Αχ, μου φαίνεται διακρίνω μια αδυναμία εμπέδωσης των προτάσεων που έχουν χιλιοειπωθεί, αλλά όντας καλοπροαίρετος άνθρωπος δε θα τη θεωρήσω σκόπιμη.
Λοιπόν φίλε μου. Θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά και τα πανεπιστήμια να βοηθήσουν σε αυτό, έτσι? Ωραία. Εγώ λοιπόν για να γίνω καλύτερος επιστήμονας και να προσφέρω στην κοινωνία θέλω παραπάνω εργαστήρια, σύγχρονα προγράμματα σπουδών, νέα πεδία έρευνας. Και θέλω να τα κάνω αυτά όχι για να καρπωθεί τα κέρδη κάποια εταιρεία, αλλά για την επιστημονική μου κάβλα και τη διάθεση προσφοράς στην κοινωνία. Α, και θέλω να μπορούν όλοι να πάνε στο πανεπιστήμιο, ανεξαρτήτως αν έχουν λεφτά ή όχι, γιατί μπορεί το καλύτερο μυαλό της Ελλάδας να κρύβεται κάπου σε μια παράγκα και να πηγαίνει νυχτερινό.
Θα μου πεις τώρα, μα δεν έχουμε λεφτά. (την εχω ξανακάνει τη συζήτηση σου λέωωω..) Κι εγώ θα σου πω, χέστηκα. Γιατί φίλε μου όταν δεν έχεις λεφτά, το τελευταίο μέρος απ' όπου κόβεις είναι η παιδεία. Όταν θέλεις πρόοδο, το τελευταίο που κάνεις είναι να βυθίζεις τη χώρα σου στην αμορφωσιά. Δεν αφήνεις τα πανεπιστήμια να τα φάνε τα σκυλιά της αγοράς κι αν θέλουν να παρέχουν μόρφωση, να λανσάρουν και κανα προϊόν για να βγάλουν τον άρτο τον επιούσιο (ναιαι, το λέει κι αυτό ο νόμος)
Και μετά θα μου πεις, όσα λεφτά κι αν δώσουν, δε θα πάμε μπροστά γιατί όλοι οι πανεπιστημιακοί είναι διεφθαρμένοι. Κι εγώ θα σου πώ, ωραία, τότε να ανοίξουμε τα όργανα διοίκησης, να συμμετέχουμε παραπάνω οι φοιτητές, και όχι να έρθουν 6 εξωπανεπιστημιακοί διορισμένοι να κάνουν κουμάντο λες κι είναι οι άσπιλοι και αμόλυντοι απεσταλμένοι του Θεού. Να λέμε εμείς αν το πανεπιστήμιο μας παρέχει τη γνώση που πρέπει, και όχι οι αλγόριθμοι του υπουργείου που βλέπουν μόνο έσοδα/ έξοδα.
Και τέλος θα μου πεις (γιατί δε θα βρίσκεις κανένα καλό αντεπιχείρημα)"Ωραία αυτά αλλά ανεδαφικά. Δεν εφαρμόζονται πουθενά". Κι εγώ θα σου πω φίλε μου ότι εκεί που εφαρμόζονται τα δικά σου (βλ. Αμερική, Αγγλία) υπάρχουν 3-4 πανεπιστήμια καλά και πανάκριβα και ο υπόλοιπος κόσμος πληρώνει ένα σωρό λεφτά για σπουδές του κώλου, και τελικά εξεγείρεται και καίει όλο το Λονδίνο. Οπότε, ίσως τα δικά μου να μην εφαρμόζονται πουθενά, αλλά μιας και δεν βρήκες κάτι αρνητικό σ' αυτά που σου είπα, τι λές να τα δοκιμάσουμε κι ας μας πούνε και τρελούς?