Συζήτηση για την εξεταστική διαδικασία

Πολιτικά θέματα; Οργανωτικά Προβλήματα; Προτάσεις Βετλτίωσης; Όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σχολή αναλύονται εδώ.

Re: Καταγγελία από gousia

Δημοσίευσηαπό amelie_a » Κυρ, 08 Φεβ 2015 9:26 pm

Από όλα αυτά που διάβασα έχω να σχολιάσω ότι ένας διδάσκοντας ασχολήθηκε ενεργά με το forum από την αρχή του μέχρι σήμερα (αν δεν κάνω λάθος γράφουν και άλλοι διδάσκοντες αλλά αδιαμφισβήτητα ο neaoktana κατέχει την 1η θέση) έχοντας όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει και στο τέλος αγανάκτησε! Και όχι απλά αγανάκτησε αλλά ζήτησε να του διαγραφεί και ο λογαριασμός. Μήπως τελικά είμαστε άξιοι της τύχης μας και καλά κάνουν όλοι αυτοί που δεν μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν;
Άβαταρ μέλους
amelie_a Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Κυρ, 08 Φεβ 2015 10:04 pm

Ότι κάποιες φορές τα πράγματα εκτρέπονται και δημιουργούνται ''θερμά επεισόδια'' ισχύει και φταίμε αρκετοί γι' αυτό. Είναι βλακώδες να κρίνουμε αρνητικά κάποιον που προσέφερε στο forum από μια ''ατυχή'' στιγμή ή περίοδο πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να απαντήσει <εδώ>. Πάντως παρότι κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες πρέπει να τηρούνται είναι το λιγότερο αστείο το ''θέμα'' να ''πηγαίνει στα δικαστήρια'' και να εξαπολύονται μάλιστα και ύβρεις εναντίoν μέλους/μελών του forum.
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2014

Δημοσίευσηαπό skliropaixtaras » Κυρ, 08 Φεβ 2015 10:11 pm

+1
ή αλλιώς γυναικομαγνήτης
Άβαταρ μέλους
skliropaixtaras

Έτος εισαγωγής: 2012

Δημοσίευσηαπό AE » Κυρ, 08 Φεβ 2015 10:32 pm

Όταν κάπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μια επιλογή είναι να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει, κρύβοντάς το πίσω από το δάκτυλό σου. Μια άλλη επιλογή είναι να το αγνοήσεις, πιστεύοντας ότι δεν σε αφορά. Μπορεί ακόμη να το αποδεχτείς μοιρολατρικά, επειδή φοβάσαι ότι αυτό ξεπερνά τις δυνατότητές σου. Υπάρχει ωστόσο και η επιλογή να αντιπαρατεθείς μαζί του στα ίσια, με την ελπίδα να το νικήσεις.

Επικροτώ με όλες μου τις δυνάμεις τους θαρραλέους συναδέλφους που αποφάσισαν δημοσίως να θίξουν ένα πρόβλημα, που επί πολλά χρόνια αποτελεί ταμπού.

Υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο. Το κακό είναι ότι ο μικρόκοσμος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Το καλό είναι ότι τα προβλήματα διαφθοράς – εν προκειμένω ό,τι άπτεται του αδιάβλητου της εξεταστικής διαδικασίας – είναι συγκριτικά περιορισμένα, σε σχέση με άλλες σχολές και ιδρύματα. Πάντα σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις φήμες που κυκλοφορούν.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι μηχανισμοί διαφθοράς είναι πολυποίκιλοι και, σε επίπεδο ηθικής, πολλαπλά διαβαθμισμένοι. Ξεκινάνε από το σχετικά αθώο «να βοηθήσω το παιδί του παλιού μου φίλου» για να καταλήξουν σε αίσχη, όπως οργανωμένα κυκλώματα αντιγραφής, και άλλα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε: Μα είναι δυνατόν τόσο χρόνια να μην έχετε εντοπίσει ούτε ένα περιστατικό; Θα σας απαντήσω ευθέως: και βέβαια έχουμε εντοπίσει. Μόνο που αυτό έχει συμβεί εκ των υστέρων, στη βάση ισχυρών ενδείξεων αλλά δυστυχώς χωρίς καμία απτή απόδειξη. Και επειδή, ως γνωστόν, το πανεπιστήμιο διέπεται από δημοκρατικές αρχές, εδώ λειτουργεί μια ουσιώδης αρχή της δημοκρατίας, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας: κανείς δεν είναι ένοχος, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Υπάρχει λοιπόν λύση στο πρόβλημα της διαφθοράς; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί (και πρέπει να περιοριστεί), ποτέ όμως δεν θα μηδενιστεί – όπως και κανένα πρόβλημα «κοινωνικής παθογένειας» οπουδήποτε στον κόσμο.

Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μερικές σκόρπιες σκέψεις, για το πώς μπορούμε να κάνουμε κάποια μικρά βήματα προόδου, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συγεκριμένων περιστατικών:

Βήμα 1: Η στάση μας απέναντι στο πρόβλημα πρέπει να γίνει πιο ειλικρινής

Υπάρχει μια αφελής έως κακή νοοτροπία, που δυστυχώς είναι κυρίαρχη: «Δεν με πειράζει αν ο συνάδελφός μου είναι διεφθαρμένος. Εγώ πρέπει να κοιτάω τη δουλειά μου». Η άποψη αυτή είναι ανειλικρινής. Μια ειλικρινής διατύπωση θα ήταν η εξής: «Ο άλλος μπορεί να είναι όσο διεφθαρμένος θέλει, εφόσον αυτό δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το συμφέρον μου. Βεβαίως, αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα τον τσακίσω».

Βήμα 2: Η εξεταστική διαδικασία πρέπει να γίνει πιο ειλικρινής

Οι εξετάσεις του μαθήματος πρέπει να αποτελούν την κορωνίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και συνεπώς να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους (εξεταστές, εξεταζόμενοι, διορθωτές, επιτηρητές). Δεν μπορεί να σπρώχνουμε τον μέσο φοιτητή στην παραπαιδεία και τα κυκλώματα διαφθοράς, βάζοντας υπερβολικά δύσκολα θέματα, δεν μπορεί να μην είναι διαθέσιμο το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος την ώρα της εξέτασης, δεν μπορεί να είναι κρυφές οι εκφωνήσεις, επειδή επαναλαμβάνονται τα ίδια θέματα επί 5, 10 ή 20 χρόνια, δεν μπορεί να απαγορεύεται στον φοιτητή να έχει πρόσβαση στο γραπτό του μετά τη διόρθωση, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αυστηρότητα της βαθμολόγησης, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αυστηρότητα της επιτήρησης. Και πολλά άλλα, για τα οποία πρέπει να γίνει γρήγορα μια ουσιαστική συζήτηση.

Βήμα 3: Τα θεσμικά και τεχνικά μας μέσα πρέπει να γίνουν πιο ειλικρινή

Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εδώ και αρκετά χρόνια δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των φοιτητών στους καταλόγους των βαθμολογιών, παρά μόνο οι κωδικοί τους. Δεν ξέρω τι σοβαρό ψυχικό τραύμα θα πάθει το βρέφος των 22 ετών αν μάθουν οι φίλοι του ότι κόπηκε, σίγουρα όμως το τραύμα αυτό θα είναι μικρότερο σε σχέση με το να δει τον απίθανο τύπο που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο μάθημα να το περνά πανηγυρικά. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων και βαθμών, όσο νά ‘ναι δυσχεραίνει τους μαζικούς, τουλάχιστον, μηχανισμούς διαφθοράς.

Στο επίπεδο των τεχνικών μέσων, και με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Κοσμήτορα περί της χρήσης κινητών τηλεφώνων, θα παρακαλέσω τους συντονιστές του φόρουμ, δίνοντας το καλό παράδειγμα, να μην αναρτήσουν ποτέ ξανά υποκλαπέν υλικό εξετάσεων. Αν ο υπεύθυνος του μαθήματος αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα θέματα, κράξτε τον μέχρι εκεί που δεν πάει (και πιέστε ώστε να λυθεί θεσμικά το ζήτημα).

Βοηθήστε όλοι να γίνουμε καλύτεροι. Και βοηθήστε αυτούς που ειλικρινά προσπαθούν να βελτιώσουν τον μικρόκοσμο της Σχολής μας.
AE

Έτος εισαγωγής: 1993

Δημοσίευσηαπό ksiv » Κυρ, 08 Φεβ 2015 10:35 pm

Προσωπικά νομίζω οι ποινές ήταν υπερβολικές. Για τον neoktana, επειδή έχει πρόσωπο και όλοι ξέρουμε πώς και τί, επειδή έδωσε ένα διαφορετικό στίγμα σε ένα φοιτητικό φόρουμ κι αυτό έχει τη σημασία του , συν όλα αυτά που είπατε εσείς και πιο πάνω.

Για τους άλλους δύο χρήστες, δεν νομίζω να διάβασα κάτι αξιόποινο (εκτός κι αν έχουν φύγει στον Μπλε Κάδο, ή αν δεν κατάλαβα καλά)
ksiv

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό amelie_a » Κυρ, 08 Φεβ 2015 11:00 pm

AE έγραψε:Στο επίπεδο των τεχνικών μέσων, και με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Κοσμήτορα περί της χρήσης κινητών τηλεφώνων, θα παρακαλέσω τους συντονιστές του φόρουμ, δίνοντας το καλό παράδειγμα, να μην αναρτήσουν ποτέ ξανά υποκλαπέν υλικό εξετάσεων. Αν ο υπεύθυνος του μαθήματος αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα θέματα, κράξτε τον μέχρι εκεί που δεν πάει (και πιέστε ώστε να λυθεί θεσμικά το ζήτημα).

Πάντα ήμουν υπέρ της λογικής ότι όποιος γράφει 2 ώρες εξετάσεις μπορεί απλά μόλις βγει από την αίθουσα να γράψει τα θέματα σε ένα χαρτί και να τα ανεβάσει. Εκεί δεν βλέπω κανενός είδους υποκλοπή. Ωστόσο καλό θα ήταν αυτό το ζήτημα να λυθεί με κάποιου είδους απόφαση με την οποία να είναι υποχρεωτικά διαθέσιμα τα θέματα στους φοιτητές (άλλωστε η ουσία της ανακοίνωσης είναι η αποφυγή των αντιγραφών). Όπως και οι ασκήσεις ορισμένων μαθημάτων όπου οι διαφάνειες αλλάζουν σαν CD και ακούγονται απαντήσεις του τύπου: "Δεν είναι τακτική του τομέα να δίνονται οι ασκήσεις λυμένες στους φοιτητές".
Άβαταρ μέλους
amelie_a Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό AE » Κυρ, 08 Φεβ 2015 11:07 pm

Υποκλαπέν υλικό = φωτογραφία των θεμάτων που τραβήχτηκε με το κινητό, η χρήση του οποίου είναι παράνομη

Κατά τη γνώμη μου, αν αντιγράψεις τις εκφωνήσεις σε χαρτί ή τα φωτογραφήσεις με ... απλή φωτογραφική μηχανή έχεις κάνεις πολύ καλά!
AE

Έτος εισαγωγής: 1993

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Κυρ, 08 Φεβ 2015 11:16 pm

Σημασία έχει ότι αυτό είναι ανούσιο και ανόητο. Δηλαδή να έχουν τα φροντιστήρια/''θείοι''/''θείες'' κ.τ.λ. τις εκφωνήσεις που κυκλοφορούν υπογείως (υποκλαπείσες) και να μη μπορεί να δει ένας φοιτητης στο forum των φοιτητών της σχολής πως περίπου είναι η δομή του διαγωνίσματος στο οποίο θα εξεταστεί; Εντελώς παράλογη η λογική αυτή!
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2014

Δημοσίευσηαπό eX-mc » Κυρ, 08 Φεβ 2015 11:28 pm

AE έγραψε:Βήμα 1: Η στάση μας απέναντι στο πρόβλημα πρέπει να γίνει πιο ειλικρινής
Υπάρχει μια αφελής έως κακή νοοτροπία, που δυστυχώς είναι κυρίαρχη: «Δεν με πειράζει αν ο συνάδελφός μου είναι διεφθαρμένος. Εγώ πρέπει να κοιτάω τη δουλειά μου». Η άποψη αυτή είναι ανειλικρινής. Μια ειλικρινής διατύπωση θα ήταν η εξής: «Ο άλλος μπορεί να είναι όσο διεφθαρμένος θέλει, εφόσον αυτό δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το συμφέρον μου. Βεβαίως, αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα τον τσακίσω».

Διαφωνώ σε αυτή τη λογική γιατί δηλώνει ότι προϋπόθεση της ενεργοποίησης του ατόμου είναι μόνο το ατομικό συμφέρον; Προφανώς όταν θίγεται το άτομό μας οι αντιδράσεις είναι μάλλον πιο έντονες αλλά δε σημαίνει ότι μπορούμε να βλέπουμε τη διαφθορά και να μην αντιδρούμε επειδή δε μας επηρεάζει. Στην τελική μπορεί να έχουμε διαλέξει δρόμο που να αποφεύγει τη διαφθορά κι άρα να μην μας επηρεάζει συνειδητά.
AE έγραψε:Βήμα 2: Η εξεταστική διαδικασία πρέπει να γίνει πιο ειλικρινής
Οι εξετάσεις του μαθήματος πρέπει να αποτελούν την κορωνίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και συνεπώς να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους (εξεταστές, εξεταζόμενοι, διορθωτές, επιτηρητές). Δεν μπορεί να σπρώχνουμε τον μέσο φοιτητή στην παραπαιδεία και τα κυκλώματα διαφθοράς, βάζοντας υπερβολικά δύσκολα θέματα, δεν μπορεί να μην είναι διαθέσιμο το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος την ώρα της εξέτασης, δεν μπορεί να είναι κρυφές οι εκφωνήσεις, επειδή επαναλαμβάνονται τα ίδια θέματα επί 5, 10 ή 20 χρόνια, δεν μπορεί να απαγορεύεται στον φοιτητή να έχει πρόσβαση στο γραπτό του μετά τη διόρθωση, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αυστηρότητα της βαθμολόγησης, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αυστηρότητα της επιτήρησης. Και πολλά άλλα, για τα οποία πρέπει να γίνει γρήγορα μια ουσιαστική συζήτηση.

Couldn't agree more.
AE έγραψε:Βήμα 3: Τα θεσμικά και τεχνικά μας μέσα πρέπει να γίνουν πιο ειλικρινή
Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εδώ και αρκετά χρόνια δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των φοιτητών στους καταλόγους των βαθμολογιών, παρά μόνο οι κωδικοί τους. Δεν ξέρω τι σοβαρό ψυχικό τραύμα θα πάθει το βρέφος των 22 ετών αν μάθουν οι φίλοι του ότι κόπηκε, σίγουρα όμως το τραύμα αυτό θα είναι μικρότερο σε σχέση με το να δει τον απίθανο τύπο που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο μάθημα να το περνά πανηγυρικά. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων και βαθμών, όσο νά ‘ναι δυσχεραίνει τους μαζικούς, τουλάχιστον, μηχανισμούς διαφθοράς.

Αυτό είναι λίγο αστείο.. http://www.ntua.gr/directory.html :)
AE έγραψε:Στο επίπεδο των τεχνικών μέσων, και με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Κοσμήτορα περί της χρήσης κινητών τηλεφώνων, θα παρακαλέσω τους συντονιστές του φόρουμ, δίνοντας το καλό παράδειγμα, να μην αναρτήσουν ποτέ ξανά υποκλαπέν υλικό εξετάσεων. Αν ο υπεύθυνος του μαθήματος αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα θέματα, κράξτε τον μέχρι εκεί που δεν πάει (και πιέστε ώστε να λυθεί θεσμικά το ζήτημα).

Μα δεν ανεβαίναν θέματα όταν ένας καθηγητής δεν το επιθυμούσε. Τώρα όσον αφορά για τα κινητά που γράψατε παρακάτω, ε εντάξει δε μπορώ να το δεχτώ. Να κουβαλάμε μια φωτογραφική αντί να βγάλουμε 1 sec να τραβήξουμε μια φωτό; Μπορούμε να φωτογραφίζουμε όταν δίνουμε τα γραπτά!
c'est en faisant n'importe quoi
qu'on devient n'importe qui

Spoiler: show
δεν είναι πτήση, είναι πτώση με στυλ.
Άβαταρ μέλους
eX-mc
Site Admin

Έτος εισαγωγής: 2010

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 08 Φεβ 2015 11:41 pm

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον ΑΕ, με μόνο μερικές επισημάνσεις :thumbup:

AE έγραψε:Βήμα 1: Η στάση μας απέναντι στο πρόβλημα πρέπει να γίνει πιο ειλικρινής

Με αυτή την τοποθέτηση διαφωνώ. Θεωρώ ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να "τσακιστούν", όχι επειδή έρχονται σε αντιπαράθεση με το συμφέρον μας. Ένα φοιτητή που είναι διαβασμένος και διαβάζει για να μάθει και όχι για να πάρει βαθμό στο μάθημα, δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει τι κάνει ο διπλανός του με όρους ανταγωνισμού ή σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει, αν ο διπλανός του θα πάρει το ίδιο πτυχίο με τις μισές γνώσεις ή όχι. Πρέπει, όμως, να τον ενδιαφέρει πώς και αν, αυτές οι πρακτικές γίνονται παθογενές κτήμα για ολόκληρη την κοινωνία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τη Σχολή, θεσμικά, οφείλει επίσης να την ενδιαφέρει, γιατί είναι θέμα προσανατολισμού και εκπαιδευτικού έργου: Τι επιστήμονες θέλουμε να παράγουμε; Κριτικά σκεπτόμενους; Παπαγάλους; Ποιες κοινωνικές πρακτικές οφείλουμε να ξεριζώσουμε από τη νέα γενιά;
Εγώ, πχ, δε θα πήγαινα ποτέ να καρφώσω συμφοιτητή μου, ακόμα κι αν είχα αποδείξεις. Μπορεί και να κάνω λάθος, δεν ξέρω. Τις κοινωνικές παθογένειες, θεωρώ, ότι δεν τις ξεριζώνεις με "κουκούλες".

Προφανώς, εδώ μπαίνει ένας αστερίσκος στο θέμα γνωστής και μη εξαιρετέας παράταξης, που πατάει πάνω στη μιζέρια που το κόμμα της προωθεί, για να έχει πολιτικά οφέλη. Και για να προλάβω τον οποιονδήποτε, το έχω θίξει αυτοπροσώπως το θέμα, επώνυμα, στον κοσμήτορα της σχολής, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου.

AE έγραψε:Δεν ξέρω τι σοβαρό ψυχικό τραύμα θα πάθει το βρέφος των 22 ετών αν μάθουν οι φίλοι του ότι κόπηκε, σίγουρα όμως το τραύμα αυτό θα είναι μικρότερο σε σχέση με το να δει τον απίθανο τύπο που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο μάθημα να το περνά πανηγυρικά. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων και βαθμών, όσο νά ‘ναι δυσχεραίνει τους μαζικούς, τουλάχιστον, μηχανισμούς διαφθοράς.

+100000000000 κάποιος έπρεπε να το πει !!! Αυτή η "φοβία", να σημειώσω ότι, δυστυχώς, κυκλοφορεί και στο φόρουμ :thumbdown:

Και μερικά δικά μου επί του θέματος:
α) Αλήθεια,επειδή, πάντα υπάρχει και η αντίθετη όψη του νομίσματος και μου αρέσει να είμαι δίκαιος, πόσο "μη πελατειακό" είναι, φοιτητές να βαθμολογούνται στην εξέταση ή/και να εξετάζονται σε θέματα εξαμήνου πολύ επιεικώς, απλά και μόνο επειδή ο καθηγητής "ξέρει τη φάτσα τους" από το μάθημα;
β)Θεωρώ ότι σε κάθε μάθημα, αν ο καθηγητής έχει όρεξη και δημιουργικότητα, μπορεί η εξέταση να είναι τέτοια, ώστε να ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις ή να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις: Από το να βάλεις διαφορετικές ομάδες, μέχρι το να βάλεις ερωτήσεις κρίσεως ή/και παγίδες, όχι για να κόψεις, όμως, τον κόσμο, αλλά τέτοιες, ώστε να μπορείς να καταλάβεις ποιος έχει αντιγράψει και ποιος όχι. (+ οι ανοιχτές σημειώσεις όπως πολύ σωστά αναφέρει ο ΑΕ). Η συσκευή για τα κινητά που ακούγεται, αν και το δικό μου είναι μπακατέλα, οπότε δε με ενδιαφερει :lol: , θεωρώ ότι δε λύνει το πρόβλημα. Ας προσπαθήσουν πρώτα οι καθηγητές. Αρκετά μαθήματα "πρότυπα" στη σχολή, αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
γ)Ας αρχίσουμε επιτέλους να σκεφτόμαστε πιο πολύ τις απαλλακτικές εργασίες, που "απο-εξεταστικοποιούν" τη σχολή, επικεντρώνοντας στη γνώση.

Υ.Γ. Εκτός αν έχουμε την αντίληψη ότι δε θέλουμε την αστική γνώση και καλά κάνουμε και αντιγράφουμε. Ήτοι, στον κομμουνισμό τα σίδερα θα μπαίνουν διαφορετικά στην πλάκα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Σχόλια/Προτάσεις/Παρατηρήσεις για τη Σχολή

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης