Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Κυρ, 11 Απρ 2010 11:43 pm

Έχοντας δει μέχρι και το 10ο επεισόδιο, το συστήνω ανεπιφύλακτα. Σήμερα βγήκαν και τα επεισόδια 11 & 12. Ενημέρωσα το αρχικό ποστ με link για τα δύο τελευταία μέρη καθώς επίσης και με απευθείας συνδέσμους στο youtube.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Δευτ, 12 Απρ 2010 6:58 pm

Good job mr.intelx86 :P.
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό gregoire » Δευτ, 12 Απρ 2010 7:51 pm

kris2290 έγραψε:Το spread tης Ελλαδας ειναι σε σχεση με της Γερμανιας.Οι ΕΛληνικες τραπεζες δανειζονται με παρομοιο επιτοκιο και αυτες(δεν ειμαι σιγουρος για την αιτια.Νομιζω επειδη καταβαλουν τα ελληνικα ομολογα ως εγγυηση).


Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και οι Ελληνικές, δίνοντας ως εχέγγυα ομολόγα στην ΕΚΤ δανείζονται με το κοινό διατραπεζικό ευρωπαικό επιτόκιο που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται κοντά στο 1%. Το ζήτημα αφορά το ποια ομόλογα κάνει δεκτά η ΕΚΤ, δηλαδή ποιου επιπέδου αξιολόγησης. Η απόφαση του Jean Claude Trichet (όπως αυτή αποσαφηνίστηκε το Σάββατο) να διευρύνει μέχρι το τέλος του 2011 την περίοδο χάριτος σε χαμηλής αξιολόγησης (ΒΒΒ-) αποτελεί ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και μετά την τελευταία υποβάθμιση από τη Fitch. Aυτή ακριβώς η ''διευκόλυνση'' συνάμα με τη γνωστοποίηση του επιτόκιου 5% των διμερών δανείων συναποτελούν την απόπειρα να σταματήσουν τα ''σορταρίσματα'' των Αμερικανών επενδυτών που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Στο roadshow που θα κάνει ο Παπακωνσταντίνου για δανειοδότηση σε δολλάρια στα τέλη Απριλίου θα κρίνει ακριβώς το πόσο έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί οι Αμερικάνοι επενδυτές στα προκλητικά κέρδη που στοχεύουν με τα εν λόγω σορταρίσματα,μετά από τη συντονισμένη δράση του Eurogroup. Γιατι έτσι και αλλιώς οι Κινέζοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επενδύσουν σε δολλάρια για τη χρηματοδότηση του χρέους μας. Απλά κάτι τελευταίο, ας κρατήσουμε το όνομα του κ. Παπαδήμου, Αντιπροέδρου της ΕΚΤ που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Σε λίγο εκπνέει η θητεία του και αναμένονται εσωτερικές εξελίξεις...
gregoire
 
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 3:23 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό kris2290 » Δευτ, 12 Απρ 2010 9:42 pm

@gregoire
Δηλαδη αν τα ομολογα γινονται δεκτα το επιτοκιο ειναι το ιδιο? ειχα την εντυπωση οτι τον τελευταιο καιρο οι τραπεζες δανειζουν με υψηλοτερο επιτοκιο γι αυτο τον λογο..
kris2290
 
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Κυρ, 14 Ιουν 2009 2:26 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό gregoire » Δευτ, 12 Απρ 2010 11:34 pm

H λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι πολύπλοκη και σαφώς δε στηρίζεται σε μία πηγή χρηματοδότησης. Αυτό που τόσο καιρό ειπωνόταν ότι έχουν στερέψει οι κρουνοί της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες είναι φαινομενικό εν μέρει, ουσιαστικό για τον τρόπο δράσης του συστήματος. Από τη στιγμή που μια τράπεζα αρχίζει να χρησιμοποιεί το δανεισμό για την κάλυψη των ταμειακών της αναγκών, όταν δηλ. η απόδοση των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών(καταθέσεις,repos κτλ) και των διατραπεζικών δραστηριοτήτων(ομόλογα, δάνεια) της είναι χαμηλή και στηρίζει τη ρευστότητα της στο δανεισμό τότε σημαίνει ''κόκκινο'' για τους απανταχού τραπεζίτες. Χωρίς να δημιουργείται άμεση δανειακή ανάγκη, το διεθνές διατραπεζικό σύστημα απεργάζεται δυσπιστία και τα διατραπεζικά επιτόκια διεθνώς αυξάνουν. Η Ε.Κ.Τ. αποτελεί μία από τις πηγές χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους είχε βγει βρώμα για κανόνι 2 μεγάλων τραπεζών(εντελώς άτοπο) επειδή στηρίζονταν μόνο στη χρηματοδότηση της Ε.Κ.Τ., όταν αυτή παραδοσιακά χρησιμοποιείται για επενδύσεις σε ομόλογα κτλ. Αυτό, λοιπόν, που ακουγόταν περί στέρευσης ρευστού είχε μία έννοια, στηριζόμενο στις προσδοκίες και στην τάση των διεθνών επιτοκίων για τις ελληνικές τράπεζες. Η κίνηση της Ε.Κ.Τ. σε συνδυασμό με την ''επανενεργοποίηση'' του πακέτου των 28 δις θα δώσει στις τράπεζες όχι τόσο πολύ φθηνο ρευστό, αλλά πολύ ''φθηνή'' κερδοφορία μέσω των ομολόγων, κερδοφορία η οποία τουλάχιστον σε ορίζοντα 2 χρόνων θα είναι καίρια και θα κατευνάσει τις διατραπεζικές αγορές.
gregoire
 
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 3:23 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό airetikos » Δευτ, 12 Απρ 2010 11:38 pm

Πάντως Ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνοντας στην Κύπρο έλαβε δέσμευση του κυρίου Χριστόφια για οικονομική στήριξη από τους οικονομικά κραταιούς αδελφούς Κυπρίους. Αυτό είναι μια καλή είδηση.
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos
 
Δημοσιεύσεις: 2083
Εγγραφή: Σάβ, 11 Απρ 2009 9:33 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό kris2290 » Τρί, 13 Απρ 2010 6:31 pm

ευχαριστω gregoire.
καποιες αποψεις διαφορετικες απ αυτες που ακουγονται συνηθως σ αυτο το φορουμ:
http://e-rooster.gr/03/2010/2316
http://e-rooster.gr/03/2010/2326
http://e-rooster.gr/03/2010/2330
http://www.drassi.gr/index.php?id=927&title=Μηχανισμός%20στήριξης%20και%20ΔΝΤ
kris2290
 
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Κυρ, 14 Ιουν 2009 2:26 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό gregoire » Πέμ, 15 Απρ 2010 12:21 am

Πολύ καλά έκανες και παρέθεσες τις συγκεκριμένες πιο market-target απόψεις, καλό είναι να ακουστούν σε αυτό το forum και ως αντίβαρο σε κάποιες πολυειπωμένες θέσεις(που δεν αποτυπώνουν πάντα την ευρύτητα των πολιτικοοικονομικών συσχετισμών), φυσικά στην κατεύθυνση της πολυσυλλεκτικότητας και της πολυφωνίας. Προσωπικά, αν και σε θεμελιώδη ζητήματα συμφωνώ, διότι αυτά που αναλύονται και προτείνονται συγκλίνουν σε μονόδρομο υπό τις ισχύουσες συνθήκες, το γενικότερο πλαίσιο φιλελευθερισμού που αντικατοπτρίζεται και από τα άρθρα αλλά και από το ''περιβάλλον'' των άρθρων δεν αποτέλεσε το κέλυφος προσρμογής στην Ευρωζώνη, που διέπεται αρκετά από το κοινώς λεγόμενο ''αίσθημα'' της αγοράς. Λαθεμένες πολιτικές νεοφιλελευθερισμού οδήγησαν στον τυφλό δανεισμό και στο δημοσιονομικό χάος. Διότι οι πραγματικοί φιλελεύθεροι(θιασώτες της Ενοποίησης) έδειξαν την ιδεολογική τους στάση με σθεναρή στήριξη της Ευρωβοήθειας στην Ελλάδας από τα έδρανα της Ευρωβουλής, κάτι παράδοξο αλλά επιβεβλημένο για τους δημιουργούς του απόλυτα αυτόνομου χρηματοοικονομικού συστήματος.
gregoire
 
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 3:23 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό 3 » Σάβ, 17 Απρ 2010 1:43 am

kris2290 έγραψε:Τις ελληνικες τραπεζες δεν τις συμφερει το υψηλο spread γιατι αυτο συνεπαγεται υψηλο κοστος δανεισμου και γι αυτες με ολα τα παραλειπομενα


Δεν ισχυει αυτο κατ' αναγκη. Μονο αν εχουν παρει ολοι χαμπαρι οτι οι ελληνικες τραπεζες εχουν υπερκτεθει σε ελληνικα ομολογα (και αν αυτο ισχυει τελειως), μπορει η αντιστροφη πιεση να ισχυσει σε αυτες. Κατα τα αλλα, εκεινες μπορουν ανετα να συνεχισουν να γδερνουν το τομαρι του δημοσιου με υψηλα επιτοκια και να τα πληρωνουμε εμεις. Θα ανεβαζουν και το spread μαζι με τα αλλα αλλοδαπα τοκογλυφικα ορνεα και βαση αυτου θα απαιτουνε και μεγαλυτερα επιτοκια.. Ετσι γινεται η μπιζνα παντα. Ο κακοπληρωτης, και οχι ο συνεπης οφειλετης, ειναι ο περιζητητος!!. Η μονη περιπτωση που ΚΑΙ για τις ελληνικες τραπεζες θα σημανει κινδυνος στα επιτοκια δανεισμου τους, θα ειναι οταν πεσει η διεθνης υποληψη τους λογω υπερσυσσωρευσης ελληνικων ομολογων απο μεριας τους, αλλα ακομα δεν ειμαστε εκει..

Δες και τι εγινε την προηγουμενη περιοδο με τα 28 δισ χαρισμα στην τσεπη τους την ωρα που εμεις τωρα ψαχνουμε 56+ δισ.. Ξερουμε ολοι οτι η κομπινα εδω και χρονια ειναι η κρατικοποιηση του ιδιωτικου χρεους. Μια χαρα περνανε οι τραπεζες, και οι ελληνικες και οι ξενες. Για το μονο που αμφιβαλλω σε σχεση με το λινκ που ανεβασα ειναι το ποσοστο "πιεσης" που ασκουν οι ελληνικες εναντι των ξενων. Μαλλον ομως οχι αμελητεο..

gregoire έγραψε:Αυτή ακριβώς η ''διευκόλυνση'' συνάμα με τη γνωστοποίηση του επιτόκιου 5% των διμερών δανείων συναποτελούν την απόπειρα να σταματήσουν τα ''σορταρίσματα'' των Αμερικανών επενδυτών που αναφέρθηκαν νωρίτερα

Φιλε gregoire, εγω αυτον τον διαχωρισμο δεν τον πολυκαταλαβαινω. Που βρισκει κανεις θετικο το γεγονος οτι σταματηθηκαν οι επελασεις των Αμερικανικων τζογαρισματων πανω στην ενδεχομενη οικονομικη καταρρευση μεσω των ασφαλειων κινδυνου, και δεν σταματηθηκε αυτο που ερχεται απο την Ευρωπη, που ολοι ακουμε και δεν τολμαμε να συνειδητοποιησουμε! ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ! ΚΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ! Πως γινεται να επικαλουμαστε οτι αυτες οι εξελιξεις ηταν "θετικες", οτι αυτο ειναι "διευκολυνση", οτι περιμενουμε οικονομικη "βοηθεια";; Να τη βρασω τετοια "βοηθεια"! Η σκυλλα και η χαρυβδη ειναι! Καμια απο αυτες δεν ειναι λυση. Πατηστε μια σταση πληρωμων και διαγραφη χρεους να τελειωνουμε..

gregoire έγραψε:Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους είχε βγει βρώμα για κανόνι 2 μεγάλων τραπεζών
Μπορεις να δωσεις ονοματα;;

gregoire έγραψε:Διότι οι πραγματικοί φιλελεύθεροι(θιασώτες της Ενοποίησης) έδειξαν την ιδεολογική τους στάση με σθεναρή στήριξη της Ευρωβοήθειας στην Ελλάδας από τα έδρανα της Ευρωβουλής, κάτι παράδοξο αλλά επιβεβλημένο για τους δημιουργούς του απόλυτα αυτόνομου χρηματοοικονομικού συστήματος.
Καλα τωρα μιλανε και οι αμπαλοι (για να μη πω τιποτα βαρυτερο).. Μιση τσιπα δεν εχουν οι θιασωτες, οχι της "ενοποιησης", αλλα του ακορεστου ιδιωτικου κερδους, της ελευθερης αγορας και του ακρατου μονεταρισμου. Δικες τους μ@#$%ιες πληρωνουμε πλεον, και εχουν μουτρα και μιλανε!! Ο επαναδανεισμος της Ελλαδος δεν τη σωζει, τις σφιγγει τα δεσμα χειροτερα! Και μην ακουσα καμια χαζομαρα για "τον-κενσιανισμο-ως-τη-μονη-λυση", γιατι τετοιες διαδρομες πια δεν μπορουν καν να ακολουθηθουν, αλλιως θα πεσουν τα επιπεδα κερδοφοριας του συνολικου κεφαλαιοκρατη, κοινως δεν συμφερει κανεναν. Ασε που με τετοια καταχρεωση του Δημοσιου, ο κρατικος παρεμβατισμος δεν φανταζει καθουλου εφαρμοσιμος..

Η κριση δεν ειναι μονο "ιστορικη", ειναι και δομικη του συστηματος. Ή προσβλεπουμε σε αληθινη διεξοδο ή απλα ανακυκλωνουμε το προβλημα και το χρεος μαζι (δηλαδη το συστημα εν τω συνολω). Αλλα το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε ειναι να σεβομαστε ή να θεωρουμε αξιοπιστες φωνες που ερχονται απο τα νεο-φιλελευθερα επιτελεια.. Ειχαν την ευκαιρια τους να αποδειξουν κατι, την επαιξαν, καηκαν ολοσχερως, τελος. Η ιδεολογια τους για την κοινωνια και την οικονομια ειναι ενα απολυφαδι της ιστοριας που πρεπει πια να αποβληθει.. Ας δωσουμε σειρα σε κατι καινουριο!
Εικόνα
3
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: Δευτ, 22 Σεπ 2008 5:53 pm
Τοποθεσία: Στο βαθος του οριζοντα
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Ορίστε τι θα πάθει η Ελλάδα!

Δημοσίευσηαπό kris2290 » Σάβ, 17 Απρ 2010 5:56 am

@3
Γενικα διαφωνω με πολλα απ αυτα που λες αλλα δεν εχει σημασια.. Οταν λες κατι καινουριο τι εννοεις? Μπορεις να το συγκεκριμενοποιησεις?
kris2290
 
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Κυρ, 14 Ιουν 2009 2:26 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες