
1. καλή εγγύηση: ψάξε λίγο για σχόλια σε τεχνολογικά forums να δεις ποιες εταιρίες έχουν προβλήματα (π.χ. στέλνουν έξω και κάνουν 2 μήνες να στο φτιάξουν) και ποιες τα πάνε καλύτερα. Δεν θες να σου μείνει στο χέρι και να πρέπει ή να πληρώσεις 300 για επισκευή, ή 300+ για καινούργιο laptop...
2. καλή μπαταρία: σπάνια ο κατασκευαστής αναφέρει κάτι. Υπάρχουν σχετικά reviews. Μπορείς να συγκρίνεις τουλάχιστον τη χωρητικότητα που έχει κάθε μπαταρία (πόσα "mAh") ή, ακόμα πιο χοντρικά, πόσα κελιά έχει.
3. καλή οθόνη: να είναι φωτεινή και να έχει καλές γωνίες θέασης. Σκέψου οτι πολλές φορές θα θες να δεις ταινία με κάποιον άλλο ή να συνεργαστείς τέλος πάντων με κάποιον άνθρωπο. Φωτεινή ώστε να μπορείς να δουλέψεις σε περιβάλλον με πολύ φως (ήλιο κτλ). Συνήθως οι οθόνες των laptop είναι αρκετά χάλια και θα ήταν καλό να τη δεις από κοντά. Προτίμησε οθόνη LED, αν και συνήθως τις συναντάς σε ακριβότερα. Επίσης κατά το δυνατόν υψηλή ανάλυση (στα 15ρια η τυπική είναι 1366*768, υπάρχουν και λίγα με 1920*1080). Όχι τόσο για ταινίες κτλ, όσο για το χώρο που σου δίνει στο desktop και σε ό,τι προγράμματα χρησιμοποιείς (ειδικά στο autocad που θες όπως λες θα την ευχαριστηθείς).
4. γρήγορο σκληρό δίσκο: Τα περισσότερα laptops έχουν σκληρό δίσκο 5400rpm. Στους σταθερούς υπολογιστές συνήθως έχουν σκληρό δίσκο 7200rpm εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τελευταία εμφανίζονται και μερικά laptops με 7200rpm δίσκο. Οι άλλοι γενικώς σέρνονται και, αν έχεις συνηθίσει από desktop, θα σου κακοφανεί όταν θα μεταφέρεις αρχεία κτλ. Φυσικά laptops με 7200rpm είναι ακριβότερα.
5. καλό πληκτρολόγιο: Αν γράφεις γρήγορα θα σου σπάσουν τα νεύρα πληκτρολόγια με διαστάσεις διαφορετικές των standards. Συνηθίζουν για λόγους αισθητικούς ή και πρακτικούς να βάζουν πληκτρολόγια με πλατύτερα ή στενότερα πλήκτρα. Τα στενότερα συνήθως οφείλονται στο numpad. Είναι κάτι που θα μου άρεσε, αλλά προτιμώ να έχω κανονικό μέγεθος πλήκτρων παρά numpad. Επίσης θεωρώ πολύ άσχημο το γυαλιστερό πληκτρολόγιο (λερώνει συνέχεια, δαχτυλιές παντού κτλ, συν οτι γλιστράει).
Γενική συμβουλή: ψάξε λίγο και στο εξωτερικό, σε online καταστήματα, όπως επίσης και στα e-shops των κατασκευαστών. Ορισμένοι έχουν και build to order (το φτιάχνεις όπως θες). Συνήθως στην Ελλάδα δεν βρίσκεις πάντα τόσο καλά μοντέλα. Δες επίσης και τις "επαγγελματικές" σειρές που συνήθως δεν υπάρχουν στα μαγαζιά αλλά μπορεί να έχουν παρόμοιες τιμές.
Προσωπικά, εδώ και 1 χρόνο, είμαι ένας υπερευχαριστημένος κάτοχος ενός Dell Studio 1558, από τα τελευταία μάλλον που πουλήθηκαν στην Ελλάδα. Τολμώ να πω οτι είναι πολύ μπροστά ακόμα και τώρα από τον ανταγωνισμό: i5 520M, 4GB RAM, ATi X5470, 7200rmp δίσκο, οθόνη 15" LED 1920*1080, slide-in dvd, πολύ καλό πληκτρολόγιο και πολλές μικρολεπτομέριες που τις γλυκαίνεσαι όταν το βλέπεις για πρώτη φορά. Είναι αυτό που λέμε "καλή κατασκευή". Η μπαταρία του κρατάει τουλάχιστον 2 ώρες (και παραπάνω άνετα). Και όλα αυτά για μόλις 900€ (προσφορά τότε). Δυστυχώς κάτι έχει γίνει με τη σειρά. Είτε δεν τη φέρνουν Ελλάδα πλέον είτε την έχουν σταματήσει. Τα inspiron (τα φτηνά της) δε νομίζω οτι έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα XPS (ακριβά της) τα θεωρώ λίγο "κακά ζυγισμένα" από άποψη εξοπλισμού-ποιότητας/τιμής. Έβλεπα κάποια στιγμή κάποια επαγγελματικά της τα οποία φαίνονταν ενδιαφέροντα και σχετικά φτηνά. Αλλά από Αμερική...
Σχετικά με άλλες μάρκες:
1. ένα Toshiba Satellite του 2008 που έχει ο πατέρας μου μου φαίνεται καλή κατασκευή, αλλά η μπαταρία κρατάει πολύυυ λίγο. Η οθόνη δε λέει και πολλά, αλλά μιλάμε για 3 χρόνια πίσω. Επίσης είναι ολόκληρο γυαλιστερό... Έχει και καλή εγγύηση υποτίθεται.
2. τα Sony Vaio συνήθως είναι πιο "μουράτα". Έχουν ενδιαφέρον πληκτρολόγιο και πολύ ωραίες οθόνες. Κατά τα άλλα δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα για το service.
3. η άποψή μου για τα Acer (γνωρίζοντας μόνο παλιότερα μοντέλα) είναι οτι είναι "φρουφρου κι αρώματα". Πολύ καλά ονομαστικά χαρακτηριστικά (τούμπανα επεξεργαστές κτλ) σε πολύ χαμηλές τιμές, με πολύ "εφετζήδικο" σχεδιασμό μερικά μοντέλα. Κατά τα άλλα, όχι και πολύ καλή κατασκευή, περιφερειακά σχετικά αμφιβόλου ποιότητας (σε σχέση με άλλες εταιρίες) και service όχι από τα καλύτερα...
4. για τα HP δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα λόγια. Δεν μου φαίνεται κάτι ιδιαίτερα κακό πάντως. Αξιοπρεπής κατασκευή γενικώς, αλλά κατά τα άλλα αρκετά mainstream φάση. Έχω ακούσει οτι υπάρχουν πολλοί με παράπονα οτι χαλάνε κτλ, δεν έχω συναντήσει κάτι ιδιαίτερο. Ίσως να υπάρχουν πολλοί επειδή πουλιούνται και πολλά.
5. για τα Lenovo έχω ακούσει και εγώ καλά λόγια και, αν έχει από πίσω την IBM (τώρα το έμαθα) θα είναι σίγουρα πολύ καλής ποιότητας.
Ελπίζω να βοήθησα.

ΥΓ: Προσωπικά θα έλεγα να αποφύγεις τα 17ρια αν δεν το χρειάζεσαι πραγματικά. Αυξάνεται πολύ και το μέγεθος και το βάρος. Εγώ μάλιστα θα σου έλεγα να δεις και κάτι πολύ ωραία 13ρια που κυκλοφορούν τελευταία, μπορεί και να σου αρέσει η φάση... Φυσικά μιλάμε για άλλο πράγμα εντελώς.