
@ cna ..seismic κάπου η λογική σου χωλαίνει. Κοιτάς το σκυρόδεμα στις διαστάσεις που το βλέπεις στην καθημερινή ζωή. Άκαμπτο, σκληρό και με συγκεκριμένη αντοχή.
Για να μπεις στην λογική μετακινήσεων κλπ κλπ πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι για τα δεδομένα των δυνάμεων που ασκούνται τα δοκάρια και οι κολώνες συμπεριφέρονται όπως ένα κλαδί.
Μπορούν να λυγίσουν, να στρεβλωθούν, να αλλάξουν σχήμα μέχρι ενός σημείου βέβαια. Το σημείο αυτό είναι αυτό που λέμε μέγιστη αντοχή.
Απάντηση seismic.
Αντιθέτως το σκυρόδεμα το θεωρώ ότι είναι ελαστικό διότι έχει κόμβους και κολόνες. Τι γίνετε όμως όταν υπάρχει τοιχοποιία? Γίνετε λίγο πιο άκαμπτο. Και αν υπάρχει και πιλοτή τότε όλη η ροπές των άνω ορόφων μεταφέρονται στον ελαστικό τομέα της πιλοτής και σπάνε οι κολώνες.
Εδώ είναι που διαφωνώ και έχω διαφορετική άποψη για την στατική. Όχι γιατί δεν ξέρω τι μου γίνετε, αλλά γιατί ξέρω και προχωρώ και λίγο πάρα πέρα. Ξέρω μηχανικούς που παράδωσαν το δίπλωμά τους, όταν βγήκε ο ΝΕΑΚ και εφαρμόστηκε η πλαστιμότητα. την πλαστιμότητα, και εγώ την θεωρό προσωπικά λάθος.
Αυτό που προσπαθώ είναι ένα δομικό έργο, μετά από ένα ισχυρό σεισμό, να είναι χωρίς ζημιές, χωρίς να έχει πάθει τίποτα. Αυτό δεν το έχουμε κατορθώσει ακόμα. Η πλαστιμότητα σπάει τα δοκάρια, γλιτώνει κόσμο, το κτήριο δεν πέφτει,αλλά μετά είναι σμπαράλια.
Αυτό μπορεί να καταστρέψει μια οικονομία. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να μειώσω τα λοξά βέλη, που υφίστανται όταν η ταλάντωση, περάσει τα όρια. Καθώς και να αυξήσω την αντοχή του κάθετου στοιχείου προς την διάτμηση.
Όλα τα σπίτια, γέφυρες,φράγματα, και γενικά όλα τα δομικά έργα κατασκευάζονται για να μην πέφτουν. Μετά από ένα σεισμό όμως, παρατηρούμε δύο πράγματα. Τα λίγα σπίτια του έχουν πέσει, και αυτά που έχουν πάθει ζημιές. Δεν βλέπουμε πολλά σπίτια χωρίς ζημιές.
Τα σπίτια έχουν ημερομηνία λήξης διότι.
α) Δεν γίνετε συντήρηση. β)Διότι κάθε σεισμός που γίνετε, το κάνει πιο ανίσχυρο από ότι ήταν πριν. Οπότε αν οι δύο τρις σεισμοί δεν έκαναν την δουλιά τους, ο τέταρτος θα την κάνει σίγουρα. Αυτά πάμε να προλάβουμε. Μετά από κάθε σεισμό, το σπίτι να είναι όπως ήταν αρχικός, πρώτων για να μην σκοτωθούμε,και δεύτερον να μην πληρώνουμε επισκευές.
Όπως και να θες να είναι ένα δομικό έργω, η ευρεσιτεχνία είναι χρήσιμη. Το θες άκαμπτο, αγκυρώνεις τα εσωτερικά τοιχία ΟΣ. Την θες ελαστική, κάνεις το σύστημα ή μέθοδο του βίντεο. http://www.youtube.com/watch?v=KPaNZcHB ... r_embedded
@ cna Επίσης βλέπεις κάθε στοιχείο τμηματικά. Πχ για τους κόμβους. Είναι κάτι διαφορετικό ο κόμβος από τον υπόλοιπο σκελετό; Σημείο του σκελετού είναι στο οποίο ενώνονται οι δοκοί με τις κολώνες. Δεν μετακινείται ο κόμβος ανεξάρτητα από τις κολώνες.
Τελικά δεν είναι ο κόμβος που καταρρέει αλλά η ίδια η κολώνα
Απάντηση seismic
Το μόνο στοιχείο του σκελετού που βλέπω διαφορετικά, είναι ο κόμβος της βάσης με την κολόνα. Η διάτμηση που δημιουργείται στους κόμβους λόγωτης οριζόντιας(πλάγιας) επιτάχυνσης του σεισμού, και της άναρχης μετατόπισηςτου κάθετου άξονα του φέροντος οργανισμού, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερα στους κόμβους των κολώνων του ισογείου.
Αυτό συμβαίνει λόγω ενός πρόσθετου προβλήματος, που δημιουργείται μόνο στους κόμβους της βάσης με τις κολώνες. Αυτοί οι κόμβοι δεν έχουν καμία ελαστικότητα, ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν ομαλά τις βίαιες διατμητικές δυνάμεις που τους επιβάλλονται από την πακτωμένη με το έδαφος βάση.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι πρώτοι κόμβοι μεταφοράς των φορτίων που αναπτύσσονται από την δυναμική του σεισμού, που επιπροσθέτως φέρουν και αυξημένες θλιπτικές συνιστώσες, και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του σεισμού, να είναι οι πρώτοι που κόβονται σε ένα σεισμό, λόγο πρόσθετων διατμητικών τάσεων.
Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται σεισμική μόνωση των κόμβων αυτών, με την δημιουργία διπλής μονοκόμματης βάσης, και την τοποθέτηση ελαστομερών υλικών μεταξύ των. Οι κόμβοι δεν είναι διαφορετικοί από τον υπόλοιπο σκελετό. Οι δυνάμεις όμως που δέχεται ο σκελετός, είναι διαφορετικές σε κάθε σημείο του.
Η πλαστιμότητα έχει γίνει για να σπάνε πρώτα τα δοκάρια, και να μην σπάει η κολόνα. Είναι θέμα διαφορετικής τοποθέτησης του γραμμικού οπλισμού, και στο είδος, και στην συμπύκνωση των τσερκιών.
Τώρα αν σπάσει η κολόνα, και όχι το δοκάρι, αυτό θα είναι μεγάλη αστοχία, και θα οφείλετε στην μεταφορά των ροπών του κόμβου, από τα στατικά φορτία του φέροντος που ανέφερα πριν, προς το αδύνατο σημείο της κολόνας.
@ cna Ακόμα και να αγκυρώσεις ένα οποιοδήποτε στοιχείο στο έδαφος δεν θα μπορέσεις να αποφύγεις τις μετακινήσεις αυτού καθ' ύψος. Πιθανώς μάλιστα να του κάνεις και μεγαλύτερο κακό γιατί εκτός του ότι θα πρέπει να παραλάβει τις δυνάμεις του σεισμού θα έχει να αντιμετωπίσει και την δύναμη που του ασκεί η αγκύρωση.
Σκέψου πχ το ενδεχόμενο το έδαφος της οικοδομής ανά 2 περιόδους σεισμικού κύματος να έχει αντίθετη διεύθυνση από την ίδια την οικοδομή. Αυτό σημαίνει ότι το στοιχείο κινείται αντίθετα από την αγκύρωση με αποτέλεσμα να έχει να αντιμετωπίσει διπλάσια δύναμη.
Απάντηση seismic...
Τις μετακινήσεις όχι...θα μειώσω όμως την ταλάντωση Η προένταση (γενικά η θλίψη) έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, καθότι βελτιώνει τις τροχιές του λοξού εφελκυσμού. Από την άλλη έχεις και το άλλο καλό...τη μειωμένη ρηγμάτωση λόγω θλίψης, κάτι που αυξάνει την ενεργό διατομή και αυξάνει και τη δυσκαμψία της κατακευής!!!
Τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται με την ανάλογη διαστασιολόγιση της κάτοψις, και με την ενίσχυση της σωλήνας αντίστασης του μηχανισμού.