Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό akis » Τετ, 29 Σεπ 2010 9:41 pm

stallion έγραψε:Ακαδημαικη παρακολουθηση σημαινει και οτι δεν παω ποτε για μαθημα,παω μονο στις εξετασεις και περνω πτυχιο ή το λιγοτερο ακραιο οτι παω οποτε μπορω και θελω,που μπορει να μου ξεφυγουν πραγματα πολυ σημαντικα και βγαινω εξω μετα και ειτε παιρνω στο λαιμο μου τον κοσμο που με εμπιστευεται ή γινομαι υποχειριο καθε προφεσορα μελετητη...Λεω εγω τωρα,γιατι ολα εχουν διπλη και τριπλη αναγνωση αναλογα απο ποια μερα κοιτας...Το ζητημα ειναι ΑΝ θελουμε να ακουμε και την αντιθετη αποψη...


Nαι δεν διαφωνώ προφανώς και αυτό κάνουμε τώρα... Ακούμε την αντίθετη άποψη τη συζητάμε και την αντικούουμε με επιχειρήματα... Βέβαια όταν η αντίθετη άποψη απλά θέλει εν τέλει να κάνει το Πανεπιστήμιο να υπακούσει στους νόμους της αγοράς, όχι μόνο τα επιειρήματα είναι προφανή αλλά και η πρωτόλεια μας άποψη είναι καθαρά αρνητική.

Επίσης, το ότι υπάρχει το φαινόμενο που περιγράφεις όσον αφορά την παρακολούθηση δεν οφείλεται στο ότι είναι ακαδημαική. Πολλοί συμφοιτητές μας δουλεύουν για να βγάλουν πέρα, το μάθημα δεν είναι ελκυστικό πολλές φορές, υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα διαφθοράς όσον αφορά τις εξετάσεις σε μερικές σχολές οπότε μερικοί (παραταξιακοί συνήθως) βολεύονται έτσι... Οπότε αν θες να αυξήσεις την παρακολούθηση (όχι ως αυτοσκοπό αλλά για να δώσεις στους φοιτητές παραπάνω εφόδια) λύσε τα παραπάνω...

Η ακαδημαικότητα υπάρχει ως δυνατότητα. Ούτως ή άλλως πρέπει να περάσεις το μάθημα στις εξετάσεις ασχέτως αν δεν το παρακολουθείς. Και για να το περάσεις πρέπει να έχεις αποκτήσεις μια minimoun γνώση την οποία ο καθηγητής (τις περισσότερες φορές) αξιολογεί με 5 βλέποντας ότι κατέχεις όσα σου είναι απαραίτητα ώστε να μη πάρεις κόσμο στο λαιμό σου όπως λες...
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: Κυρ, 01 Φεβ 2009 10:35 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Πέμ, 30 Σεπ 2010 4:35 pm

Η golden κ. Κατέχη
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/09/2010
Η Λίντα Κατέχη, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, γνωριμία, προφανώς, του Γ. Πανάρετου από το πολυήμερο ταξίδι γνωριμίας του με τα καλιφορνέζικα ιδρύματα, αναλαμβάνει συντονίστρια της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα πανεπιστήμια που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου. Αυτή η Επιτροπή θα αναλάβει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη του πανεπιστημίου και την πάταξη της διαφθοράς και της συναλλαγής που, κατά τον Γ. Παπανδρέου, ευδοκιμεί στα πανεπιστήμια.

Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι το όνομα της σοφής συντονίστριας της Επιτροπής, που θα επιτελέσει αυτό το σωτήριο έργο, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο σχετικό με εγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Chicago Tribune, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου η κ. Κατέχη ήταν κοσμήτορας και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, γράφτηκαν την τελευταία πενταετία εκατοντάδες φοιτητές με βασικό εφόδιο τις πολιτικές διασυνδέσεις των οικογενειών τους και όχι τα προσόντά τους.

Το όνομα της κ. Κατέχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίστηκε περίπου 50 φορές σε έγγραφα με "προβληματικές εγγραφές" που εξέτασε η εφημερίδα. Η κ. Κατέχη από τη μία δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη λίστας με παιδιά ενός... ανώτερου θεού, αλλά από την άλλη είπε ότι τέτοια λίστα διαχειρίζονταν ανώτεροί της. Όμως, αποκαλύφθηκε ότι τις αιτήσεις των φοιτητών με μπάρμπα στην αμερικάνικη Κορώνη διαχειρίζονταν υφιστάμενοί της.

Αντικείμενο διαμάχης είναι όμως και ο παχυλός μισθός της κ. Κατέχη, που προκάλεσε και την παρέμβαση του πολιτειακού γερουσιαστή Leland Yee. Η κ. Κατέχη είναι η golden woman του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με ετήσιες αποδοχές ύψους 400.000 δολαρίων και μάλιστα την ώρα που αυξάνονται αστρονομικά τα δίδακτρα φοίτησης. Και δεν είναι μόνο ο μισθός, αλλά και οι άλλες πρόσθετες παροχές που προκαλούν αντιδράσεις στην Καλιφόρνια. Η κ. Κατέχη λαμβάνει επίδομα μετακίνησης ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεάν οικία, 9.000 δολάρια τον χρόνο για τα έξοδα αυτοκινήτου, ένα γενναιόδωρο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πακέτο, στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο καθώς και μια μόνιμη θέση στο πανεπιστήμιο μετά το τέλος της θητείας της ως πρύτανης.

Μάλιστα, η πρόσληψη της κ. Κατέχη με όλα αυτά τα ατού και τα μπόνους έγινε την ημέρα που το πανεπιστήμιο αποφάσιζε αύξηση των διδάκτρων κατά 9,3%.

Οι άλλοι "σοφοί" που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι:

David Naylor (Καναδάς), πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Toronto.

Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.

James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Michigan.

Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.

Lap-Chee Tsui (Hong Kong), πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.ac ... eID=569726
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Πέμ, 30 Σεπ 2010 4:39 pm

Μάαααλιστα. Πολύ ενδιαφέρον. Κανένας εκπρόσωπος των ελληνικών College ΤΜ δεν υπάρχει, να μας πει πως από τόσο χαμερπείς ακαδημαϊκοί πολίτες που είμαστε θα γίνουμε λαμπεροί και αστραφτεροί όπως στις διαφημίσεις για το New York College?
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό ili@ » Πέμ, 30 Σεπ 2010 5:02 pm

Και η απάντηση της "άλλης πλευράς", έτσι ώστε να μη θεωρείται μονόπλευρη η ενημέρωση...

Λίντα Κατέχη
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τον τρόπο που γίνεται η πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι πρακτικές που υιοθετούνται από ορισμένους προκαλούν θλίψη.

Ας πάρουμε το παράδειγμα αντιμετώπισης της Λίντας Κατέχη, από κάποια μέσα ενημέρωσης (λίγα είναι αλήθεια). Μίας γυναίκας που ξεκινώντας από την Σαλαμίνα και σπουδάζοντας μετά πολλών δυσκολιών στην Αθήνα, κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία θέση -αυτή του πρύτανη- ενός από τα εξέχοντα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο.

Ποιο είναι το «αμάρτημά της»; Οτι δέχθηκε να βοηθήσει την πατρίδα της αφιλοκερδώς, με την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία για να ξαναβρεί τον δρόμο της στον χώρο της παιδείας. Την διεθνή αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων ανά τον κόσμο την είχε ούτως ή άλλως ήδη.

Στην προσπάθεια να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, μια εφημερίδα "ανακάλυψε" κάποια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, και χωρίς να κάνει τον κόπο να διερευνήσει όλη την ιστορία, χωρίς να ενδιαφερθεί να μάθει την εξέλιξη των πραγμάτων και τον αντίλογο, κατέληξε αβίαστα -όπως τόσο συχνά συμβαίνει δυστυχώς στην χώρα μας- στο απόλυτο συμπέρασμα: «Ανέντιμη η Κατέχη».

Δεν φαίνεται να προβληματίστηκαν καν για το πώς είναι δυνατόν, αφότου γράφτηκαν αυτά στα οποία αναφέρονται, και αφότου διατυπώθηκαν οι καταγγελίες, να ήλθε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εξέχοντα δημόσια πανεπιστήμια στον κόσμο και να την τοποθέτησε σε αυτή την θέση μετά από μια αξιοκρατική και εξαντλητική διαδικασία.

Ας δούμε όμως τι έχει γίνει, πάλι από τις πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Στην πολιτεία του Ιλλινόις, διατυπώθηκε πριν από χρόνια η κατηγορία ότι έγιναν εγγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μετά από πολιτικές πιέσεις του τότε κυβερνήτη Blagojevich.

Η Πολιτεία του Ιλλινόις, με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, προέβη σε έρευνα σχετικά με την φερόμενη προσπάθεια του Κυβερνήτη Blagojevich (ο οποίος υποχρεώθηκε αργότερα σε παραίτηση για άλλους λόγους διαφθοράς) να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο Διοίκησης, τον Πρόεδρο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις να κάνουν δεκτούς κάποιους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο το 2003 και το 2005. Αυτό συνέβη 3 χρόνια και 1 χρόνο, αντίστοιχα, προτού αναλάβει η κ. Κατέχη την θέση του κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη της έρευνας (τον Μάιο του 2009), έγινε γνωστή η ανάληψη από την Κατέχη της θέσης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. Ένας Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, ο Leland Yee, εξέφρασε αντιρρήσεις για το μισθό της (που βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των μισθών που λαμβάνουν οι άλλοι Πρυτάνεις μεγάλων Πανεπιστημίων). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος Γερουσιαστής έχει γενικότερες αντιρρήσεις με την λειτουργία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σε πολιτικό επίπεδο έχει εγείρει πολλές ενστάσεις απέναντι στις πράξεις του Προέδρου του Πανεπιστημίου.

Όταν άρχισε η έρευνα στο Ιλλινόις, ο Yee επεχείρησε να εμπλέξει την Κατέχη στην υπόθεση, ισχυριζόμενος κατ' αρχήν ότι ήταν υπεύθυνη για την υπόθεση με τις ανάρμοστες παρεμβάσεις του Κυβερνήτη.

Όταν έγινε σαφές ότι αυτές οι παρεμβάσεις του Κυβερνήτη στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις είχαν γίνει πριν από την περίοδο απασχόλησης της Κατέχη στο πανεπιστήμιο Ιλλινόις, ο Yee επικεντρώθηκε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε στείλει η Κατέχη ζητώντας πληροφορίες για μία Ελληνίδα φοιτήτρια έπειτα από παράκληση της οικογένειάς της. Η φοιτήτρια αυτή δεν είχε καμία σχέση με τους φοιτητές που είχαν γίνει δεκτοί ως συνέπεια των επαφών ανάμεσα στον Κυβερνήτη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας του οποίου γίνεται επίκληση είναι ένα από αυτά τα παλιά άρθρα του Yee και των συνεργατών του οι οποίοι προσπάθησαν να συνδέσουν την Κατέχη με το σκάνδαλο στο Ιλλινόις για να κάνουν κριτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τον Πρόεδρό του και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, η πολιτεία του Ιλλινόις ερεύνησε την όλη υπόθεση μέσω ειδικής δικαστικής επιτροπής. Τα πορίσματα αυτής της επιτροπής δημοσιεύθηκαν σε μορφή τελικής έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις ενέργειες του πρώην Κυβερνήτη του Ιλλινόις, του Πρύτανη και του Προέδρου. Το όνομα της Κατέχη δεν αναφέρθηκε πουθενά στην έκθεση, γεγονός που διέλυσε κάθε υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση των μεροληπτικών εισαγωγών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Μετά από την δημοσίευση της έκθεσης αυτής δεν υπήρξε καμιά άλλη αναφορά στην Καλιφόρνια ή οπουδήποτε αλλού για το θέμα αυτό σε σχέση με την Κατέχη.

Οσο για τις αμοιβές της Κατέχη, αυτές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως εξ άλλου ισχύει και για κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο στην Αμερική. Το αν αυτές θεωρούνται υψηλές, δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο κριτικής για την ίδια. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τους μισθούς των Προέδρων μεγάλων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Άλλωστε στις ΗΠΑ, μέρος της αποτίμησης των ικανοτήτων των πρυτάνεων των πανεπιστημίων εκφράζεται και μέσω του ύψους του μισθού που εξασφαλίζουν.

Πηγή: http://panaretos.blogspot.com/2010/09/blog-post_29.html
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best. Oscar Wilde
ili@ Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: Δευτ, 29 Σεπ 2008 2:46 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Πέμ, 30 Σεπ 2010 5:07 pm

ili@ έγραψε:Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο.


Ωραίος :sick: Παρεπιδημών στα (3ης διαλογής) αγγλοσαξωνικά σαλόνια δεν έχει ακούσει για την Ελληνίδα Πρύτανη της Σορβόννης :thumbdown:
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό gandalf » Πέμ, 30 Σεπ 2010 5:15 pm

Δεν μπορώ να καταλάβω πάνω σε τι ακριβώς θα συμβουλέψει αυτή η "Επιτροπη"! Να γίνει ένα συνέδριο ας πούμε για την Ανώτατη εκπαίδευση με συμμετοχή ελλήνων και ξένω πανεπιστημιακών να το καταλάβω (να γίνει ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, κτλ), αλλά τώρα τι ακριβώς γίνεται? Δηλαδή τόσο άγνωστα είναι σε εμάς τα συστήματα απ' τας Ευρώπας και τα Αμερικάς και τόσο πρωτόγονοι ιθαγενείς είμαστε που πρέπει να έρθει ολόκληρη αντιπροσωπεία εδώ να μας διαφωτίσει... Να αναφέρω για παράδειγμα ότι το EPF της Λωζάνης (του οποίου θα έρθει και ο πρόεδρος του...) όπως και το αδελφό ΕΤΗ της Ζυρίχης αναγνωρίζουν ας πούμε το 5ετές δίπλωμα του ΕΜΠ ως ισότιμο με τον δικό τους κύκλο που είναι βέβαια κατα Μπολώνια (3+2 bsc+msc) και δέχονται φοιτητές κατευθείαν για διδακτορικό...Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν βέβαια και με άλλα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, άλλωστε είναι γνωστή η αναγνώριση ελλήνων αποφοίτων στο εξωτερικό... Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορεί τα ΑΕΙ μας να έχουν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, και μπορεί πχ το ΕΜΠ να είναι πιο "μπροστά" και άλλα να έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε τόσο άσχετοι και ""επαρχιώτες"" όσο φαίνεται να νομίζει ο Γιωργάκης (φάνηκε και απο τον λόγο του πόσο απαξιωτικά και με αμετροέπεια μίλαγε χωρίς καν να εντοπίζει τα πραγματικά προβλήματα)...Όλοι αυτοί οι ξενοσύμβουλοι, όπως έγινε και στην Οικονομία, όπως έγινε και με το Ελληνικό (που γνωστός ξένος αρχιτέκτονας και συμβουλος ΓΑΠ λέει πως δεν χρειάζεται να γινει παρκο) είναι πολύ "ύποπτοι"... :evil:

(όσο για τον Παναρετο...παναγία βόηθα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται αυτος ο άνθρωπος σε αυτή τη θέση...)
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό PSW » Παρ, 01 Οκτ 2010 3:22 pm

Τα φυντανια της διαμαντοπουλου, που μας ειχανε φερει οι πασοκοι στη σχολη πριν 2χρονια για να μας μιλησει για την δημοσια παιδεια...

Για τη 'συντονίστρια' της επιτροπής Λίντα Κατέχη διαβαστε το παρακάτω που αφορά τη συμμετοχή της σε σκάνδαλο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις:
http://www.dailyillini.com/news/campus/ ... ut-scandal

Το άρθρο αφορά τη συμμετοχή της Κατέχη σε σκάνδαλο επιλογής φοιτητών όπου ευνοούσε παιδιά πολιτικών. Το σκάνδαλο έγινε γνωστό μόλις θέλησε να μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια με αμοιβή 400.000 δολάρια το χρόνο. Η αμοιβή αυτή είναι κατά 27% υψηλότερη από αυτή του προκατόχου της και δεν περιλαμβάνει επίδομα μετακόμισης ύψους ...100.000 δολλαρίων καθώς και ετήσιο επίδομα ...αυτοκινήτου ύψους 9.000 δολαρίων.
(το παραπάνω το έβαλε ένας σύντροφος στο Facebook)


Και δεν είναι η μόνη από τους 'σοφούς' της Διαμαντοπούλου. Ο Jo Ritzen παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ σαν καθηγητής οικονομικών. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Μαστρίχτ. Πρυτανικό Συμβούλιο στην Ολλανδία σημαίνει manager με τρελές αμοιβές (πολύ υψηλότερες από τον πρωθυπουργό της χώρας). Παλιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1999-2003). Τη δεκαετία του '90 (1989-1998) ήταν υπουργός παιδείας σε κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος (PvDA). Διαβάστε τώρα και τα 'ζουμερά':

- Το 2007, όταν τον προσέλαβε το Πανεπιστήμιο του Μααστρίχτ ως μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου ξέσπασε θόρυβος (http://www.telegraaf.nl/binnenland/6754 ... html?p=2,1) σχετικά με ορισμένες ρυθμίσεις του συμβολαίου του. Ακόμη και ο υπουργός Παιδείας Plasterk εξέφρασε τη διαμαρτυρία του. Τί έγινε ακριβώς; Εκτός από τον υψηλότατο μισθό του, το Πανεπιστήμιο ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα διαμονής του Ritzen για ...2 χρόνια. Επίσης, του παρείχε έκτακτο επίδομα ύψους ...272.000 ευρώ ως αποζημίωση για τα χαμένα χρόνια σύνταξης! Ποιά ηταν αυτά τα χαμένα χρόνια; Τον καιρό που ήταν αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας απολάμβανε εκεί συνταξιοδοτική κάλυψη. Όταν γύρισε στην Ολλανδία όμως αποφάσισε να πάρει πίσω τις εισφορές του, ύψους 170.000 ευρώ, τις οποίες και πήρε ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ!

-Για τις πολιτικές του απόψεις, είναι χαρακτηριστικό ότι το 1989 έγινε υπουργός παιδείας λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση άρθρου του σε έγκυρη ολλανδική εφημερίδα με τίτλο 'Στην εκπαίδευση μπορούν να γίνουν ακόμη πολλές περικοπές' (εφημερίδα NRC "Op onderwijs kan best nog flink bezuinigd worden"). Το διδακτορικό του είναι στα οικονομικά της εκπαίδευσης.

- Το τί εννοούσε με περικοπές έγινε σαφές τα χρόνια που ήταν υπουργός. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών πάγωσαν και σήμερα το επάγγελμα του καθηγητή είναι ένα από τα λιγότερο δημοφιλή στην Ολλανδία (μη φανταστείτε πείνα βέβαια, με 1500 το μήνα ξεκινάνε). Επίσης, το σύνθημά του ήταν 'αποδοτικότητα'. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει ένας κύκλος 'αναδιοργανώσεων' στα ολλανδικά πανεπιστήμια που δεν έχει κλείσει ακόμα. 'Αναδιοργάνωση' σημαίνει κλείσιμο των μη παραγωγικών τμημάτων και απολύσεις προσωπικού.

- O Ritzen έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το ολλανδικό φοιτητικό κίνημα. Το 1994 θέλησε να μειώσει τον προϋπολογισμό του φοιτητικού επιδόματος κατά 1 δις γκίλντες (περί τα 500 εκ. ευρώ). Επίσης, αυτός καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα του φοιτητικού επιδόματος (αν δεν τελειώσεις τις σπουδές σου πρέπει να επιστρέψεις το επίδομα). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1994/95, οργανώθηκαν περίπου 100 διαδηλώσεις και άλλες κινηματικές ενέργειες ενάντια στην πολιτική Ritzen. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η διαδήλωση 10.000 φοιτητών στην Ουτρέχτη.

Και για να πάρουμε και μια ακόμα ιδέα για το τί άνθρωπος είναι:
- Έχει δηλώσει επίσημα από τώρα την θέλησή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής των Εργατικών στις ευρωεκλογές του ...2014!

Τίποτε άλλο χρειάζεται;

Για τους υπόλοιπους είμαι σίγουρος ότι αν ψάξουμε θα βρούμε πολλά...
PSW
 
Δημοσιεύσεις: 157
Εγγραφή: Πέμ, 19 Φεβ 2009 2:09 pm
Έτος εισαγωγής: 2003

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό ΑΡΓΥΡΗΣ » Σάβ, 02 Οκτ 2010 8:26 pm

Ρε παιδια κατι αλλο.Τι πιστευετε οτι θα γινει με τους <<αιωνιους φοιτητες>>?.Εγω μπαινω στο 7 ετος και χρωστας πολλα μαθηματα και τη διπλωματικη.Φετος θα μαζεψω αρκετα αλλα και παλι θα μου μεινουν αρκετα και η διπλωματικη.Του χρονου θα παω αναγκαστικα φανταρος και θα συνεχισω το 2013-14.Φοβαμαι οτι οταν τελειωσω τον στρατο θα με εχουν διαγραψει η στην καλυτερη επειδη θα χρωσταω απο διαφορα εξαμηνα δεν θα μου επιτρεπουν να τα μαζεψω. :?:
ΑΡΓΥΡΗΣ
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ, 18 Μαρ 2009 4:05 pm
Έτος εισαγωγής: 2004

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό Nysta » Σάβ, 02 Οκτ 2010 9:12 pm

βασικά αυτό που σκεφτόμουνα και προκύπτει και από τα παραπάνω ποστ, οι φοιτητές άνω του 7ου έτους δεν κοστίζουν στη σχολή απολύτως τίποτα(κάτι κόλλες Α4 όταν δίνουν). Άρα, για να γίνεται κουβέντα πρέπει να αναφέρεται στους φοιτητές που είναι μικρότεροι του 7ου έτους και χρωστάνε πολλά. Δεν έχω ενημερωθεί πλήρως, αν και το νομοσχέδιο ελεύθερο προς ανάγνωση είναι, αλλά απλώς το σκέφτηκα. Από κουβέντα με φίλο μου από ΤΕΙ δομικών έργων , μου είπε ότι τους ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέτρα για τους φοιτητές που χρωστάνε πολλά εκεί, ενώ πλέον το πρόγραμμά τους στην εξεταστική γίνεται παρόμοιο με το δικό μας, δηλαδή τα χειμερινά τα δίνεις χειμώνα, τα εαρινά καλοκαίρι, που θα κρατήσει φοιτητές , οι οποίοι θα χρωστάνε περισσότερα, για μεγαλύτερο διάστημα στη σχολή.
Η πληρότητα του μπλε κάδου είναι ευθέως ανάλογη με το επίπεδο του διαλόγου στο forum..
Άβαταρ μέλους
Nysta
 
Δημοσιεύσεις: 619
Εγγραφή: Πέμ, 08 Οκτ 2009 3:49 am
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό PSW » Κυρ, 03 Οκτ 2010 12:58 pm

Tωρα πια αποδεικνυεται ποιος ηταν ο λογος που ανοιγανε-ανοιγουνε το ζητημα των αιωνιων φοιτητων. Στην προσπαθεια τους να αποκρυψουν πια ειναι τα πραγματικα προβληματα του πανεπιστημιου, οπως π.χ η ανεργια μετα το πτυχιο, η εισαγωγη ιδιωτικο οικονομικων κριτηριων λειτουργιας(διδακτρα,ατομικες χρηματοδοτησεις κλπ), καταργηση του δημοσιου και δωρεαν, ακομη μεγαλυτερη ταξικοτητα στην εισαγωγη στην εκπαιδευση.....βρισκουν σα μειζον ζητημα τους αιωνειους φοιτητες... και ετσι αποπροσανατολιζουν την κουβεντα...Για να απαντησω και στον συναδελφο που φοβαται, η αληθεια ειναι οτι οταν περασε ο ιδιος νομος γιαννακου υπηρχαν αντιστοιχες φοβιες απο ολους μας για το τι θα γινει. Η λυση δοθηκε για αλλη μια φορα μεσα απο τις διαδικασιες του συλλογου και τα κεκτημνενα των κινητοποιησεων εκεινης της περιοδου. Πηγαμε με τις αποφασεις των γενικων συνελευσεων και πετυχαμε να μην διαγραφει κανενας φοιτητης. Νομιζω οτι παλι αυτη τη περιοδο καλλουμαστε να ειμαστε ετοιμοι για να απαντησουμε δυναμικα στις εξαγγελιες της υπουργου παιδειας, γιατι αν περασουν τα μετρα που θελει να περασει θα μιλαμε για διαλυση του ελληνικου πανεπιστημιου....
PSW
 
Δημοσιεύσεις: 157
Εγγραφή: Πέμ, 19 Φεβ 2009 2:09 pm
Έτος εισαγωγής: 2003

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες