
Μια μικρή εισαγωγή:
Η Ισλανδία ανέθεσε σε μια επιτροπή να βρει ποιος φταίει για την κατάσταση που επικρατεί και έφτασε την χώρα στην άσχημη θέση που βρίσκεται. Η επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα 2.300 σελίδων και μάλιστα καθηγητής στην Πάντειο είπε ότι έδωσαν 1 μέρα ρεπό σε όλους για να διαβάσουν το πόρισμα. Για όποιους δεν ξέρουν να διαβάζουν ή βαριούνται, ανέθεσαν σε ηθοποιούς να απαγγείλουν αυτό το πόρισμα σε διάφορα θέατρα ώστε να μπορούν να μάθουν κυριολεκτικά όλοι τι λέει αυτό το πόρισμα και ποιος φταίει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου καθηγητή, αυτοί που βρέθηκε ότι φταίνε θα αντιμετωπίσουν σύντομα την δικαιοσύνη καθώς κανείς "γνωστός", "κουμπάρος", "φίλος", "κύκλωμα" δεν είναι διατεθειμένος να κουκουλώσει κάτι και να παίξει το κεφάλι του κορώνα-γράμματα με τόση οργή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Αυτά για να γίνουν πιο κατανοητά τα παρακάτω άρθρα:
τα μίκρυνα όσο μπορούσα και υπογράμμισα τα σημαντικότερα για να μην γίνουν κουραστικά, πιστεύω ότι ό,τι έμεινε αξίζει
Πώς τα παιχνίδια δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών από την Ισλανδία χρεοκόπησαν τη χώρα
Επί πέντε μερόνυχτα συνεχιζόταν η πιο θλιβερή θεατρική παράσταση που έχουν δει ποτέ οι Ισλανδοί. Μια ομάδα 45 ηθοποιών ανέλαβε να διαβάσει από τη σκηνή του δημοτικού θεάτρου του Ρέικιαβικ τις 2.300 σελίδες του πορίσματος γύρω από τα προκλητικά λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. «Καμιά άλλη επιτροπή δεν έχει αναλάβει να φέρει στους πολίτες της τόσο άσχημα νέα», είπε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που συνέταξε τη λεγόμενη και «Έκθεση της Αλήθειας». Και αυτό γιατί η μελέτη κατηγορεί την κυβέρνηση και τις αρχές για «ακραία αμέλεια». Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών έκλειναν τα μάτια, την ώρα που οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες της χώρας αντιμετώπιζαν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας σαν τον προσωπικό τους κουμπαρά και υποθήκευαν το μέλλον των 320.000 κατοίκων της χώρας.
Η Ισλανδία αποτέλεσε το μεγαλύτερο θύμα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, η μία μετά την άλλη οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ξέμειναν από ρευστό και κατέρρευσαν σε ένα ντόμινο που δεν άργησε να συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία της Ισλανδίας. Σήμερα, η χώρα επιβιώνει εξαιτίας των έκτακτων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ καλείται να αποζημιώσει με 3,9 δισ. ευρώ τη Βρετανία και την Ολλανδία για τα χρήματα που έχασαν οι πολίτες τους στις χρεοκοπημένες ισλανδικές τράπεζες.
Αν και τις πρώτες ημέρες της κρίσης τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στο Ρέικιαβικ ήθελαν τη νησιωτική χώρα να έχει πέσει θύμα των «παιχνιδιών» κάποιων κερδοσκοπικών hedge funds, οι Ισλανδοί δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι ο πραγματικός «εχθρός» τους ήταν εσωτερικός. Η οργή ξεχειλίζει απέναντι στις αρχές, τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες, για αυτό και πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά ή μέσω του ίντερνετ την «παράσταση» που ανέβηκε στο δημοτικό θέατρο του Ρέικιαβικ.
Το πόρισμα των Ισλανδών είναι η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής έρευνα γύρω από τα δραματικά γεγονότα που συντάραξαν την παγκόσμια οικονομία το 2008. Μετά από 15 μήνες ερευνών, η αρμόδια επιτροπή διαπίστωσε προκλητική αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αρχών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες της χώρας να καταρρεύσουν σαν ντόμινο, η μία μετά την άλλη, σε διάστημα λίγων ημερών. «Είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά δεν έδρασαν αναλόγως. Ο καθένας έριχνε τις ευθύνες στον επόμενο», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, Pall Hreinsson.
Υπόλογος ο Ισλανδός τέως πρωθυπουργός για την οικονομική κατάρρευση της χώρας
Ο Ισλανδός τέως πρωθυπουργός και άλλοι έξι κρατικοί αξιωματούχοι ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η νησιωτική χώρα βυθίστηκε στην κρίση.
Ο τότε πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε μαζί με τους άλλους έξι αξιωματούχους -ανάμεσά τους και ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας- λειτούργησαν «εξαιρετικά αμελώς» αποτυγχάνοντας να αποτρέψουν την κατάρρευση, σύμφωνα με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα αίτια των γεγονότων του 2008 και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Εκτός από τον Γκ.Χάαρντε και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή δείχνει επίσης «με το δάκτυλο» των τέως υπουργό Οικονομικών, τον τέως υπουργό Τραπεζικού Τομέα, τον τέως επικεφαλής του εποπτικού οργάνου για την οικονομία και τους συνδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Το Κοινοβούλιο της χώρας θα αποφασίσει εάν και τι είδους ποινικές διαδικασίες θα κινηθούν εναντίον τους.
[...]
Οι αντιδράσεις στη μικρή χώρα ήταν εντονότατες, οδήγησαν σχεδόν άμεσα στην πτώση της κυβέρνησης ενώ οι Ισλανδοί -που έπρεπε τώρα να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε ξένους καταθέτες στις ισλανδικές τράπεζες- πολιορκούσαν τα σπίτια των τραπεζικών στελεχών.
Οι πρωθυπουργοί πηγαίνουν φυλακή (στην Ισλανδία)
Μια είδηση που ήλθε τη Δευτέρα από την παγωμένη Ισλανδία μοιάζει για την Ελλάδα σαν να έχει έλθει από άλλο γαλαξία.[...]
Η μικρή αυτή χώρα τελικά δεν γλίτωσε την πτώχευση, οι κάτοικοί της βρέθηκαν να χρωστούν εκατομμύρια ευρώ σε ξένους οίκους και τράπεζες και τελικά έπεσαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Πλέον η δικαιοσύνη θα εξειδικεύσει τις κατηγορίες κατά των ανώτατων αξιωματούχων.
Θυμίζει κάτι? Ντάξει, εκτός το τελευταίο κομμάτι
Φανταστείτε το ίδιο σενάριο στην Ελλάδα…. Με τη φαντασία θα μείνετε.
Οαντί να απολογείται τώρα για τα οικονομικά εγκλήματα, διδάσκει οικονομικά σε φοιτητές. Ο
αντί να μας εξηγεί πώς πήγε το έλλειμμα στον …Θεό το γύρισε στις επιχειρήσεις του.
Ο, όταν μετά από χρόνια θα είναι εκτός πολιτικής, αντί να απολογείται για τα «βαθιά λαρύγγια» του που έχουν κοστίσει στην Ελλάδα καθώς και για τους αποτυχημένους χειρισμούς του, θα διδάσκει σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Ο, όπως και ο προκάτοχός του θα απολαμβάνουν τον ήλιο. Ο δε Προβόπουλος θα έχει αράξει και θα σκέφτεται πόσο επιτυχημένος τραπεζίτης υπήρξε.
Όταν στην Ισλανδία υπάρχει φιλότιμο, οι οικονομικοί εγκληματίες πληρώνουν.