από akis » Πέμ, 22 Σεπ 2011 9:20 pm
Ανακοίνωση σε αυστηρό ύφος εξέδωσε απόψε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη, κάνοντας λόγο για πράξεις που δεν συνάδουν με την νομιμότητα.
«Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα με τη πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών είναι εντολή του ελληνικού λαού», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου και προσθέτει: «Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται.
Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο."
Παρακάτω, όπως και στο συνημμένο, η ανακοίνωση που έβγαλε σήμερα η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών
Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ,
ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Ο νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί είναι αντισυνταγματικός, αντιδημοκρατικός και αντικοινωνικός. Για την αντισυνταγματικότητά του μάλιστα αποφάνθηκε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, με ανακοίνωση που έγινε πριν την ψήφισή του. Το γεγονός ότι ψηφίστηκε δεν τον νομιμοποιεί στην συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αντιθέτως εκθέτει τα κόμματα που προέβησαν στην ψήφισή του. Σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε σε αυτόν. Και η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αποφασισμένη να μη δώσει δημοκρατική νομιμοποίηση με τη συμμετοχή της στις αντισυνταγματικές διαδικασίες.
Η σταθερή και καθαρή θέση των πανεπιστημίων απέναντι στο κείμενο διαβούλευσης και το νόμο Διαμαντοπούλου παραμένει εδραία στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκφράστηκε για μια ακόμα φορά από την μη-υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων για τον ορισμό επιτροπών που θα εκκινούσαν τις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων στα πανεπιστήμια.
Ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Η στάση αυτή αποτυπώνει τη βούληση και συμπυκνώνει τις θέσεις και τις απόψεις ακαδημαϊκών οργάνων, συλλόγων διδασκόντων και διοικητικών, φοιτητικών συνελεύσεων. Πρόκειται για αναμφίβολη επιτυχία ενός κοινωνικού χώρου, του πανεπιστημίου, που ενεργοποιώντας διαδικασίες διαλόγου, ποικίλες και συγκλίνουσες μορφές πάλης κατάφερε να αποκρούσει την κυβερνητική πολιτική που στόχευε εξ αρχής στην απαξίωση και τον κατακερματισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η συντονισμένη αυτή πράξη ευθύνης δεν είναι αποτέλεσμα συντηρητικών ανακλαστικών των "βολεμένων" πρυτανικών αρχών όπως θέλει να μας πει η κυβέρνηση, αλλά προϊόν βασανιστικών και εξαιρετικά γόνιμων διαδικασιών διαλόγου, εγρήγορσης και κινητοποιήσεων, δείγμα της ευθύνης που αναλαμβάνουν τα πανεπιστήμια να κρατήσουν ζωντανές τις δημοκρατικές αξίες και συμμετοχικές παραδόσεις, να στηρίξουν τους φοιτητές και τους πτυχιούχους, τους εργαζόμενους διοικητικούς και διδάσκοντες.
Μπορούμε και θα κρατήσουμε ζωντανό το πανεπιστήμιο μέσα στην χειρότερη κρίση που γνώρισε η κοινωνία μας, ακόμα κι αν το Υπουργείο απειλεί και εκβιάζει για την εφαρμογή του νόμου μέσω της μη χρηματοδότησης, της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων. Μπορούμε και θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα στη νέα γενιά και τους εργαζόμενους. Μπορούμε και θα έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, όσο μεγάλη κι αν φαντάζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσο διαλυτική κι αν φαίνεται η οικονομική και πολιτική κρίση.
Οι πρακτικές του «σοκ και δέος» δεν θα περάσουν στα πανεπιστήμια, τους τόπους του ορθού λόγου, της απομάγευσης των απειλών, της συνειδητοποίησης των τεκταινόμενων στην κοινωνία και τον σύγχρονο κόσμο. Οι ευτελείς προπαγανδιστικές εκστρατείες της κυβέρνησης και των "παρακοιμώμενων" ΜΜΕ με τη δήθεν αντικειμενική πληροφόρηση και τις καλοστημένες συζητήσεις, άγγιξαν τα όριά τους και κατέρρευσαν μπροστά την αυτοπεποίθηση και τους αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας, την προσήλωση της στον ορθό λόγο και τη δημοκρατία.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οποιαδήποτε διαπιστωτική πράξη της υπουργού συνιστά εκκωφαντική παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και θα βρει απέναντί της το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να επιβάλει τις μεθοδεύσεις της, η ακαδημαϊκή κοινότητα θα διαφυλάξει τη συνοχή και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της και δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη αυταρχικών πρακτικών που απεργάζονται την εκτροπή του διαλόγου προς ανεξέλεγκτες συγκρούσεις.
Η διαχείριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα του «εκπαιδευτικού μνημονίου», των κινδύνων διάλυσης των θεσμών και των δημοκρατικών παραδόσεων που αντιπροσωπεύει το Πανεπιστήμιο, αποτελεί θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα, για το πώς κοινωνία μπορεί να κατανοήσει, να διαχειριστεί και να απαντήσει, συντεταγμένα και με συνείδηση των διακυβευμάτων, στη ρητορική των μονόδρομων και τις πολιτικές των «αναγκαστικών καταστροφών».
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών
22 Σεπτεμβρίου 2011
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.