 13/6/2012:Ποιο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ιφικράτη Αμυρά; Και γιατί τον απέσυρε, τελικώς, από τα ψηφοδέλτιά του; Είναι οι διαφορές τους αισθητικού τύπου, επειδή ο (έστω για λίγες ώρες) υποψήφιος βουλευτής του μιλούσε για ένοπλη αυτοοργάνωση του λαού με τσεκούρια, μαχαίρια, πιστόλια κ.λπ.;
Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιδεολογική νομιμοποίηση της βίας και το βαθύτατο έλλειμμα σεβασμού προς τους δημοκρατικούς κανόνες. Δεν θα μιλήσουμε για τα στελέχη του που αθώωσαν πολιτικά τη δολοφονική δράση των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη». Ούτε στις πομφόλυγες του κ. Τσίπρα για τον αιματοβαμμένο κομμουνιστή ηγέτη της Κίνας: «Η σκέψη του Μάο σε πολλά σημεία της αξίζει. Το πιστεύω αυτό».
Θα αναφερθούμε στον σταρ της ποπ «διανόησης» κ. Σλαβόι Ζίζεκ, μιας και τον έφερε στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας για να μιλήσει μαζί του και να δώσει συμβουλές πώς θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα διάφορα παραληρήματά του ο Σλοβένος ψυχαναλυτής εκθειάζει ανοιχτά τη βία. (Εννοείται, μόνο την κόκκινη. Η μαύρη βία είναι αξιωματικά απεχθής.) Εκθείασε τον σφαγέα 2 εκατομμυρίων Καμποτζιανών: «ήθελα να παρουσιάσω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πολ Ποτ. Ηταν ένα ακραίο καθεστώς, όπου μερικές ιστορικές τάσεις εκφράζονταν σε καθαρή μορφή»· έγραψε υπέρ των σταλινικών διώξεων διανοουμένων παρ’ όλο που οι τελευταίοι δεν έκαναν τίποτε· έδειξε παραστατικά στην τηλεόραση πώς κόβονται τα κεφάλια των αντεπαναστατών κ.ά. Δηλαδή, υπό μία έννοια, ο κ. Αμυράς, που πρότεινε να αντισταθούμε στην κατοχή κόβοντας τα καλώδια της ΔΕΗ, μάλλον ρεφορμιστής είναι.
Ιστολόγιο "Εθνο-λογικά":Για τον ημιπαράφρονα Σλοβένο αμπελοφιλόσοφο Σλαβόϊ Ζίζεκ, σημερινό είδωλο και "γκουρού" των Συριζαίων, είχαμε αναφερθεί σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις: Στις 13 Ιουνίου 2012 αναδημοσιεύσαμε (http://ethnologic.blogspot.gr/2012/06/1.html) την συνέντευξή του στα ΝΕΑ με τίτλο "Στο τρελό μυαλό του Σλάβοϊ Ζίζεκ" και στις 14 Ιουνίου το "βιτριολικό" άρθρο του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη από την Athens Review of Books, τχ. 21, Σεπτέμβριος 2011 με τον τίτλο "Σλάβοϊ Ζίζεκ: Ο ριζοσπάστης διασκεδαστής" και τον ειρωνικότατο υπότιτλο "Εγχειρίδια για να κόψουμε τους όρχεις του καπιταλισμού" (http://ethnologic.blogspot.gr/2012/06/2.html).
Στο
παλαιότερο ποστ του ίδιου ιστολογίου:
Ένας από αυτούς τους φαιδρούς τύπους, που πολύ θαυμάζεται από συγκεκριμένουν κύκλους ιθαγενών θολοκουλτουριάρηδων και χαβιαροαριστερών είναι και το παραπάνω εικονιζόμενο νούμερο.
Λ. Χατζηπροδρομίδης, Athens Review of Books:Ο Ζίζεκ λειτουργεί ως «φιλόσοφος» του λαϊκισμού με τη βεβαιότητα που του δίνει η ιστορική ανευθυνότητα του μαρξισμού-λενινισμού, δηλαδή του σταλινισμού.[...] Σε δίωρη συνέντευξή του, το 2007, στην TV Ζάγκρεμπ της Κροατίας, αφού οι συνεργάτες του σταθμού τονίσουν ότι οι τοίχοι του σπιτιού του είναι γεμάτοι από προσωπογραφίες του Στάλιν και του Λένιν, ο Ζίζεκ εξηγεί για ποιον λόγο στις εκλογές του 1990 στη Σλοβενία κατέβηκε με συνθήματα υπέρ του Πολ Ποτ: «Ήθελα να παρουσιάσω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πολ Ποτ. Ήταν ένα ακραίο καθεστώς, όπου μερικές ιστορικές τάσεις εκφράζονταν σε καθαρή μορφή». Ο Ζίζεκ εντυπωσιάζεται από τις καθαρές μορφές, που δεν είναι η γενοκτονία δυο εκατομμυρίων κατοίκων της Καμπότζης, δηλαδή το 25% του πληθυσμού, αλλά ότι «ήταν ένα καθεστώς που θεωρούσε τον εαυτό του ως παράνομο. Ο Πολ Ποτ μερικούς μήνες πριν την πτώση του αναγνώρισε ότι ήταν Γενικός Γραμματέας του Κόμματος».[...] Μεγάλη αδυναμία του είναι η διάκριση μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν, όπου παρουσιάζει τη σκηνή «όταν οι Ναζί χειροκροτούν τον Χίτλερ, ενώ εκείνος παραμένει ακίνητος, αντίθετα όταν οι κομμουνιστές χειροκροτούν τον Στάλιν συμμετέχει και ο ίδιος στο χειροκρότημα». Άλλη «τρομακτική» διαφορά, σύμφωνα πάντα με τον Ζίζεκ, είναι ότι «στα γενέθλια του Στάλιν έστελναν τηλεγραφήματα από τα Γκουλάγκ, ενώ στον Χίτλερ κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο. Γι’ αυτό ο σταλινισμός ανήκει στον Διαφωτισμό». Ο Ζίζεκ εκτιμά τόσο πολύ τον σταλινισμό ώστε τον εντάσσει στον Διαφωτισμό!
Η αδυναμία του για τις καθαρές μορφές εκφράζεται και στη σύγκριση των ελευθεριών στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. «Στην Ουγγαρία το καθεστώς ήταν φιλελεύθερο, ενώ στη Γιουγκοσλαβία δεν ήταν καθαρά τα πράγματα. Προτιμώ την Ανατολική Γερμανία, γιατί η κατάσταση ήταν καθαρή, ήξερες πού είναι η εξουσία. Η Γιουγκοσλαβία πλήρωσε τον φιλελευθερισμό της με τους πολέμους της στο τέλος, το 1991-1995».[...] Και είναι συγκινητική η αποκάλυψη ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος του Πολ Ποτ, «η επιθυμία του να οδηγήσει τη χώρα του στο έτος μηδέν και να σβήσει τις αναμνήσεις των κατοίκων του». Το πιο απλό που έκανε ο Πολ Ποτ ήταν να εξαφανίσει δυο εκατομμύρια κατοίκους· δεν ασχολούνταν με σβήσιμο αναμνήσεων. [...] Ο Ζίζεκ δεν ξέρει τίποτα για τη σκηνοθεσία στις δίκες της Μόσχας, για τις πρόβες πριν την τελική «παράσταση», για τα εκατομμύρια αθώων στα Γκουλάγκ, για την εξαφάνιση από τον Στάλιν όλης της γενιάς της επανάστασης του 1917. Στη Γιουγκοσλαβία που ήταν το πρώτο κόμμα-κράτος που αντιτάχθηκε στον σταλινισμό, από το 1948, χιλιάδες βιβλία έχουν δημοσιευθεί για την παρωδία του σταλινικού διαφωτισμού. Ο Ζίζεκ προσπαθεί μέσα από τη σύγκριση με τον ναζισμό να εμφανίσει ανθρώπινο τον σταλινισμό, όπως ο ναζισμός προσπαθούσε να δικαιώσει την ύπαρξή του επικαλούμενος την αντιμετώπιση του κομμουνισμού ο οποίος είχε προηγηθεί. Εντυπωσιακή «φιλοσοφική» ανάλυση!
Η προσπάθειά του δεν είναι να αποκαλύψει τις πραγματικές σχέσεις στην κοινωνία, αλλά να τις κατευθύνει στο ιδεολογικό πεδίο που τον βολεύει, αποκρύπτοντας ουσιαστικά τις σχέσεις εξουσίας. Η αναφορά του στον Στάλιν δεν υπεισέρχεται στην εξουσιαστική μορφή του και στην καταπίεση της κοινωνίας, αλλά τοποθετείται στο επίπεδο της επιτυχίας, της προόδου και των διαφόρων βαθμίδων της. Καμιά ανάλυση ηγέτη-μάζας, εξαφάνιση του ανθρώπου από το ιστορικό προσκήνιο και μετατροπή του σε μάσκα. Ο λόγος του είναι περιορισμένος στην προβολή του ιστορικού σχήματος του σταλινισμού, χωρίς να τον ενδιαφέρει η πραγματική ζωή των ανθρώπων για τους οποίους υποτίθεται ότι γίνονται οι επαναστάσεις και οι αλλαγές.[...] Ο αντιδυτικισμός [sic!] του Ζίζεκ τον οδηγεί σε παιδαριώδεις αναλύσεις για τη γιουγκοσλαβική τραγωδία, αφού ψάχνει να βρει πού έχουν κάνει λάθος οι Δυτικοί, αντί να επικεντρωθεί στο τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία.
Iστολόγιο
The Elf at Bay, 4/6/2012:Η παρουσία του Σλοβένου φιλοσόφου Ζίζεκ στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, θύμισε εντόνως την πείνα του κοσμάκη για στερεότυπα [...] Η θλιβερή διαπίστωση παραμένει όσο κι αν οι περισσότεροι εξακολουθούν να φωνάζουν για προσωπική (πάντα) δικαιοσύνη· ο πάλαι ποτέ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ & της ΠΡΟΟΔΟΥ, έχει μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα που αναπολεί ξεπερασμένη σοσιαλιστική ουτοπία.
Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ της "αναδιαπραγμάτευσης", της "υπεύθυνης αντιπολίτευσης", του "έξω απ' το ευρώ; Ούτε για πλάκα", του "χτίστε κέντρα φιλοξενείας μεταναστών", και του "πού είναι η αριστερά να καταδικάσει τους κακούς δικτάτορες που ανατρέπουν δικαιολογημένα η ΗΠΑ και η ΕΕ", έγινε από λίγο ως πολύ, κόμμα του Πολ Ποτ, αιμοσταγής φορέας του σταλινικού ολοκληρωτισμού, μαο-λενινιστικός τρομοκράτης, υπέρμαχος των Δικών της Μόσχας, συνυπεύθυνος για τα Γκούλαγκ, κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και την ησυχία του νοικοκύρη ανθρώπου.
Και κάπως έτσι, φτάσαμε και στην
ανακοίνωση των "αγανακτισμένων πολιτών" Κυψέλης και Αγίου Παντελεήμονα:
Μετά από την απροκάλυπτη συμπαράσταση στην παρανομία που μαστίζει την πόλη, που εκφράζεται μέσα από ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, εμείς οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας, ακομμάτιστοι, αλλά ενεργοί πολίτες, αισθανόμαστε βαθιά θιγόμενοι και για τον λόγο αυτό χρωστάμε επιτέλους μία απάντηση σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα δουλεύουν για την καταστροφή της πόλης και της χώρας κρυμμένοι πίσω από ένα δήθεν «αριστερό» προσωπείο «ανθρωπισμού» και «αλληλεγγύης».
Και ιδού, εν συνόψει, η τεράστια επιτυχία της χρήσης του "τρομερού όπλου" του Σλοβένου για πολιτικούς σκοπούς:
α) Ο Μποράτ, στην προσπάθειά του να μαζέψει τις εκατομμύρια ηλιθιότητες που έχει ξεστομίσει, ή επειδή είναι ψυχωτικός, ή επειδή είναι εντελώς προβοκάτορας, προβαίνει σωρηδόν σε δηλώσεις μετανοίας που θα ζήλευε ο Μανδραβέλης, κηρύσσοντας τον κομμουνισμό τη "μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα" και "χειρότερο του φασισμού" ή ευχόμενος να ψοφήσουμε εμείς οι "σταλινικοί" και "ψευδοριζοσπάστες."
β) Οι κομμουνιστές κοντεύουμε να του κάνουμε τη χάρη παθαίνοντας εγκεφαλικό με το πώς αυτός ο τρισάθλιος καραγκιόζης κατέληξε ποτέ να θεωρείται "κομμουνιστής" και συνεπώς να μας "εκπροσωπεί" και από πάνω, να θεωρείται πως μιλά εκ μέρους μας. Φυσικά, αφού ο Ζίζεκ έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ λενινιστικο-μαοϊκο-σταλινικο-πολποτικό στα μυαλά των ηλιθίων που έχουν πλημμυρίσει τη χώρα ελέω εκπαίδευσης στυλ Ζίζεκ, εμείς είμαστε από Μάο-Μάο και πέρα. Είναι σκάνδαλο που δεν έχουμε ακόμα κηρυχτεί παράνομο κόμμα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη υπερβολικά κομμουνιστικός.
γ) Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, αφού παίξανε εντελώς ανεξόδως και στα λόγια τους επαναστάτες και χαρήκανε κι αυτοί σαν παιδιά, είναι κλεισμένοι στη γωνία και τα κατάφεραν τάχιστα να μην μπορούν να ξεστομίσουν κιχ που να θυμίζει, έστω μακρινά, τη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου που υπερψήφισε η μισή Ελλάδα το 1981 χωρίς να χαρακτηριστούν Λαυρέντι Μπέρια, Πολ Ποτ και Ίντι Αμίν Νταντά σε ένα πακέτο, με τη διαβολική ομορφιά του Τσίπρα για προσωπείο. Πράγμα που φυσικά βολεύει την "δεξιά πτέρυγα" και μόνο, η οποία αποκτά ανεξέλεγκτο πλεονέκτημα "για το καλό του κόμματος", που θα "πρέπει να διορθώσει την εικόνα του ως εξτρεμιστικού", κάνοντας, φυσικά, ακόμα περισσότερο την πάπια για την πλήρη αποκτήνωση του καπιταλισμού εθνικά και ευρωπαϊκά.
δ) Και η δεξιά, χαρούμενα μαζεμένη ολόκληρη στα άκρα, κάνει πάρτι, έχοντας μετατοπίσει, με την γενναιόδωρη βοήθεια του επικίνδυνου καραγκιόζη που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρεσβευτή του, το τοπίο του "έλλογου" δεξιότερα κατά χιλιόμετρα, τόσο ώστε "συλλογική σύμβαση=υποστήριξη στον Πακιστανό βιαστή=Γκούλαγκ, το λέει και ο Ζίζεκ".
Και κάτσε εσύ να εξηγήσεις στον υστερικό και αμόρφωτο νεοδεξιό που έχει πάρει το μάτι του τρία-τέσσερα ανισόρροπα τσιτάτα του Σχιζοφρενούς Δολοφόνου της Πολιτικής Φιλοσοφίας ότι όχι, ο Λένιν δεν φετιχοποίησε ποτέ την τρομοκρατική βία, δεν την ταύτισε ποτέ με την "αυθεντικότητα" και την "ευθύνη στην πράξη". Κάτσε εσύ και φώναζε: να, διάβασε και τον συντηρητικό
John Gray, που γράφει ότι οι "θέσεις του Ζίζεκ" για τη βία θα ήταν "αναμφίβολα ανάθεμα για τον Λένιν." Τώρα είναι αργά. Tο πουλάκι πέταξε, έγινε πουλί εικοσιπρωτοαπριλιανό, και καλή μας τύχη καθώς οι χρυσαύγουλοι θα μαχαιρώνουν και μεις θα είμαστε οι "εξτρεμιστές" της κατάστασης. Αφού το λέει και ο Ζίζεκ.