lybe33 έγραψε:Άντε, επειδή τρόλαρα μέχρι στιγμής και ήμουν λίγο άδικος με την πρόταση του chris_z...
Το πρόβλημα θεωρώ ότι είναι υπαρκτό, αλλά προϋποθέτει δύο-τρία πράγματα:
- Από τη μία αναγνώριση του προβλήματος και καταγγελία μιας κατάστασης που είναι γνωστή και από τους καθηγητές. Άλλωστε τα κυκλώματα αντιγραφής οργανώνονται από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων μέσα στη σχολή, οι οποίες δε στέκονται μόνο στη διαπλοκή τη σχετική με τις εξετάσεις. Νομίζω ενδείξεις και αποδείξεις για όσα λέω υπάρχουν, θα το θέσουμε ως ζήτημα και στο τμήμα καθηγητών από Σεπτέμβρη (φυσικά να γίνει και συνέλευση που θα το συζητήσουμε).
- Για το ζήτημα έχουν ευθύνη και οι φοιτητές, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται με την επιβολή (γιατί είναι θέμα κουλτούρας). Και επειδή η αντιγραφή δεν ήρθε με το i-phone που λέει κι η mpourda, πρέπει κάποια στιγμή να καθίσουμε ως φοιτητές της σχολής πολ.μηχ. να δούμε τι πρόγραμμα σπουδών θέλουμε. Μια καλή βάση θα ήταν αυτή που βάζει ο int3h, με ενδιάμεσες προόδους (απαλλακτικές για ένα κομμάτι της ύλης) και καθορισμένο συντελεστή στις -ανανεωμένες κάθε χρόνο- σειρές ασκήσεων. Έτσι δεν λειτουργείς τιμωρητικά, ενώ παράλληλα διαμορφώνεις μια αντίληψη ενασχόλησης με τη σχολή σε πιο καθημερινή και υλική βάση (αφού δεν κρέμεσαι από μια εξέταση). Το παράδειγμα και η τεχνογνωσία υπάρχει σε αρκετά μαθήματα (Ειδικά Θέματα Θεμελιώσεων, Υγειονομική, κτλ.).
- Να γίνει προσπάθεια από μας τους ίδιους να ξαναδούμε τη σχολή ως κοινωνικό χώρο και όχι ως διεκπεραίωση. Από τα πιο απλά (σημειώσεις Δικαίου, πρόγραμμα εξεταστικής, αναβολές μαθημάτων) μέχρι και τα πιο "μεγάλα" (πρόγραμμα σπουδών, διοικητική λειτουργία σχολής, εξασφάλιση αδιαβλητότητας εξετάσεων). Όσο διαιωνίζεται ένα σκηνικό που βλέπουμε τη σχολή καθαρά επαγγελματικά, πάντα ζητήματα όπως οι εξετάσεις θα αντιμετωπίζονται σαν κάτι "εξωτερικό", "αυτόνομο" & "επιβαλλόμενο"...Όχι, η σχολή και το πανεπιστήμιο δεν είναι για την τεχνική μας κατάρτιση, είναι χώρος παιδείας και παιδεία είναι να διεκδικείς αλλαγές σε πράγματα που σε αφορούν.
Υ.Γ. Όσο κι αν διαφωνείτε με τον chris_z (κι εγώ διαφωνώ στην διατύπωση, όχι στη διαπίστωση), ας προσπαθούμε να κοιτάμε την ουσία και όχι να ξεκατινιαζόμαστε
+1