Συζήτηση για τις καταλήψεις

Εδώ ανακοινώνονται οι διεργασίες των θεσμικών οργάνων της σχολής και σχολιάζεται η δραστηριότητα και το αποτέλεσμά τους.

Re: 22/10: Προβολή ταινίας στην κατάληψη

Δημοσίευσηαπό airetikos » Παρ, 22 Οκτ 2010 8:23 pm

έχεις δίκιο και θα το κλείσω αφού πώ αυτά. Οι ομοιδεάτες σου βλέπουν επαναστασεις και αντιστασεις και τα συναφή. Αυτά χωρίς όπλα δεν γίνονται δυστυχως μακάρι να γινόταν. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω τίποτα απο όλα αυτά παρα μόνο πιστεύω στο τρίπτυχο γνώση-προσπάθεια-ειρήνη. Και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνουν πράγματα σαν αυτα που σου λέω... γιατί απλά όλοι μας θα φρίξουμε και θα πάμε σε εποχές των παππούδων μας που δεν θα θελαμε να δούμε ποτέ στην πραγματικότητα. Χαιρεται.
@ paktomenos . Ευτυχώς για τον κόσμο που σκέφτονται άτομα όπως εγώ αλλά δεν επιχειρούν ποτέ να κάνουν τα πράγματα που σκέφτομαι εγώ. Γιατί έστω και ένας να τα επιχειρούσε θα ζούσες πράγματα από άλλες εποχές. Εγώ σκέφτομαι και προλαμβάνω. Τίποτα παραπάνω. (Ξανά)χαίρεται.
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό stalin » Παρ, 22 Οκτ 2010 8:29 pm

recon έγραψε:
airetikos έγραψε:Όχι φίλτατε δεν θα βγάλουμε παράνομες τις καταλήψεις... ΕΙΝΑΙ παράνομες οι καταλήψεις... (για να το εμπεδώσεις κοίτα και το νόμο αν θες).

με μια τετοια ''παρανομη'' καταληψη επεσε η χουντα μαγκα, και με κατι τετοιες ''παρανομες'' καταληψεις δεν εχεις τωρα πανω στο κεφαλι σου τις αλλαγες που ειχε προτεινει η γιαννακου πριν 3 χρονια.
και με ακομη μερικες ''παρανομες'' καταληψεις και ''αλητειες'' απο τους φοιτητες (πορειες - συνθηματα - συζητησεις, πες το και αντισταση) θα κρατησουμε την τριτοβαθμια εκπαιδευση στα μετρα των φοιτητων και οχι στα μετρα των μανατζερ.
και μην αρχισεις παλι την επαναληψη (το πολυτεχνειο πρεπει να ειναι ανοιχτο και αν στερεις τη γνωση απο τους φοιτητες το υποβαθμιζεις και μπλα μπλα)
η ιστορια έδειξε και συνεχιζει να δειχνει το δρομο...
αντε ξυπνατε λιγο
γαμω τους καναπεδες σας

κριμα που δεν μπορεσα να ερθω στη ταινια....

Νομίζω ότι την καλύτερη απάντηση για την περιπτωσή σας, την έχει δώσει ο καταπληκτικός Θ.Π. Τάσσιος..,
(απο συνεντευξή του...)
Η χούντα, το άσυλο και… το σκωρ

Χαρακτηρίζει όνειδος της ελληνικής ιστορίας τη χούντα. "Είναι δυνατόν να μην ντρεπόμαστε για το όνειδος ενός λαού ολόκληρου;" διερωτάται. "Μα λέει 'οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί τους βάλανε'. Δεν μπορώ να τα άκουω αυτά. Γιατί δεν μπόρεσαν να το κάνουν στην Ιταλία; Στην Πορτογαλία βγαίνανε από τη δικτατορία και εμείς μπαίναμε. Αυτό το όνειδος λοιπόν το λουστήκαμε επειδή πάσχαμε από πολιτικό κομφουσιονισμό, στέρηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας". Το Φεβρουάριο του 1973, μεσούσης της Χούντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Προοδευτική" περιγράφει την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου ("το κύκλωμα ελευθερία/ευθύνη") και διατυπώνει την ελπίδα "ριζικής αναθεώρησης της πολιτικής πρίν συμβούν ανεπίτρεπτες μεταλλάξεις".
"Συμπορεύτηκα με τη γενιά του Πολυτεχνείου για προφανείς λόγους και μάλιστα με προφανή έργα τον καιρό της δικτατορίας. Πήγαινα στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας τους φοιτητές, κάνοντας ό,τι έκανα τα οποία δεν είναι της στιγμής να τα λέμε" αναφέρει στη συζήτησή μας, χωρίς να θέλει να επεκταθεί. Στις 17 Νοεμβρίου μετά την είσοδο του άρματος στο Πολυτεχνείο συντάσσει σχέδιο ψηφίσματος, όπου αναφέρεται ότι "ενόψει πάντων των ανωτέρω, η Συνέλευση του ΕΜΠ διαδηλοί την ανάγκην ρυθμίσεως του όλου προβλήματος της φοιτητικής αναταραχής, επί τη βάσει ευρυτέρων και μονιμωτέρων μέτρων, ήτοι της θεσπίσεως των δημοκρατικών ελευθεριών εις την Χώραν, μόνων ικανών πλέον δια την ριζικήν και μακρόπνοον λύσιν καί του προβλήματος αυτού". Η πρότασή του έλαβε μόνο μία ψήφο...
Μετά την πτώση της χούντας καθηγητές και φοιτητές του Πολυτεχνείου προχωρούν σε γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Πολυτεχνείο. "Ο θεσμός του ακαδημαϊκού εξαμήνου, τα προαπαιτούμενα μαθήματα, οι κατευθύνσεις σπουδών, ο σύμβουλος-καθηγητής, η εύλογη συμμετοχή των σπουδαστών στα όργανα διοικήσεως, η θεσμοποίηση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης - όλα τούτα έγιναν τότε στο ΕΜΠ. Πολύ αργότερα, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ θα τα επιβάλει σ' όλα τα ΑΕΙ της χώρας" αναφέρει. "Άλλά όταν το 1978 οι φοιτητές της γενιάς του Πολυτεχνείου πήραν το δίπλωμα τους, άρχισα να βλέπω τα σκατά. Μη λυπηθείτε να το βάλετε", μας προτρέπει, "είναι αιτιατική του ονόματος σκωρ".
Όπως υποστήριξε ο ίδιος στην αρθρογραφία του, "ο αναμενόμενος πολιτικός κονφουζιονισμός ανακατεύθηκε με νεότερες αντιλήψεις περί ποιότητας ζωής, κι έκανε ένα διαλυτικό μείγμα: Οι επόμενες χρονιές των σπουδαστών μας, ή τουλάχιστον οι πιο έκδηλες μειοψηφίες τους είχαν φαίνεται άλλη ιεράρχηση αξιών (...) Άλλωστε, ακόμη κι η φασιστικότατη εξωπέταξη των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια (ερευνητών, υπαλλήλων, τεχνιτών) κατά τη διάρκεια της "κατάληψης" βαφτιζόταν... πολιτικό θέμα! Όταν πεισματικά αρνιόμουν να βγω απ' τον χώρο της δουλειάς μου, (υποστηρίζοντας ότι το δικό μου συνδικαλιστικό Σωματείο δέν είχε κηρύξει απεργία), δεχόμουν προσβολές δυσπερίγραπτες απ' τους εκ των έσω βιαστές του ασύλου. Είχα υπερασπισθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, τον καιρό που εκείνοι ρουφούσαν ακόμη το νουνού τους -και τώρα έπαιρνα μαθήματα "δημοκρατικής" προοπτικής από μύωπες. Η Ελλάδα, ύστερα από ατελείωτα χαμένα χρόνια εμφυλίων και χούντας, έχανε τώρα ξανά το τραίνο της Ανάπτυξης -και τα παιδιά μας παίζανε τους εκπορθητές των θερινών ανακτόρων του τσάρου στην Αγιοπετρούπολη. Και να 'χεις από πάνω και την ελληνική κοινωνία να διερωτάται "μα, τι κάνετε τέλος πάντων εσείς οι καθηγητές εκεί μέσα".
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό PSW » Παρ, 22 Οκτ 2010 9:55 pm

Καλα σταλιν, εχεις ριχτει ρε φιλε να κανεις τοση προπαγανδα κατα της καταληψης, που πραγματικα απορω τι σκοπο εξυπηρετεις...και το λεω πραγματικα και οχι προβοκατορικα...
Ειμαι 7ο ετος και εχω ζησει στη σχολη πολυ πραγμα. Αυτη τη στιγμη εχω 2ο μαθηματα για πτυχιο και μπορω να τελειωσω οποτε θελω, παρολα αυτα με ενδιαφερει πραγματικα να κινητοποιηθουμε και εμεις σαν φοιτητες (καθως ακομη εχω την φοιτητικη μου ιδιοτητα, και ειναι ο μονος συλλογικος χωρος που κατοχυρωνομαι). Στην κοινωνια μας γινεται χαμος, εχουνε πεσει τα κορακια και θελουν να πληρωσουν οι εργαζομενοι για αλλη μια φορα τα σπασμενα τους....αυτη τη στιγμη υπαρχει 12-20% ανεργια στους νεους μηχανικους, οσοι δουλευουν ειναι ειται απληρωτοι ειτε παιρνουν γυρω στα 500με 600 ευρω, οι μεγαλες εταιρειες εχουν αρχισει να απολυουν συστηματικα.
Αυτη ειναι η κατασταση που επικρατει και θελουν αυτο να το κατοχυρωσουν και νομικα, ετσι ωστε να εχουν ακομη μεγαλυτερα κερδη οι διαφορες εταιρειες. Και εξηγουμε,οταν θα εχουν εργαζομενους πολλων ταχυτητων χωρις καμια συλλογικη αναγνωριση(π.χ.πολιτικοι μηχανικοι ΕΜΠ) και θα εχουν ατομικους φακελους, που στο φακελο του ο καθενας μπορει να εχει μαζεξει μοναδες απο παντου(π.χ. 3χρονια στην αγγλια,2χρονια στο ΕΜΠ,γιατι και αυτο προβλεπεται απο το νομοσχεδιο) να δουμε με ποια δικαιωματα θα πας να διεκδικησεις....
Αλλα εδω μπαινει η κλασσικη χαζομαρα "αν εισαι καλος ,και αξιζεις ,θα προχωρησεις". Αυτη η λογικη περα του οτι αποκριβει οτιδηποτε κοινονικο (ας μην το πω ταξικο, και βρουνε την ευκαιρια να πουνε οτι χρησιμοποιουμε ξυλινο λογο),δλδ οτι δεν εχουν ολοι την προσβαση για να αποκτησουν επιπλεον προσοντα και οσο πιο ατομικο ειναι αυτο,τοσο λιγοτεροι μπορουν να προχωρησουν. Αυτο συμβαινει,οχι γιατι δεν ειναι εξυπνοι ή "αξιοι" αλλα γιατι η καστα της οικογενεια τους, δεν τους το επιτρεπει...Για να το καταλαβει καποιος αυτο, ας δει τους αποφοιτους της ασοεε. Ειναι μια σχολη που εχει χασει οποιοδηποτε επαγγελματικο δικαιωμα, ειναι πληρως εξατομικευμενη και στα καλα μεταπτυχιακα θα πανε μονο οσοι μπορουν να τα σκασουν(25000ευρω για 2χρονια)!!!!!ειναι και επικινδυνη γιατι το παιζει ουδετερη, ελευθερη και δημοκρατικη, αλλα τελικα ειναι ακρως φασιστικη, καθως στον πυρηνα της αποτελειται απο την εξης λογικη, οτι ειμαι και θα γινω ο καλυτερος. Θα γινω το καλυτερο αφεντικο και εργοδοτης, γιατι την εψαξα μονος μου και τελικα, ο νομος της ζουγκλας!!!!!!
Αυτη τη λογικη δεν πρεπει να συνεχισουμε να την ασπαζομαστε, να την αποβαλλουμε και να μαθουμε να λειτουργουμε συλλογικα....
Μονο ετσι θα μπορεσουμε να βγουμε απο την κριση και να δημιουργησουμε μια καλυτερη κοινωνια,με λιγοτερους φτωχους,λιγοτερους ανεργους, με χαρουμενα προσωπα, με λιγοτερους πολεμους.Αλλιως θα συνεχισουμε στην τρελα μας, θα πιασουμε "την ευκαιρια της κρισης" και καποιοι θα ειναι πιο πλουσιοι απο πριν,ενω καποιοι αλλοι θα πεθαινουν της πεινας.....

Για ολους αυτους τους λογους, μαλλον οποιος μπαινει στη διαδικασια να λεει αυτα που λεει ο φιλος σταλιν βλεπει το δενδρο και χανει το δασος. Γιατι δεν ειναι η καταληψη το προβλημα(δεν δημιουργησε ποτε προβλημα στον κυκλο της φοιτησης μας), αλλα ολα αυτα που ειπα πιο πανω. Ας το συνειδητοποιησουν οι συναδελφοι και ας ερθουν μαζι μας απο τη επομενη συνελευση, γιατι μονο μεσα απο τη συλλογικοτητα μπορουμε να κερδισουμε και οχι απο τα κομματικα γραφεια και τα βολεματα!!!!
PSW

Έτος εισαγωγής: 2003

Δημοσίευσηαπό BullsEye » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:01 pm

Και φυσικά, ακόμα δεν έχει εξηγήσει κανένας "αγωνιστης" "αριστερός" πώς η κατάληψη αποτελεί μέσο πίεσης ( το υπ. παιδείας πολύ που χέστηκε, οι καθηγητές πληρώνονται κανονικά, μόνο μερικοί έρμοι φοιτητές θα κάνουν τα μαθήματα επισπευσμένα και θα χάσουν ένα μήνα από το καλοκαίρι τους) και για ποιο λόγο δεν τους κάθεται καλά να κάνουν πορεία εκτός ωρών μαθήματος, στην οποία πιθανόν να υπήρχε και περισσότερη συμμετοχή. Σαν τον ταύρο, που βλέπει κόκκινο πανί, βάζει το κεφάλι κάτω και αρχίζει!
BullsEye

Δημοσίευσηαπό PSW » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:03 pm

Επιπλεον αυθεντιες υπαρχουν πολλες και δεν θα μπω στη διαδικασια να σχολιασω τον τασιο...απλα θα θυμησω σε πολλους οτι αυτη η γενια του πολυτεχνειου που ενσωματωθηκε απο το συστημα (βλεπε δαμανακη,λαλιωτης,πανουσης ο καθηγητης πανεπιστημιου κ.α), ειναι πολυ φυσιολογικο να λενε αυτα που λενε για το ασυλο, γιατι πολυ απλα εξυπηρετουν αλλα συμφεροντα. Φιλοσοφοι υπαρχουν σε ολες τις κοινωνικες ταξεις, αυτο δεν σημαινει οτι αποδεχομαστε τις αποψεις ακριτα, ετσι επειδη το ειπαν.
PSW

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:05 pm

PSW μάταια τα λες δυστυχώς.

BullsEye τα ίδια θα λέμε συνέχεια?Έλα γιατί και εσύ κόκκινο πανί γίνεσαι...

Stalin αποτυχημένη επίκληση "αυθεντίας".
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:06 pm

Κάποιες ιστορίες και προσωπικές αναμνήσεις από μία ταινία <τότε>...
Σας παραπέμπω εις το βλόκιόν μου, μη διαβάσετε το κυρίως κείμενο (και φρηκάρετε...) αλλά την υποσημείωση στο τέλος και το σχετικό βιδεάκιο.
Εις τα επόμενες 3~4 αναρτήσεις εκείνης της περιόδου υπάρχει και η συνέχεια (του άρθρου - άσχετο, αλλά και της ιστορίας της ταινίας).

http://prometheus.capitalblogs.gr/showA ... 05&blid=28
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 1969

Δημοσίευσηαπό Humi » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:08 pm

Δε θέλω να σχολιάσω τα περί καταλήψεων και γενικότερα όλες τις απόψεις που έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα,αλλά θα ήθελα να σας προτρέψω να δείτε τον τίτλο του topic καθώς διαβάζετε τα παραπάνω.

Είναι λογικό κάποιοι να μην υποστηρίζουν την κατάληψη...Φτιάξτε λοιπόν ένα άλλο topic να τα πείτε εκεί και μην "θάβετε" με άσχετες εν προκειμένω απαντήσεις αυτό εδώ. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να πάτε να μιλήσετε με τα παιδιά από τα ΕΑΑΚ και τον Εγκέλαδο που κατέβασαν πλαίσιο κατάληψης και να εκφράσετε εκεί την αντίθεση σας.

Παρεπιπτόντως, οι ταινίες είναι αμφότερες πολύ αξιόλογες και ελπίζω να πήγε κάποιος κόσμος.
Humi

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό PSW » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:13 pm

Ναι, το υπουργειο χαιζεται μηπως ξεκινησουν μαζικες καταληψηςς αυτη τη στιγμη. Αυτο αποδεινυεται απο το γεγονος οτι εχει βαλει ολους τους μηχανισμους του για να σταματησει τους κινητοποιουμενους...απο τις παραταξεις που δεν μπαινουν σε συνελευσεις γιατι φοβουνται μην παρθει αποφαση,απο λεφτα που δινει σε διαφορους καθηγηταδες(ενω στην παιδεια μειωνει τη χρηματοδοτηση) για να μη συμμετεχουν στις κινητοποιησεις και να φοβιζουν τους φοιτητες για τα μαθηματα κ.α.
Επιπλεον αν θελεις να μαθεις γιατι αποτελει μεσο πιεσης, επιτελους ρωτα να μαθεις γιατι δεν περασε το αρθρο 16, και επιπλεον κατι βασικο, γιατι στο νεο νομοσχεδιο μεσα εχει ολες τις διαταξεις του νομου πλαισιο που δεν μπορεσανε ποτε να εφαρμοστουν? μηπως γιατι τις μπλοκαραμε και θελει να τις ξαναψηφισει??? ή ειναι βιτσιοζα και θελει να ψηφιζει τα ιδια....
Δεν προκειται να σου απαντησω τιποτε αλλο, γιατι εσυ εισαι πραγματικος προβοκατορας.
PSW

Δημοσίευσηαπό stalin » Παρ, 22 Οκτ 2010 10:28 pm

PSW
Μην αντιμετωπίζεις κανένα ως αυθεντία, απλά μπορείς να αντεπιχειρηματολογήσεις...
Κατα κάποιον μυστήριο τρόπο ξεκίνησες από την κατάληψη και κατέληξες στους λιγότερους πολέμους...
Λες ότι η κατάληψη δεν δημιούργησε ποτε προβλημα στον κυκλο της φοιτησης μας. Σου απαντώ πως την χρονια τον μεγάλων καταλήψεων επι 1 χρόνο δεν έκανες σχεδόν καθόλου μάθημα και μετά σε 1 τριπλή εξεταστική, εξετάστηκες τα μαθήματα που δεν διδάχθηκες. Φυσικά, δεν φταις εσύ, η μπανανία που σε προβιβάζει σε άλλο έτος και σου δίνει το δίπλωμα αργότερα φταίει.Επικαλείστε την γενιά του πολυτεχνείου στην οποία υπήρχαν πραγματικοί διωγμοί, όταν εσείς ούτε τις συνέπειες των πραξεών σας δεν αναλαμβάνεται. Τέτοιοι επαναστάτες υπάρχουν πολλοί..
Σε προσωπικό επίπεδο το δηλώνω άλλωστε δημόσια και στην σχολή οτι οι απόψεις μου συμβαδίζουν με αυτές που έχει το βαθύ κράτος γι'αυτό και η ΕΥΠ χρηματοδοτεί τις σπουδές μου και την γενικότερη μου δράση.Μην μου λες οτι είμαι βαλτός όταν το δηλώνω δημόσια...
(Είμαι βαλτός όσο εσύ είσαι αριστερός επαναστάτης...)
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin

Έτος εισαγωγής: 2007

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Φοιτητικός Σύλλογος Πολ. Μηχ.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες