Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό dimos » Τετ, 19 Οκτ 2011 12:47 pm

Το θέμα ξεκίνησε από εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=-t8f0fjo ... r_embedded
και συνεχίζεται με το παρακάτω κείμενο:

Από την αλήθεια της ρητορείας προτιμώ τη ρητορεία της αλήθειας

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο

Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/?p=10256
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 4:53 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό stalin » Τετ, 19 Οκτ 2011 11:26 pm

Τα τελευταία λόγια του Γ.Α.Μαγκάκη πριν πεθάνει...

«Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δεν με αφορούν. Τι θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να 'στε όλοι καλά.
Στον τάφο μου να γράψετε: Αντιστάθηκε το 1941-1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967-1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989-1996 στην ηθική σήψη. Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια».

Το τελευταίο ιδιόχειρο σημείωμα του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη με τίτλο «Η ζωή πάνω στο νήμα», λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή. Σε κίτρινο χαρτί με διορθώσεις και σημειώσεις, αφήνει τις τελευταίες του σκέψεις, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του.
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Πέμ, 20 Οκτ 2011 2:16 pm

Χάουαρντ Ζιν*: "Η δύναμη που καμιά εξουσία δεν μπορεί να υποτάξει"

Σε αυτό τον κόσμο του πολέμου και της αδικίας, πώς μπορεί κάποιος να παραμείνει κοινωνικά δραστήριος και προσηλωμένος στους κοινωνικούς αγώνες διατηρώντας την πνευματική υγεία του χωρίς να αφεθεί στην παραίτηση και τον κυνισμό;

Δεν είμαι βέβαιος για το αν ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος για το ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε το παιχνίδι όσο όλα τα χαρτιά δεν έχουν παιχτεί. Η μεταφορά είναι σκόπιμη: η ζωή είναι τζόγος. Με το να μην παίζεις, αρνείσαι οποιαδήποτε ευκαιρία να κερδίσεις. Παίζοντας και δρώντας δημιουργείς τουλάχιστον την πιθανότητα αλλαγής του κόσμου.

Υπάρχει η τάση να θεωρεί κανείς ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα θα συνεχιστεί επ' άπειρον. Ξεχνάμε πόσες φορές έχουμε εκπλαγεί από την ξαφνική κατάρρευση θεσμών, από εκπληκτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι, από αναπάντεχα ξεσπάσματα ή εξεγέρσεις ενάντια σε τυραννίες, από το γκρέμισμα συστημάτων εξουσίας που φαίνονταν ανίκητα.

Αν κάτι αναδύεται από την ιστορία των προηγούμενων εκατό χρόνων, αυτό είναι το απολύτως απρόβλεπτο. Μια επανάσταση για την ανατροπή του τσάρου της Ρωσίας σε αυτή την καθυστερημένη ημι-φεουδαρχική αυτοκρατορία όχι μόνο αιφνιδίασε τις προχωρημένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά ξάφνιασε και τον ίδιον τον Λένιν, που έσπευσε να επιβιβαστεί σε ένα τραίνο για την Αγία Πετρούπολη.

Ποιος μπορούσε να προβλέψει τις αλλόκοτες μεταβολές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου; Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, την προέλαση του φαινομενικά ανίκητου γερμανικού στρατού στη Ρωσία και τις κολοσσιαίες απώλειες που προκάλεσε, το σταμάτημα στις πύλες του Λένινγκραντ, τα δυτικά σύνορα της Μόσχας και τους δρόμους του Στάλινγκραντ, την τελική ήττα του γερμανικού στρατού με τον Χίτλερ κρυμμένο στο καταφύγιό του περιμένοντας να πεθάνει.

Και έπειτα τον μεταπολεμικό κόσμο να παίρνει μια μορφή που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει: Την κινεζική επανάσταση, τη θυελλώδη και βίαιη Πολιτιστική Επανάσταση και ύστερα μία ακόμη ανατροπή, με την μεταμαοϊκή Κίνα να απορρίπτει τις ιδέες και τους θεσμούς της κάνοντας ανοίγματα προς τη Δύση και αγκαλιάζοντας τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, κάτι που εξέπληξε τους πάντες.

Κανείς δεν προέβλεψε ότι οι πρώην αυτοκρατορίες της Δύσης θα διαλύονταν τόσο γρήγορα μετά τον πόλεμο ούτε πόσο διαφορετικές θα ήταν οι κοινωνίες που θα προέκυπταν στα νεοσύστατα κράτη, από τον καλοπροαίρετο κοινοτικό σοσιαλισμό του Νιερέρε στην Τανζανία έως την τρέλα του Ιντι Αμίν στη γειτονική Ουγκάντα. Η Ισπανία ήταν μία ακόμη έκπληξη. Θυμάμαι έναν βετεράνο της Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκολν να μου λέει ότι ο ισπανικός φασισμός δεν μπορούσε να ανατραπεί χωρίς έναν ακόμη αιματηρό πόλεμο. Ωστόσο, όταν πέθανε ο Φράνκο, δημιουργήθηκε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ανοιχτή στους πάντες, τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές, τους αναρχικούς.

Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου άφησε δύο υπερδυνάμεις με τις δικές τους σφαίρες επιρροής. Ωστόσο δεν κατόρθωναν πάντα να διαμορφώνουν τις εξελίξεις, ακόμη και στα μέρη του κόσμου που βρίσκονταν κάτω από τον στενότερο έλεγχό τους. Η αποτυχία της Σοβιετικής Ένωσης να πετύχει τον στόχο της στο Αφγανιστάν, η απόφασή της να αποσυρθεί ύστερα από μια δεκαετία κατοχής, ήταν η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι ακόμη και η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν εγγυάται την κυριαρχία πάνω σε έναν αποφασισμένο πληθυσμό. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την ίδια πραγματικότητα. Διεξήγαγαν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ινδοκίνα πραγματοποιώντας τους βαναυσότερους βομβαρδισμούς μιας μικροσκοπικής χερσονήσου στην παγκόσμια ιστορία και παρ' όλα αυτά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βλέπουμε καθημερινά νέα δείγματα για την αποτυχία των φαινομενικά ισχυρών να επιβληθούν στους φαινομενικά ανίσχυρους. Όπως στη Βολιβία και τη Βραζιλία, όπου τα κινήματα βάσης των εργαζομένων και των φτωχών εξέλεξαν νέους προέδρους που υπόσχονται να καταπολεμήσουν την καταστροφική εξουσία των επιχειρήσεων.

Κοιτώντας κανείς τον κατάλογο των μεγάλων εκπλήξεων, είναι σαφές ότι ο αγώνας για τη δικαιοσύνη δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπεται εξαιτίας της συντριπτικής δύναμης εκείνων που διαθέτουν τα όπλα και τα χρήματα και που φαίνονται ανίκητοι στην εμμονή τους να τα διατηρήσουν. Η δύναμη αυτή αποδείχτηκε επανειλημμένα ευάλωτη απέναντι σε ανθρώπινες αρετές λιγότερο μετρήσιμες από τις βόμβες και τα δολάρια: το ηθικό σθένος, την αποφασιστικότητα, την ενότητα, την οργάνωση, την αυτοθυσία, το πνεύμα, την εφευρετικότητα, το κουράγιο και την υπομονή.

Είτε απο τους μαύρους της Αλαμπάμα και της Νότιας Αφρικής είτε από τους αγρότες του Ελ Σαλβαδόρ, της Νικαράγουας και του Βιετνάμ είτε από τους εργάτες και τους διανοούμενους της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της ίδιας της Σοβιετικής Ενωσης. Κανένας ψυχρός υπολογισμός για τον συσχετισμό δυνάμεων δεν πρέπει να αποθαρρύνει ανθρώπους που έχουν πειστεί για το δίκιο του αγώνα τους.

Προσπάθησα σκληρά να μιμηθώ τους φίλους μου στον πεσιμισμό τους για τον κόσμο (είναι τελικά μόνο οι φίλοι μου;), αλλά εξακολουθώ να συναντώ ανθρώπους που, παρά τα τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, μου δίνουν ελπίδα. Όπου και αν πάω συναντώ τέτοιους ανθρώπους. Ιδίως νέους ανθρώπους, στους οποίους και ανήκει το μέλλον.

Και πέρα από μια χούφτα ακτιβιστών, φαίνεται να υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες άλλοι που παραμένουν ανοιχτοί στις ανορθόδοξες ιδέες. Όμως δεν φαίνεται να γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου και έτσι, ενώ επιμένουν, το κάνουν με την απελπισμένη υπομονή του Σισύφου που χωρίς τέλος σπρώχνει τον βράχο του πάνω στο βουνό. Προσπαθώ να πω σε κάθε ομάδα ότι δεν είναι μόνη και ότι οι ίδιοι άνθρωποι που αποκαρδιώνονται από την απουσία ενός εθνικού κινήματος αποτελούν απόδειξη για τη δυνατότητα ενός τέτοιου κινήματος.

Οι επαναστατικές αλλαγές δεν έρχονται σε μια κατακλυσμική στιγμή (θα πρέπει να ανησυχούμε για τέτοιες στιγμές), αλλά σαν μια ατέλειωτη διαδοχή εκπλήξεων, μια ελικοειδής πορεία προς μια πιο αξιοπρεπή κοινωνία. Δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε μεγάλες, ηρωικές στιγμές για να συμμετάσχουμε στη διαδικασία της αλλαγής. Οι μικρές πράξεις, όταν πολλαπλασιάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους, μπορούν να μετατραπούν στη δύναμη που καμιά εξουσία δεν μπορεί να καταστείλει, στη δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο.

Ακόμη και όταν δεν "κερδίζουμε", υπάρχει η χαρά και η ικανοποίηση ότι συμμετείχαμε με άλλους ανθρώπους σε κάτι σημαντικό. Χρειαζόμαστε την ελπίδα. Ο αισιόδοξος δεν είναι απαραίτητα ένας μακάριος, ελαφρώς ανόητος τύπος που σφυρίζει μέσα στα σκοτάδια του καιρού μας. Το να είσαι αισιόδοξος σε δύσκολους καιρούς δεν σημαίνει να είσαι ανόητα ρομαντικός. Είναι κάτι που πηγάζει από το γεγονός ότι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία όχι μόνο ανταγωνισμού και σκληρότητας, αλλά και συμπόνιας, αυτοθυσίας, κουράγιου και καλοσύνης.

Αυτό που επιλέγουμε να υπογραμμίσουμε σε αυτή την πολύπλοκη ιστορία θα καθορίσει τελικά τις ζωές μας. Αν βλέπουμε μόνο το χειρότερο, η δυνατότητά μας να δράσουμε καταστρέφεται. Αν θυμόμαστε εκείνους τους καιρούς και τα μέρη όπου οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν με αληθινή μεγαλοπρέπεια, αυτό μας κινητοποιεί και δίνει τουλάχιστον την πιθανότητα να στρέψουμε τον κόσμο προς διαφορετική κατεύθυνση. Και όταν δρούμε, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο ουτοπικό μέλλον. Το μέλλον είναι μια άπειρη αλληλουχία παρόντων και με το να ζούμε σήμερα όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να ζουν οι άνθρωποι σε πείσμα όλων των άσχημων πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας, είναι από μόνο του μια υπέροχη νίκη.

(*): http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=243314

Πηγή: Αυγή
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό apo7 » Πέμ, 20 Οκτ 2011 11:17 pm

Ο Κανταφι πεθανε, οι επαναστατες παιρνουν την εξουσια στη λιβυη.
Για να δουμε λιγο το ποιον των επαναστατων: http://www.youtube.com/watch?v=CGCtqbx4 ... ntrinter=1 (επαναστατες με τον κανταφι λιγο πριν τον σκοτωσουν)

Γιατι δεν εχει σημασια ποιο ειναι το καθεστως, τυραννια-κομμουνισμος-δημοκρατια ή ο,τι αλλο, αν οι ανθρωποι ειναι τετοιοι, και η τελειοτερη θεσμικα πολιτεια θ'αποδειχτει σκαρτη.
apo7
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: Τετ, 20 Ιαν 2010 3:14 pm
Τοποθεσία: γουδι
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό redy » Πέμ, 20 Οκτ 2011 11:32 pm

γιατι δεν μπορεις να τους καταλαβεις; Αν προσπαθησει να περασει ο παπανδρεου μονος του τη πλατεια συνταγματος θα γινει κατι διαφορετικο; Κανενας τυραννος δεν επιβιωσε της πτωσης του...
redy Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 211
Εγγραφή: Κυρ, 07 Σεπ 2008 7:18 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό apo7 » Πέμ, 20 Οκτ 2011 11:44 pm

Με τετοια συμπεριφορα και χαρακτηρα, που εχουν φανει και σε αλλες περιπτωσεις, δεν πιστευω οτι οι λιβυοι στη δημοκρατια τους θα εχουν καλυτερες συνθηκες απ'οτι επι κανταφι. Δες και στην αιγυπτο, αλλαχακμπαρηδες να σφαζουν κοπτες. Δηλαδη στη χωρα τους και μεταξυ τους μπορουν να ειναι οσο βαρβαροι θελουν, δικαιωμα τους, αλλα δεν καταλαβαινω γιατι εμεις τους υποστηριζαμε.
apo7
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: Τετ, 20 Ιαν 2010 3:14 pm
Τοποθεσία: γουδι
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό redy » Πέμ, 20 Οκτ 2011 11:58 pm

το προβλημα μας γενικα ειναι οτι κρινουμε τους αλλους με βαση τα δικα μας χαρακτηριστικα, οι ανθρωποι ειμαστε πολυ εγωιστικοι... δε σου ζητησαν να τους υπερασπιστεις και δεν θα κερδισουν την ελευθερια τους με τους δικους μας ορους. Ποσο μαλλον οταν καποιοι ουτε την διαφορετικη θρησκεια μπορουν να σεβαστουν. Κατι αντιστοιχο συμβαινει στην Ευρωπη, οι γερμανοι προσπαθουν να επιβαλουν τον τροπο ζωης τους, την πειθαρχια τους στους νοτιους. Δεν ξερω αν υπαρχει παγκοσμιο μετρο και προτυπο για να κρινουμε χαρακτηρες και κουλτουρα.
redy Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 211
Εγγραφή: Κυρ, 07 Σεπ 2008 7:18 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Παρ, 21 Οκτ 2011 1:09 am

Η δημοκρατία θέλει πολλά χρόνια για να εδραιωθεί. Δεν εφαρμόζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Δείτε τη Ρωσία που είναι πιο κοντά στα πρότυπά μας για να πιάσετε το νόημα.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό spyrorizos » Παρ, 21 Οκτ 2011 1:37 am

α)Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η δημοκρατία που τους πλασάρουνε (Λιβύη)είναι απλά η σκαλωσιά για να χτιστεί άλλη μια σχέση ξενιστή-ιού ίσον επικυριάρχου-προτεκτοράτου.
β)intelx86:Η δημοκρατία στην ελλάδα,γεννήθηκε σάπια απλά τώρα δεν υπάρχει ντουλάπα να κρύψουμε το πτώμα και πεθάναμε στην μπόχα...Δεν νομίζω οι Ρώσοι να επιδίωξαν ή να επιδιώκουν τη δημοκρατία που κυκλοφορεί στην πιάτσα.....(να και δηλώσεις μετανοίας: http://www.antinews.gr/2011/10/15/127435/)
spyrorizos
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Παρ, 20 Νοέμ 2009 4:44 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό spyrorizos » Παρ, 21 Οκτ 2011 7:32 pm

Ένας προβληματισμός ακόμη για αυτούς που χάρηκαν με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη

Του John Pilger

Γιατί κυνηγήθηκε ο Καντάφι

Στις 14 Οκτωβρίου, ο Barack Obama εξήγγειλε την αποστολή ειδικών δυνάμεων στην Ουγκάντα, που θα συμμετάσχουν στον εκεί εμφύλιο πόλεμο.

Τους επόμενους μήνες, η Αμερική θα στείλει στρατεύματα στο Νότιο Σουδάν, στο Κονγκό, και στη Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Με την Λιβύη ασφαλή, τώρα αρχίζει η αμερικανική εισβολή στην Αφρική.

Η απόφαση του Obama χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ιδιαίτερα ασυνήθιστη», και «περίεργη». Τίποτα απ αυτά δεν ισχύει. Πρόκειται για την κλασική αμερικανική λογική στην εξωτερική πολιτική, που ισχύει από το 1945.

Όπως στο Βιετνάμ. Η προτεραιότητα τότε ήταν να περιοριστεί η επιρροή της Κίνας, και να προστατευτεί η Ινδονησία, την οποία ο τότε πρόεδρος Nixon χαρακτήρισε ως την πιο πλούσια πηγή σε φυσικούς πόρους, ή ως «το μεγαλύτερο βραβείο».

Το Βιετνάμ ήταν εμπόδιο, και το κόστος του βραβείου για την Αμερική ήταν η σφαγή τριών εκατομμυρίων Βιετναμέζων, και η καταστροφή της χώρας. Και όπως σε κάθε αμερικανική εισβολή και επέμβαση, η δικαιολογία ήταν και πάλι η «αυτοάμυνα», ή οι «ανθρωπιστικοί λόγοι». Όροι που έχουν χάσει κάθε σημασία.

Στην Αφρική, σύμφωνα με τον Obama, υπάρχει ανθρωπιστικός λόγος να βοηθηθεί η κυβέρνηση της Ουγκάντας στη καταστολή του LRA, που «βιάζει και σκοτώνει αθώους». Αυτά δηλαδή ακριβώς που έκανε και η ίδια η Αμερική στη δεκαετία του 1960, όταν η CIA οργάνωνε τη δολοφονία του πρωθυπουργού Patrice Lumumba Κονγκολέζου επαναστάτη και πρώτου εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας με την αποχώρηση των αποικιοκρατών, και την αντικατάσταση του από τον αιμοδιψή τύραννο Mobutu Sese Seko.

Οι δικαιολογίες του Obama προκαλούν γέλιο. Μίλησε για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Ξέχασε να αναφέρει πως ο LRA δρα εδώ και 24 χρόνια, χωρίς να ενδιαφέρει την Αμερική. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα αδύναμη οργάνωση, με λιγότερους από 400 μαχητές. Όταν όμως η Αμερική μιλάει για την εθνική της ασφάλεια, μάλλον θα θέλει κάτι, για αυτό και χρειάζεται να στηρίξει κάποιο τραμπουκικό καθεστώς.

Ο ισόβιος πρόεδρος της Ουγκάντας Yoweri Museveni ήδη εισπράττει $45 εκατομμύρια σε βοήθεια, και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό είναι το δώρο του, για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της εντελώς αδύναμης ισλαμικής ομάδας al Shabaab της Σομαλίας.

Ο κύριος λόγος της αμερικανικής εισβολής στην Αφρική είναι ίδιος με αυτόν της εισβολής στο Βιετνάμ. Πρόκειται για την Κίνα. Όπως έχει πει και ο νυν διευθυντής της CIA David Petraeus, υπάρχει ένας διαρκής πόλεμος, στον οποίο η Κίνα έχει αντικαταστήσει την al-Qaeda ως επίσημη απειλή για τις ΗΠΑ. Ο μόνιμος κίνδυνος για την Αμερική, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας Bryan Whitman, είναι οι ασύμμετρες απειλές, που δικαιολογούν τον μεγαλύτερο πολεμικό προϋπολογισμό του πλανήτη. Με τον Osama bin Laden νεκρό, η Κίνα παίρνει τη θέση του.

Στην Αφρική, οι Κινέζοι έχουν σημειώσει τρομερή επιτυχία. Εκεί που οι Αμερικάνοι καταστρέφουν με βόμβες, οι Κινέζοι χτίζουν γέφυρες, και φράγματα. Αυτό που θέλουν είναι πρώτες ύλες και ορυκτά καύσιμα. Κάποτε, η Λιβύη του Καντάφι ήταν η μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου για την Κίνα. Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, και το ΝΑΤΟ στήριξε τους αντάρτες με «μαϊμού» δικαιολογίες ότι ο Καντάφι οργάνωνε γενοκτονίες, η Κίνα απέσυρε 30.000 δικούς της εργάτες από τη χώρα.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επέτρεψε την δυτική «ανθρωπιστική επέμβαση», εξηγήθηκε σαφέστατα από μια πρόταση που έκανε η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση προς τη Γαλλία, και που δημοσιεύτηκε στην Liberation. Μια πρόταση που πρόσφερε στη Γαλλία το 35% της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου, με αντάλλαγμα την πλήρη γαλλική στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η κατάληψη της Λιβύης από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους νεοαποικιοκράτες, σημαίνει την επιστροφή στο 19ο αιώνα.

Εδώ και δέκα χρόνια, η Αμερική προσπαθεί να εγκατασταθεί στρατιωτικά στην Αφρική, και για αυτό σύστησε την AFRICOM, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Τώρα, η Ουγκάντα, η Λιβύη, το Νότιο Σουδάν, και το Κονγκό της δίνουν την αφορμή που χρειάζεται.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα της WikiLeaks, η Αμερική σχεδιάζει να κλιμακώσει την μυστική στρατιωτική της δράση στην μαύρη ήπειρο, διότι όπως δήλωσε και ο Dick Cheney πριν από μερικά χρόνια, πολύ απλά, η Αμερική θέλει να διοικήσει τον πλανήτη.

Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο του «γιου της Αφρικής» Barack Obama. Και αποτελεί ειρωνεία. Όπως είχε γράψει ο Frantz Fanon, αυτό που μετράει δεν είναι το χρώμα της επιδερμίδας σου, αλλά το ποιες δυνάμεις υπηρετείς, και το πόσα εκατομμύρια ανθρώπων προδίδεις…

http://www.johnpilger.com/articles/the- ... own-jewels
spyrorizos
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Παρ, 20 Νοέμ 2009 4:44 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες