Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό morisson » Παρ, 06 Απρ 2012 12:50 am

539498_204376139672216_100002994949864_351702_1997276029_n.jpg

Τραγικό.
...brothers and sisters of the pale forest
children of night
who among you will run with the hunt?
Άβαταρ μέλους
morisson
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2306
Εγγραφή: Τρί, 09 Δεκ 2008 5:27 pm
Τοποθεσία: On the corner of Rush Street and Chestnut Street.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό bfCanterbury » Παρ, 06 Απρ 2012 1:43 am

morisson έγραψε:Εικόνα
Τραγικό.

Αν και δε θα με εξέπληττε να είχαν όντως ειπωθεί αυτά τα πράγματα, αυτές οι δηλώσεις διαψεύστηκαν από όλα τα ΜΜΕ και σαϊτ στο διαδίκτυο...
Saw you riding on a moon cloud, saw you walking on a whirlpool, from the corner of my eye, I saw you.
Saw you sitting on a sunbeam, in the middle of my daydream, Oh my Lady Fantasy, I love you.
bfCanterbury
 
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: Τετ, 08 Ιούλ 2009 11:34 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό morisson » Παρ, 06 Απρ 2012 2:08 am

Ναι προφανώς και είναι σατυρικές οι δηλώσεις,και εγώ ως τέτοιες τις ανέβασα.Παρόλα αυτά όπως λες, δεν απέχουν απο την αλήθεια.Χάρμα οφθαλμων τις τελευταίες μέρες να ακούς ειδήσεις του Σκάι.
...brothers and sisters of the pale forest
children of night
who among you will run with the hunt?
Άβαταρ μέλους
morisson
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2306
Εγγραφή: Τρί, 09 Δεκ 2008 5:27 pm
Τοποθεσία: On the corner of Rush Street and Chestnut Street.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Reporter » Παρ, 06 Απρ 2012 3:50 pm

Γερμανικές αποζημιώσεις

του Νίκου Μπογιόπουλου

Μιας και οι «σωτήρες» της παρούσης συγκυβερνήσεως δήλωσαν σχετικά με τους φακέλους της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων ότι
«τους έχασαν» (!),
«δεν τους βρίσκουν» (!),
«τους ψάχνουν αλλά δεν ξέρουν πού είναι» (!)
- και χωρίς φυσικά να μας διαφεύγει καθόλου ότι την ιταμή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών πως η Γερμανία δε χρωστάει τίποτα στην Ελλάδα για τις ναζιστικές θηριωδίες οι εδώ «σωτήρες» την έκαναν ουσιαστικά «γαργάρα» -
ας τους βοηθήσουμε (τους «σωτήρες») να φτιάξουν... καινούριο φάκελλο.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

Οπως επανειλημμένως έχει αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,
η Γερμανία μάς οφείλει:

1) 7,160 δισ. δολάρια που επιδίκασε υπέρ της Ελλάδας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας
2) 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την Ελλάδα να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επιπλέον οφείλουν στην Ελλάδα:
α) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία της χώρας και από τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και
β) τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Αυτά που οι εγχώριοι «σωτήρες» δε χρειάζεται να τα ψάξουν στους... χαμένους φακέλους, καθώς τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι, είναι, επιπροσθέτως, τα εξής:

Πρώτον: Με διάφορους χειρισμούς η Γερμανία κατάφερε επί δεκαετίες να αναβάλλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της μέχρι που φτάσαμε στην υπογραφή από την επανενωμένη Γερμανία της οριστικής συνθήκης ειρήνης στη Μόσχα το 1990, τη λεγόμενη συμφωνία «2+4».
Και πάλι, όμως, από τότε πέρασαν 22 χρόνια με τη μεν Γερμανία να μην εννοεί να εξοφλήσει το χρέος της, τις δε ελληνικές κυβερνήσεις να μην τολμούν να θέσουν ούτε καν ως νύξη το θέμα.
Σημείωση: Πρόκειται για τις κυβερνήσεις που παραλαμβάνουν «υποβρύχια που γέρνουν», συναλλάσσονται με τη «Ζήμενς», τη «Χόχτιφ», την «Ντόιτσε Τέλεκομ», την «Ντόιτσε Μπανκ» κ.ο.κ.

Δεύτερον: Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις καταστροφές στην οικονομική υποδομή της χώρας και το κατοχικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους1.
Σημείωση: Αν οι οφειλές αυτές υπολογιστούν με το κατώτατο επιτόκιο 3% που ορίζουν τα διεθνή δικαστήρια τότε το μέγεθος της οφειλής ανέρχεται στο 1,5 τρισ. ευρώ!

Και κάτι ακόμα:
Καθ' όλη τη διάρκεια των «διπλωματικών τους μαχών» ανά τας Ευρώπας, ουδέποτε τόλμησαν μεταπολεμικά οι εγχώριοι κυβερνώντες να θέσουν επί της ουσίας το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Αντίθετα, το ελληνικό κράτος των Πλαστήρων, των Παπάγων, των Μητσοτάκηδων, των Καραμανλήδων και των Παπανδρέου, που επί επτά δεκαετίες από τις σφαγές φτύνει πάνω στη μνήμη των θυμάτων, έφτασε με τον τελευταίο των Παπανδρέου, τον Γιώργο, να φτύσει πάνω και στην έννοια της πατριωτικής τιμής.
Και τούτο την ίδια στιγμή που με αφορμή το κόψιμο μισθών και συντάξεων δε σταματούν σε ένα ρεσιτάλ κοσμοπολίτικης πατριδοκαπηλίας να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «πατρίδα», «πατριώτης» κ.λπ...

Αφορμή αποτέλεσε η δικαίωση των κατοίκων του Διστόμου από τον ιταλικό Αρειο Πάγο, στον οποίο προσέφυγαν οι Διστομίτες διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί.
Αλλά γιατί οι κάτοικοι του Διστόμου αναγκάστηκαν να αναζητήσουν το δίκιο τους στην... Ιταλία;
Για τον πολύ απλό λόγο ότι:
Η εκτέλεση ανάλογων θετικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων τορπιλίστηκε, «πάγωσε» και απαγορεύτηκε (!) στην Ελλάδα μετά από παρέμβαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των αρμόδιων υπουργών του επί της Δικαιοσύνης.

Και ενώ αυτή ήταν η «πολιτεία» του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ελληνικού κράτους γύρω από το θέμα, όταν η Γερμανία προσέφυγε κατά της απόφασης του ιταλικού Αρείου Πάγου στη Χάγη, τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου, το Γενάρη του 2011, δήλωσε όψιμα - και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης - ότι θα παραβρεθεί ως «συμπαραστάτης» των Διστομιτών στο Δικαστήριο της Χάγης...
«Ξεχνώντας», βέβαια, ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που η ίδια είχε ναρκοθετήσει στο εσωτερικό της Ελλάδας!
Σε τέτοιο, δε, βαθμό είναι ναρκοθετημένη αυτή η υπόθεση που η Χάγη αντί να δικαιώσει τους Διστομίτες, τελικά... δικαίωσε τη Γερμανία.
Και μάλιστα δικαίωσε τη Γερμανία πατώντας πάνω στο καθεστώς της ετεροδικίας που η ελληνική πλουτοκρατία και το κράτος της έχουν εξασφαλίσει στο «αδελφό» κράτος της γερμανικής πλουτοκρατίας.

Για να αποδειχτεί και με αυτόν τον τρόπο,
αφενός ποιο είναι πραγματικά και από ποιους υπηρετείται αυτό το περίφημο «διεθνές δίκαιο»,
αφετέρου ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν αποτελεί νομικό, αλλά ένα κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα.

1. Ανακοίνωση «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», 26/11/2010

Πηγή: http://www2.rizospastis.gr/columnPage.d ... umnId=1821
Reporter
 
Δημοσιεύσεις: 1330
Εγγραφή: Δευτ, 11 Οκτ 2010 1:04 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό chris_z » Παρ, 06 Απρ 2012 4:14 pm

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο!!!
Η Ελλάδα στο eBay!!!
http://news.in.gr/science-technology/ar ... 1231190413
Και ένα τραγούδι σχετικό να το γιορτάσουμε!
http://www.youtube.com/watch?v=ZYzFoa1GF1M
chris_z
 
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Τετ, 24 Δεκ 2008 1:56 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Παρ, 06 Απρ 2012 4:36 pm

Ελλάδα: ένας εθνικισμός ενάντια στο έθνος
του iohannes maurus
“Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ…ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ”

(Σύνθημα του ελληνικού κινήματος)

Στον αγώνα του ελληνικού λαού και των άλλων ευρωπαϊκών λαών ενάντια στη δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, συναντάμε διάφορες ιδεολογικές και φαντασιακές διατυπώσεις της σύγκρουσης. Κατά καιρούς, η σύγκρουση αυτή ερμηνεύεται με όρους μιας πολύ ιδιαίτερης εκδοχής της πάλης των τάξεων: αυτής του «99% ενάντια στο 1%». Η αναπαράσταση αυτή είναι αδέξια διότι προσπαθεί να επανεγκαταστήσει ένα μέτωπο με δύο αντίπαλες πλευρές, παρά την γιγαντιαία ανισορροπία –ωστόσο, μέσα στην αφελή και καρικατουρίστικη αντίθεση που αναπαριστά μεταξύ σχεδόν όλων και του σχεδόν κανενός, πετυχαίνει να δείξει μια άλλη πραγματικότητα, αυτή της κοινωνικής ρήξης: δεν υπάρχουν δύο αντιμέτωπες πλευρές, παρά υπάρχει μάλλον ένα κοινωνικό όλον που διερράγη χωρίς να καταφέρει να συγκροτήσει δύο πλευρές. Αρκεί να αγνοήσουμε αυτό το εξωτερικό 1% και να το επανατοποθετήσουμε στο εσωτερικό μίας μόνης κοινωνίας, για να δούμε ότι η πάλη των τάξεων δεν είναι ποτέ μάχη ανάμεσα σε δυο πλευρές, αλλά ρήξη μίας μόνης κοινότητας. Όπως έδειξε ο La Boetie, μόνον η υπακοή των πολλών στον Ένα καθορίζει την δύναμη αυτού του Ενός, ωστόσο αυτή η υπακοή σημαίνει διχασμό του καθένα από τους πολλούς, διότι την ίδια στιγμή, και σέβονται οικειοθελώς την εξουσία και εξαναγκάζουν την θέλησή τους να καμφθεί μπροστά σε αυτήν. Το ένα μιας κοινωνίας όπου υπάρχει κυριαρχία, κοινωνική ή πολιτική, είναι ένα ραγισμένο ένα που δεν καταφέρνει να γίνει δύο.

Η πάλη των τάξεων, αυτό το εμμενές ρήγμα στις ταξικές κοινωνίες, δεν μπορεί να αναπαρασταθεί ως τέτοια. Για να την αναπαραστήσουμε με κάποιον τρόπο προσβάσιμο στη φαντασία, θα πρέπει να της δώσουμε την μορφή μιας δυαδικότητας εσωτερικής ή εξωτερικής: ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ δύο ομάδων ήδη σχηματισμένων και αναγνωρίσιμων από τις στολές τους ή ο πόλεμος ενάντια σε έναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό είναι οι πιο συνήθεις αναπαραστάσεις. Αναπαριστούν αυτό που μπορεί να εκφραστεί άμεσα ως Ένα, με βάση ένα άλλο προϋπάρχον εξωτερικό ή ένα άλλο εσωτερικό που παράγεται από το λόγο και την πρακτική του ρατσισμού. Όταν υπάρχει ένα ρήγμα, αυτό παραμένει κρυμμένο κάτω από τα δύο «Ένα» που αντιπαρατίθενται. Καμία αναπαράσταση δεν μπορεί να ενοικήσει στο εγγενές ρήγμα του Ενός, στο ίδιο το ρήγμα που συγκροτεί την ταξική κοινωνία ως τέτοια.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες ερμηνείες του ανταγωνισμού που, για να τον διατηρήσουν στην φαντασιακή του διάσταση, τον εξάγουν μετασχηματίζοντάς τον σε μία σύγκρουση μεταξύ του έθνους και των εχθρών του, εσωτερικών ή εξωτερικών. Αυτή η (εσωτερική ή εξωτερική) εξωτερίκευση της σύγκρουσης μπορεί να πάρει την μορφή ρατσισμού σε βάρος μιας κοινότητας που θεωρείται « ξένη» προς το έθνος, όπως αυτό που τροφοδότησε τον αντισημιτισμό του 19ου και 20ου αιώνα, και που περιγράφτηκε εύστοχα από τον Μπέμπελ ως «σοσιαλισμός των ηλιθίων». Μια παραλλαγή αυτής της εξωτερίκευσης είναι η καταγγελία των δεινών του χρηματιστικού κεφαλαίου έναντι των αρετών των άλλων «παραγωγικών» καπιταλιστικών τομέων, ως εάν οι δύο τομείς θα μπορούσαν να υπάρχουν ξεχωριστά. Πολλές φορές, ακόμα και τα τελευταία χρόνια, αυτή η αφηρημένη και μη αντικαπιταλιστική καταγγελία κατά του χρηματιστικού κεφαλαίου έχει ενσωματωθεί στην υποτιθέμενη αποκάλυψη συνομωσιών (Τρόικα, Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, Ιλλουμινάτι κλπ.) των οποίων τα χαρακτηριστικά δεν είναι πολύ διαφορετικά από την παλιά «εβραιομασωνική συνομωσία» για την οποία ο Φράνκο και οι δικοί του έκαναν τόσο λόγο. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγώνας κατά του κεφαλαίου μετατίθεται σε αγώνα κατά μίας μερίδας του πληθυσμού η οποία θεωρείται ως ο θανάσιμος εχθρός του «αυθεντικού» έθνους. Αυτός ο εξωτερικευμένος εχθρός μπορεί εξίσου να είναι ένα άλλο έθνος ή μια ένωση άλλων εθνών. Είναι αυτή η παραλλαγή που την δεκαετία του ’20 έδωσε χώρο στην μουσολινική ιδέα μιας Ιταλίας ως «προλεταριακού έθνους» το οποίο αντιτίθεται προς τα «πλουτοκρατικά έθνη». Η κατάσταση του «προλεταριακού έθνους» στην οποία είχε καταδικαστεί η Ιταλία εκδηλώθηκε στον αποκλεισμό της από τη νομή των αποικιών και, εν γένει, από την σφαίρα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ξέρουμε τι έκανε ο ιταλικός φασισμός, ακολουθούμενος από τους Γερμανούς μιμητές του, για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση στη Λιβύη, τη Σομαλία και την Αιθιοπία.

Στην ελληνική περίπτωση, ο εθνικισμός μετατράπηκε στον πιο πολύτιμο σύμμαχο του καπιταλιστικού κράτους και του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστικού κεφαλαίου. Αυτός ο εθνικισμός απαντά σε όλες σχεδόν τις πολιτικές πτέρυγες που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ως μια φαντασίωση της θυματοποίησης του έθνους με το ένδοξο παρελθόν, απομονωμένου και ταπεινωμένου από χώρες πιο ισχυρές, σε μία νέα έκδοση του μουσολινικού θέματος του «προλεταριακού έθνους». Τελευταία, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έγινε ένας από τους άριστους εκπροσώπους αυτής της ιδεολογικής θέσης. Οι πρόσφατες δηλώσεις του σε ένα άρθρο με τίτλο “Η αλήθεια για την Ελλάδα” είναι τόσο ανησυχητικές όσο και συμπτωματικές. Δηλώνει ο διάσημος μουσικός:

«Υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία με στόχο την ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας μου. Ξεκίνησαν από το 1975 με στόχο τον νεοελληνικό πολιτισμό, συνέχισαν με την διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας και τώρα προσπαθούν να μας εξαφανίσουν και βιολογικά με την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση. Εάν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί σύσσωμος για να τους εμποδίσει, ο κίνδυνος για την εξαφάνιση της Ελλάδας είναι υπαρκτός. Εγώ την τοποθετώ μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια. Από μας θα μείνει μόνο η μνήμη του πολιτισμού μας και των αγώνων μας για την ελευθερία».
Δεν είναι πολύ σαφές αν η πρώτη “επίθεση” των “συνωμοτών” συνίστατο στην «μονοτονική» ορθογραφική μεταρρύθμιση η οποία, απλουστεύοντας την ορθογραφία και προσαρμόζοντάς την στην πραγματική προφορά της δημοτικής νεοελληνικής, την ίδια στιγμή την απομάκρυνε, ειρωνικά, από τις προηγούμενες μορφές της γλώσσας και, ιδίως, από τα αρχαία ελληνικά. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον ελληνικό εθνικισμό που επιμένει –ενάντια σε όλα τα ιστορικά δεδομένα- να υποστηρίζει τη φυλετική και πολιτισμική συνέχεια μεταξύ του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης κουλτούρας του ελληνικού κράτους. Αυτή η υποτιθέμενη συνέχεια και η εθνοτική καθαρότητα είναι ένας από τους θεμελιώδεις μύθους του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και έχει επιβληθεί ως επίσημη αλήθεια πάνω από την πολυεθνική πραγματικότητα των διαφόρων εδαφών που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Όπως συμβαίνει συνήθως, η εθνοκάθαρση και η διοικητική απόκρυψη των περίπλοκων πολιτισμικών πραγματικοτήτων, εξυπηρετούν την επιβολή της εικόνας μιας αιώνιας Ελλάδας που διέσχισε αλώβητη τους αιώνες. Ωστόσο, η Ελλάδα, παρά τους ισχυρισμούς των κυρίαρχων τάξεών της και των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών της, δεν είναι λιγότερο «φαντασιακή κοινότητα» από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο κράτος-έθνος.

Στη συνέχεια, ο Θεοδωράκης αναφέρεται στην «διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας» Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην σύγχρονη Ελλάδα ως «νεότερη ιστορία» νοείται συνήθως η ιστορία της νεωτερικής Ελλάδας, του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, σε διάκριση με την αρχαιότητα, τους ελληνιστικούς χρόνους ή την βυζαντινή εποχή, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δεν αποτελεί μέρος της ιστορίας η μακρά περίοδος κατά την οποία οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή η περίοδος κατά την οποία το ελληνικό έδαφος –όπως συμβαίνει σε τόσα άλλα εδάφη που περιλαμβάνονται σε αυτοκρατορίες- κατοικήθηκε από πλήθος διαφορετικών εθνοτήτων που έζησαν μαζί, συχνά παραβλέπεται, ως εάν οι ζωές των ελληνοφώνων πληθυσμών για περισσότερο από τέσσερις αιώνες να ήταν ένα ιστορικό διάλειμμα κατά την οποία τίποτε σημαντικό δεν συνέβη. Η «διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας» συντελείται, σύμφωνα με τον Θεοδωράκη, σε μία περίοδο από το 1975, πιθανόν δηλαδή με την ένταξη στην ΕΕ και τον ταχύ εκσυγχρονισμό της χώρας κατά τη δεκαετία του 80. Κυρίαρχος τόνος είναι η νοσταλγία για ένα χαμένο παρελθόν. Ένα παρελθόν όμως που δεν αναζητείται στην αληθινή ζωή των ανθρώπων, παρά στους μεγάλους μύθους: η κλασσική Ελλάδα, η Επανάσταση κατά των Τούρκων –της οποίας μία διάσταση που αποκρύπτεται είναι η εθνοκάθαρση- ή, από την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και μετά, το κλέος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα παρελθόν με το οποίο ο υπαρκτός ελληνικός λαός δεν διατηρεί συνέχεια ούτε εθνοτική ούτε πολιτισμική.

Ο ελληνικός εθνικισμός, όπως και όλοι οι εθνικισμοί των άλλων κρατών, είναι μία κηδεία στην οποία θρηνεί κανείς την απώλεια ενός πράγματος που ποτέ δεν είχε. Όπως παρατηρεί ο Μπένεντικτ Αντερσον, το πιο εύγλωττο μνημείο του επίσημου εθνικισμού είναι το κενοτάφιο, ο άδειος τάφος του ήρωα ή του άγνωστου η ανύπαρκτου στρατιώτη που πέθανε για την πατρίδα. Η νοσταλγία ενός τίποτα, θλίψη αδύνατη και άπειρη για ένα κενό. Ο φίλος μου ο Άκης Γαβριηλίδης έκανε πριν από μερικά χρόνια μια προσεκτική φιλολογική ανάλυση της ελληνικής λογοτεχνίας της κυρίαρχης αριστεράς σε ένα βιβλίο με τον τίτλο Η Αθεράπευτη Νεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού: Ρίτσος – Ελύτης – Θεοδωράκης – Σβορώνος, futura, Αθήνα 2006. Ο Θεοδωράκης εμφανίζεται μεταξύ των αρχιερέων αυτής της νεκρικής λατρείας.

Σήμερα, η υπεράσπιση της Ελλάδας ως έθνους κατά της «ξένης επίθεσης» μετατράπηκε σε θέμα φανερά αντιδραστικό. Αυτό θα μπορούσε να το δει κανείς σε κάποιες από τις εκδηλώσεις της “Αλληλεγγύης με την Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκαν προσφάτως. Στις 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, δεν ασκήθηκε κριτική κατά του «Μνημονίου» της τρόικας, ή κατά της επιτροπικής δικτατορίας του Παπαδήμου: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Βέλγιο διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα και θα προχωρήσει με την προσπάθεια όλων» και υποστήριξε ότι είναι μια αξιόπιστη και εργατική χώρα. Με γνήσια εθνική υπερηφάνεια, δήλωσε ότι η χώρα του θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών των πιο απαιτητικών πιστωτών. Η ίδια δουλοπρεπής γλώσσα του Παπανδρέου η του Παπαδήμου, μετά βίας συγκαλυμμένη πίσω από επικλήσεις στην εθνική αξιοπρέπεια. Ούτε στιγμή δεν δόθηκε χώρος στον αγώνα –όπως συνέβη σε άλλες διαμαρτυρίες στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο- και όλοι κατέληξαν με τον εθνικό ύμνο, τις γαλανόλευκες να κυματίζουν και το «συρτάκι» … (Παρεμπιπτόντως, το συρτάκι δεν είναι αυθεντικός λαϊκός χορός αλλά μια επινόηση των Θεοδωράκη και Αντονι Κουίν. Η μουσική σε μεγάλο βαθμό αντιγράφει τη σύνθεση ενός μουσικού της Κρήτης. Ωστόσο, για τους τουρίστες, είναι ένα «σύμβολο» για την Ελλάδα, όπως μπορεί να είναι το «¡Qué viva España!» σε κάποια άλλη μεσογειακή χώρα. Για τους τουρίστες.)

Η συσπείρωση των δυνάμεων του έθνους κατά της «ξένης συνομωσίας» καθιερώνει μια παράδοξη συνέχεια μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της αποπληρωμής του χρέους και εκείνων που αντιτίθενται σε αυτήν στο όνομα, και οι δυο, της «εθνικής αξιοπρέπειας». Επικίνδυνη στάση, που εκτρέπει το στόχο του ανταγωνισμού από τις οικονομικές δυνάμεις και από το ίδιο το ελληνικό κράτος και τους θεσμούς του, που είναι φανερά στην υπηρεσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, προς έναν πολύ ασαφώς προσδιορισμένο ξένο εχθρό του έθνους. Αυτό εξηγεί, για παράδειγμα, το ότι το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ) προστάτευσε από την επίθεση των διαδηλωτών το ελληνικό κοινοβούλιο, όταν αυτό ψήφισε το προηγούμενο «μνημόνιο». Ήταν αναγκαίο να υπερασπιστεί ένα σύμβολο του έθνους και ένα θεσμικό όργανο της δημοκρατίας. Αυτό εξηγεί, επίσης, γιατί ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι ο μόνος που αντί να μειώνεται αυξάνεται, παρά τις περικοπές, και γιατί αυτό έγινε χωρίς κριτική ακόμη και από την επίσημη αριστερά: η υπεράσπιση της πατρίδας είναι υψίστης σημασίας, κυρίως όταν γίνεται με γερμανικό και γαλλικό υλικό.

Επιπλέον, ο εθνικισμός της επίσημης αριστεράς αποτελεί τροχοπέδη για την πολύ αναγκαία ενότητα της δράσης των κοινωνικών κινημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που προωθήθηκε από τους κατασκηνωτές του Συντάγματος και άλλους Έλληνες «Αγανακτισμένους». Μπροστά σε μια αυθεντική ανάδυση της πάλης των τάξεων σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, η πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία του εθνικισμού στην επίσημη ελληνική Αριστερά την οδηγεί σε μια εμμονή στον «υπέροχο αγώνα του ελληνικού λαού» αφαιρώντας μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς του και προκαλώντας πολιτική σύγχυση. Τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης που επιβάλει τις πολιτικές λιτότητας στο όνομα της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται τους κρατικούς θεσμούς και τα σύμβολα του έθνους, ο εθνικισμός είναι ένας πολύ επικίνδυνος εχθρός… του έθνους. Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο μέρος όπου συμβαίνει αυτό: στην Καταλονία, οι τερατώδεις περικοπές του CiU[1] δικαιολογούνται με την ενοχοποίηση της Ισπανίας για την έλλειψη πόρων, ενώ η ισπανική κυβέρνηση του PP (Λαϊκού Κόμματος) παίζει το παιχνίδι της υπεράσπισης του «εθνικού συμφέροντος» στις Βρυξέλλες, προτείνοντας περικοπές «λίγο πιο μετριοπαθείς» από αυτές που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

[1] CiU: «Σύγκλιση για την Καταλονία», ο δεξιός συνασπισμός που ελέγχει την τοπική κυβέρνηση.

Αρχική δημοσίευση: http://iohannesmaurus.blogspot.com/2012 ... acion.html

Μετάφραση: Σοφία Λαλοπούλου


Πηγή: Nomadic universality
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Reporter » Παρ, 06 Απρ 2012 5:55 pm

Είναι η Ελλάδα υπό «κατοχή»;

Αστικά μέσα ενημέρωσης, "ανεξάρτητα" blogs, οπορτουνιστές και διαφόρων ειδών αντιμνημονιακοί, στηρίζουν την πολιτική τους θέση πάνω στο ιδεολόγημα "μιας Ελλάδας υπό κατοχή", μιας Ελλάδας στην οποία επιβλήθηκαν και επιβάλλονται, μνημόνια, ΔΝΤ και περικοπές, από πολιτικούς άλλων κρατών, σαν την Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο αποκρύπτεται ο ταξικός χαρακτήρας της αντιλαϊκής επίθεσης ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Λένε ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή και ότι σωτηρία για το λαό σήμερα είναι να παλέψει για «εθνική ανεξαρτησία» από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ, και κυρίως τη Γερμανία. Τι πραγματικά ισχύει;

Το ιδεολόγημα της «υποτέλειας» και της «κατοχής» αναπαράγεται σκόπιμα κύρια από τις αυτοαποκαλούμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και τα αστικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά και τη διέξοδο που συμφέρει το λαό. Λένε πως η Γερμανία και ένας μικρός πυρήνας ισχυρών οικονομικά χωρών, είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο στην ΕΕ και επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα στις πιο αδύναμες χώρες, για να ωφεληθούν οι δικές τους οικονομίες. Κατά συνέπεια, λένε, αν φύγει η τρόικα από την Ελλάδα και αναδειχτεί μια κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται με βάση το «εθνικό συμφέρον», τότε τα μέτρα που απαιτούνται για παραμονή στην Ευρωζώνη μπορεί να γίνουν πιο ήπια και η ΕΕ καλύτερη.


Τι δε λένε; Οτι η τρόικα δεν ήρθε απρόσκλητη στην Ελλάδα, αλλά την έφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους της στην ΕΕ. Αλλωστε, τα δυο από τα τρία μέρη της τρόικας, είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ (το άλλο είναι το ΔΝΤ). Οργανισμοί δηλαδή της ΕΕ, στην οποία με τη θέλησή της συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη. Εδώ βρίσκεται το κλειδί για να κατανοήσει κανείς τις εσωτερικές σχέσεις και αντιθέσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό μιας ιμπεριαλιστικής διακρατικής Ενωσης, όπως είναι η ΕΕ. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ, ήταν στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης (άρα και των κομμάτων της), για να ισχυροποιήσει τη θέση της στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό, αλλά και απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα.

Η ένταξη όμως σε μια διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών, σημαίνει αυτονόητα δεσμεύσεις και εθελοντική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη. Για παράδειγμα, ένα κράτος - μέλος δεν μπορεί μόνο του να χαράζει πολιτική στην οικονομία, ποιους κλάδους θα αναπτύξει ή τι προϊόντα θα παράξει, αλλά ακολουθεί τους κανόνες που αποφασίζονται στα υπερεθνικά όργανα. Ταυτόχρονα, η δεδομένη στον καπιταλισμό ανισομετρία (το επίπεδο και οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα) κάνει τα λιγότερο ισχυρά κράτη να μοιάζουν εξαρτημένα από τα ισχυρότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν εξαρτημένη από τη Γερμανία. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί και η Βουλγαρία για την Ελλάδα, αφού η ελληνική αστική τάξη εξάγει κεφάλαια στη γείτονα χώρα και έχει εξαγοράσει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Διαστρεβλώνοντας σκόπιμα τα παραπάνω, δυνάμεις που φωνάζουν για δήθεν «κατοχή» της Ελλάδας από τη Γερμανία ή το ΔΝΤ, συγκαλύπτουν την ταξική φύση του ζητήματος και καλούν το λαό να κυνηγήσει χίμαιρες, κρύβοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της στο τσάκισμα του λαού. Ο Ελληνας καπιταλιστής θα ωφεληθεί εξίσου με τον Γερμανό, τον Ολλανδό ή τον Γάλλο από τη μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται με όχημα τις δανειακές συμφωνίες με την τρόικα. Οσο για τις κατά καιρούς δηλώσεις τεχνοκρατών της ΕΕ, όπως αυτή του Σόιμπλε, ότι ανησυχεί για χάος στην Ελλάδα, επειδή τα αστικά κόμματα δεν μπορούν να κυβερνήσουν, και ο λαός δεν θέλει να κυβερνηθεί, κάθε άλλο παρά παραβίαση της «εθνικής ανεξαρτησίας» είναι, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν, για να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Αντίθετα, πρόκειται για ωμή παρέμβαση υπέρ της αστικής τάξης, των αστικών κομμάτων και τρομοκράτησης του λαού να τα στηρίξει, με εκβιασμούς και απειλές για χάος. Κομμάτι του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου είναι ο Σόιμπλε, όπως και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα και είναι αυτονόητο ότι μπροστά στην κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για τη βάρβαρη πολιτική τους, δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να θωρακίσουν την αστική εξουσία από τον εχθρό λαό.

Πηγή: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id= ... e=3/4/2012
Reporter
 
Δημοσιεύσεις: 1330
Εγγραφή: Δευτ, 11 Οκτ 2010 1:04 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Σάβ, 07 Απρ 2012 1:11 pm

Σεμινάριο για τον 2ο τόμο του Κεφαλαίου
Kάθε Τρίτη, 18.00-21.00, στο Σπουδαστήριο του Τομέα Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών Επιστημών (ΑΚΕΔ), Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Σχολή ΣΕΜΦΕ, Κτίριο Ε, 1ος όροφος
Μετά την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου Το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ ως «κριτική της Πολιτικής Οικονομίας», το οποίο διεξάχθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» και εξέτασε τον 1ο τόμο του Κεφαλαίου, ο Γιάννης Μηλιός εισηγείται το Σεμινάριο:

«Ο 2ος τόμος του Κεφαλαίου. Κριτική ανάγνωση»

Το Σεμινάριο, που ξεκινάει την Τρίτη 27/03/12, θα γίνεται κάθε Τρίτη, 18.00-21.00, στο Σπουδαστήριο του Τομέα Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών Επιστημών (ΑΚΕΔ), Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Σχολή ΣΕΜΦΕ, Κτίριο Ε, 1ος όροφος και είναι ανοικτό για όποιον/αν επιθυμεί να το παρακολουθήσει.
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Reporter » Σάβ, 07 Απρ 2012 8:20 pm

Ανώτατη εκπαίδευση επί πληρωμή; Το βρετανικό παράδειγμα


Το μέλλον το οποίο σχεδιάζει για την νεολαία η παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων, αποτυπώνεται με ανατριχιαστική σαφήνεια στην προσωπική ιστορία τής Έμμας Γκρην. Η Έμμα είναι μια τυπική μεταπτυχιακή αγγλίδα φοιτήτρια, η οποία αδυνατούσε να καλύψει το υπέρογκο κόστος των σπουδών της. Μπροστά στον κίνδυνο να διακόψει άδοξα αυτές τις σπουδές και μη μπορώντας να βρει δουλειά, πήρε την απόφασή της:

"Κάνω στριπτίζ μπροστά σε διαδικτυακές κάμερες για να πληρώνω τις σπουδές μου", δηλώνει θαρραλέα η Έμμα και αποκαλύπτει ότι δεν είναι η μόνη φοιτήτρια που καταφεύγει στην "βιομηχανία τού σεξ" για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της.

Σχετική έρευνα πανεπιστημίου του Λονδίνου αναφέρει ότι το 16% των φοιτητών είναι πρόθυμο να καταφύγει στην πορνεία προκειμένου να εξασφαλίσει τα δίδακτρά του, ενώ ένα επιπρόσθετο 11% δηλώνει πρόθυμο να εργαστεί σε γραφείο συνοδών. Ανάλογη έρευνα του πανεπιστημίου του Ληντς αναφέρει ότι το 25% των στριπτιζέζ και των εξωτερικών χορευτριών είναι φοιτήτριες. Προφανώς, σε όλους αυτούς εντάσσεται και η Έμμα, η οποία δηλώνει ότι κερδίζει 200 λίρες τη βδομάδα κάνοντας τρεις ώρες διαδικτυακό στριπτίζ την ημέρα, για λογαριασμό τής "Got Webcams".


Σημειωτέον ότι η Έμμα έχει μειωμένα έξοδα διαβίωσης, μιας και ζει με τους γονείς της, οπότε χρειάζεται αυτά τα χρήματα κυρίως για να πληρώνει τα δίδακτρα. Πριν στραφεί στο διαδικτυακό στριπτίζ, η Έμμα έκανε δουλειές του ποδαριού αλλά αυτές οι δουλειές είτε άρχισαν να σπανίζουν είτε ήσαν πολύ κακοπληρωμένες. "Πριν ήμουν σε απελπισία καθώς με το ζόρι επιβίωνα με 40 λίρες την εβδομάδα, ενώ το φοιτητικό χρέος με είχε πνίξει", δηλώνει αφοπλιστικά και ξεκαθαρίζει ότι "εάν βρω δουλειά πλήρους απασχόλησης θα σταματήσω".

Όμως, τόσο η Έμμα Γκρην όσο και αμέτρητοι άλλοι φοιτητές που στρέφονται στην "βιομηχανία τού σεξ" ή στον τζόγο ή γίνονται πειραματόζωα (συμμετέχουν επί πληρωμή σε ιατρικά πειράματα) για την χρηματοδότηση των σπουδών τους, είναι καταδικασμένοι να συνεχίσουν να υποθηκεύουν τη ζωή τους για ένα αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον. Καταδικασμένοι, καθώς από εφέτος τα δίδακτρα τριπλασιάστηκαν, το ΕΜΑ (Education Maintenance Allowance: επίδομα για μαθητές και φοιτητές 18-29 ετών) συνθλίφτηκε, οι περικοπές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση γιγαντώθηκαν, η ανεργία θερίζει και οι συνολικές περικοπές, τις οποίες επιβάλλει η κυβέρνηση Κάμερον, βυθίζουν τα λαϊκά στρώματα στην ανέχεια.

Ο νόμος για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων υιοθέτησε πλήρως την έκθεση της επιτροπής Μπράουν και ήταν από τους πρώτους που ψήφισε η κυβέρνηση Κάμερον, δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις της. Προφανώς, η αστική βρεττανική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ανησυχεί στην προοπτική να καταντήσει η ανώτατη παιδεία αποκλειστικό προνόμιο των τέκνων της ολιγαρχίας και ορισμένων που θα τύχουν της φιλανθρωπίας τους. Δεν είναι τυχαίο ότι επί κεφαλής της επιτροπής "ειδικών" ήταν ο λόρδος Τζων Μπράουν, πρώην γενικός διευθυντής του πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ.

Μάλλον αναμενόμενο, λοιπόν, ότι το πρώτο συμπέρασμα της επιτροπής ήταν η ανάγκη αύξησης των διδάκτρων. Έτσι, η επιτροπή πρότεινε την πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων ώστε να μειωθούν οι σχετικές κρατικές δαπάνες (στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών, την οποία -υποτίθεται- επιτάσσει το έλλειμμα της Βρεττανίας). Βέβαια, ο νόμος δεν θέσπισε την πλήρη απελευθέρωση, αλλά αύξησε το ανώτατο όριο διδάκτρων από τις 3.225 στις 9.000 στερλίνες. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα μειωθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι το 2014.

Η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια στην Βρεττανία. Η Θάτσερ άφησε κληρονομιά στην φοιτητιώσα νεολαία την πληρωμή διδάκτρων και οι διάδοχοί της (Μαίητζορ, Μπλαιρ, Μπράουν και Κάμερον, τόρρηδες και εργατικοί σε αγαστή συνεργασία) υπηρέτησαν και υπηρετούν την θατσερική κληρονομιά. Ως το 2000 το κόστος της απόκτησης πρώτου πτυχίου ήταν 1.000 λίρες ετησίως. Τότε το ποσό διπλασιάστηκε και το 2006 (επί εργατικού Μπλαιρ) αυξήθηκε εκ νέου κατά 60%. Εφέτος, ο Κάμερον το τριπλασίασε. Απόρροια όλης αυτής της "εμπνευσμένης" πολιτικής είναι η κατά 10% μείωση των φοιτητών το 2009 σε σχέση με το 2000.

Αυτά τα ολίγα. Αφιερωμένα σε όσους εξακολουθούν να πετροβολούν την δωρεάν ανώτατη παιδεία και να πιστεύουν ότι η επιβολή διδάκτρων θα "συνετίσει" τους φοιτητές.

Πηγή: http://teddygr.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html
Reporter
 
Δημοσιεύσεις: 1330
Εγγραφή: Δευτ, 11 Οκτ 2010 1:04 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Exeisanapthra? » Κυρ, 08 Απρ 2012 2:38 am

29 κατασκευαστές σπιτιών συνιστούν shqip
Exeisanapthra?
 
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Σάβ, 21 Φεβ 2009 3:09 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες