Η ανακοίνωση για τη συνέλευση που μοιράστηκε σήμερα στο έτος μας.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται και
το γενικό πλαίσιο των θεμάτων που θα συζητηθούν.
Συνέλευση 2ου ΈτουςΤη Δευτέρα 9 Νοέμβρη και ώρα 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Συνέλευση του 2ου έτους της Σχολής μας. Ήδη από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, όταν και αποκτήσαμε τη φοιτητική μας ιδιότητα αντιμετωπίσαμε σχεδόν από την έναρξη των μαθημάτων πολυεπίπεδα προβλήματα που δυσχέραιναν και συνεχίζουν να δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό μας έργο. Πρόκειται για ζητήματα γνωστά σε όλους μας, μέσα και έξω από το αμφιθέατρο, οργανωτικής, εξεταστικής και διοικητικής φύσεως, ζητήματα που αποτελούν συχνά βασικά θέματα των συζητήσεων μας, αλλά ποτέ μέχρι τώρα αυτές οι συζητήσεις δεν είχαν λάβει επίσημη μορφή.
Στα πλαίσια, λοιπόν, της θέλησης όλων μας να εξετάσουμε τις αιτίες των προβλημάτων, και να προτείνουμε λύσεις, συγκαλείται αυτό το συλλογικό όργανο κοινής δράσης. Σε αυτή τη Συνέλευση, όλοι οι φοιτητές του έτους μας θα έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε και να συνεισφέρουμε μέσω των εισηγήσεων μας ή των ερωτήσεων μας σε καίρια θέματα. Θέματα που άπτονται των καθημερινών και πρακτικών δυσχερειών, οι οποίες εμφανίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους και με την έναρξη του δεύτερου.
Επί του πρακτέου, το αντικείμενο αυτής της συζήτησης αφορά ζητήματα σχετικά με:
1) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων μέσα στο αμφιθέατρο καθιστούσε απωθητική την παρακολούθηση και την ενεργό συμμετοχή επιτείνοντας τη δεδομένη δυσκολία τους. Πιο συγκεκριμένα, η ανυπαρξία οργάνωσης και ορθολογικής κατανομής αντικειμένου στους διδάσκοντες σε κρίσιμα μαθήματα, επίτεινε ακόμα το πρόβλημα. Σε πολλά επίσης, παρατηρήθηκε υπερβολική απαιτούμενη ύλη δυσανάλογη με το διαθέσιμο χρόνο διδασκαλίας, ελλείψεις στα μέσα διδασκαλίας, όπως επίσης και ασαφής διάρθρωση της τελικής βαθμολογίας. Σημαίνων πρόβλημα για μια σχολή σαν τους Πολιτικούς Μηχανικούς αποτελεί και η έλλειψη εργαστηριακής επαφής σε μαθήματα όπου παρέχεται η δυνατότητα.
2) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ
Σε πολλά μαθήματα εντοπίστηκε το φαινόμενο τα διανεμόμενα συγγράμματα να μην καλύπτουν σημαντικό κομμάτι της διδακτέας ύλης, ενώ οι απαραίτητες σημειώσεις για την πλήρη κατανόηση και εμπέδωση τους είτε δε δόθηκαν καθόλου είτε το κόστος της εκτύπωσης βαρύνει αποκλειστικά τους φοιτητές.
3) ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ-ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Έχει παρατηρηθεί ότι ο χρόνος εξέτασης ορισμένων μαθημάτων είναι ανεπαρκής και δεν επιτρέπει τη διεκπεραίωση τους. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η δυσκολία και διάρθρωση των θεμάτων ορισμένων μαθημάτων που σε κάθε περίπτωση ήταν ασύμβατη με τα επίπεδο διδασκαλίας μέσα στην αίθουσα καθώς και η εξίσου παράδοξη βαθμολόγηση τους, η οποία εκ του αποτελέσματος βασίστηκε σε ασαφή κριτήρια.
4) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ Συζήτηση παράλληλα θα γίνει και πάνω σε καίρια ζητήματα όπως η γραμματειακή υποστήριξη από τη Σχολή, η χρονοβόρα και επίπονη παραλαβή των συγγραμμάτων, η διανομή συγγραμμάτων στους υπό μεταγραφή φοιτητές, η κατανομή των φοιτητών σε πολυπληθή τμήματα, οι αίθουσες διδασκαλίας), η λειτουργία του PC-LAB καθώς και άλλα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσεως.
5) ΙΔΕΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην καταδίκη των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε. Τα προβλήματα αυτά σε όλους μας είναι λίγο-πολύ γνωστά και όλοι μας έχουμε διαμορφώσει μια οπτική σχετικά με την επίλυση τους. Κάθε, λοιπόν, φοιτητής του έτους, μπορεί να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του ,με στόχο τη βελτίωση των ακαδημαϊκών συνθηκών πάντα εφαρμοσμένες στα δεδομένα του έτους μας. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία για την συλλογική δράση του έτους, με σκοπό την εκπλήρωση ευγενούς και φιλανθρωπικού έργου, με την αφορμή των επικείμενων εορταστικών ημερών.
Στόχος αυτής της κοινής διεργασίας σύσσωμης της ακαδημαικής μας κοινότητας (ως έτος) αποτελεί η επίσημη και ομόφωνη καταγραφή και διατύπωση των δικών μας προβλημάτων, μέσα από μία διαδικασία των φοιτητών για τους φοιτητές. Όλα τα συμπεράσματα και οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε, θα συνδιαμορφωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο ευρείας αποδοχής, το οποίο θα επικυρωθεί από τους συμμετέχοντες και θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς της Σχολής. (Διοικητικό Συμβούλιο, Γενική Συνέλευση Φοιτητκού Συλλόγου, Γενική Συνέλευση Τμήματος).
Ως ζωντανό ακαδημαϊκό κύτταρο, είναι πλέον υγιές να διαφοροποιούμαστε σε επίπεδο πολιτικής φυσιογνωμίας και ιδεολογικής ταυτότητας.Το ποθούμενο, όμως, αυτής της Συνέλευσης εστιάζεται στη διαμόρφωση βαθιάς συλλογικότητας και αυτοέκφρασης. Προϋποθέσεις οι οποίες θα προλειάνουν το έδαφος για επέκταση της μεταξύ μας συνεργασίας στα επόμενα έτη. Είναι πλέον ευνόητο, ότι η μαζική μας παρουσία και η ενεργός συμμετοχή θα κάνει ακριβώς αυτή την προοπτική ακόμα πιο ρεαλιστική!