Για την άσκηση 2 του Μαρτίου 2011(αποκλεισμός)
Η λογική στις ασκήσεις αποκλεισμού είναι (απλοποιητικά στην εδώ περίπτωση, αφού δεν δίνεται το μήκος του συρμού):
Όταν ο προπορευόμενος συρμός έχει μόλις περάσει ένα κύριο σήμα, ο επόμενος μπορεί να βρίσκεται το πολύ στο πρόσημα του προηγούμενου κυρίου σήματος ή όπως εδώ στο Α1, που δεν υπάρχει πρόσημα (π.χ. μπορεί να πρόκειται για έξοδο από σταθμό) στο προηγούμενο κύριο σήμα.
Γενικά, όταν δίνεται το μήκος συρμού (όπως π.χ. όταν έδωσα εγώ το μάθημα) ισχύει ότι όταν ο τελευταίος άξονας του προπορευόμενου συρμού έχει μόλις περάσει ένα κύριο σήμα, ο πρώτος άξονας του επόμενου συρμού μπορεί να βρίσκεται το πολύ στο πρόσημα του προηγουμένου κυρίου σήματος ή σε περίπτωση εξόδου από σταθμό στο προηγούμενο κύριο σήμα.
Έτσι, στο ερώτημα (β) που ζητείται η ελάχιστη χρονική απόσταση μετάξυ των συρμών στη θέση Α1, βασιζόμαστε στο ότι ο Συρμός 2 επιτρέπεται να βρίσκεται στη θέση Α1 όταν ο Συρμός 1 βρίσκεται στο επόμενο κύριο σήμα, δηλαδή τη χρονική στιγμή t~1,5 min. Ο Συρμός 1 βρίσκεται στη θέση Α1 τη χρονική στιγμή t=0 min, οπότε η ελάχιστη χρονική απόσταση μεταξύ των συρμών στη θέση Α1 είναι ~1,5 min = 90 sec (που π.χ. σε συστήματα μετρό θεωρείται η ελάχιστη δυνατή χρονοαπόσταση μεταξύ δυο συρμών)
Για το ερώτημα (α) που ζητείται το περιθώριο άνεσης μεταξύ των συρμών εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο και για τα άλλα κύρια σήματα.
Τη χρονική στιγμή που ο συρμός 1 βρίσκεται σε ένα κύριο σήμα, ο Συρμός 2 επιτρέπεται να βρίσκεται (θεωρητικά το πολύ) στο πρόσημα του προηγούμενου κυρίου σήματος. Από το διάγραμμα βρίσκουμε τη χρονική στιγμή που στην πραγματικότητα βρίσκεται ο Συρμός 2 εκεί. Η διαφορά τους είναι το περιθώριο άνεσης. Επειδή οι συρμοί έχουν διαφορετική ταχύτητα, αυτό θα είναι διαφορετικό για κάθε κύριο σήμα, οπότε η ελάχιστη διαφορά θα είναι το (πραγματικό) περιθώριο άνεσης.
Π.χ. όταν ο Συρμός 1 βρίκεται τη χρονική στιγμή t=3 min στο 3ο κύριο σήμα, ο Συρμός 2 μπορεί να βρίσκεται το πολύ στο πρόσημα του 2ου κυρίο σήματος. Στην πραγματικότητα βρίσκεται εκεί τη χρονική στιγμή t~7,25 min, οπότε το περιθώριο άνεσης είναι 7,25-3=4,25 min=255 sec.
Αντίστοιχα υπολογίζουμε και στα υπόλοιπα κύρια σήματα.
Επειδή με την περιγραφή δεν το έχω, αν μπερδευτήκατε, αγνωήστε τελείως αυτό το μήνυμα
