Σχόλια για το Νέο Σύστημα Παραλαβής Συγγραμμάτων

Πολιτικά θέματα; Οργανωτικά Προβλήματα; Προτάσεις Βετλτίωσης; Όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σχολή αναλύονται εδώ.

Σχόλια για το Νέο Σύστημα Παραλαβής Συγγραμμάτων

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Δευτ, 09 Αύγ 2010 7:09 pm

Βρήκα την παρακάτω ανακοίνωση της Σχολής Χ.Μ. στο chemeng-ntua.gr . Η Γραμματεία μας δεν έχει βγάλει κάποια σχετική ανακοίνωση, οπότε δεν γνωρίζω αν θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα το επόμενο εξάμηνο.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 προσφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που ονομάζεται ΕΥΔΟΞΟΣ, για την άμεση και ολοκληρωμένη παροχή των Συγγραμμάτων στους φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Η υπηρεσία αυτή έχει σκοπό να προσφέρει πλήρη ενημέρωση των φοιτητών για τα διαθέσιμα συγγράμματα σε κάθε μάθημα καθώς και την δυνατότητα άμεσης δήλωσης και παραλαβής των συγγραμμάτων.
Συγκεκριμένα,
Οι φοιτητές θα εισέρχονται μέσω του portal http://www.eudoxus.gr στο ΚΠΣ όπου και θα γίνεται η πιστοποίηση - εξουσιοδότησή τους (μέσω Shibboleth) με:
1. Όνομα χρήστη και
2. Κωδικό πρόσβασης, τα οποία έχουν λάβει από τις σχολές τους.

Στο ΚΠΣ θα μπορούν:
- να δουν όλα τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών της Σχολής τους και τα αντίστοιχα Συγγράμματα
- να κάνουν προεπισκόπηση του εξωφύλλου, του οπισθόφυλλου, του πίνακα περιεχομένων και ενός ενδεικτικού αποσπάσματος από κάθε Σύγγραμμα
- να ενημερωθούν άμεσα για την τρέχουσα διαθεσιμότητα κάθε Συγγράμματος ανά πόλη καθώς και για τα σημεία παράδοσης στην πόλη τους
- να επιλέξουν Συγγράμματα για τα μαθήματα που παρακολουθούν το τρέχον εξάμηνο
Κατόπιν, ο φοιτητής θα καταχωρεί τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου ή/και το email του και θα λαμβάνει άμεσα από το ΚΠΣ ένα μήνυμα με τον κωδικό ΡΙΝ, με τον οποίο θα μπορεί να παραλαμβάνει τα επιλεγμένα Συγγράμματα από τα Σημεία Διανομής των αντίστοιχων Εκδοτών.

Η αναζήτηση των συγγραμμάτων που έχουν ήδη καταχωρηθεί στον "Εύδοξο" μπορεί να γίνει εδώ
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Σχόλια για το Νέο Σύστημα Παραλαβής Συγγραμμάτων

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Δευτ, 09 Αύγ 2010 8:06 pm

Ως ιδέα μου ακούγεται πάρα πολύ καλή, τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα να βλέπουμε αποσπάσματα από τα βιβλία, όσο και για τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την παραλαβή των συγγραμμάτων (αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να μειωθεί ο χρόνος αυτός λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι μπορούμε να αλλάξουμε μαθήματα κατά τις 3 πρώτες εβδομάδες κάθε εξαμήνου, οπότε κατά το διάστημα αυτό ίσως να μην μπορούμε να πάρουμε βιβλία για επιλεγόμενα κλπ).
Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας λίγο το site, παρατήρησα ότι πολλά από τα βιβλία των 2 πρώτων ετών δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των βιβλίων, ενώ για αυτά που περιλαμβάνονται, τα αποσπάσματα των βιβλίων είναι εξαιρετικά ελλιπή (συνήθως μόνο τα περιεχόμενα και το πολύ πολύ και ο πρόλογος) και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με το ξεφύλλισμα του πραγματικού βιβλίου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει προφανώς αν η βιβλιοθήκη μας είχε όλα τα προτεινόμενα συγγράμματα σε επαρκή αριθμό αντιτύπων, κάτι το οποίο επιβάλλεται άλλωστε και από το νόμο...
Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ακόμα στην αρχή του βέβαια, οπότε ας ελπίσουμε σε μελλοντικές συμπληρώσεις. Το σημαντικό είναι ότι διαπιστώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης. Η "λύση" βέβαια της κατάργησης της λίστας συγγραμμάτων και επιστροφής στην αυθεντία του μοναδικού συγγράμματος, χωρίς δυνατότητα επιλογής, αντίστοιχη της πρακτικής "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι", είναι κατά τη γνώμη μου πισωγύρισμα...
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Δευτ, 23 Αύγ 2010 12:20 am

Το topic εδώ κλειδώθηκε ως είδηση. Θα κρατήσουμε το παρόν topic για σχολιασμό.

Spoiler: show
Λοιπόν, απ' ότι κατάλαβα θα παίρνουμε πιο νωρίς βιβλία!!!!!

fel.jpg
fel.jpg (26.95 KiB) 6383 προβολές
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό MakisH » Δευτ, 23 Αύγ 2010 11:43 am

Στους ΧΜ δεν εφαρμοζόταν μέχρι τώρα η "λίστα" (ή τέλος πάντων είχαμε λίστα με μια επιλογή και έπρεπε να μπει κάποιος στη σελίδα της σχολής και να επιλέξει τη μοναδική επιλογή). Και δυστυχώς κάποια από τα βιβλία που μοιράζονται παραείναι "στεγνά". Απλή παράθεση θεωριών, δίχως κάποια παιδαγωγική.

Πιστεύω κι εγώ πως είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά μάλλον θα κολλήσει για πρώτη φορά σε κάποια γραφειοκρατικά σημεία... Πχ θα μας δηλώνει απ' ευθείας η γραμματεία στο σύστημα ή θα περιμένει να τελειώσει η περίοδος εγγραφών για να βάλει κάποιον να μας δηλώσει μαζικά; Επίσης παρατηρώ κι εγώ αυτό που είπε ο Lost.in.Athens, ότι δηλαδή, ενώ προβλέπεται να βλέπει κανείς κάποιο κεφάλαιο, σε πολλά δεν μπορείς να δεις τίποτα. Και δε νομίζω ότι θα πιέσει ιδιαίτερα και κανείς τους εκδότες ως προς αυτό. Ίσως βέβαια να πέσουν οι πωλήσεις αυτών που δεν έχουν απόσπασμα, οπότε να ενδιαφερθούν λίγο περισσότερο.

Επίσης αναρωτιέμαι το εξής: οι καθηγητές μαθημάτων εαρινών εξαμήνων θα μπορούν να κάνουν αλλαγές στη λίστα στον χρόνο πριν την έναρξη του μαθήματός τους ή θα υπάρχει κάποια γραφειοκρατεία και εκεί;
Ζητούνται βιβλία στο Αναγνωστήριο Χημικών Μηχανικών! Στείλτε μου αν θέλετε να δώσετε.
MakisH Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Σάβ, 28 Αύγ 2010 1:27 am

MakisH έγραψε:Πιστεύω κι εγώ πως είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά μάλλον θα κολλήσει για πρώτη φορά σε κάποια γραφειοκρατικά σημεία... Πχ θα μας δηλώνει απ' ευθείας η γραμματεία στο σύστημα ή θα περιμένει να τελειώσει η περίοδος εγγραφών για να βάλει κάποιον να μας δηλώσει μαζικά;

Ρώτησα στο mail επικοινωνίας για το θέμα των καθυστερήσεων που υπήρχαν μέχρι να στείλει η Γραμματεία τις λίστες στους εκδοτικούς οίκους και η απάντηση ήταν η ακόλουθη:

Με το νέο σύστημα καταργείται η ανάγκη ανταλλαγής εγγράφων (λιστών) μεταξύ των Γραμματειών των Τμημάτων και των εκδοτών ή του Ευδόξου.

Αμέσως μετά την εγγραφή του ο φοιτητής μπορεί με το Όνομα Χρήστη και τον Κωδικό Πρόσβασης που έχει λάβει από το οικείο του ακαδημαϊκό ίδρυμα να δηλώσει τα Συγγράμματα που δικαιούται στον Εύδοξο και να τα παραλάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση.
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό 3 » Σάβ, 28 Αύγ 2010 4:00 am

Εγω θα σημειωσω καποια πραγματα τα οποια δεν εχουν ειπωθει και μπορει να προκαλεσουν προβληματα. Ο Ευδοξος εχει ηδη δημοσιευσει αρκετα κατατοπιστικα εγγραφα λειτουργιας του ολου συστηματος και απο αυτο προκυπτουν καποιες βασικες ερωτησεις. Γενικως ενω μπορει να χαρακτηριστει θετικο το γεγονος οτι μπορεις πια να κρυφοκοιταξεις σε 20 σελιδες (τοσες οριζει το ΦΕΚ που νομοθετει τον Ευδοξο, αν και απο οτι φαινεται δεν υπαρχουν σαφη ορια, καποια βιβλια δεν εχουν καθολου ελευθερες σελιδες, http://www.google.com/url?sa=t&source=w ... S-GNhvip9Q), οπως επισης ειναι θετικο το γεγονος πως ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ μπορει και να τα παρεις πιο γρηγορα τα βιβλια (αν και το πιστευω οτι ο μεσος χρονος θα μικρυνει), το βαρος αυτη τη στιγμη δινεται εντελως αλλου απο μεριας υπουργειου.. Και για αυτο ειναι λαθος να σκεφτομαστε τα παντα με ορους ατομικης διευκολυνσης (με ορους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ οπως μου αρεσει να λεω) και οχι με ορους κοινωνικης προνοιας οπως ειναι η παροχη συγγραμματων, με ορους που μας ξεπερνουν προσωπικα, (με ορους ΦΟΙΤΗΤΗ)..

1ο φαουλ: Προηγειται το εμποριο συγγραμματων και το μονοπωλιο των οικων, εναντι της υγιειους και φθηνης αυτο-διαθεσης απο τις σχολες..
Το στοιχημα για τους σχεδιαστες του Ευδοξου (οπως και της λιστας συγγραμματων) ειναι να περασουν σε μια εποχη στην οποια το επιστημονικο Συγγραμμα ΠΡΕΠΕΙ να βγαινει πρωτα στο εμποριο, θα υπερκοστολογειται και θα στοχευει κερδος και εκ των υστερων θα "εξυπηρετει το κοινο". Δεν ειναι τυχαιο οτι πλεον οι σχολες θα επιλεγουν τα συγγραμματα, οχι απο μονες τους, αλλα απο το ευρος επιλογων που καθοριζουν οι εκδοτες, οταν εκεινοι θα καταρτιζουν τις λιστες των βιβλιων, μονοι τους!! Αν και δεν αρνουμαι πως θα ειναι δυσκολο μια συνεργεια μεταξυ εκδοτων και γραμματειων, ωστε οταν ενα ιδρυμα απαιτει ενα συγγραμμα, να το παραγγειλει στον εκδοτη να το δηλωσει στον Ευδοξο, αυτο δεν σημαινει πως πρωτα δεν θα ΓΔΑΡΟΥΜΕ το δημοσιο προϋπολογισμο για την εκπαιδευση να αγοραζει τα ιδια βιβλια που το δημοσιο θα μπορουσε να εκδοσει μεσω των πανεπιστημιων του, απ'εξω σε χειροτερες τιμες και ορους! Επισης υπαρχει μεγαλο προβλημα ειδικοτερα στις επαρχιακες σχολες, οι οποιες θα τρωνε σιγουρα πορτες στις παραγγελιες που θα κανουν στους εκδοτες στα βιβλια που εκεινες επιθυμουν γιατι το κοστος διαθεσης τους και ταχυμεταφορας τους θα υπερβαινει σε αρκετες περιπτωσεις το κερδος που στοχευει ο καθε εκδοτικος οικος.

2ο φαουλ: Αφαιρειται η προνοια των γραμματειων απο τη διανομη βιβλιων - ατομικοποιειται η ευθυνη του καθε φοιτητη υπερβολικα
Εστω και με τη λιστα συγγραμματων, για οτι συνεβαινε στραβο, υπηρχε μια γραμματεια να απευθυνθεις, να σου δωσει καποιο δικαιολογητικο, να βρει μια παρανομη (για τα δεδομενα του Νομου Πλαισιο) συμβιβαστικη λυση, να τσακωθεις εστω! Πλεον το μονο πραγμα για να αποταθεις εαν κατι στραβωσει (το συστημα κρασαρει και ο "Παπαδοπουλος Γιαννης" το πηρε ηδη το βιβλιο, θες να αλλαξεις βιβλιο γιατι αλλαξες μαθημα και εχεις το αλλο βιβλιο ηδη- απαγορευεται, θες να παρεις και το 2ο συγγραμμα γιατι εισαι στη Φιλοσοφικη ο καθηγητης βαζει και απο κει - απαγορευεται) ειναι το "Γραφειο Αρωγης Χρηστων", το οποιο προφανως δεν παιρνει και πολυ ευθυνη για οτι μπορει να συμβει σε οποιονδηποτε στην Ελλαδα.. Με τα πολλα αν συμβει κατι, ψιλοχαθηκες! Ευτυχως που εφυγε πια η χειροτερη διαταξη στη λιστα συγγραμματων πως δεν μπορεις να παρεις τα βιβλια μετα την παροδο του εξαμηνου στο οποιο αναφερονται - αν και προσωπικα εξακολουθω να εχω επιφυλαξεις περι του ποσο ο εκδοτης θα φυλαξει το βιβλιο στις αποθηκες του: αν ειναι ετσι, γιατι δεν το κανανε και προτερα;; Πρακτικα σιγουρα μετα απο ενα σημειο και υστερα δεν θα μπορεις να παραλαμβανεις τα βιβλια γιατι τον εκδοτη δεν τον συμφερει να τυπωνει τα βιβλια σε ατακτα διαστηματα και ποσοτητες.. Αναλογα τον εκδοτη παντα..
Παντως η διανομη των βιβλιων χωρις τον σχολικο παραγοντα να επιβλεπει φοβιζει αρκετα. Ολα αυτα προφανως γινονται στο πλαισιο λιγοτερης γραφειοκρατειας μεν (γιατι πραγματικα η γραφειοκρατεια της λιστας ηταν τερατωδης και την ειχαμε τονισει και σαν σχημα εγκαιρα), αλλα περισσοτερο αυτο που τονιζεται σε ολα τα εγγραφα του Ευδοξου (http://eudoxus.gr/FAQ.aspx, http://eudoxus.gr/Files/Syggrammata%20Eudoxus.pdf κλπ), "η καταπολεμηση της σπαταλης", με οτι μπορει να σημαινει αυτο για νεοφιλελευθερες κυβερνησεις τυπου ΠΑΣΟΚ.. Μηπως γενικα καποιοι φλερταρουν και με την συνολικη περικοπη εξοδων στην εκπαιδευση; Αρνητικο επισης το γεγονος πως τα τμηματα των καθηγητων δεν μπορουν να αλλαξουν το συγγραμμα τους απαξ και το δηλωσανε απο τον Ευδοξο..

3ο φαουλ: Ολοκληρωτικος συγκεντρωτισμος απο το Υπουργειο Παιδειας-Εκεινο θα κανει τα deal για τους προυπολογισμους- με οτι αυτο συνεπαγεται.. Γενικως προχωραμε ταχυτερα στην εποχη που οι λογαριασμοι θα διαχειριζονται βαση υπουργειου, το οποιο ας μην ξεχναμε επιθυμει και τον Καλλικρατη στα Πανεπιστημια με ταυτοχρονες καταργησεις τμηματων και ιδρυσεις κολλεγιων.. Τα υπολοιπα οικονομικα αποθεματα το πανεπιστημιο ας τα προμηθευτει απο ιδιωτικους πορους! Επισης πολλα γραφονται και απο τον Ευδοξο για το νεο συστημα με το ψηφιακο συγγραμμα και την διαθεση τους μεσω e-reader (εξελιξη απολυτα αρνητικη κατα τη γνωμη μου για πολλους λογους) για την αποφυγη εκδοσης εντυπου υλικου και δημιουργια ενος τεχνικου μεσου, αρκετα πιο ελεγξιμο στις προσταγες των συγχρονων καιρων (δεν επεκτεινομαι)

4ο φαουλ: Δεν λεει πουθενα με το τι θα γινει για τις σημειωσεις, αυτοτελεις εκδοσεις πανεπιστημιων, υποχρεωτικη δηλωση 2 συγγραμματων - Διατηρει δυστυχως τις διαταξεις του Νομου Πλαισιο.
Εγω απλα το γραφω για να το εχουμε στα υπ'οψιν. Δεν σημαινει οτι αντικατασταθηκε κανενας νομος τωρα που εφυγε η λιστα. Συμπληρωθηκε μαλλον, οποτε τα παρατραγουδα ισως συνεχιστουν..

Αυτα για αρχη.. All in all, υπαρχουν καποια βηματα προοδου στον Ευδοξο απο μεριας εξυπηρετικοτητας και αρσης μιας απο τις σημαντικες απαγορευσεις της λιστας συγγραμματων, αλλα γενικως κυλαει την ιδια πετρα στο ιδιο χορταρι οσον αφορα τη γενικη οικονομικη του υπ.Παιδειας "εγω και οι εκδοτες λεμε αυτα και κοφτε το λαιμο σας" συν τα ασχημα παιχνιδια που κανει με τα δημοσια οικονομικα..
Εικόνα
3

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό Elendil » Κυρ, 29 Αύγ 2010 2:23 am

Εγώ έχω μια άλλη, πιο τεχνική, παρατήρηση. Από πότε έγινε η "Στατική Δομικών Φορέων - Λεωνίδα Σταυρίδη" 1η επιλογή για την Αλληλεπίδραση Εδάφους- Κατασκευής - 8ου εξ.; Επειδή στην περσινή λίστα δεν υπάρχει κάτι σχετικό, υποθέτω ότι είναι λάθος...

Spoiler: show
Για να μην αναφέρω την αιωνια γκαντεμιά, που μόνο για τη φετινή χρονιά δεν έβαλαν ως 2η επιλογή στα αστικά υδραυλικά το πακέτο του Γκιούρδα
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Κυρ, 29 Αύγ 2010 10:45 am

Αφού ο Γκιούρδας μπήκε στη μαύρη λίστα μετά από αυτό που έκανε στη Στατική 1
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Κυρ, 29 Αύγ 2010 11:18 am

Τι έκανε στη Στατική Ι;
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Κυρ, 29 Αύγ 2010 6:21 pm

Οι καθηγητές έβαλαν στη λίστα τον ένα από τους δύο τόμους του Hirchfeld , αυτόν που κάλυπτε την ύλη και ο Γκιούρδας αρνιόταν να δώσει τον ένα τόμο οπότε πήρανε όλοι βιβλία κι όσοι είχαμε αυτή την επιλογή περιμέναμε άλλες 3 εβδομαδες νομίζω. Εγώ αγόρασα του Βαλιάση στο διάστημα αυτό.
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Επόμενο

Επιστροφή στο Σχόλια/Προτάσεις/Παρατηρήσεις για τη Σχολή

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες