Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να χαρακτηριστώ ούτε κατά διάνοια ταλεβάν, αλλά μιας και με ενδιαφέρουν οι τομείς της ψυχολογίας και της διοίκησης δεν μπορώ παρά να κάνω μία προσπάθεια να βρω λύση στο πρόβλημα.
Καταρχάς να επισημάνω ότι τα έξτρα μαθήματα που γίνονται όπως αυτά που κάνει ο theodore καλό θα ήταν να μπουν μέσα στο πρόγραμμα χωρίς απαραιτήτως να αλλάξει κάτι άλλο. Ο λόγος που το λέω είναι πως όταν κάτι είναι εκτός προγράμματος έχει την αίσθηση του κάτι επιπλέον, που σημαίνει ότι αυτοί που παρακολουθούν περιστασιακά υπάρχει ακόμα μικρότερη πιθανότητα να το παρακολουθήσουν, κάνοντας ετσι τις ασκήσεις που γίνονται τότε αποκλειστικό τομέα των diehard φοιτητών.
Παρόλο που έχει παρατηρηθεί ότι η αλλαγή μπορεί να φέρει αύξηση στην παραγωγικότητα πιστεύω ότι για να αυξηθεί η παρακολούθηση πρέπει να γίνει εκμετάλλευση του γεγονότος ότι οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας και συνεπώς πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να καθιερωθεί η συγκεκριμένη συνήθεια. Μία πιθανή λύση θα ήταν να καθοριστεί bonus παρακολούθησης έτσι ώστε όσοι παρακολουθήσουν τα 10 πρώτα μαθήματα να έχουν 1 μονάδα bonus. Το bonus θα δίνεται σε διαβαθμίσεις του 0,1 ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα για μεγαλύτερη παρακίνηση. Επίσης μπορεί να μπει όρος ότι όποιος χάσει πάνω από 2-3 παρακολουθήσεις (έκτατες καταστάσεις προκύπτουν ενίοτε) σε αυτό το διάστημα θα χάνει όλο το bonus, ώστε να ενθαρρυνθεί η συστηματική παρακολούθηση. Για εξακρίβωση της παρακολούθησης θα δίνεται μία άσκηση που τα διάφορα ερωτήματά της θα λύνονται κατά όλη τη διάρκεια του μαθήματος και θα παραδίδεται στο τέλος του μαθήματος. Η ιδέα είναι ότι το πρώτο βήμα θα είναι κάτι που εξοικιώνει χωρίς να απαιτεί εξοικίωση.
Οι ασκήσεις προς επίλυση μπορούν να αυξάνουν το ποσοστό του bonus παρακολούθησης π.χ. κάποιος που έχει δώσει όλες τις σειρές να έχει 1,5 μονάδα bonus αντί για μία, ή μπορούν να κρατήσουν και ανεξάρτητο χαρακτήρα για αυτούς που δεν θα έχουν το bonus παρακολούθησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κάθε σειρά ασκήσεων θα έχει κατά προτίμηση το πολύ 3 ασκήσεις, δύο που θα είναι απαραίτητες για το bonus (μεγάλος όγκος αποθαρρύνει την έναρξη των εργασιών) και μία πιο σύνθετη προαιρετική που θα κάνει χρήση του social market/intrinsic rewards. Γενικότερος σκοπός της ιδέας (πάντα πρέπει να καθορίζεται πριν αποφασιστεί η μέθοδος) είναι να δώσει το πρώτο σκαλοπάτι ώστε να υπάρχει επαφή με το μάθημα μέχρι να αρχίσουν οι προς επίλυση ασκήσεις και να δημιουργηθεί η νοοτροπία ώστε να συνεχίσει η επαφή μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Ύστερα οι ήδη υπάρχοντες μηχανισμοί (ασκήσεις και πρόοδος) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε επίπεδο γνώσεων και τελικά σε βαθμούς.
Επίσης το bonus μπορεί αντί να δίνεται με τη μορφή +χ μονάδες, να δίνεται ως επί τοις εκατό προσαύξηση του τελικού βαθμού ώστε η κορυφή να έιναι πιο εύκολα προσβάσιμη για αυτούς που προσπαθούν, ενώ να πρέπει να διατηρείται η απαίτηση για ένα συγκεκριμένο επίπεδο για να περάσεις το μάθημα. Επίσης δεδομένου πως είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να αξιοποιήσει αυτό για το οποίο έχει καταβάλλει κόπο να αποκτήσει, μπορεί να εμπνεύσει περισσότερη προσπάθεια.
Η διαδικασία λογικά θα μπορεί να βελτιωθεί άμα τεθεί σε εφαρμογή και παρατηρηθούν τα προβλήματα που είναι δύσκολο να ανιχνευτούν στη φάση σχεδιασμού, αλλά προς το παρόν εξάντλησα όλο το διοικητικό μου οίστρο.

Perception dictates reality.