
Ο στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να δώσω απαντήσεις σε (εύλογα ερωτήματα) του τύπου:Και τι να κάνω αν η εταιρεία που δουλεύω μου αναθέσει αυτό το στατικό, θα πω όχι; Ειδικά σε τέτοιες εποχές;'' Είμαι ένα στάδιο πίσω.Επιχειρώ να κάνω ανάλυση Μίας τραγικής και ολοένα επιδεινούνης καταστασης και να αναδείξω τη σύγκρουση που υπάρχει. Αφήνεται συχνά να εννοηθεί ότι όλες οι τεχνολογικές εφαρμογές (πολιτικού μηχανικού, μηχ. ηλεκτρ. μηχανικού) είναι ηθικά αποδεκτές και προσφέρουν στην κοινωνία, αρκεί να να εκτελούνται και να σχεδιάζονται σωστά. Σε αυτί το σαθρό επιχείρημα στηρίζεται και η πιο φιλοαναπτυξιακή τάση της οικολογίας (πράσινη ανάπτυξη, βλέπε βιβλίο Κίμωνα Χατζημπίρου). Δεχόμαστε δηλαδή ότι οι επιπτώσεις των έργων (πολιτικού μηχανικού εν προκειμένω) έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία και άρα το μόνο που έχει να κάνει ο μηχανικός είναι να τασχεδιάσει σωστά. Αλήθεια, πείτε μου, τι σημαίνει σωστός σχεδιασμός μαχητικού πυραύλου, τι σημαίνει σωστός σχεδιασμός θεμελίωσεις πυρηνικού αντιδραστήρα;
Θα διατυπώσω μία άποψη που από λίγους έχει διατυπωθει ξεκάθαρα.
Συνολικά (το τονίζω) το επάγγελμα του μηχανικού (και όχι μόνο του μηχανικού) είναι ανήθικό ως προς τις εφαρμογές του (και όχι ως προς τον τρόπο σκέψης και γενικότερου συλλογισμού και τις ικανότητες που σε βοηθάει να καλλιεργήσεις) σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως τα τελευταία 150 χρόνια. Οι επιπτώσεις για την κοινωνία είναι σε τρομερά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων αρνητικές έως καταστροφικές. Αλήθεια ο μηχανικός προσέφερε στην κοινωνία, όταν με την έρευνά του γύρω από τη μηχανική του παραμορφωσίμου, τη δυναμική των κατασκευών και την αντισεισμική μηχανική απελευθέρωσε σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική, ώστε να γίνουν τα Ντουμπάι , τα εκτρώματα των ισπανικών ακτών, οι (σε πυκνότητα 2 ανά οικοδομικό τετράγωνο) γέφυρες της ιαπωνίας (την οποία έχω επισκεφθεί με τη σχολή) και όλα τα άλλα εγκληματα εναντίον του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως (αυτό το κυρίως λίγοι το έχουν καταλάβοι) της κοινωνικής συνοχής και του χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών (βλέπε Ισπανία, πολλά ελληνικά νησία, σχεδιαζόμενη επένδυση στη μονή τοπλού).
Επαναλαμβάνω, δεν προτείνω λύσεις για το πρόβλημα και δεν έχω το δικαίωμα να πω σε κανέναν τι να κάνει.
Απλώς εκφράζω το σκεπτικισμό μου, τους φόβους μου για το μέλλον (στη μετανεωτερική εποχή που ζούμε) και σας καλώ να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε μια ξεκάθαρη αλήθεια.
Το επέγγελμά μας με βάση τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανήθικο ως προς τις εφαρμογές του.