από Dottore » Δευτ, 22 Φεβ 2016 1:54 pm
Αγαπητέ gousia
Μια και το έφερες το ζήτημα στο προσκήνιο, από την πλευρά μου, εγώ αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα χρειαστεί ώστε όλοι να καταλάβουν ότι η έρευνα δεν είναι κάτι το ζοφερό, αλλά αντιθέτως κάτι που θα έπρεπε να επιδιώκουμε ακόμα πιο έντονα από ό,τι κάνουμε ήδη. Δε θα πλειοδοτήσω ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει έρευνα που να είναι επιζήμια για τον άνθρωπο, την ηθική και την κοινωνία (βλέπε π.χ. τα πειράματα του Μένγκελε, δηλαδή έρευνα αμφιλεγόμενης βιοηθικής, έρευνα για όπλα μαζικής καταστροφής κλπ), αλλά θέλω να ελπίζω ότι κανένας δεν πιστεύει ότι τέτοιου είδους πράγματα γίνονται στη σχολή μας. Διαφορετικά έχουμε μάλλον μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι φανταζόμαστε.
Επιπλέον, επίτρεψέ μου να συζητήσω λίγο τον αφορισμό σου ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μόνο κερδισμένοι από μια δεδομένη οικονομική κατάσταση, συμφωνία ή συναλλαγή. Αντιθέτως πιστεύω ότι πάρα πολλές συναλλαγές στη σύγχρονη κοινωνία είναι επωφελείς για όλους τους εμπλεκομένους. Για παράδειγμα, ο μόνος τρόπος να χάσεις όταν αγοράζεις ένα προϊόν (π.χ. ψωμί) είναι είτε το αντίτιμο να μην είναι σωστό, είτε το προϊόν να μην είναι αποδεκτό, δηλαδή να μην είναι τίμιος ο πωλητής. Αντίστοιχα για την έρευνα (εξαιρουμένων Μένγκελε και λοιπών δαιμονίων), θα έλεγα ότι το πανεπιστήμιο και η κοινωνία ποτέ δε χάνουν, παρά μόνο στην περίπτωση που ο ερευνητής δεν είναι τίμιος και παραποιεί τα αποτελέσματα. Διαφορετικά, μόνο η τυχόν επιχείρηση (στη σπάνια περίπτωση που υπάρχει επιχείρηση που χρηματοδοτεί) μπορεί να χάσει γιατί τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι τόσο καλά όσο θα ήθελε και άρα μη αξιοποιήσιμα. Με άλλα λόγια, αν θέλεις να κατηγορήσεις την έρευνα, κάνε το με στοιχεία και για τους σωστούς λόγους και εγώ θα είμαι μαζί σου. Η γενικευμένη θεώρηση ότι η κάθε είδους έρευνα είναι επιζήμια, φοβάμαι ότι μόνο στον Τρίτο Κόσμο μπορεί να μας πάει, αφού σε μία δεκαετία περίπου θα έχουμε μείνει τόσο πίσω ως σχολή και επαγγελματικός κλάδος που μόνο οι ξένοι θα μπορούν να μελετούν και κατασκευάζουν έργα στην Ελλάδα. Όπως έχω πει και σε άλλο ποστ, αν αυτός είναι ο σκοπός μας (για τον οποιοδήποτε δίκαιο ή άδικο λόγο), τότε πρέπει να το ξανασκεφτούμε το όλο ζήτημα από τη βάση του, γιατί κακώς το ΕΜΠ εκπαιδεύει πολιτικούς μηχανικούς όταν η Ελλάδα θα μπορεί να απασχολεί μόνο σερβιτόρους.
Κλείνω με μια απλή παράκληση: Εφόσον εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος έχετε στοιχεία για έρευνα που έχει εκτελεστεί ή εκτελείται στη σχολή μας και η οποία είναι επιζήμια για τον άνθρωπο και την κοινωνία, σας παρακαλώ να τα εκθέσετε και θα χαρώ να τα επεξεργαστώ και να τα συζητήσω. Είμαι και εγώ ενάντια της επιζήμιας έρευνας και θα ήθελα να τη σταματήσω όπου υπάρχει. Διαφορετικά, θεωρώ ότι η συζήτηση υποβιβάζεται σε λάθος επίπεδο όταν απλώς γίνονται γενικευμένες αντεγκλήσεις χωρίς στοιχεία. Δώστε μου τη βάση και ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Δε νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν μας μια συζήτηση βάσει συνθημάτων. Μηχανικοί είμαστε, όχι οπαδοί.