Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό trauma » Τρί, 07 Φεβ 2017 2:06 am

Dottore, βρίσκω πολύ ενδιαφέρον τον τρόπο που γράφεις και ως ένα σημείο προκαλείς την σκέψη. Μάλιστα με προκαλείς και γενικά να σου αποδείξω κάτι, π.χ οτι έχω δίκιο, λόγω των τελευταίων σχολίων σου, αλλά μην ανησυχείς δεν αντιλαμβάνομαι την συζήτηση σαν έναν διαγωνισμό τον οποίο πρέπει να κερδίσω. Επίσης επειδή λατρεύω την ελευθερία γνωρίζω πως τα μυαλά μας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά, να δέχονται λάθη, κριτική και βελτίωση.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγώ στον πολιτικό στίβο. Το πρόβλημα είναι οτι θεωρείς τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα στα σύγχρονα κράτη έκφραση πολιτικής βούλησης. Άλλο ένα πρόβλημα είναι οτι εξισώνεις το σημερινό αντιπροσωπευτικό σύστημα με την δημοκρατία. Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάτι πολιτικό (και δημοκρατικό) στην κάλπη των σημερινών κρατών. Αντιθέτως, ο πολίτης στερείται το δικαίωμα να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την ίδια του τη ζωή. Μπορεί μόνο να εκλέξει κάποιον άλλον να τις λάβει. Το πολιτικό σύστημα βασίζεται στην παραπλάνηση και στην καλλιέργεια της αμάθειας, γιαυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα με το να διεξάγονται εκλογές και δημοψηφίσματα. Με λίγα λόγια το πολιτικό σύστημα προσφέρει μια ψευδαίσθηση συμμετοχής,τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα. Εν τέλει ο άνθρωπος βρίσκεται μονίμως ανίσχυρος μπροστά στη δύναμή του να επιβάλλεται μέσα απο τα δίκτυα συμφερόντων. Επίσης συγγνώμη αλλά συλλογικό είναι οτι προκύπτει μέσα απο συλλογικές διαδικασίες. Συλλογική διαδικασία είναι η συνέλευση, και σίγουρα όχι η ψήφος μια/δύο φορές στα τέσσερα χρόνια. Το "σε ένα στάδιο 11 εκατομμύρια άνθρωποι" είναι μια παρατραβηγμένη στρέβλωση της έννοιας της συμμετοχικής-άμεσης δημοκρατίας. Αλλά δεν θα αναλύσω σε αυτή τη κουβέντα πως νομίζω οτι θα μπορούσε να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα.

Στο δεύτερο κομμάτι απαντάω και με την παραπάνω παράγραφο εν μέρει. Και βέβαια είναι απλό επιχείρημα η "σαφήνεια του νόμου", αφού είναι ούτως η άλλως αμφισβητίσιμος ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε, και το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβει αυτό. Επίσης θέλω να διευκρινίσω ότι το σημαντικότερο για μένα δεν είναι αν θα το ορίζει αυστηρά ο νόμος ή όχι, γι αυτό είπα οτι δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Το σημαντικότερο είναι το γιατί πιστεύουμε εμείς στην ελευθερία του λόγου, με ποιον τρόπο το υποστηρίζουμε, και πως την αντιλαμβανόμαστε. Το σύνταγμα δεν συντάχθηκε στην βάση κάποιας συλλογικής διαδικασίας στην ελληνική κοινωνία, αλλά μέσα απο μια κλειστή διαδικασία λίγων ατόμων.

Τώρα, προσβάλλομαι όταν πετσοκόβεις την ελευθερία σε "ελευθερίες". Δηλαδή όταν δεν υπάρχει μία απο τις "ελευθερίες" που αναφέρεις, υπάρχει ελευθερία; Δεν νομίζω. Πάντως δέχομαι ότι έπρεπε να το διατυπώσω αλλιώς. "Ξέρω οτι η ελευθερία δεν επιβάλλεται". Αυτό γιατί κάποιος ναι μεν μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, αλλά η σκέψη του να είναι χειραγωγημένη, και για να αυτονομηθεί (στο σημείο που είναι δυνατόν, ας μην αρχίσουμε πολύ φιλοσοφικά) η σκέψη του πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος, κανείς δεν μπορεί να του το επιβάλλει. Πάντως εμείς έχουμε ίσως κάποιες "ελευθερίες" όπως αυτές που ανέφερες. Οι οποίες μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί. Έχω την εντύπωση οτι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η κοινωνία στην οποία ζει κάποιος, για να λέμε οτι είναι δημοκρατία, πρέπει να είναι σαφής και όχι γνώση κάποιων ειδικών. Για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να δεχτώ την πολυπλοκότητα την οποία ισχυρίζεσαι στο ζήτημα των νόμων (η κανόνων). Θεωρώ οτι αυτή η πολυπλοκότητα είναι στοχευμένη και χαρακτηρίζει μόνο τις σημερινές κοινωνίες, οι οποίες δεν είναι δημοκρατικές. Αντιθέτως το σκυρόδεμα δεν είναι γνώση ζωτική για την ύπαρξη της δημοκρατίας.

Για το τέταρτο σκέλος. Πιστεύω οτι υπάρχει πολύ βαθύ νόημα στην άγνοια την οποία εκφράζεις ως προς το ποιός είναι αυτός ο "κριτής", όπως λες. Αυτός ο "κριτής" είναι ο άνθρωπος, εσύ , εγώ και ο καθένας. Είναι η ατομικότητα η οποία είναι κυρίαρχη του εαυτού της, ενεργή και συνειδητοποιημένη. Είναι δηλαδή αυτό που η σημερινή κοινωνική οργάνωση αποτρέπει. Ήμουν ξεκάθαρος όσων αφορά την έννοια την οποία δίνω στην ελευθερία του λόγου. Επιχειρηματολόγησα για τον λόγο τον οποίο θεωρώ επικίνδυνη τη λογική των ίσων αποστάσεων,εσύ δεν πρόσθεσες κάτι καινούριο πάνω σε αυτό, απλά την επικαλέστηκες για ακόμη μια φορά. Οκ.

Στο πέμπτο σκέλος. Δεν είναι γενικότητα, απλά θέλει άλλου τύπου σκέψη για να πιάσεις το νόημα. Σέβομαι οτι δεν την έχεις. Κοίτα, ξανά χρησιμοποιείς την λογική των ίσων αποστάσεων, δηλαδή δεν μου λές κάτι καινούριο, και σου έχω απαντήσει ήδη πολλές φορές πάνω σε αυτό. Δεν αναιρείται ( δεν σκοτώνεται/καταλύεται όπως λες) η ελευθερία του λόγου όταν μπλοκάρεις το φυλετικό μίσος και την δημιουργία ενός φιλοναζιστικού κινήματος. Τα δύο αυτά δεν αποτελούν ελεύθερη έκφραση, αλλά πόλεμο ενάντια στην ελεύθερη έκφραση και στην ελευθερία γενικά. Αντιθέτως, κάνεις αυτό που οφείλεις να κάνεις ως υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου.

Για την τελευταία παράγραφο, παρομοίως, αλλά όχι αν αποδειχθεί οτι είσαι κρυφός θαυμαστής του 3ου Ραιχ.
Άβαταρ μέλους
trauma

Έτος εισαγωγής: 2014

Δημοσίευσηαπό Dottore » Τρί, 07 Φεβ 2017 3:38 am

Trauma, κοίταξε, δεν έχω πρόβλημα να συνεχίσουμε να τα χώνουμε ο ένας στην ιδεολογία του άλλου σε ένα κόσμιο διάλογο χωρίς υπόνοιες. Για την ακρίβεια έχει τη χαρά του να προσπαθώ να σε στριμώξω με παραδείγματα και επιχειρήματα και εσύ να υπεκφεύγεις με εύγλωττες αοριστολογίες. Είναι όμως επιεικώς προσβλητικό να μου γράφεις "αν αποδειχθεί οτι είσαι κρυφός θαυμαστής του 3ου Ραιχ¨. Εξεφτελίζεις τη συζήτηση και με χαρακτηρίζεις έμμεσα με πολύ άσχημο τρόπο. Θα σε παρακαλέσω να ανακαλέσεις και μάλιστα τάχιστα. Διαφορετικά αυτή τη χαριτωμένη ανταλλαγή απόψεων μόλις έλαβε τέλος.
Dottore

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό trauma » Τρί, 07 Φεβ 2017 1:00 pm

Συγγνώμη Dottore, το να σε προσβάλλω είναι ο μοναδικός στόχος που δεν έχω. Με την τελευταία μου πρόταση δεν εννοούσα οτι μπορεί να είσαι τέτοιος, αλλά θέλησα να σχολιάσω περιπαιχτικά τη δική σου προηγούμενη απάντηση, δηλαδή να κάνω μια πλάκα. Φυσικά ανακαλώ την πρόταση αφού τελικά μάλλον ήταν άστοχη. Παρακαλώ συνέχισε την προσπάθεια να με στριμώχνεις όπως λες.
Άβαταρ μέλους
trauma

Δημοσίευσηαπό Dottore » Τρί, 07 Φεβ 2017 8:09 pm

Σε ευχαριστώ για την άμεση διευκρίνηση Trauma. Εκτιμώ την ειλικρινή στάση σου. Καμιά φορά ο γραπτός λόγος είναι πιο εύκολα παρεξηγίσιμος από τον προφορικό καθότι λείπουν οι εκφράσεις του προσώπου που χρωματίζουν τον τελευταίο.
Dottore

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό TheMaster » Τρί, 07 Φεβ 2017 8:12 pm

Εικόνα
Spoiler: show
Ειδησεις και κειμενα : Εξεταστικη καιλα at its finest
"The funny thing about choosing sides is that you don't have to be all the way one one side or the other . It's okay to be feeling like 'this is the one I align a little bit more , ant it's not perfect,but at least there's stuff I can appreciate a little bit more on this side.'"
Άβαταρ μέλους
TheMaster

Έτος εισαγωγής: 2013

Δημοσίευσηαπό trauma » Τρί, 07 Φεβ 2017 8:58 pm

Dottore έγραψε:Σε ευχαριστώ για την άμεση διευκρίνηση Trauma. Εκτιμώ την ειλικρινή στάση σου. Καμιά φορά ο γραπτός λόγος είναι πιο εύκολα παρεξηγίσιμος από τον προφορικό καθότι λείπουν οι εκφράσεις του προσώπου που χρωματίζουν τον τελευταίο.

Πιστεύω οτι εποικοδομητικός είναι μόνο ο διάλογος στον οποίο υπάρχει ειλικρίνια, αλλά και ανοιχτή αντίληψη. Πράγματι, και ο τόνος της φωνής, η στάση τους σώματος κ.α.
Άβαταρ μέλους
trauma

Δημοσίευσηαπό xvantsik » Κυρ, 12 Φεβ 2017 3:14 pm

Άβαταρ μέλους
xvantsik Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2012

Δημοσίευσηαπό fiddlerontheroof » Κυρ, 12 Φεβ 2017 3:53 pm

Επειδή το επίπεδο του διαλόγου δεν είναι και στα καλύτερα του,το αίτημα για μεταφορά των τελευταίων δημοσιεύσεων στον μπλε κάδο ικανοποιήθηκε.
Όποιος/α εκθέτει το φόρουμ με τον τρόπο που έγινε,δεν έχει θέση σε αυτό.H ενέργεια αυτή της μεταφοράς των δημοσιεύσεων δεν έγινε νωρίτερα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου και όχι επειδή φοβόμαστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας ή να δυσαρεστήσουμε κάποιο μέλος.

make Orwell fiction again
Άβαταρ μέλους
fiddlerontheroof
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό TEL9021 » Δευτ, 13 Φεβ 2017 3:30 pm

Oroville Dam risk: Thousands ordered to evacuate homes

Υδραυλικός ποστάρει ειδήσεις για φράγματα, τα γραφικόμετρα έσπασαν
Άβαταρ μέλους
TEL9021 Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό xvantsik » Δευτ, 13 Φεβ 2017 4:25 pm

TEL9021 έγραψε:Oroville Dam risk: Thousands ordered to evacuate homes

Υδραυλικός ποστάρει ειδήσεις για φράγματα, τα γραφικόμετρα έσπασαν

Πολύ ενδιαφέρον, αφού ο υπερχειλιστής είχε σχεδιαστεί για 7100 m3/s και αυτοί άφησαν πολύ λιγότερα. Major mlkia μυρίζει
Άβαταρ μέλους
xvantsik Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης