Μπορείτε να μου εξηγήσετε σε αυτό το βίντεο που έχω κάνει
http://www.youtube.com/watch?v=HyAxO1lH5YEα) Γιατί στο πείραμα, στην πρώτη επιτάχυνση, η βάση του σκελετού σηκώνετε μονόπλευρα?
β)Γιατί η βάση του σκελετού μένει στο έδαφος όταν της βάζουμε φορτία?
γ)Γιατί όταν βιδώνουμε με το έδαφος τα άκαμπτα εσωτερικά χωρίσματα ο σκελετός δεν ταλαντεύεται?
δ)Πως θα αντιδρούσαν τα άκαμπτα στοιχεία αν δεν είχαν τις βίδες? Θα ταλαντώνονταν ή όχι?
ε)Είναι νέον αυτό που λέω πάνω στην σεισμική μηχανική, ή το έχετε ξανά ακούσει?
ζ)Θεωρεί η μηχανική την οικοδομή πακτωμένη με το έδαφος, ναι ή όχι.
η) Θα εξαλειφθούν οι ροπές στους κόμβους αν σταματήσουμε την ταλάντωση, ναι ή όχι
θ)θα αυξηθούν οι διατμητικές αντοχές των κάθετων στοιχείων με την προένταση, ναι ή όχι?
ι) Βοηθάει το σύστημα της ευρεσιτεχνίας στην υγροποίηση (καθίζηση) του εδάφους, ναι ή όχι?
Πάντως περιμένω να μου πείτε αν η ευρεσιτεχνία σταματά τις ροπές επί τη γεννέση τους
Εγώ πιστεύω ότι όλοι το ξέρετε....είναι πράγματα που γνωρίζουμε...αλλά δεν είναι νόμοι...μέχρι που γίνονται.
Οι άνθρωποι έχουν ένα κακό ελάττωμα. Ξεχνούν εύκολα.
Πόσες φορές στον κόσμο έγιναν σεισμοί, πόσοι άνθρωποι πέθαναν, και πόσες περιουσίες καταστράφηκαν?
Και όμως εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθει.
Ξανά κτίζουμε την πόλη πάνω στα ασταθή ερείπια της παλιάς, ξέροντας ότι το έδαφος είναι ακατάλληλο.
Θεσπίζουμε νέους αντισεισμικούς κανονισμούς, οι οποίοι σε λίγο διάστημα αθετούνται, λόγο κόστους και χρονοδιαγράμματος του έργου.
Αντί να μάθουμε από τα λάθει μας τα επαναλαμβάνουμε.
Αντί μετά από ένα καταστροφικό σεισμό να δούμε, πια σπίτια δεν έπεσαν, και να εξετάσουμε γιατί αυτά δεν έπεσαν, εμείς εξετάζουμε πια είναι έτοιμα να πέσουν.
Παίρνουμε και τα μπάζα αυτών που έπεσαν, κάνουμε θαλάσσιες επιχωματώσεις, και χτίζουμε επάνω τους άλλα, περιμένοντας αυτά να αντέξουν τον επόμενο σεισμό.
Τα σεισμικά ρήγματα μετά από λίγο καιρό κλίνουν, και εμείς ξαναχτίζουμε από πάνω τους.
Από κάτω όμως αυτά σιγά σιγά ξανά συσσωρεύουν ενέργεια, από την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών η οποία είναι θέμα χρόνου να ξανακάνουν την ίδια και χειρότερη καταστροφή.
Ένα είναι σίγουρο.
Μετά από ένα ισχυρό σεισμό, οι ανθρώπινες και οι υλικές απώλειες θα είναι μεγάλες, η πόλη θα ξανά χτιστεί, και οι μηχανικοί θα υπόσχονται ασφαλή κατοικίες......μέχρι τον επόμενο σεισμό.