από espion » Πέμ, 22 Σεπ 2011 10:11 pm
Η κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, για την οποία ευθυνόμαστε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως (όλοι όλοι όλοι όλοι όλοι), είναι θλιβερή. Το θέμα έχει προεκτάσεις πολύ πέρα απ' την ποταπή σχολή μας. Στην Ελλάδα πρώτη και σημαντικότερη αξία είναι η ιδιωφέλεια. Κι όσοι δεν είναι ιδιώτες δυστυχώς είναι αφελείς. Φαίνεται παντού. Γνώμη μου είναι πως ούτε η συμμόρφωση ούτε η κατάληψη βοηθάνε, δηλαδή δεν βοηθά η ταύτιση με τις υπάρχουσες συγκεκριμένες "γραμμές" (σε επίπεδο σχολής αλλά και γενικότερα). Όμως είμαστε ή του ύψους ή του βάθους: αυτοί που ασχολούνται το κάνουν από ιδιωφέλεια ή από αφέλεια. Αυτοί που δεν ασχολούνται και λένε θα φύγουν το κάνουν από ιδιωφέλεια και ίσως από απόγνωση/φόβο. Εγώ ανήκω στους τελευταίους, και το κάνω και από ιδιωφέλεια, αλλά κυρίως από απόγνωση και φόβο. Θα ήθελα πολύ όμως να μπορώ να ανήκω κάπου που να μην είμαστε ιδιώτες, αλλά ούτε και αφελείς, και να μη χρειαστεί (ή μάλλον να μην επιλέξω) να εγκαταλείψω τον τόπο μου. Αλλά δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να συμμερίζεται την άποψή μου στην πράξη.
Σημείωση: όταν λέω "ιδιώτης" εννοώ οποιονδήποτε τάσσεται υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, δηλαδή υπηρετεί υποσύνολο της κοινωνίας και όχι το σύνολό της, ή οποιονδήποτε δεν ασχολείται καθόλου με τα κοινά. Όταν λέω "αφελής" εννοώ οποιονδήποτε πιστεύει ότι λειτουργεί ανιδιωτελώς και για το καλό του συνόλου ενώ στην πραγματικότητα γίνεται υποχείριο συμφερόντων.
Σχόλιο όσον αφορά το νόημα του φόρουμ: Αν δεν σας λέει κάτι η τοποθέτησή μου, ή οποιαδήποτε άλλη, δεν χρειάζεται να γίνει αιτία αντιπαράθεσης. Το νόημα της ελεύθερης τοποθέτησης είναι ο καθένας να διαβάζει μια άποψη μία φορά και να κρίνει αν συμφωνεί ή όχι. Ο διάλογος σε αυτήν την μορφή επικοινωνίας δεν έχει νόημα, πέρα από--ίσως--μία δευτερολογία.
Ευχαριστώ.
Τελευταία επεξεργασία από
espion και Πέμ, 22 Σεπ 2011 10:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
achtung achtung!!