Στατική II (2009-10)

Συντονιστής: University Editors

Re: Στατική II (2009-10)

Δημοσίευσηαπό Theodore » Τρί, 02 Φεβ 2010 1:38 pm

@ cobra_7:

Εντάξει, πλέον αρχίζω να πιστεύω ότι αυτή την ιστορία με την Μ(Κ)ατίνα την κάνετε επίτηδες, για να μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι...! :lol:
What you see, is not always what you get...! (NO_USER_NAME) :D
Το γεγονός ότι δεν μπορείς να δεις "κάτι", δεν συνεπάγεται ότι αυτό το "κάτι" δεν υπάρχει εκεί που κοιτάς...! :think:
Σε κάθε αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία υπάρχει τουλάχιστον μία αληθής πρόταση που δεν μπορεί να αποδειχθεί. (Kurt Goedel) :ugeek:
Theodore Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 1999

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 04 Φεβ 2010 12:39 am

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα το πρωί ήλθε μία συνάδελφος από το γραφείο για απορίες, και μου έδειξε (μεταξύ άλλων) και μία άσκηση από τις σημειώσεις της (ακατονόμαστης :lol: ) Μ(Κ)ατίνας...! :raspberry:

Με μεγάλη μου έκπληξη ήλθα για πρώτη φορά μπροστά σε ένα αποκρουστικό θέαμα... :sick: ...Παρ' όλα ταύτα, κατάφερα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου...! :crazy: Διαβάζοντας προσεκτικά την εκφώνηση, και στην συνέχεια την λύση της άσκησης :crazy2: , ομολογώ πως δεν κατάφερα να καταλάβω και πολλά πράγματα...! :lol:

Για την ακρίβεια, δεν κατάλαβα για ποιόν λόγο θα έπρεπε κανείς να θεωρήσει ότι ένα στροφικό ελατήριο λειτουργεί ως "φόρτιση" στον παγιωμένο (υπό τα εξωτερικά φορτία) φορέα...; :wtf: Αυτό είναι εντελώς έξω από την φυσική σημασία ενός ελατηρίου :think: , αλλά και έξω από την διδακτική προσέγγιση που οφείλει να ακολουθήσει κανείς ώστε να καθοδηγήσει κάποιον άνθρωπο που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο...! :thumbdown:

Έτσι, αποφάσισα να την λύσω μόνος μου (με μια μεθοδολογία που να είναι πιο κοντά στο φυσικό πρόβλημα), και φυσικά με δικά μου νούμερα! :D

Την επίλυση θα την βρείτε στο συνημμένο αρχείο, και την αφιερώνω στην κ. Μ(Κ)ατίνα...! :raspberry:

Μην πηγαίνετε σε τσαρλατάνους! :mrgreen: Βάλ' τε το μυαλό σας να σκεφθεί! :geek: Δεν είμαστε πια στο σχολείο που μας έπιανε ο δάσκαλος από το χέρι και μας πήγαινε στον κηδεμόνα ( :lol: ) μας! :shifty: Τώρα έφθασε η εποχή να μάθετε να αυτενεργείτε!!! :idea: :ugeek:

Με εκτίμηση, :thumbup:
Θοδωρής._

Το αρχείο ανέβηκε στη σελίδα του μαθήματος

Τελευταία επεξεργασία από ingenieurin26 και Δευτ, 15 Φεβ 2010 6:59 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Το αρχείο έγινε pdf και καταχωρήθηκε.
Το γεγονός ότι δεν μπορείς να δεις "κάτι", δεν συνεπάγεται ότι αυτό το "κάτι" δεν υπάρχει εκεί που κοιτάς...! :think:
Σε κάθε αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία υπάρχει τουλάχιστον μία αληθής πρόταση που δεν μπορεί να αποδειχθεί. (Kurt Goedel) :ugeek:

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Πέμ, 04 Φεβ 2010 12:53 am

Τώρα είναι πράγματα αυτά, να μου κινείτε το ενδιαφέρον να διαβάζω ασκήσεις με στροφικά ελατήρια βραδιάτικά? :ninja:
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 1969

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 04 Φεβ 2010 1:04 am

Όλα είναι κομμάτι ενός υποχθόνιου σχεδίου :twisted: , με στόχο να δημιουργήσουμε αϋπνίες στον neaoktana...! :shifty: :lol: :lol: :lol:

Δημοσίευσηαπό gandalf » Πέμ, 04 Φεβ 2010 11:49 am

Αν αντί να βάλουμε το μέλος με την δυσκαμψία (στον κόμβο 1), κρατησουμε το ελατήριο και θεωρήσουμε ότι όταν στον κόμβο αυτό επιβάλλεται στροφή φ2, τότε το ελατήριο ενεργοποιείται με μια ροπή που αντιτίθεται στην στροφή και άρα στην παραμορφωσιακή κατασταση 2 έχουμε μια επιπλέον ροπή λόγω ελατηρίου, όπως προκύπτει και με τον επιπλέον μέλος, δεν είναι σωστό?
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 04 Φεβ 2010 12:35 pm

Dear Gandalf ( The Grey or The White ? :lol: ),

Εγώ απλώς έδειξα έναν τρόπο, δεν είπα ότι δεν μπορείς να το λύσεις και αλλιώς! :thumbup:

Εκείνο που με ενδιέφερε ήταν να δείξω μια αντιστοιχία στις μηχανικές ιδιότητες των καμπτόμενων μελών και των ελατηρίων (ότι δηλαδή από στατικής απόψεως είναι το ίδιο πράγμα...!) :roll:

Εξάλλου, σε μια πραγματική κατασκευή (π.χ. μεταλλικό κτίριο) δεν θα έχουμε ελατήρια όπως αυτό που είναι ζωγραφισμένο στο σχήμα της εν λόγω άσκησης, αλλά κάποιον ελαστικό κόμβο, τις μηχανικές ιδιότητες (Ε, Ι, κλπ) του οποίου θα μπορεί να προσδιορίζει κανείς μέσω της σταθεράς "Κ" και ενός όμοιου τρόπου με αυτόν που σας έδειξα στην άσκηση με το << (3ΕΙ/L)=k >>. :idea:

Με εκτίμηση,
Θοδωρής._

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 04 Φεβ 2010 1:26 pm

:arrow: Τώρα που το θυμήθηκα... :idea:

...σε πολλές περιπτώσεις προσομοιώνουμε την θεμελίωση με ένα σύνολο από ελατήρια (στροφικά κυρίως). Οπότε και εκεί βρίσκει μεγάλη εφαρμογή αυτή η άσκηση...! :geek:

Δημοσίευσηαπό temptation » Πέμ, 04 Φεβ 2010 2:16 pm

Πραγματικά,δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω τη σύνδεση των ασκήσεων των στατικών με τις κατασκευές στην πράξη... (Δεν είμαι δομοστατικός, το ομολογώ!! :D )
temptation

Έτος εισαγωγής: 2004

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 04 Φεβ 2010 3:17 pm

:arrow: Στα μαθήματα έχουμε ασχοληθεί και με πραγματικούς φορείς. :idea: Μικρής κλίμακας μεν, αλλά πραγματικούς! :roll: Χαρακτηριστικό παράδειγμα που συζτητήσαμε φέτος αποτελεί η γέφυρα των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. :ugeek: Εγώ από πλευράς μου απορώ γιατί δεν ερχόσαστε και σε κανένα μάθημα ασκήσεων που κάνουμε, όπου θα έχετε και την δυνατότητα να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας και να απαντηθούν κι όλας; :think: Μην το κάνουμε τελείως "web-based" διδασκαλία, δεν σπουδάζετε στο "ανοιχτό πανεπιστήμιο" εξάλλου...! :crazy2:

Θα ακουστώ συντηρητικός :ugeek: , αλλά τον παλιό καλό καιρό η παρακολούθηση ήταν υποχρεωτική :geek: , και η εξάσκηση των φοιτητών ήταν συνεχής :geek: . Αυτό ήταν επιβεβλημένο τότε, κυρίως διότι όλοι οι υπολογισμοί γίνονταν με το χέρι (λογαριθμικός κανόνας ή/και επιστημονικός υπολογιστής με 4 πράξεις συν υπολογισμό τετραγωνικής ρίζας - Χρυσές Εποχές...! :ugeek: - Λέμε τώρα...! :lol: ). Σήμερα όμως, είναι επιβεβλημένο να αποκτήσετε μια "στατική" αντίληψη, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε αν τα αποτελέσματα που σας δίνει ένα πρόγραμμα ικανοποιούν την ισορροπία, και κυρίως αν έχουν την ποιοτικώς αναμενόμενη μορφή. :think:

Τα έχω ξαναπεί άλλωστε: Την τελική ευθύνη για τα αποτελέσματα που δίνει ένα στατικό πακέτο την έχει ο μελετητής μηχανικός. Σε περίπτωση σφαλμάτων ενός προγράμματος, η εταιρία του λογισμικού δεν σας παρέχει καμία εγγύηση! :shock:

Δημοσίευσηαπό gandalf » Παρ, 05 Φεβ 2010 11:23 am

Πραγματικά,δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω τη σύνδεση των ασκήσεων των στατικών με τις κατασκευές στην πράξη... (Δεν είμαι δομοστατικός, το ομολογώ!!

Ε στην Στατική μαθαίνεις πως οι διάφοροι τρόποι μόρφωσης της κατασκευής (με καποιο προσομοίωμα) επηρεάζουν τα εντατικά μεγέθη...το πως θα διαμορφωθεί αυτό στην πράξη υποτίθεται το μαθαίνουμε στο αντίστοιχο μάθημα...πχ σε ενα μεταλλικό πλαίσιο κτιρίου η άρθρωση στη στήριξη δεν είναι καμιά μπαλίτσα όπως δείχνουμε στο προσομοίωμα, απλά μια συγκεκριμένη διάταξη των κοχλιών που λειτουργεί αντίστοιχα...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο 3ο Έτος

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες