Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό airetikos » Τρί, 05 Οκτ 2010 7:46 pm

Δεν θα το έβαζα αλλά το τελευταίο αξίζει.... Feeeernaaaaaaaaandooooooooo Saaaaantos
Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ φιλοξενήθηκε ο Φερνάντο Σάντος. Τι είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός για την πρόκληση της Εθνικής, την οποία χαρακτήρισε ομάδα με πλούσιο ταλέντο.

Επί παντός του επιστητού μίλησε ο Φερνάντο Σάντος στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της «επίσημης αγαπημένης» απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται:

«Ο Φερνάντο Σάντος είναι ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Ελλάδας. Ο ίδιος στα 55 του χρόνια έχει την τιμή αλλά και την ευθύνη να οδηγήσει την ομάδα του σε μία νέα "Πρόκληση".

Ο ίδιος έχει πολλές εμπειρίες από το ελληνικό ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Αντικαθιστά τον Ότο Ρεχάγκελ τον άνθρωπο ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Πώς είναι μετά από τόσα χρόνια ως προπονητής σε συλλογικό επίπεδο να είστε υπεύθυνος σε μία εθνική ομάδα;


«Πολύ δύσκολο. Είναι μια τελείως διαφορετική δουλειά. Είχα συνηθίσει να έχω στη διάθεσή μου καθημερινά τους παίκτες, να έχω τη δυνατότητα να τους βελτιώνω και να διορθώνω κάποια πράγματα. Σε μια εθνική ομάδα έχεις μόλις δύο ημέρες για να προπονήσεις τους παίκτες και να τους μεταδώσεις νέα ιδέες. Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι πως κάνεις κάτι, οι παίκτες φεύγουν ξανά και πρέπει να περιμένεις ένα μήνα μέχρι να επιστρέψουν».

Έχετε εργαστεί σε πολλές ελληνικές ομάδες. Πώς σας βοηθά αυτό στην τωρινή σας δουλειά;


«Στα 6-7 χρόνια που έχω εργαστεί σε ελληνικές ομάδες, οι περισσότεροι από τους παίκτες που κατέκτησαν το Euro 2004, το 80% από αυτούς, έπαιξαν στις ομάδες μου. Άρα έχω βαθιά γνώση της πλειονότητας των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου να γίνω ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, όπως επίσης και η γνώση που έχουν οι Έλληνες παίκτες για την προσωπικότητά μου, τη φιλοσοφία μου, το χαρακτήρα και τον τρόπο που σκέφτομαι για το ποδόσφαιρο».

Πώς είναι να διαδέχεστε έναν τόσο πετυχημένο προπονητή, όπως ο Ότο Ρεχάγκελ;


«Είναι τιμή για μένα, γιατί ο κύριος Ρεχάγκελ έκανε σπουδαία δουλειά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα συμμετείχε συχνά σε τελικά μεγάλων διοργανώσεων, πέρα από τη μεγάλη επιτυχία του Euro 2004 στην Πορτογαλία. Είναι θέμα κινήτρου, περηφάνιας και ευθύνης για μένα».

Μπορεί η Ελλάδα να επαναλάβει την επιτυχία του 2004;


«Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, με νεαρούς ποδοσφαιριστές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν καλές πορείες με τις μικρές εθνικές ομάδες. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε και να τους ενσωματώσουμε σε αυτούς που υπάρχουν από τα προηγούμενα χρόνια στην Εθνική, προκειμένου να φτιάξουμε μία ομάδα που να μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Για να κατακτήσει ξανά το Euro πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί».

Είναι η επιτυχία του 2004 ένα βάρος στις πλάτες της τωρινής γενιάς παικτών ή τους δίνει ένα επιπλέον κίνητρο;


«Πιστεύω πως η επιτυχία εκείνη ήταν πολύ σημαντική, γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες παίκτες να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Πλέον μπορούν να φέρουν στην Εθνική ομάδα ένα νέο τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου, μια νέα φιλοσοφία και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κέρδος».

Μετά τις δύο ισοπαλίες στα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών, πόσες ελπίδες έχετε για παρουσία στα τελικά του Euro 2012;


«Τα αποτελέσματα δεν ήταν όσο καλά περιμέναμε. Ίσως αυτό να οφείλεται και σε μένα, που προσπάθησε να αλλάξω γρήγορα τη φιλοσοφία της ομάδας. Απέναντι στη Γεωργέα δεχτήκαμε ένα πολύ γρήγορο γκολ, κάτι που μας επηρέασε ψυχολογικά και δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε το σκορ παρότι δημιουργήσαμε ευκαιρίες. Η ισοπαλία που πήραμε στην Κροατία είναι κάτι διαφορετικό, γιατί εκείνη η ομάδα είναι φαβορί του ομίλου. Με το αποτέλεσμα αυτό εμποδίσαμε την Κροατία να απομακρυνθεί από μας και όλα είναι ακόμη ανοικτά».

Έχετε πτυχίο μηχανικού. Ποιες είναι οι ομοιότητες με το χώρο του ποδοσφαίρου;


«Μόνο το 1998, όταν ανέλαβα την Πόρτο, σταμάτησα να κάνω και τα δύο επαγγέλματα. Μέχρι τότε ήμουν μηχανικός και προπονητής ταυτόχρονα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οργάνωση».

http://www.gazzetta.gr/football/nationa ... F%82%C2%BB
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos
 
Δημοσιεύσεις: 2083
Εγγραφή: Σάβ, 11 Απρ 2009 9:33 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lawine » Τρί, 05 Οκτ 2010 9:48 pm

Ηλιακή καταιγίδα θα απειλήσει τη Γη το 2013;

Τη στιγμή που η ανθρωπότητα προσπαθεί να βρει τρόπους να προφυλαχτεί, να αντιμετωπίσει, αλλά και αν είναι δυνατόν να προβλέψει σεισμούς και τυφώνες που δεν έχουν προηγούμενο σε ισχύ και σφοδρότητα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ήλιος είναι το ίδιο επικίνδυνος, καθώς προβλέπουν ότι το 2013 θα πλήξει τη γη μία ηλιακή καταιγίδα τεραστίων διαστάσεων.
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, επιστήμονες της Nasa πιστεύουν ότι η Γη θα πληγεί από άνευ προηγουμένου επίπεδα μαγνητικής ενέργειας που προκαλούν οι ηλιακές εκρήξεις, αφού πρώτα η Ήλιος ξυπνήσει από «βαθύ λήθαργο» κάποια στιγμή το 2013.
Όπως προειδοποιεί η Nasa, οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου θα ήταν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και παράλυση των τηλεπικοινωνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εθνικά δίκτυα ενέργειας θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν, ενώ ηλεκτρονικά είδη, συσκευές πλοήγησης και μεγάλοι δορυφόροι θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν. Σημαντικές θα ήταν και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αερομεταφορές. Όλα αυτά, στην περίπτωση που η ήλιος φτάσει στο μέγιστο της ισχύος του σε λίγα χρόνια.
Όπως αναφέρει η καναδική έκδοση του Discovery Channel, αν η ιδέα μίας ηλιακής καταιγίδας ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε ότι μία μόνο μεγάλη ηλιακή έκλαμψη έχει πάνω από 1 εκατ. φορές περισσότερη ενέργεια από το μεγαλύτερο δυνατό σεισμό, σύμφωνα με το Space.com.
Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου; Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα σημειώθηκε πριν από 145 χρόνια. Ωστόσο, η καταιγίδα του 1859 δεν προσφέρει πολλά καθώς η εξάρτησή μας από τα δορυφορικά συστήματα είναι σχετικά πρόσφατη.
Η ηλιακή καταιγίδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων καθώς και καταστροφικά προβλήματα για τις κυβερνήσεις, σε επίπεδο ασφάλειας, νοσοκομειακού εξοπλισμού, τραπεζικών συστημάτων και πολλών άλλων.
«Γνωρίζουμε ότι έρχεται όμως δεν ξέρουμε πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα», δήλωσε ο Dr. Richard Fisher, διευθυντής του τμήματος ηλιακής φυσικής της Nasa, στη Daily Telegraph.
«Θα διαταράξει τηλεπικοινωνίες, δορυφόρους, αεροπορικά ταξίδια, τράπεζες, υπολογιστές, ότι είναι ηλεκτρονικό. Θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα για την ανθρωπότητα», πρόσθεσε. «Μεγάλες περιοχές θα μείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν οι ζημιές. Οι ηλιακές εκρήξεις μεταβάλλουν το μαγνητικό πεδίο της γης πολύ γρήγορα σαν κεραυνός».
Κάθε 22 χρόνια, συνεχίσει ο Fischer, ο κύκλος της μαγνητικής ενέργειας του Ήλιου κορυφώνεται ενώ ο αριθμός των ηλιακών εκρήξεων φτάνει στο μέγιστο κάθε 11 χρόνια. Τα δύο αυτά γεγονότα συνδυάζονται το 2013 παράγοντας τεράστια επίπεδα ραδιενέργειας.
Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο για τον, επί 20 χρόνια επιστήμονα της Nasa, Dr. Fischer είναι μεγάλες περιοχές όπως η Κ. Ευρώπη και η Μ. Βρετανία να έχουν «εύθραυστα» δίκτυα ενέργειας και να μείνουν χωρίς ρεύμα και ηλεκτρονικά συστήματα για πολλές ώρες.

Πηγή:Physics4u
lawine Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Τετ, 03 Σεπ 2008 1:31 am
Τοποθεσία: Γκουτζαλάκα
Έτος εισαγωγής: 2004

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό akis » Πέμ, 07 Οκτ 2010 12:03 am

Λουκέτο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τέλος Οκτώβρη

Την αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προαναγγέλει με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" ο πρόεδρος του ιδρύματος

Όπως υποστηρίζει πέρυσι το ΤΕΙ πήρε 3 εκ. ευρώ λιγότερα από ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός ενώ φέτος το ποσό θα φτάσει στα 4 εκ. ευρώ. "Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε ούτε τους λογαριασμούς" δηλώνει ο Π.Καρακολτσίδης. Οικονομικά προβλήματα που θα τους οδηγήσουν ως και το κόψιμο της δωρεάν σίτισης σε πολλούς φοιτητές αντιμετωπίζουν και τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο και Μακεδονίας

Πηγή
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: Κυρ, 01 Φεβ 2009 10:35 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό PAINTER » Πέμ, 07 Οκτ 2010 12:39 am

πηγές (που κανονικά θα έπρεπε να αναφέρει το se leo)

http://www.agelioforos.gr/default.asp?p ... rtid=60840
http://www.agelioforos.gr/default.asp?p ... rtid=61123
αυτό το ίδρυμα,εσείς οι ίδιοι το απαξιώνετε κάθε μέρα...με τον να μπαίνετε το πρωί και το να βγαίνετε το βράδυ χωρίς να προσφέρετε τίποτα σ'αυτό,χωρίς να γυρνάτε κάτι σ'αυτό.Εάν κατανοήσετε τη σημασία του να είσαι μέλος του πολυτεχνείου ίσως ανακαλύψετε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο έναν ρόλο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΙΟΥΝΙΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=W3XZqb50SfI
Άβαταρ μέλους
PAINTER
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1438
Εγγραφή: Κυρ, 01 Ιουν 2008 3:40 pm
Τοποθεσία: 109.74.3.51
Έτος εισαγωγής: 2002

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Καμένος » Κυρ, 10 Οκτ 2010 4:11 pm

Αποσπάσματα από το άρθρο «Ιρλανδικό θαύμα»: έλλειμμα... 32%!
του Γ, Δελαστίκ στο Έθνος
.
.
Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όσοι το άκουγαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι το διάβαζαν. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε κάτι αδιανόητο: το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 θα ανέλθει στο... 32% του ΑΕΠ!!! Προσοχή, μιλάμε για το έλλειμμα, όχι για το δημόσιο χρέος! Αυτό δηλαδή που στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται να φτάνει μέχρι 3% του ΑΕΠ..

Η δεξιά ιρλανδική κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, βλέποντας ότι οι Ιρλανδοί έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν αντιδρούν στα μέτρα εφιαλτικής λιτότητας που τους επιβάλλει, προκειμένου να «ξελασπώσει» τις τράπεζες που έπαιξαν εξωφρενικά κερδοσκοπικά παιχνίδια, αποφάσισε να διαθέσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη για χάρη του τραπεζικού τομέα.
Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας, το οποίο ήταν ήδη με 14,3% του ΑΕΠ το χειρότερο της ΕΕ κατά το 2009, αντί για 11% που υπολογιζόταν για το 2010 θα εκτιναχθεί στο απίστευτο, πρωτοφανές ύψος του 32%!
..........................................................................
Η κατάρρευση όμως της Ιρλανδίας έχει εξαιρετική σημασία από πολιτική, οικονομική και ιδεολογική σκοπιά. Πάνω από μία δεκαετία μάς είχαν ζαλίσει σε όλη την Ευρώπη με τον «Κελτικό Τίγρη», προβάλλοντας σε ολόκληρη την ΕΕ την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Δουβλίνου ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο καθολικός καταποντισμός της ιρλανδικής οικονομίας εν ριπή οφθαλμού μόλις έσκασε η νεοφιλελεύθερη φούσκα αποδεικνύει την επικίνδυνη γελοιότητα αυτού του μοντέλου, που οδηγεί σε τραγωδία έναν ολόκληρο λαό.
..........................................
ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ είναι η δεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των τραπεζών. Με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ αποσύρθηκε πανικόβλητη από την έκδοση ομολόγων μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο. Αντί να δανειστεί με σίγουρα εξοντωτικό επιτόκιο, αποφάσισε να βάλει χέρι στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει το ταμείο συντάξεων της χώρας και να δώσει τα λεφτά αυτά για τις τράπεζες!
Θα φάει δηλαδή τα λεφτά των συνταξιούχων και το 2011 πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!
....................................................
Σαρκάζουν μέχρι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κελτικός Τίγρης εδώ και πολύ καιρό πήρε το καπέλο του και το πανωφόρι του και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι της νύχτας. Και τι λογαριασμό άφησε πίσω του! Η ανακοίνωση ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών μπορεί να αγγίξει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δείχνει την παράλογη κλίμακα της τραπεζικής κρίσης»..

Εντυπωσιάζει μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους απαξίωσης της Ιρλανδίας η περιφρόνηση που δείχνουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες προς την... Ελλάδα!
Η στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης «δείχνει ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» έγραφαν στην πρώτη σελίδα τους την Παρασκευή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβάλλοντας δηλώσεις Βρετανού χρηματιστή.
«Δεν υπάρχει θέμα να συναντηθεί τώρα η Ιρλανδία με το ελληνικό καρκίνωμα (!) στο εδώλιο των σχεδόν χρεοκοπημένων κρατών», έγραφε δηλητηριωδώς και η γαλλική «Μοντ» το Σάββατο.

http://sancho7.blogspot.com/2010/10/blog-post_05.html
42
Άβαταρ μέλους
Καμένος
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 881
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 9:05 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Παρ, 15 Οκτ 2010 12:54 am

Έτσι βουλιάξατε τα Πανεπιστήμια
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΤΑΣΙΟΣ | Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2007

Μετά απο μισόν αιώνα (ακριβώς) απο τότε που άρχισα να υπηρετώ την πανεπιστημιακή παιδεία, και μετά απ' τους όποιους αγώνες (στους οποίους έχω συμμετάσχει, με νούν καί με χέρια) κατά του πολιτικού κονφουζιονισμού, αισθάνομαι οτι έχω υποχρέωση να ξαναβάλω τις φωνές: Τί είναι πάλι ετούτη η βαθύτατα αντιλαϊκή θεατρική παράσταση που παίζεται τους τελευταίους μήνες γύρω απ' το θέμα «ελληνικό πανεπιστήμιο»; Με όσην μου απόμεινε φωνήν, διαμαρτύρομαι για την περι ιδιωτικών λέει πανεπιστημίων μπουζουριέρα: Εδώ το ελληνικό πανεπιστήμιο βουλιάζει από μέσα-του, κι εμείς αλλού τοποθετούμε τους φωνακλάδικους καβγάδες μας...

1. Το Ασυλον καταπατείται τρείς φορές τη βδομάδα: Η βίαιη εισβολή φοιτητικών ομάδων στους τόπους εργασίας (υπαλλήλων, τεχνιτών, δασκάλων και διοικήσεων), καθώς και οι καθημερινές απειλές κατά των διαφωνούντων, συνιστούν καραμπινάτη παρεμπόδιση παραγωγής και διάδοσης ιδεών και γνώσεων στο Πανεπιστήμιο. Αυτήν ακριβώς την παρεμπόδιση ηθέλησε να αναστείλει ο περι Ασύλου Νόμος - κι ο μόνος φόβος παλαιότερα ήταν βέβαια η Αστυνομία. Τώρα που η Αστυνομία (τα τελευταία 30 χρόνια) ΟΥΔΕΠΟΤΕ παρεμπόδισε το πανεπιστημιακό έργο, τώρα που το έργο αυτό (αυθαίρετα και βίαια) παρεμποδίζεται απο μέλη της πανεπιστημιακής Μή-Κοινότητας, τώρα λέγω βουλιάξαμε. Τον δε αντίλογό-σας οτι τάχα αυτά τα επονείδιστα γεγονότα είναι «για το καλό της Παιδείας», να πάτε να τον πείτε στους πολύχρωμους και μπαγιάτικους οπαδούς των ευρωπαϊκών ολοκληρωτισμών. Διάβολε, πώς είναι δυνατόν με τη μόνιμη βία, την εξωπέταξη και τον τραμπουκισμό κατά των Δασκάλων να μπορεί να υπηρετηθεί ενα ιδεώδες; Και ποιός, πότε και με τί εμπειρία, ειδίκευση και ευθύνη το μελέτησε αυτό το «ιδεώδες», ώστε να έχει καταλήξει στο μεταφυσικό αλάθητον - ακυρώνοντας για χάρη-του τη λειτουργία του Πανεπιστημίου; Κι όχι για μιά βδομάδα κάθε 5 χρόνια (όπως λ.χ. στη Γαλλία), αλλά για 2 μήνες κάθε 6 μήνες. Ο επαναστατικός επαρχιωτισμός σ' όλο-του το μεγαλείο...

2. Η Δημοκρατία προοδεύει στην ελληνική κοινωνία, αλλά έχει προ πολλού καταργηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η αντιπροσωπευτικότητα των φοιτητών που συμμετέχουν στη διοίκηση (ή στην παρεμπόδιση της διοίκησης, το ίδιο είναι), είναι διάτρητη. Πρώτον διοτι ουδείς εγγυάται την δημοκρατική ορθότητα των φοιτητικών συνελεύσεων (προσκλήσεις, απαρτίες, διαδικασίες, αντιδημοκρατικός τσαμπουκάς, κ.ά.). Δεύτερον διότι συχνά δέν στέλνονται έγγραφες εξουσιοδοτήσεις εκπροσώπων. Τρίτον διοτι συχνότατα όποιος γουστάρει (φοιτητής ή μή) μπουκάρει στη συνεδρίαση των οργάνων διοίκησης, όπου συμμετέχει ή ασχημονεί.

Αλλά η διάτρητη αντιπροσωπευτικότητα δέν είναι το μόνο έλλειμμα δημοκρατίας μέσα στο πανεπιστήμιο: Το χειρότερο είναι η κατα συχνά δυστυχώς διαστήματα εκτόξευση άμεσων ή έμμεσων απειλών κατά των άλλων μελών της πανεπιστημιακής Μή-Κοινότητας, κατά των Διδασκόντων δηλαδή. (Των απειλών αυτών βεβαίως διαφεύγουν όσοι Δάσκαλοι αιδημόνως σιγούν ή εξωπετάγονται αδιαμαρτύρητα.)

Εάν τα απαράδεκτα αυτά Αντιδημοκρατικά φαινόμενα συνέβαιναν σε Εργατικό Συνδικάτο, θα είχαν κατασταλεί άμεσα: Απ' τη διοίκηση του Συνδικάτου ή απ' τη Γ.Σ.Ε.Ε. ή απ' την Δικαιοσύνη. Στο Πανεπιστήμιο (κατ' αναλογίαν), οι μέν Πρυτανείες ποιούν την νήσσαν εξ ανάγκης, το κατα τα άλλα λαλίστατον Υπουργείο Παιδείας καμώνεται οτι τα αγνοεί, η δε Δικαιοσύνη είναι μή προσβάσιμη για τους τλήμονες πανεπιστημιακούς - διότι «Ασυλον (σου λέει) θα το... ποινικοποιήσεις;».

Ιδού γιατί σας λέω οτι γίναμε όλοι ξεδιάντροποι - θύτες και θύματα.

Κι ύστερα, τί όνειδος Δημοκρατίας είναι τούτο όταν το δικό-μου συνδικαλιστικό Σωματείο δέν έχει κηρύξει απεργία, οι «εκπρόσωποι» όμως ενος άλλου «σωματείου» με... απεργούν δια της βίας, πετώντας-με στον δρόμο; Χωρίς να αισχύνονται για την αντιδημοκρατική-τους συμπεριφορά, σου απαντούν (οι ανίδεοι) «μα, είναι πολιτικό το θέμα» (sic!).

Βεβαίως, τα φαινόμενα αυτά προέρχονται πάντοτε απο φοιτητικές μειονότητες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών μας δέν συμμετέχει σ' αυτές τις αντιπανεπιστημιακές ασχήμιες, αλλ' ούτε και τις καταδικάζει! Διοτι απουσιάζει απ' τις αντίστοιχες φοιτητικές συνελεύσεις όπου αργά την νύχτα παίρνονται οι σχετικές αποφάσεις - εν ονόματι ΟΛΩΝ των απόντων. Γιατί απουσιάζουν; Είτε διοτι δέν αντέχουν στις συνθήκες αυτού του αθλήματος, είτε διοτι πάσχουν καί αυτοί απ' τον ίδιο ραγιαδισμό όπως όλοι μας.

3. Ητανε το κλήμα στραβό, το τρώει και το βόδι: Μικρή και υποανάπτυκτη Χώρα είμαστε, δέν έχομε (έτσι κι αλλιώς) μεγάλη Επιστήμη - κι ας μή γίνει (σήμερα) λόγος για την συντεχνία-μου των Διδασκόντων (εμείς καμωνόμαστε πως είμαστε εκτός κρίσεως). Κι εκεί απάνω που πάει να γίνει η στροφή, με νύχια και με δόντια, εκεί νά και μας προκύπτουν οι εθνοσωτήριες «καταλήψεις», «στάσεις», «πορείες», «προληπτικά κλεισίματα», και ακυρώνουν περίπου το 30% του συνολικού διδακτικού έργου. Οχι το 3% (που θα ήταν ήδη κρίσιμο και πολύτιμο) αλλα το δεκαπλάσιό του. Κι όλοι μαζί απο κοινού αδιαφέροντος κινούμενοι, παρανομούμε μονίμως υπογράφοντας οτι δήθεν πραγματοποιήθηκαν οι ελάχιστες 13 διδακτικές βδομάδες ανα εξάμηνο. Ψεύδος βέβαια. Ψεύδος όμως το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ το θυμούμαστε όταν αναλύομε (υψιπετώς) την πανεπιστημιακή-μας κατάντια.

4. Την (έμμονη πλέον) καταστροφή δημόσιας περιουσίας μέσα στα πανεπιστήμια, την έχομε φάει στην περήφανη μάπα μας, τριάντα χρόνια τώρα. Γιατί το αιδήμον Υπουργείο δεν ανακοινώνει τις ετήσιες στατιστικές αυτής της κυριολεκτικά απίστευτης αιμορραγίας των φορολογουμένων; Μα, υποθέτω διοτι δύσκολα θα βρεί φιλικούς χώρους για να δημοσιεύσει αυτά τα στοιχεία.

Με όλα τούτα τα δεδομένα, συνιστά φαρισαϊσμόν η ερώτηση «γιατί δεν πάει μπροστά το ελληνικό πανεπιστήμιο». Σας ερωτώ κι εγώ με τη σειρά μου: Εάν ανάλογα φαινόμενα συνέβαιναν στη φαμίλια σας, στα χωράφια σας, στο μαγαζί σας, στην επιχείρησή σας - θα είχατε ποτέ θέσει την αφελή ερώτηση «γιατί δεν πάει καλά το μαγαζί»;

Ετούτα δε όλα ΔΕΝ είναι βεβαίως θέματα παιδείας - είναι θέματα Απαιδείας πολιτικής. Αρα δέν είναι δουλειά των Δασκάλων - είναι αντικείμενο ευθύνης των Βουλευτών, εκείνων δηλαδή που αντιπροσωπεύουν τον Λαό που είναι μάλλον αδιάφορος έναντι των απωλειών χρήματος, καλλιέργειας και ανάπτυξης, τις οποίες συνεπάγονται όλα ετούτα τα (μοναδικά στην Ευρώπη) τερτίπια.

Δύο πράγματα συμβαίνουν, αγαπητοί μου. Είτε όλα τούτα τα αγνοεί ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά ΜΜΕ - οπότε έχομε οξύτατο έλλειμμα ευφυΐας. Είτε όλοι τα ξέρουν (το και πιθανότερο), και βουλιάζομε μέσα στον ραγιαδισμό μας (τα είχε προβλέψει κι ο Ιονέσκο με τους ρινώκερους) ή μέσα στην επαναστατική απολιτικότητά-μας. Και επιτρέψτε-μου να σας θυμίσω οτι η Δημοκρατία δέν αναγνωρίζει πολίτες πρώτης κατηγορίας, με βάση το κριτήριο της ηλικίας: Οταν η «επανάσταση» γίνεται τρείς φορές τον μήνα επι τριάντα χρόνια, κάποιο απολιτικό σύνδρομο μου μυρίζει εμένα. Μια άγνοια δηλαδή της απέραντης περιπλοκής των πολιτικών πραγμάτων και των συμφερόντων του «υπόλοιπου» λαού...

Τί προτείνω; Είναι απλό: Να σταματήσει αμέσως η περι ιδιωτικών πανεπιστημίων μπουζουριέρα («άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»), και ν' ασχοληθεί επιτέλους η Βουλή των Ελλήνων με την ΚΥΡΙΑ μάστιγα του ελληνικού πανεπιστημίου. Κι αμέσως μετά, θά 'ρθει η ώρα για τη γούνα α) των Διδασκόντων και β) των Κενταύρων του Υπουργείου Παιδείας. Υπο τον όρον οτι τα ράμματα θα ράβονται πάντοτε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Τέρμα οι υπεκφυγές.

Υ.Γ.: Παρακαλώ όσους διαφωνούν με τις απόψεις-μου, να έχουν την καλοσύνη να χτυπήσουν κατα προτίμηση τις απόψεις μου, κι όχι τα τζάμια του Γραφείου μου.

Ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Διαβάστε περισσότερα
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό dimos » Παρ, 15 Οκτ 2010 8:32 am

Εξαιρετικό κείμενο! Αν και αρκετά μεγάλο, αξίζει να το διαβάσετε! :clap:
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 4:53 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό gandalf » Παρ, 15 Οκτ 2010 8:44 am

Η Δημοκρατία προοδεύει στην ελληνική κοινωνία,

Πέτυχε διάνα ο κ.Καθηγητής :lol:
Κατα τ' άλλα αρκετά άκαιρο μιας και πάνε 3+ χρόνια και νομίζω η τωρινή συγκηρία δεν περιγράφεται επαρκώς απο το παραπάνω κείμενο...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό dimos » Παρ, 15 Οκτ 2010 8:48 am

Μια χαρά επίκαιρο είναι. Προφανώς και η Δημοκρατία έχει τα μαύρα της τα χάλια, ωστόσο νομίζω ότι το παραπάνω το λέει συγκρίνοντας την σημερινή εποχή με το τι συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες. Για αυτό άλλωστε σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρει ότι εχθρός του ασύλου ήταν "τότε" η Αστυνομία.
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 4:53 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό korfolatis » Παρ, 15 Οκτ 2010 2:07 pm

Και επιτρέψτε-μου να σας θυμίσω οτι η Δημοκρατία δέν αναγνωρίζει πολίτες πρώτης κατηγορίας, με βάση το κριτήριο της ηλικίας: Οταν η «επανάσταση» γίνεται τρείς φορές τον μήνα επι τριάντα χρόνια, κάποιο απολιτικό σύνδρομο μου μυρίζει εμένα. Μια άγνοια δηλαδή της απέραντης περιπλοκής των πολιτικών πραγμάτων και των συμφερόντων του «υπόλοιπου» λαού...

Χαρακτηριστική φράση που περιγράφει τον εκφυλισμό της αγωνιστικής πολιτικής κληρονομιάς.

gandalf έγραψε:
Η Δημοκρατία προοδεύει στην ελληνική κοινωνία,

Πέτυχε διάνα ο κ.Καθηγητής :lol:

Η Δημοκρατία διαχρονικά μάλλον προοδεύει. Συνεχώς όμως επιζητά υπεύθυνους και προοδευτικούς πολίτες.
Ένα παιχνίδι 'ν' η ζωή κι εκείνος που κερδίζει
είναι εκείνος π' αγαπά κι αυτός απού γλεντίζει.
korfolatis Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: Σάβ, 18 Οκτ 2008 3:29 pm
Τοποθεσία: Παντέρμο Ρέθεμνος
Έτος εισαγωγής: 0

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Majestic-12 [Bot] και 1 επισκέπτης