Νόμιζω κάποιοι είναι ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί σ' αλεύρι κατα την παροιμία...Λέμε στους φοιτητές μας να είναι πειθαρχημένοι και αποκλειστικά αφοσιωμένοι στα μαθήματα τους, αντιμετωπίζουμε ως τη μεγαλύτερη καταστροφή την περίπτωση να αναβληθεί ένα μάθημα (*) λόγω μιας απεργίας ή μιας κινητοποίησης, (**) αλλά κάτα τ' άλλα ποιούμεθα την νήσσαν. Δεν λέμε στους φοιτητές μας ότι μπορεί να μην έχουν χάσει ώρα μαθήματος, μπορεί να έχουν μάθει πολύ καλά στατική, ρευστά κτλ αλλά θα βγουν να εργαστούν (αν είναι πλεον τυχεροί) για 900 ευρώ χωρίς ωράριο και χωρίς σαββατοκύριακα με μπλοκάκι, για να βγάζουν λεφτά τα μεγάλα γραφεία και οι κατασκευάστικες (***).Έχουμε καταντήσει την μεγάλη πληθώρα των μηχανικών υπαλληλάκους που δουλεύουν στην επισφάλεια.
Για αυτά οι δάσκαλοι μας δεν πρέπει να έχουν λόγο? Δεν πρέπει να έρθουν και τότε να μας συμβουλέψουν, να μας νουθετήσουν για το τι πρέπει να κάνουμε όπως τώρα? Και όταν τα πράγματα γίνουν χειρότερα τα επόμενα χρόνια, θα λέμε στον εαυτό μας ξέρεις όταν πέρναγε η Διαμαντοπούλου το έκτρωμα της εμείς δεν κάναμε ούτε απεργία, ούτε βγήκαμε στο δρόμο, κάναμε το μάθημα μας ήσυχα ήσυχα...μήπως αν είχαμε αντιδράσει ήταν λίγο (έστω λιγάκι) καλύτερα τα πράγματα? Ή μήπως πρέπει να γίνουμε πρώτα Βρετανία και Ιρλανδία, να μην έχουν οι γονείς μας να πληρώσουν το Πανεπιστήμιο για να κάνουμε κάτι?
Ξέρετε λοιπόν πολύ καλά τι εννοώ, δεν λέω να μην κάνουμε τα μαθήματα μας ούτε να μην γίνουμε καλοί, το αντίθετο, να μάθουμε να διαβάσουμε και να βγούμε καλοί και ολοκληρωμένοι μηχανικοί απο εδώ μέσα...Απλά αυτή η υπερευαισθησία μην διαταραχθεί η ομαλότητα του μαθήματος είναι και κοντόφθαλμη και καταντάει υποκριτική...Σαν να σιδερώνεις με τις ώρες προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια τον γιακά κάποιου που είναι να τον πάνε στην γκιλοτίνα...
Και για να κλείσω, και γω 5ο έτος είμαι και τελιώνω και θέλω αν μπορέσω να παω στο εξωτερικό (****) και μιας και είναι τόσες οι υποχρεώσεις με τόσο μαθηματα, διπλωματική και δεν συμαζεύεται, έχω σχεδόν πλήρως "ιδιωτεύσει" αλλά δεν δέχομαι σε καμιά περίπτωση να υιοθετήσω τον ατομικό δρόμο, ότι τι με νοιάζει εμένα ας κάνει ότι θέλει η Διαμαντοπούλου εγώ θα φύγω και να μην γίνει και τίποτα φέτος για να πάρω πτυχίο. Αμα δεν κάνουμε κάτι συλλογικά για αυτά που πάνε να επιβάλουν θα μας πάρει όλους η μπάλα. Και αυτό και απο την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων φαίνεται, που καταφέραμε να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (και πιστεψτε με έχει τόσα άλλα προβληματα και κακοδαιμονίες το Πολυτεχνείο που δεν "περίμενε" τις καταλήψεις για να "υποβαθμιστεί" όπως θέλουν να λένε κάποιοι) και γενικότερα αν θέλετε απο την ιστορική εμπειρία...άμα δρούμε συλλογικά κερδίζουμε, ο καθένας μόνος του είναι ο νόμος της ζούγκλας...
Αυτά τα λίγα σαν σκέψεις, συγνώμη για το κατεβατό δεν πολυγράφω και μου βγήκαν τώρα μαζεμένα
(*)γιατί μιας και κάνουμε παντού αναπληρώσεις (και ορθώς) περι αναβολής πρόκειται. Οπότε το ότι δεν γίνεται το μάθημα και άρα δεν "πληρώνουμε" για τον αγώνα μας μάλλον δεν ισχύει...
(**)και μάλιστα δική μας (των φοιτητών ή των καθηγητών αυτού του Ιδρύματος), για δικό μας ζήτημα και πολύ σοβαρό (καθώς πολύ σοβαρό θέμα είναι το Νομοσχεδιο Διαμαντοπούλου και ας υποστηρίξει κάποιος το αντίθετο)
(***)γιατί (και) από τον ιδρώτα τον μηχανικών βγάζουν τα κέρδη τους, άμα τα έβγαζαν απο αλλού, απ' την ποιότητα, την τεχνογνωσία, την καινοτομία τους δεν θα πληρώνανε τους μηχανικούς σας "σκλάβους".
(****) και αυτό προβληματικό είναι δηλαδή, γιατί φυσικά όπως είναι η κατάσταση εδώ είναι λογικό όσοι μπορέσουν να αρπάξουν την ευκαιρία και να δουλέψουν πιο αξιοπρεπώς και να δούν και άλλο τρόπο ζωής, νοοτροπία κτλ έξω, αλλά και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χωρα που απλά πληρώνει η κοινωνία να βγάζει μηχανικούς, επιστήμονες κτλ για να πηγαίνουν μετά να εργάζονται, να παράγουν κτλ σε μια άλλη χωρά...και αυτό αιμοραγία είναι και σε υπανάπτυξη και υποβάθμιση οδηγεί...