Θα σχολιάσω τις απόψεις του στάλιν στο πρώτο ποστ του σε αυτό το θέμα, είναι το νούμερο 2 κάτω από αυτό του νεαοκτάνα.
Ναι, το θεωρώ λογικό να χρειάζεται κανείς 62+ μαθήματα για να πάρει δίπλωμα μηχανικού. Το πεδίο γνώσεων και εφαρμογών ενός πολιτικού μηχανικού είναι ευρύ, ασχολείται με έργα συγκοινωνιακά, δομοστατικά , γεωτεχνικά και υδραυλικά. Λιγότερο μαθήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί αυτό το πεδίο. Μάλιστα βλέπει κανείς διαλέγοντας κατεύθυνση ότι κάποια πράγματα θα τα μάθει λιγότερο και κάποια άλλα περισσότερο ,διότι υπάρχουν πάρα πολλά για να μάθει.
Επαφή υπάρχει με τους διδάσκοντες, τουλάχιστον από ότι έχω δει. Στην αίθουσα υπήρχε προθυμία στο να απαντήσουν σε απορίες ακόμη και στο διάλειμμα, πρόχειρα τώρα μπορώ να θυμιθώ τη στατική, τη στατιστική και την τεχνική υδρολογία, φυσικά και σε άλλα μαθήματα. Επίσης δεν έχω συναντήσει κάποιο πρόβλημα στην επαφή μου με διδάσκοντες γενικότερα, και σε e-mail που έχω στείλει μου έχουν απαντήσει.
Λέει κιόλας ο στάλιν ότι απλώς εξεταζόμαστε στο τέλος χωρίς να υπάρχει συνεχής επαφή με τον καθηγητή. Γίνονται προόδοι σε πολλά μαθήματα , αν αυτό στάλιν εννοείς ότι λείπει ,διότι μαθήματα γίνονται και εκεί όντως υπάρχει συνεχής επαφή με τον καθηγητή και με το αντικείμενο.
Και για άλλη μια φορά έθιξε το ζήτημα με τα μαθήματα που χρωστάνε 1000+ φοιτητές. Θα μιλήσω για δύο κυρίως μαθήματα για τα οποία ξέρω. Ρευστά! Έχουν βγει σημειώσεις όπως ζητάς στάλιν από τους διδάσκοντες, και όμως έβλεπα ματίνες να φέρνουν στην εξέταση. Σύμφωνα με τις στατιστικές του κ. νεαοκτάνα οι περισσότεροι που παρακολουθούν το μάθημα το περνάνε, άρα δεν είναι πρόβλημα του διδάσκοντα. Στο μάθημα είναι πιο εύκολο να καταλάβεις κατευθείαν από το διδάσκοντα κάποιες δύσκολες έννοιες παρά μόνος σου. Δεν μπορούν να κάνουν πιο εύκολο το μάθημα για να το περνάνε και αυτοί που δεν το παρακολοθούν ή τέλος πάντων που θέλουν να το περάσουν χωρίς κόπο, αγαθά κόπεις κτώνται(δεν ξέρω αν το γράφω σωστά!!!). Στατική 2!
http://users.ntua.gr/vkoum/ σε αυτό το λινκ θα βρεις στα αποτελέσματα εξετάσεων της στατικής 2 περασμένων ετών ότι χρωστάνε πάνω από 700 φοιτητές το μάθημα διότι συσσωρεύονται. Θα δεις ότι αν το χρωστάνε 800 οι 500 δεν πάνε καν να γράψουν, και από αυτούς που πάνε περνάει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.
Τέλος ως προς τα εργαστήρια που ανέφεραν και άλλοι έχω να πω ότι στα δύο πρώτα έτη είχαμε πολλές ευκαιρίες για να έχουμε μια παραπάνω πρακτική επαφή, δηλαδή είχαμε μαθήματα όπως οικοδομική , αρχιτεκτονική, γεωδαισία και γεωδαιτικές εφαρμογές στα οποία κληθήκαμε να εφαρμόσουμε γνώσεις. Επίσης και οι εργασίες όπως της οδοποιίας είναι μια καλή πρακτική. Από ότι έχω δει στο πρόγραμμα σπουδών σε μεγαλύτερα εξάμηνα θα μπορούμε και να επιλέγουμε μαθήματα με πειράματα και εργαστήρια. Οπότε ως προς την πρακτική εφαρμογή αυτών που μαθαίνουμε πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε αρκετά. Και επίσης, άποψη μου, δεν κάνουμε παραπάνω εργαστήρια γιατί έχουμε πολλούς φοιτητές (στην πειραματική αντοχή υλικών ήθελε ο καθηγητής να είμαστε λίγοι για να γίνουν ομαλά τα εργαστήρια) και επειδή όταν ακούνε κάποιοι εργαστήριο το μεταφράζουν ως εντατικοποίηση σπουδών και αντιδρούν. Αν αύριο πει η σχολή βάζουμε και εργαστήρια που θα απαιτούν και 10 ώρες παραπάνω εβδομαδιαίως θα το δεχθούμε όλοι;;