από paktomenos » Κυρ, 09 Οκτ 2011 1:44 am
Αναδημοσίευση από φόρουμ μηχανολόγων μηχανικών
Καλησπέρα σας,
Είμαι κι εγώ μέλος της φοιτητικής κοινότητας των μηχανολόγων μηχανικών, κι ενώ γενικά δε συμμετέχω ούτε σε παρατάξεις ούτε σε ανεξάρτητες κινήσεις, θεωρώ πολύ σημαντικό στην ηλικία και στην κοινωνική θέση που βρισκόμαστε να ενδιαφερόμαστε και να σκεφτόμαστε συνετά και σφαιρικά την κατάσταση και τη δράση μας σε συνάρτηση με τις συνθήκες. Πιστεύω οτι όπως και να έχει δεν ειναι δυνατόν να εξετάζουμε μεμονωμένα το ενδεχόμενο της ανοιχτής σχολής η της κατάληψης χωρίς να λαμβάνουμε υποψιν μας τα εξωπανεπιστημιακά δεδομένα.
Το παρακάτω κείμενο περιέχει σκέψεις μου, που έχουν προέλθει απο συζητήσεις και αφορούν τον τρόπο που συμπεριφέρεται η φοιτητική κοινότητα στις διάφορες εκφάνσεις της σχετικά με το όλο θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω οτι έχω συλλάβει την απόλυτη αλήθεια (αυτό το θεωρώ πολυ επικίνδυνο, όποιος και αν το κανει - πολλοί έχουν αυτή την τάση). Επομένως θα ήθελα όποιος συνέχισει να διαβάζει το κείμενο, να μην περιοριστεί στο να σκέφτεται "κάτι" να μου απαντήσει, αλλά να προσπαθήσει να διαλεχθεί και να σκεφτεί μαζί μου, εφόσον έτσι όπως προχωρόυν τα πράγματα δε μπορω να βρω κάποια καλύτερη δράση ωστε να διασώσουμε ό,τι μας απομένει. Αν ήδη κάποιος νιώθει την ανάγκη να αφορίσει αυτα που λέω, ας σταματήσει εδώ! Αντίθετα, θα ήθελα να προτρέψω όλους αυτούς που έχουν την τάση να σκέφτονται, να διαβάσουν το κέιμενο όσο εκτενές και αν είναι μήπως και βγει κάτι απο αυτό. Επισης, σε καμία περίπτωση δε θέλω να θίξω κάποιον ατόμικα (η τουλάχιστον εφόσον δεν έχει κάνει κατι "κακό"), περισσότερο με ενοχλεί η συμπεριφορά του "όχλου"
Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσω με τη σπίθα αυτής της αντιπαράθεσης : τον νέο Νόμο
Ανεξάρτητα απο το πως πρέπει (ή θα έπρεπε) να δράσουμε, αναγνωρίζω τα εξής σημεία.
- Ο νόμος πέρασε Αύγουστο, χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε αντίρρηση σε περίπτωση που διαφωνούμε...Ύποπτο...
- Η πρόθεση του νόμου, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγω, είναι ξεκάθαρα να εξοικονομήσει λεφτά το ελληνικό "κράτος" και όχι να βελτιώσει την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν όχι όλα, τα περισσότερα σημεία του (ακομα και αυτό με τις σημειώσεις στο ίντερνετ) αποσκοπούν στην μείωση της χρηματοδότησης προς τα ελληνικά πανεπιστήμια. Και το ερώτημα που θέτω : είναι σωστό σε περίοδο κρίσης το πρώτο (ή ένα απο τα πρώτα τελοσπάντων) μέρος απο το οποίο τραβάμε λεφτά να ειναι η παιδεία; Προφανώς ΟΧΙ...πάρε απο τα στρατιωτικά, φορολόγησε υπεύθυνα τους ζάμπλουτους, φορολόγησε την εκκλησία (το κερατό μου μέσα!!!), μην πάρεις απο την παιδεία και την υγέια!!!
- Τα αποτελέσματα, ή επιπτώσεις όπως διαισθάνομαι, δε θα τα αντιληφθούμε άμεσα, δηλαδή μέσα σε 2-3 χρόνια. Θα φανούν σε 5-10 χρόνια που θα χουν πλεόν καθιερωθεί και σταθεροποιηθεί. Επομένως, οι περισσότεροι δε θα δούμε καν πως πάνε να ξεφτυλίσουν την παιδεία. Μια χαρά θα τελείωσεις τη σχολή σου φίλε ανεξάρτητε, όπως τα ξερες και με τα βιβλία σου και με ολά, μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος. Οι επόμενοι είναι αυτοί που δε θα ξέρουν απο που τους ήρθε.
- Η τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή γενικά στην κοινωνία είναι "ξεπούλημα". Ήδη είναι επικείμενος ο κίνδυνος για τις ΔΕΚΟ, και μην εκπλαγείτε αν αυτό μεταφερθεί και προς τα πανεπιστήμια. Δε γνωρίζω ακριβώς νομικά πως λειτουργεί αυτό, αλλα υπάρχει γενικά η δύναμη "μαγειρέματος λύσεων". Κοινώς, δεν ξέρουμε αν θα μας πάρει η μπάλα, μέχρι να μας πάρει.
- Τέλος, ότι και να γίνεται μεσα στο πανεπιστήμιο τα κανάλια και γενικότερα αυτοί που βρίσκονται έξω απο αυτό (αναφέρομαι σε γονείς, εργαζόμενους, στο μπακάλη της γειτωνιάς κλπ) δεν φαίνονται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πως εξελίσσεται αυτό το θέμα. Το μόνο που διαβάζω και παρακολουθώ είναι οι οικονομικές εξελίξεις ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Τρόικα και klein mein. Επομένως, ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΟΟΟΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΩΤΗΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
Κατόπιν όλων αυτών, νομίζω το λογικό συμπέρασμα είναι οτι ο σχηματισμός μιας άποψης απο μέρους του καθενός αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό και ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα και το διλημμα τελικά ΔΕΝ καταλήγει στο "ανοιχτή ή κλειστή σχολή" οπως φαίνεται να εστιάζουν ολοι αυτοί που εχουν γράψει παραπάνω.
Για μένα, σκοπός είναι να βρούμε τρόπο να βελτιώσουμε το πανεπιστήμιο με μέτρα που αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό και όχι να δεχόμαστε οποιαδήποτε "αλλαγή" μας σερβίρουν με το σκεπτικο "ε αλλαγή είναι, πως να γίνει πιο σκατά η φάση ούτως η άλλως;" Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτά που προστάζει το πολιτικό σύστημα και η βουλή, και αν κάποιος απορεί γιατί, μπορεί να ανατρέξει στην ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια.
Θεωρώ πολυ θαρραλέα εν γένει την πρωτοβουλία κάποιων φοιτητών να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν..
ΑΛΛΑ
Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έιδα ως "πρόταση" απο το ανεξάρτητο πλαίσιο μπορεί να συνοψιστεί στο εξής :
"Θέλω να κάνω εξεταστική και μαθήματα χωρίς να με πολυενδιαφέρει η συνέχεια των εξελίξεων ούτε πανεπιστημιακά, ούτε κοινωνικά. Δεν ξέρω καν τι πιστεύω για τον νόμο."
Αυτό μεταφράζεται στο κοιτάω την πάρτη μου, θέλω να παρω πτυχείο να φύγω απο εδω. Φαίνεται λογικό (και δεν το λέω ειρωνικά) ατομικά, και πραγματικά δε μπορώ να κατηγορήσω κάποιον ο οποίος έχει χάσει τις ελπιδες του και θέλει να εξασφαλιστεί προσωπικά. Θα ήθελα ομως να ζητήσω απο αυτούς που το στηρίζουν να συζητήσουν με τον εαυτό τους και να καταλήξουν στο αν όντως σκέφτονται κατι διαφορετικό απο αυτό, και αν ναι τι...- Με απολυτή ειλικρίνα και χωρίς περιστροφές και τεχνάσματα!
Παράλληλα, θέλω να θίξω τη διαφορά μεταξύ ακομματίκ και απολιτίκ, μια παρεξήγηση που δημιουργείται και εντείνεται. Ευλογότατο κάποιος να είναι ακομματίκ που σημαίνει οτι δε λαμβάνει γραμμή απο κάποιο κόμμα. Δεν είναι λογικό ούτως ή άλλως να μας λέει κάποιος τί πιστεύουμε για ένα ζήτημα. Μπράβο που οι ανεξάρτητοι δεν αφομοιώθηκαν απο τη ΔΑΠ η οποία προφανώς θέλησε να τους εγκολπώσει με διάφορους ευτελέστατους αυτοσχεδιασμούς του τύπου "Συντονιστική επιτροπή ανοιχτής σχολής" ---- ΤΡΑΓΙΚΟ!
ΑΛΛΑ
Στην προσπάθεια να διατήρηθει αυτός ο αγνός χαρακτήρας, λαμβάνω την αίσθηση οτι κανείς δε μπήκε στη διαδικασία να αναλογισθεί τι κρύβεται δυο βήματα παραπέρα. Και εδώ έρχεται ο χαρακτηρισμός απολιτίκ.
Σχηματίστε επιτέλους μια άποψη.
Δεν είναι ανεξάρτητα απο την εξεταστική και τις παραδόσεις (που τόσο πολυ εκτιμάτε!!!!) όλα αυτά.
Είμαστε 20+ ετών και σύντομα θα είμαστε αυτοί που θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις, να μετέχουν, να προβληματιστούν, να αλλάξουν, να αναλάβουν επιτέλους ευθύνες! Δεν είναι δυνατόν το μόνο που ζητάμε από την ύπαρξή μας στις σχολές να αναφέρεται στο πώς θα δόσουμε εξετάσεις αμφιβόλου ποιότητας (πολλοί έχουμε περάσει μαθήματα "νύχτα", χωρίς να έχουμε ιδέα) και να συμπληρώσουμε έτσι ένα τσεκ στα μαθήματα που θα μας βγάλουν στην εργασία τελικά. Και όταν βγούμε απο δω, θα πάμε που και με ποιές συνθήκες;;;;;; Αυτό, αν δε σας προβληματίζει ήδη, καλό θα ήταν να προβληματίσει σύντομα αυτούς που θέλουν πάση θυσία να δόσουν τώρα τις εξετασεις τους...Μια πρόχειρη εκτίμηση είναι οτι αν δεν ενδιαφερθούμε τώρα για αυτό, αργότερα θα είναι αργά.
Και δε λέω οτι η κατάληψη θα δόσει αυτόματα τη λύση. Ειδικά τώρα που έχει γίνει καραμέλα. Λέω οτι αν περιοριστούμε στο να λειτουργούν τα πάντα όπως μας λένε οτι πρέπει να λειτουργούν, μάλλον δε θα επιφέρει καμία βελτίωση - μάλλον το αντίθετο. Και επαναλαμβάνω οτι είναι νωρίς ακόμα για να κρίνουμε που μας πάνε όλα αυτα.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ. Δε θα δεχτώ κάποιος που εδινέ εξετάσεις και παρακολουθούσε μαθήματα, αδρανείς ως πολίτης της κοινωνίας, να διαμαρτυρηθέι για τη συνεχόμενη έκπτωση του εκπαιδευτικού συστήματος, και στην προκειμένη του πολυτεχνείου.
Και ναι! Το πτυχείο μας σίγουρα θα είναι καλύτερο όταν εμείς είμαστε καλύτεροι φοιτητές, και διαβάζουμε και παρακολουθούμε και εργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε ακαδημαϊκά, αλλα όταν πάνε να μας το βιάσουν με τρόπους που αναφέρω παραπάνω, τότε η λύση δεν είναι να καθόμαστε στη γωνία μας και να δημιουργούμε ιδεοληψίες ενάντια της κατάληψης ή της αντιδρασης γενικά. Οι αντίδραση έχει προοδεύσει τις κοινωνίες με άπειρα παραδειγματα (τόσο πολλα που δε χρειάζεται καν να επεκταθώ σε αυτό). Μακάρι αντί για 5 - 10 χιλιάδες άτομα στα προπύλαια, να συμμετέιχαν 100.000. Τότε θα έιχαμε δύναμη...Και αυτό είναι προτροπή.
Είμαστε όλοι μαζί εδώ και θα έπρεπε, αντί να αντιμετωπίζουμε τους συμφοιτητές μας ως εχθρούς (εφοσον είναι προφανές οτι υπάρχει πρόβλημα), να δούμε πως μπορούμε να είμαστε ομαδίκοι, υπερασπιζόμενοι το πανεπιστήμιο το οποίο στο κάτω-κάτω διαλέξαμε, και σ ένα βαθμό εκτιμούμε.
Κλείνωντας θα ήθελα να αναφερθώ λιγό στο θέμα που προέκυψε οσον αφορά "ανεξαρτητοι vs κομματόσκλυλα"
Σε αυτούς τους 239 ανεξάρτητους ελπιζω να γνωρίζεται οτι ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΛΥΛΑ και νομίζω οτι πρώτον ηταν αρκετα και δεύτερον δε χρειάζεται καν να εξηγήσω ποιοί ήταν. Ο νοων νοείτω...
Επίσης, να παρατηρήσω οτι ο ενθουσιασμός αυτός σχετικά με τη "νίκη" στη συνέλευση θύμισε αρκετά συμπεριφορά παράταξης. Κι αυτό το επισημαίνω σε αυτούς που αποστρέφονται τόσο έντονα τις κομματικές συμπεριφορές....
Όλα αυτά δεν τα έγραψα για να κερδίσω κάτι προσωπικά. Τα εγραψα γιατί ένιωσα την ανάγκη να προβληματίσω όποιον έχει διαθεσή να προβληματιστεί και δε νιώθει οτι έχει καταλήξει στο νοήμα. Όποιος θεωρεί οτι ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει, πλανάται. Ας αμφιβάλει λίγο, δεν κάνει κακό...
(δείτε όχι μόνο πόσες απαντήσεις πήρε, αλλά και την μέρα που το έγραψε)
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)