Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Πολιτικά θέματα; Οργανωτικά Προβλήματα; Προτάσεις Βετλτίωσης; Όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σχολή αναλύονται εδώ.

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό airetikos » Τρί, 15 Φεβ 2011 4:43 pm

chris_z πολύ σωστά τα πες μόνο δυο επισημάνσεις
1 αγαθά Κόποις κτώνται γράφεται :D
2 Πέρα από το ότι συμφωνώ απόλυτα με όσα λές θα ήθελα να σε ρωτήσω για τροφή για σκέψη και μόνο. Υπάρχουν κάποια θέματα που ασχολούμαστε που είναι δύσκολα σαν έννοιες (Ρευστά Μηχανική 2 και πρέπει να τα διαβάσεις αφού τα παρακολουθήσεις- ώ ναι επιβάλλεται) και Που έχουν ευκολότερες έννοιες αλλά δυσκολότερα ώς εφαρμογές (Στατική 2 άμα ξέρεις Μηχανικές, Οικοδομική και άλλα) και πρέπει να εξοικειωθείς με τις διαδικασίες. Υπάρχει και η 3η κατηγορία των λοιπών μαθημάτων που είναι τα μαθήματα που ακούτε "έλα μωρέ τώρα το τάδε...." Ερώτηση σε ποιά από τις 3 κατηγορίες δεν υπάρχουν παράπονα για το επίπεδο των εξετάσεων και τη σημαντικότητα των μαθημάτων και γιατί? (εγώ θα πώ σε καμία αλλά σκεφτείτε το και εσείς)
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos
 
Δημοσιεύσεις: 2083
Εγγραφή: Σάβ, 11 Απρ 2009 9:33 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 15 Φεβ 2011 4:52 pm

chris_z έγραψε:Θα σχολιάσω τις απόψεις του στάλιν στο πρώτο ποστ του σε αυτό το θέμα, είναι το νούμερο 2 κάτω από αυτό του νεαοκτάνα.

Ναι, το θεωρώ λογικό να χρειάζεται κανείς 62+ μαθήματα για να πάρει δίπλωμα μηχανικού. Το πεδίο γνώσεων και εφαρμογών ενός πολιτικού μηχανικού είναι ευρύ, ασχολείται με έργα συγκοινωνιακά, δομοστατικά , γεωτεχνικά και υδραυλικά. Λιγότερο μαθήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί αυτό το πεδίο. Μάλιστα βλέπει κανείς διαλέγοντας κατεύθυνση ότι κάποια πράγματα θα τα μάθει λιγότερο και κάποια άλλα περισσότερο ,διότι υπάρχουν πάρα πολλά για να μάθει.

Επαφή υπάρχει με τους διδάσκοντες, τουλάχιστον από ότι έχω δει. Στην αίθουσα υπήρχε προθυμία στο να απαντήσουν σε απορίες ακόμη και στο διάλειμμα, πρόχειρα τώρα μπορώ να θυμιθώ τη στατική, τη στατιστική και την τεχνική υδρολογία, φυσικά και σε άλλα μαθήματα. Επίσης δεν έχω συναντήσει κάποιο πρόβλημα στην επαφή μου με διδάσκοντες γενικότερα, και σε e-mail που έχω στείλει μου έχουν απαντήσει.

Λέει κιόλας ο στάλιν ότι απλώς εξεταζόμαστε στο τέλος χωρίς να υπάρχει συνεχής επαφή με τον καθηγητή. Γίνονται προόδοι σε πολλά μαθήματα , αν αυτό στάλιν εννοείς ότι λείπει ,διότι μαθήματα γίνονται και εκεί όντως υπάρχει συνεχής επαφή με τον καθηγητή και με το αντικείμενο.

Και για άλλη μια φορά έθιξε το ζήτημα με τα μαθήματα που χρωστάνε 1000+ φοιτητές. Θα μιλήσω για δύο κυρίως μαθήματα για τα οποία ξέρω. Ρευστά! Έχουν βγει σημειώσεις όπως ζητάς στάλιν από τους διδάσκοντες, και όμως έβλεπα ματίνες να φέρνουν στην εξέταση. Σύμφωνα με τις στατιστικές του κ. νεαοκτάνα οι περισσότεροι που παρακολουθούν το μάθημα το περνάνε, άρα δεν είναι πρόβλημα του διδάσκοντα. Στο μάθημα είναι πιο εύκολο να καταλάβεις κατευθείαν από το διδάσκοντα κάποιες δύσκολες έννοιες παρά μόνος σου. Δεν μπορούν να κάνουν πιο εύκολο το μάθημα για να το περνάνε και αυτοί που δεν το παρακολοθούν ή τέλος πάντων που θέλουν να το περάσουν χωρίς κόπο, αγαθά κόπεις κτώνται(δεν ξέρω αν το γράφω σωστά!!!). Στατική 2! http://users.ntua.gr/vkoum/ σε αυτό το λινκ θα βρεις στα αποτελέσματα εξετάσεων της στατικής 2 περασμένων ετών ότι χρωστάνε πάνω από 700 φοιτητές το μάθημα διότι συσσωρεύονται. Θα δεις ότι αν το χρωστάνε 800 οι 500 δεν πάνε καν να γράψουν, και από αυτούς που πάνε περνάει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Τέλος ως προς τα εργαστήρια που ανέφεραν και άλλοι έχω να πω ότι στα δύο πρώτα έτη είχαμε πολλές ευκαιρίες για να έχουμε μια παραπάνω πρακτική επαφή, δηλαδή είχαμε μαθήματα όπως οικοδομική , αρχιτεκτονική, γεωδαισία και γεωδαιτικές εφαρμογές στα οποία κληθήκαμε να εφαρμόσουμε γνώσεις. Επίσης και οι εργασίες όπως της οδοποιίας είναι μια καλή πρακτική. Από ότι έχω δει στο πρόγραμμα σπουδών σε μεγαλύτερα εξάμηνα θα μπορούμε και να επιλέγουμε μαθήματα με πειράματα και εργαστήρια. Οπότε ως προς την πρακτική εφαρμογή αυτών που μαθαίνουμε πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε αρκετά. Και επίσης, άποψη μου, δεν κάνουμε παραπάνω εργαστήρια γιατί έχουμε πολλούς φοιτητές (στην πειραματική αντοχή υλικών ήθελε ο καθηγητής να είμαστε λίγοι για να γίνουν ομαλά τα εργαστήρια) και επειδή όταν ακούνε κάποιοι εργαστήριο το μεταφράζουν ως εντατικοποίηση σπουδών και αντιδρούν. Αν αύριο πει η σχολή βάζουμε και εργαστήρια που θα απαιτούν και 10 ώρες παραπάνω εβδομαδιαίως θα το δεχθούμε όλοι;;

Φίλε μου κάνεις ένα τραγικό λάθος εδώ μιλάμε για βασικό πτυχίο μηχανικού, βασικές γνώσεις. Περιττό δε να αναφέρω οτι στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου ο αριθμός των μαθημάτων είναι πολύ μικρότερος. Όσο για τα θέματα που ανέφερα στο μπετό υπήρξε καθηγητής που κοίταξε τα σχέδια μόνο χωρίς τον κατάλογο ατομικών στοιχείων, χωρίς να δει το τεύχος υπολογισμών. Κοινώς μπορούσες να αντιγράψεις τα σχέδια και να πάρεις και καλύτερο βαθμό με 2 μερες αντιγραφή. Σε ποιο σοβαρό πανεπιστήμιο του κόσμου γίνεται αυτό; Οσο για τη στατική 2 ουδέν σχόλιον μας φλόμωσαν στις σημειώσεις...
Ο μηχανικός του Berkeley είναι λιγότερο μηχανικός απο σένα επειδή εσύ διδάσκεσαι ΣΜΣ, ενεργειακή τεχνολογία κτλπ;;;
Έλεος πια τι δεν βλέπεται ακριβώς;;;;
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:05 pm

Ρε παιδιά ξαναλέω διαφωνεί κάποιος με το να γίνονται δωρεάν, προαιρετικά σεμηνάρια απο το πανεπιστήμιο πάνω στο επάγγελμα (autocad, etabs,γοκ, ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων κτλπ); Είμαστε σχολή πολιτικών μηχανικών ή σχολή θεωρητικών μηχανικών; Τις βλακείες που τσαμπουνάν μερικοί τις είπε και ο Πανάρετος προωθώντας το νομοσχέδιο για εξομοίωση με τα ΤΕΙ. Αφού δεν βγάζουμε επαγγελματίς μηχανικούς τότε κακώς μας αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να μας δίνουν ερευνητικά-σοφιστικά δικαιώματα... Έλεος πια ναι ρε παιδιά οι περισότεροι δεν μπήκαμε στη σχολή για την χαρά της έρευνας, μπηκαμε για να ακολουθήσουμε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Οταν paktomeme θα πληρώνεις χιλιαδες ευρω σε σεμινάρια έλα να μου πέις.
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό chris_z » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:13 pm

θα σου παραθέσω ένα λινκ στάλιν

http://sis.berkeley.edu/catalog/gcc_lis ... cd=CIV+ENG

είναι το πρόγραμμα σπουδών αυτού του μηχανικού που λες από το Berkeley

κάνει τα μαθήματα --155. Transportation Systems Engineering.--ΣΜΣ--σχεδιασμός μεταφορικών συστημάτων
επίσης ως προς την ενεργειακή τεχνολογία το συνολικό πρόγραμμα σπουδών του είναι προσανατολισμένο προς το περιβάλλον, άρα και ως προς την ενέργεια καλύπτεται, και πιο σχετικό με την ενεργειακή τεχνολογία που κάνουμε εμείς βρίσκω αυτό --107. Climate Change Mitigation. ,διάβασε τα περιεχόμενα του
chris_z
 
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Τετ, 24 Δεκ 2008 1:56 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό chris_z » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:17 pm

επίσης μιλάμε για βασικό δίπλωμα μηχανικού που αναγνωρίζεται μετά από κόπους της σχολής μας σε κάποια πανεπιστήμια και ως μάστερ. αλλά και χωρίς αυτό οι βασικές γνώσεις δεν καλύπτονται έτσι εύκολα. δεν θα κάτσω τώρα να μετρήσω πόσα μαθήματα κάνουν οι άλλοι. θα δεις όμως και στο πρόγραμμα σπουδών του φίλου σου στο Berkeley πόσα παρόμοια μαθήματα έχουμε.
chris_z
 
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Τετ, 24 Δεκ 2008 1:56 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:28 pm

Με μόνη διαφορά οτι αν θες το επιλέγεις (π.χ. για ενα συγκοινωνιολόγο μπορεί να είναι βασικό) αυτό που δεν μας λες είναι στα πόσα μαθήματα παίρνεις πτυχίο. :?:
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό chris_z » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:33 pm

Από τη σελίδα που σου έστειλα δεν ξέρω αυτό με την επιλογή πως το κατάλαβες. Όσο για το άλλο ψάξε σε αυτή τη σελίδα και βρες το:
http://www.ce.berkeley.edu/undergrad
chris_z
 
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Τετ, 24 Δεκ 2008 1:56 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:34 pm

Λοιπόν, όπως είπα πρέπει να γίνει μια δίαιτα γιατί πίσω από το δάχτυλό μας δεν μπορούμε να κρυφτούμε.Επικαλούμαι λοιπόν την έρευνα που έκαναν αρκετοί επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΜΠ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ.Τάσιο.Όποιος έχει χρόνο μπορεί να την βρει εδώ.

Τα ιδρύματα που συγκρίνουν ως προς το πρόγραμμα σπουδών είναι το ΕΜΠ,Portsmouth,Imperial, και Ecole Nationale des Ponts et Chaussées στις σχολές ΠΜ,ΗΜΜΥ και ΧΜ.Αξίζει να το διαβάσετε πραγματικά.Και παρακαλώ, έχω βαρεθεί την (επιλεκτική) επίκληση στους φωστήρες του εξωτερικού, τους οποίους πρέπει να μιμούμαστε λες και είμαστε οι βάρβαροι και απολίτιστοι και αυτοί κατέχουν την αντικειμενική αλήθεια.Και μετά μας πειράζει όταν λέμε πως είμαστε βλαχοαστοί (καταχρηστικά χρησιμοποιώ α΄ πληθυντικό).Και είναι το τελευταίο σχόλιο επί του θέματος, μιας και ο καθείς έχει την αποψάρα του και δεν λέει να "ψαχτεί" να δει πραγματικά τι παίζει στα ξένα αυτά ιδρύματα που τόσο πολύ του αρέσουν...

Αξίζει να τονισθεί πως τόσο το Ecole Nationale des Ponts et Chaussées όσο και το Imperial θεωρούνται από τα κορυφαία παγκοσμίως (άσχετα που έχουν επικρατήσει τα αμερικάνικα).Ειδικά το Ecole Nationale des Ponts et Chaussées με βάση την έρευνα+πρόγραμμα σπουδών (αν θυμάμαι καλά) έρχεται πρώτο μεταξύ των εξεταζομένων.Μπορεί και ο neaoktana να τοποθετηθεί επί του θέματος, μιας και γνωρίζει καλύτερα τα της Γαλλικής εκπαίδευσης.
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό Alexander » Τρί, 15 Φεβ 2011 5:40 pm

stalin έγραψε:αυτό που δεν μας λες είναι στα πόσα μαθήματα παίρνεις πτυχίο. :?:

Ό,τι και να "σας πει" το έχετε βρει το μέγα πρόβλημα της σχολής μας, οπότε δε νομίζω να σας κάνει κάποια διαφορά.

stalin έγραψε:Οταν paktomeme θα πληρώνεις χιλιαδες ευρω σε σεμινάρια έλα να μου πέις.

σα να τον βλέπω να τρέχει αγχωμένος και καταϊδρωμένος από σεμινάριο σε σεμινάριο :lol:
Alexander Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 465
Εγγραφή: Σάβ, 14 Ιουν 2008 1:00 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

Δημοσίευσηαπό PAINTER » Τρί, 15 Φεβ 2011 6:42 pm

Ελα πια με τα πρακτικά του απαγγέλματος, λυσάξατε! Καλά σας τα λέει ο efpalinos. Και ναι ρε, οποτε με ρωταν κάτι για οικοδομικές άδειες απαντώ :"Δεν μου πληρώνει το φαί, δεν χρειάζεται να το ξέρω."
Το εύρος εφαρμογής των γνώσεων μας είναι τεράστιο. Ρωτήστε όποιον, ΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οποιον απόφοιτο πολυτεχνικής σχολής ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ χωρα θέλετε, αν με το που βγήκε από την σχολή ήξερε να κάνει παπάδες,έστω σε ένα θέμα. Και μιλάμε για βασικό πτυχίο, μην πειτε καμια εξυπνάδα για bridge engineering.Εκει ειναι εξειδικευση. Η ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΜΦΥΤΕΎΕΤΑΙ.ΑΙΝΤΕ :evil:
Επίσης όλοι οι πολέμιοι του διευρυμένου πεδίου μαθημάτων, ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΑΡΓΑΡΟΥΛΑ το ότι τα πολυαγαπημένα τους αμερικάνικα πανεπιστήμια έχουν κύκλους σπουδών με διευρυμένο πεδίο και αυτά, και τώρα τελευταία με περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Αμα ο άλλος ήθελε να κάνει εξαρχής εξειδίκευση στην θραυστομηχανική, ε τότε ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ που μπήκε στη σχολή μας. Δεν φταίει το ΕΜΠ που δεν ήξερε τι επιλέγει.
Επίσης προγράμματα διδάσκονται στη σχολή (ακόμα και το etabs προσωπικά το πρόλαβα, πάντα στο πλαίσιο μαθήματος). Ε ΚΑΙ?Βγαίνεις έξω και βρίσκεις δουλεια για δέκα χρόνια πχ στα υδραυλικά (γιατί αυτό υπήρχε τοτε). Τοτε θα ευχαριστείς που δεν χαράμισες τον χρόνο σου στο να εντρυφήσεις στο πρόγραμμα για τα στατικά. Αλλο αν παιρνεις ιδέα και αλλο να γινεις αρχιχειριστης. Ειπαμε , όπου κάτσεις, εκεί θα αναπτύξεις τα παραπάνω.

Και όσο για το γιατί να σε παρει μια εταιρία και να σε εκπαιδεύσει, αυτό λεγεται σε πιο σοβαρές επιχειρήσεις επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Το κάνεις γιατί ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Λογικό;
αυτό το ίδρυμα,εσείς οι ίδιοι το απαξιώνετε κάθε μέρα...με τον να μπαίνετε το πρωί και το να βγαίνετε το βράδυ χωρίς να προσφέρετε τίποτα σ'αυτό,χωρίς να γυρνάτε κάτι σ'αυτό.Εάν κατανοήσετε τη σημασία του να είσαι μέλος του πολυτεχνείου ίσως ανακαλύψετε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο έναν ρόλο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΙΟΥΝΙΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=W3XZqb50SfI
Άβαταρ μέλους
PAINTER
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1438
Εγγραφή: Κυρ, 01 Ιουν 2008 3:40 pm
Τοποθεσία: 109.74.3.51
Έτος εισαγωγής: 2002

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Σχόλια/Προτάσεις/Παρατηρήσεις για τη Σχολή

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron