
merde_conserve έγραψε:Στα μη ένοπλα επαναλαμβάνω μέσα πίεσης και πάλης (μυρίζομαι Markisio πάλι), εγώ προσωπικά (υποκειμενικό είναι αυτό) τοποθετώ την κατάληψη σε κορυφαίες θέσεις από πλευράς έντασης και (δυνητικής) πίεσης γιατί στερεί από ένα χώρο τις (κρατικές) χρήσεις του, τον αδρανοποιεί (δεν στερεί βέβαια τις χρήσεις γενικώς, αφού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ζυμωθεί πολιτικά το κίνημα εκεί μέσα, προβολές, ομιλίες κ.ο.κ). Φυσικά και επηρεάζει την πολιτική ηγεσία γιατί χάνει τον έλεγχο της σχολής και τη λειτουργία που αυτή περιμένει από αυτόν, και αυτή τίθεται υπό τον έλεγχο των καταληψιών. Για αυτό και θεωρώ ότι απαξιώνεται όταν την επικαλούμαστε κάθε τρεις και λίγο και τη χρησιμοποιούμε εκτεταμένα και άσκοπα. Απαξιώνεται και στα μάτια της κοινωνίας (γίνεται ακόμα μια συνηθισμένη αντίδραση που δεν προκαλεί αντανακλαστικά στην κοινή γνώμη), αλλά εκφυλίζεται και ως μέσο αντίδρασης, αφού είναι ένα αναμενόμενο μέτρο πίεσης από το κράτος που προσαρμόζει αντίστοιχα της πολιτικές του.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καταλήψεις που κάνουμε στις σχολές είναι αστείες μπροστά σε καταλήψεις άλλου είδους. (καταλήψεις στέγης, καταλήψεις εργοστασίων κ.ο.κ)
Τώρα θα μου πεις ότι μιλάω θεωρητικά, ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα στην πραγματικότητα κτλ. Και εγώ σου λέω...αν την είχαμε κρατήσει ως ακραίο μέσο πίεσης (και δεν την είχαμε κάνει μια...τυπική διαδικασία) μήπως θα ήταν αλλιώς η αποδοχή της από τον κόσμο;
Το γεγονός πως η αποδοχή της από τον κόσμο ίσως ήταν διαφορετική πιστεύω πως είναι αλήθεια, μιας και όπως είπα η κατάχρηση ενός μέσου ελαχιστοποιεί την αξία του. Όμως αυτό που θα σου πω είναι πως η θεωρία σου έχει κάποια κενά. Όπως είπες οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια (και σε αυτές και μόνο πρέπει να αναφερόμαστε ως ισχύ κτλ, μιας και είμαστε φοιτητές και για τις εν λόγω καταλήψεις γίνεται λόγος), είναι αστείες σε σχέση με τις άλλες.
Αντίθετα με άλλες καταλήψεις, δεν επηρρεάζει τόσο την κυβέρνηση μιας και το έργο που αποτελείται δεν είναι κάτι χειροπιαστό (όπως είναι π.χ. οι επιπτώσεις μιας κατάληψης εργοστασίου μιας και η μειωμένη παραγωγικότητα μπορεί να φανεί στο ΑΕΠ) ώστε να είναι κάτι που να τους εμποδίζει από το να βγάλουν καλά προεκλογικά σποτ. Τα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους σκοπούς της κυβέρνησης, και πιστεύω πως αν λειτουργούν καλά οι διεργασίες που συμβαίνουν μπορούν να είναι αντίθετες στα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Συνεπώς και η αδρανοποίηση που αναφέρεις, δεν είναι αδρανοποίηση χώρου όπως τα υπουργεία που ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά χώρων που ανήκουν κυρίως στους φοιτητές.