Προβληματισμοί σχετικά με τις Γ.Σ.

Εδώ ανακοινώνονται οι διεργασίες των θεσμικών οργάνων της σχολής και σχολιάζεται η δραστηριότητα και το αποτέλεσμά τους.

Re: Προβληματισμοί σχετικά με τις Γ.Σ.

Δημοσίευσηαπό Alexander » Τετ, 26 Νοέμ 2008 3:01 pm

Συμφωνώ στα περισσότερα με τον fc2c, my 2 cents: Αν τις υπογραφές τις μάζευαν παιδιά που τα βλέπω να "αγωνίζονται" και μέσα στις αίθουσες προσπαθώντας να μάθουν όσο καλύτερα μπορούν την επιστήμη που υποτίθεται οτι διδάσκει η σχολή μας ίσως να είχα διαφορετική άποψη. Όταν όμως βλέπω να τις μαζεύουν παιδιά που τον περισσότερο χρόνο που γίνονται μαθήματα τον περνάνε σε κάποιο τραπεζάκι (στην καλύτερη) μου φαίνεται απίστευτα άκυρο. Sorry αν παρεξηγήθηκε κανένας πρώτος φοιτητής πχ απο τα ΕΑΑΚ αλλα τα παιδιά που έχουν ζητήσει απο μένα υπογραφή τα ξέρω προσωπικά και ξέρω καλά τι παίζει, γι'αυτό και δεν υπογράφω.
Πήρε το αυτί μου χτες στο μπάχαλο που γινόταν στην αίθουσα 03αβου κάποιον να λέει "εγω αγωνίζομαι για το μέλλον μου". Επειδή απο όσο ξέρω είναι απο αυτούς που δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή να σχεδιάσουν βέλος κάμψης σε ο,τιδήποτε, με όλο το σεβασμο και όλη την καλή διάθεση, κούνια που τον κούναγε! Όπως το'πε και ο fc2c κι έχουν πει και αρκετοί καθηγητές (αλλα ποιός τους ακούει μωρέ) μόνο όπλο πλέον το μυαλό μας. Μπορεί να ακούγεται κάπως cheesy αλλα έτσι είναι. Στον ιδιωτικό τομέα δε θα μας χαρίσει κανένας τίποτα επειδή βγάλαμε μετσόβιο, και όταν κάποιος έχει φτάσει 3ο-4ο-5 έτος μη έχοντας ιδέα απο τη σχολή, ενω αγωνίζεται κατα τα άλλα για το μελλον του μέσα απο συνελεύσεις/καταλήψεις/ο,τιδηποτε κάτι δε πάει καλά σε αυτή την εικόνα. Με γειά του με χαρά του, η ωριμότητα και καθαρή σκέψη έρχεται σε διαφορετική ηλικία στον κάθε άνθρωπο, να μη κόβει και σε μας τους υπόλοιπους όμως κάθε βδομάδα τουλάχιστον 2 ώρες μάθημα...
Alexander Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό Michalis » Τετ, 26 Νοέμ 2008 6:51 pm

ve ra έγραψε:Michali γενικά οι καταλήψεις δεν είναι κλείσιμο της σχολής, αλλά άνοιγμα της σχολής στην κοινωνία... Μάλλον δεν ήσουν όταν οι φοιτητές μοίραζαν τις αποφάσεις τους σε όλη την Αθήνα, όταν γίνονταν αντι-μαθήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όταν ολόκληρη η κοινωνία τάχθηκε υπέρ του φοιτητικού κινήματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακριβώς γιατί οι ίδιοι οι φοιτητές τους ενημέρωναν στο δρόμο και τους έπεισαν. Όσον αφορά τη στιγμή αυτή δεν νομίζω ότι κλείνεις κανείς τις σχολές όποτε θέλει και με το έτσι θέλω, γι'αυτό αποφασίζουν πάντα οι συνελεύσεις. Αυτή τη στιγμή ο νόμος πλαίσιο μας πλήττει άμεσα (βλ.λίστα συγγρμμάτων, απειλές για πειθαρχικά συμβούλια σε συναδέλφους μας κλπ.). Εγώ λοιπόν, βλέπω ότι μπορούμε να νικήσουμε, αν παλέψουμε. ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ? ΠΟΤΕ? ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ? ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ?
fc2c το να βλέπεις τους άλλους ως χαζούς μόνο και μόνο επειδή εσύ είσαι στο πολυτεχνείο κι αυτοί δεν έγραψαν καλά στις πανελλήνιες σε κάνει εσένα χαζό. Το να τους βλέπεις εχθρικά είναι τεράστιο λάθος γιατί αυτοί αντιμετωπίζουν κάτι πολύ πιο δύσκολο απ'ότι εσυ. Τους πουλάνε ελπίδες και τις αγοράζουν λίγο πολύ με το κιλό (ανάλογα με το πόσα μπορούν να διαθέσουν) και να είσαι σίγουρος ότι διάβασα πάρα πολύ για να μπω στη σχολή, όπως κι εσύ φαντάζομαι. Η μόνη λύση είναι να παλέψουμε μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον. Αν εσύ κάθεσαι και τρως ότι σου σερβίρουν είναι δικό σου πρόβλημα, αλλά το να μας προτρέπεις όλους να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με το κεφάλι κάτω, αφήνοντας τον καθένα να εκμεταλλεύεται την εργασιακή μας δύναμη είναι τουλάχιστον κουτό. Εγώ λέω ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ.

Φίλε/η ve ra, νομίζω ότι από τα λεγόμενα μου πιο πάνω έχεις καταλάβει αν κατανοώ ή έστω αν σέβομαι το θεσμό της κατάληψης (προφανώς και το σέβομαι και το δέχομαι).
Αν και δεν έχω κάποιο λόγο να δικαιολογηθώ, στα φοιτητικά κινήματα και στις πορείες συμμετείχα αρκετά και στο πρώτο έτος και αργοτερα. Αλλά αυτό που πραγματικά ήθελα είναι όλοι οι φοιτητές της σχολής μας να είμαστε μια παρέα από παιδιά που σαν κοινή γροθιά κατεβαίνουν στην πορεία για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και όχι πηγαδάκια από παρατάξεις...
Και επίσης αν και μπορεί να είναι άσχετο με το θέμα, όταν όπως λες είχαμε πριν 2 χρόνια τις καταλήψεις και ''ολόκληρη η κοινωνία τάχθηκε υπέρ του φοιτητικού κινήματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια'', προσωπικά ήμουν πολύ απογοητευμένος που έπρεπε κυριολεκτικά χωρίς λόγο να ξοδεύω τα χρήματα που μου έστελναν οι γονείς μου για να κάθομαι στην Αθήνα και να περιμένω πότε θα ανοίξει η σχολή ή πότε θα πάω στην πορεία ή πότε θα έχουμε ΓΣ. Μέρος της κοινωνίας τότε ήταν πολύ απογοητευμένο με την κατάσταση. Και το ίδρυμα μας έχασε μέρος της φήμης του για αυτό το λόγο (τυχαίνει να έχω σχέσεις με το εξωτερικό και να βλέπω και αντιδράσεις εκτός Ελλάδας).
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι μπορούμε να διεκδικούμε πράγματα και να μη χάνουμε ούτε 1 λεπτό από τα μαθήματα μας. Αυτό βέβαια απαιτεί πραγματική ωριμότητα, που δεν ξέρω αν εσύ -ή ακόμα και γω που το γράφω αυτό- την έχουμε...Αν όμως το προσπαθήσουμε όλοι μαζί, πιστεύω ότι τότε η κοινωνία θα μας στηρίξει πραγματικά και δεν θα μας βλέπει ως ένα τσούρμο που απλά φωνάζει και κάνει ντου και μετά χασομεράει στις καφετέρειες, αλλά ως νέους πολίτες που αγωνίζονται βασιζόμενοι στις δυνάμεις τους (τη γνώση) και προχωράνε αυτό τον τόπο ένα επίπεδο πιο πάνω...
Michalis Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τετ, 26 Νοέμ 2008 7:58 pm

Μιας και μπαίνουν προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία της ΓΣ, θυμίζω ένα ψήφισμα που είχε "κατέβει" πέρυσι απ' τον Εγκέλαδο και είχε υπερψηφιστεί και αν ποτέ εφαρμοζόταν θα έκανε τη διαδικασία αρκετά πιο υποφερτή και θα δημιουργούσε μια βαση ώστε να γίνει και πιό ουσιαστική. Το ψήφισμα βεβαίως υπάρχει σφραγισμένο απο τον Σύλλογο, απλα αναφέρω τι έλεγε:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ 11/12/07

Είναι κοινώς παραδεκτό μεταξύ των μελών του φοιτητικού συλλόγου ότι οι συλλογικές μας διαδικασίες και συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον τρόπο διεξαγωγής τους. Η πολύωρη διάρκεια, οι ερωτήσεις που γίνονται τοποθετήσεις, οι μεγάλες τοποθετήσεις ορισμένων ομιλητών, η αδυναμία του προεδρείου να συντονίσει τη συζήτηση είναι μερικά από αυτά. Η σωστή λειτουργία των διαδικασιών στο εσωτερικό της Γ.Σ. είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις διασφάλισης της δημοκρατικότητας της. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα και τον περιορισμό της συμμετοχής του ανένταχτου κόσμου. Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:

• να γίνονται από τους ομιλητές το πολύ 15λεπτες τοποθετήσεις

• να γίνονται το πολύ 3λεπτες ερωτήσεις και 5λεπτες απαντήσεις

• να υπάρχει προεδρείο με έναν από κάθε παράταξη, το οποίο με την ενεργή συμμετοχή κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. θα διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό fc2c » Τετ, 26 Νοέμ 2008 9:51 pm

Αφού είχε υπερψηφιστεί γιατί δεν εφαρμόζεται?Ποιον εξυπηρετεί να μην έχουμε 2,5 ώρες συνέλευση?Εμένα μου φαίνεται πολύ λογική ως διαδικασία όπως την περιγράφεις.Α και επειδη το τόπικ είναι γενικά προβληματισμοί έχω άλλη μια απορία.Το να ξεκινάει πάντα απο δεξιά η καταμέτρηση είναι μέρος κάποιου καταστατικού?
I don't need to fight to prove i'm right
Baba o'Riley-The Who
fc2c

Δημοσίευσηαπό sepsis » Πέμ, 27 Νοέμ 2008 12:20 am

Αν και δεν νομίζω ότι έχει σχέση από που αρχίζει η καταμέτρηση νομίζω ότι το καταστατικό...έχει χαθεί :lol:
sepsis

Δημοσίευσηαπό soso » Πέμ, 27 Νοέμ 2008 3:04 am

τα παιδια που ασχολουνται με τις παραταξεις εχουν αναρωτηθει γτ αραγε κανεις δν θελει να παει στις συνελευσεις?
γτ ειναι ουτοπικο και υποκριτικο να αγωνιζεσαι για το καλο των φοιτητων οταν δν εισαι φοιτητης αλλα επαγγελματιας συνδικαλιζομενος?
το ξαναλεω σ αυτο εδω το φορουμ: σε περιοδο τοσο δυσκολη για τον ελληνα φοιτητη δν αναρωτιεστε βρε παιδια γτ ο πραγματικα μεγαλος ογκος φοιτητων δν ειναι μαζι σας ? μηπως γτ εχει σιχαθει την υποκρισια ? εγω προσωπικα σιχαθηκα το παραγοντιλικι και θελω ο φιλος μου που καθομαστε διπλα στο μαθημα να μου λεει παμε για συνελευση και οχι ο τυπος που βλεπω στις και μιση (οταν τελειωνει η διδακτικη ωρα)... ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβετε???
γτ πρεπει εγω να κανω μαθημα μεχρι τις 7 καθε παρασκευη ? και να τραβιουνται και οι καθηγητες μας οι οποιοι ερχονται χωρις να λενε και κουβεντα?
πως επιτρεπουμε να μας οριζουν το ακαδημαικο μας προγραμμα 200 ατομα ? αεναες κουβεντες και συνελευση για τη συνελευση ? μου φαινεται πιξαμε στους επαναστατες χωρις αιτια ! και αν η λιστα συγγραματων μας εμποδιζει να μελετησουμε ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!!!
Δουλεψε για να ζεις , ζησε για να ταξιδευεις . Ποτε το αντιθετο .
soso

Δημοσίευσηαπό fc2c » Πέμ, 27 Νοέμ 2008 4:17 am

Πραγματικά ρε γαμώτο.Δηλαδή όσο θυμάμαι τον ευατό μου πριν τα χριστούγεννα διάβαζα τις σημειώσεις που έγιναν μες στην τάξη.Αλλά και απο παιδιά που είναι πιο επιμελείς και μπράβο τους που συνδιάζουν και παρακολούθηση και διάβασμα(εγώ μόνο το πρώτο προλαβαίνω) σε ότι δε τους φτάνουν οι σημειώσεις υπάρχουν οι σημειώσεις του καθηγητή τις οποίες τις έχουμε πάρει!!!Και κάτι τελευταίο.Μετά από μια εβδομάδα τι είχατε με τόσο πάθος να συζητήσετε στη συνέλευση που κράτησε μέχρι τις 5.30?Αφού το θέμα ήταν το αν θα κατεβούμε στην πορεία ή όχι και η επιχειρηματολογία δε μπορεί, αφού ήταν πορεία για το ίδιο πράγμα, να άλλαξε τι λέγατε τόσες ώρες και μεταξύ σας χωρίς την παρουσία του ΔΑΠίτη???Δε μπορούσατε δλδ να ψηφίσετε κατευθειάν?Και θα σου πω εγώ πόσοι θα καθόντουσαν..
I don't need to fight to prove i'm right
Baba o'Riley-The Who
fc2c

Δημοσίευσηαπό tsol21 » Πέμ, 27 Νοέμ 2008 4:52 pm

Το θέμα δεν είναι αν απλά θα κατέβει ο σύλλογος στην πορεία.Αυτό είναι ένα μόνο μέρος της συζήτησης μέσα σε μία Γ.Σ. ,όταν μπαίνει ένας κινηματικός κόμβος.Από κει και πέρα,πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί σε πειράζει τόσο πολύ να γίνεται συνέλευση κάθε εβδομάδα...Είναι κακό δηλαδή να συζητάει ο σύλλογος τρέχοντα ζητήματα της περιόδου,έτσι ώστε να έχει και τα απαραίτητα αντανακλαστικά να αποφασίσει αμεσοδημοκρατικά και συλλογικά για το τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει για κάποια πράγματα που τον ενδιαφέρουν?Και αν έχει εκφυλιστεί κάπως η διαδικασία,είναι και απότοκος του ότι όταν παίρνει μια συνέλευση η ΔΑΠ,βάζει επόμενη μετά από ενα μήνα...Μήπως αυτό είναι επειδή δεν θέλει να είναι ζωντανός ο σύλλογος?Μήπως δεν θέλει να συζητάει γιατί μπορεί να μετατοπιστούν συνειδήσεις?ε μάλλον...Γιατί μπορεί πολύ καλά να θυμηθεί ο καθένας που ήταν πριν 2 χρόνια στη σχολή,ότι το καλοκαίρι του Μάη-Ιούνη,γινόντουσαν κάθε εβδομάδα 700άρες συνελεύσεις,και η ΔΑΠ έφερνε 200-250 άτομα για να σταματήσει τις καταλήψεις,κάθε εβδομάδα!, άλλο εάν αυτό δεν ήταν εφικτό...Άρα,μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι δεν απαξιώνονται οι Γ.Σ. επειδή γίνονται συχνά ή επειδή οι τύποι που τις τρέχουν είναι στα τραπεζάκια και όχι στα αμφιθέατρα όπως λες..Υπονομεύονται από κάποιους που θέλουν να απονεκρώσουν το σύλλογο,που δεν έχουν καμιά στοχοθεσία για το φοιτητικό κίνημα,που δεν τους καίγεται καρφί για τις επιθέσεις που γίνονται σε εκπαίδευση και εργασία,που δεν αντιλαμβάνονται ότι με τις αλλαγές αυτές θα διαπραγματευόμαστε την εργασιακή μας προοπτική με χειρότερους όρους...Και όλα αυτά γιατί?Γιατι έχουν επιλέξει τον ατομικό δρόμο,τη βόλεψη και αυτός ο καλός συμφοιτητής σου που δεν θέλει τη συνέλευση,τις καταλήψεις τις πορείες και τις διαδηλώσεις και κάθεται δίπλα σου στο αμφιθέτρο μπορεί αύριο να είναι το αφεντικό σου και να σου δίνει 700 ευρώ...
Για αυτούς τους λόγους και για να πιάσουμε το νήμα της γενικής κοινωνικής αναταραχής,για να δώσουμε ζωή στο σύλλογο και για να αποφασίσουμε τι εκπαίδευση και τι εργασία θέλουμε,ας είμαστε όλοι και όλες στη νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 2-12 απέναντι σε αυτούς που θέλουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς...
tsol21

Δημοσίευσηαπό Antigoni » Πέμ, 27 Νοέμ 2008 5:32 pm

tsol21 έγραψε:Συνέλευση την Τρίτη 2-12 απέναντι σε αυτούς που θέλουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς...

Ρε παιδια πάλι συνέλευση;;;;;
Για όνομα του Θεού πλεον... Δεν ξέρω τι γίνεται , ποιοι και για ποιο λόγο θέλουν συνέχεια συνελεύσεις αλλα τουλάχιστον να γίνονται μετά τη λήξη των μαθημάτων... Δεν γίνεται κάθε Παρασκεύη να σχολνάμε η ώρα 7 το βραδυ... Έλεος...!!!!!! Συμφωνώ με το να γίνουνται οι συνέλεύσεις αλλά μετα τα μαθήματα ρε παιδιά...
Antigoni

Δημοσίευσηαπό dimos » Πέμ, 27 Νοέμ 2008 5:39 pm

Γενικόλογα, γενικόλογα, γενικόλογα....

Καταρχάς όπως έχω γράψει και σε άλλο ποστ για ποια αμεσοδημοκρατία μιλάς; Γιατί όπως την έχω δει εγώ λέγεται οχλοκρατία με ιδιαίτερα επικίνδυνες προεκτάσεις. Αν κάποιοι επαγγελματίες συνδικαλιστές αποφασίζουν για το πότε θα γίνει συνέλευση, πορεία κλπ και αυτό εσύ το λες αμεσοδημοκρατία τότε παω πάσο. Αλλά μην μου πεις ότι οι αμεσοδημοκράτες μας δεν έχουν κάνει μεγάλες καφρίλες και έχουν ράψει την δημοκρατία στα μέτρα τους, γιατί τότε θα έχεις πει ψεματάκι... Αν έχει εκφυλιστεί η ΓΣ είναι όχι γιατί κάποιες τις κερδίζει η ΔΑΠ, αλλά γιατί δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση, γιατί οι όποιες αποφάσεις δεν γίνονται σεβαστές από εμάς τους ίδιους, γιατί υπάρχει η τάση να παίζουμε ξύλο, αλλά κυρίως γιατί κάποιοι έχουν ήδη πάρει γραμμή από αλλού. Ας μην γελιόμαστε, αν το σώμα των φοιτητων κρίνει ότι συντρέχουν οι λόγοι για να γίνει ΓΣ, τότε θα γίνει, ειδάλλως προφανώς και δε χρειάζεται να γίνεται συνέλευση σε εβδομαδιαία βάση (εκτός και αν έχει γίνει μάθημα και δε το ξέρω).

Την εργασία μας δεν την διαπραγματευόμαστε με χειρότερους όρους αν κάνουμε κανονικά τα μαθήματα μας, αλλά αν έχουμε κλειστή τη σχολή μας. Δηλαδή όταν σε ρωτήσει ο εργοδότης για κάτι σχετικό με το αντικείμενο του Πολ. Μηχ. εσύ πες του: "Δεν ξέρω, αλλά μπορώ να σας πω ό,τι θέλετε για τις ΓΣ." Αυτό λέγεται υποβάθμιση των σπουδών. Αν μετά προσληφθεί ο απόφοιτος του College of Kolopetinitsa μην αναρωτιέσαι γιατί αυτός και όχι εσύ.

Επίσης την ΓΣ την υποβαθμίζεις, όταν εκβιάζεις τον κόσμο να έρθει, όπως κάνεις τώρα με την συνέλευση που πρόκειται να γίνει. Μπορεί κάποιος να μην θέλει να έρθει, αλλά τον αναγκάζεις, γιατί μπορεί πχ να μη θέλει κατάληψη, να μη θέλει να κάνει μάθημα μέχρι τέλη Ιούλη και οι διακοπές του να είναι για 3η συνεχόμενη χρονιά μόλις 1 μήνας, να μη θέλει να χάσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα. Δε γουστάρεις μάθημα, κάνε αποχή και τότε θα είμαι ο πρώτος που θα σε συγχαρώ και θα σου πω μπράβο για την ωριμότητα σου.

Με αυτά που κάνετε μάγκες την ΔΑΠ βγάζετε, αφού και να μην συμφωνείς μαζί τους αναγκάζεσαι να τους ψηφίσεις. :cry:
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Φοιτητικός Σύλλογος Πολ. Μηχ.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης