Συζήτηση για τις μεταγραφές

Πολιτικά θέματα; Οργανωτικά Προβλήματα; Προτάσεις Βετλτίωσης; Όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σχολή αναλύονται εδώ.

Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τετ, 28 Οκτ 2009 1:14 am

Ένα off-topic για να (ξανα)εξηγηθούν κάποια πράγματα και να προλάβω γκρίνιες (με αφορμή μια αρχική γκρίνια φίλης):

  • Επειδή το ήξερα εκ των προτέρων γράφοντας το παραπάνω ότι κινδυνεύω στους μη έχοντες ολοκληρωμένη άποψη για τα γραπτά μου να ταυτιστώ με τον "κακό" εκλεκτικιστή που δεν θέλει καμία μετεγγραφή φτωχών παιδιών που δεν μπορούν να τα συντηρούν οι γονείς τους κοκ, απλά να επισημάνω κάποια πράγματα. Το θέμα το είχα γράψει και στην Α.Δ, και το έχω μελετήσει/αναλύσει σε μεγάλο βαθμό πιστεύω:
  • Δεν είναι όλες οι μετεγγραφές από οικογένειες 8 παιδιών που οι γονείς δεν έχουν να τα θρέψουν. Ποσοστό άνω του 50% γίνεται από οικόγενειες τρίτεκνων, και το κυριότερο άνευ οικονομικού ή ποσοτικού περιορισμού. Μιλάμε δηλαδή ότι μια τρίτεκνη οικογένεια της Εκάλης άνετα το φέρνει το παιδί στο κλεινόν άστυ, όπως και μία φτωχή της επαρχίας. Χωρίς να υπάρχει κάποιο φίλτρο για να δούμε ποιός πραγματικά έχει την ανάγκη από αυτή τη μετεγγραφή, και ποιός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το παιδί στην επαρχία.
  • Την ίδια ώρα άλλες κατηγορίες όπως τα ορφανά (ίσως πιο σοβαρή περίπτωση αιτίου μετεγγραφής από τα...2 αδέλφια) παρουσιάζουν ΚΑΙ οικονομικό περιορισμό.
  • Τα αίτια είναι προφανώς ψηφοθηρικά. Το μεγάλο βάρος στις μετεγγραφές δεν έρχεται από όλες τις άλλες κατηγορίες παρά μόνο των τρίτεκνων, που απλά έχουν πάρα πολλά άτομα.
  • Δεν είναι συνεπώς "κακές" εκ φύσεως οι μετεγγραφές, ίσα-ίσα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται πρωτίστως ως μέσο κοινωνικής πρόνοιας και όχι ως ψηφοθηρικό μέτρο ή ως πυροτέχνημα επίλυσης προβλημάτων στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
  • Η λύση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον περιορισμό (με κοινωνικά και οικονομικά πάντα κριτήρια) των ανεξέλεγκτων ποσοτικά μετεγγραφών, μαζί με μία ουσιαστική ενίσχυση-αναβάθμιση των υποδομών (λέγε με εστίες, επιδόματα κοκ) ώστε να μπορούν οι φοιτητές να πάνε στα περιφερειακά πανεπιστήμια χωρίς να επιβαρύνουν τους γονείς τους. Τότε θα αρθούν και τα προβλήματα του ΕΜΠ αλλά και τα αντιστρόφως ανάλογα προβλήματα μη-επάνδρωσης των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Spoiler: show
Ένα ενδιαφέρον τμήμα του original άρθρου:

Γιατί όμως πραγματοποιούνται τόσο πολλές μετεγγραφές στη σχολή μας; Το ερώτημα απαντάται με μια προσεκτική ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου μετεγγραφών που έχει συσταθεί από την Πολιτεία. Ερμηνεύοντας τις διατάξεις του παρατηρούμε διάφορα παράδοξα. Υπάρχουν κατ’αρχάς πολλές ειδικές κατηγορίες μετεγγραφών: μετεγγραφές (με και χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς) για φοιτητές με προβλήματα υγείας, μετεγγραφές για όσους έχουν αθλητικές διακρίσεις, μετεγγραφές για ομογενείς εξωτερικού, Κύπριους, ομάδες μειονοτήτων κ.ο.κ. Παρά το εύρος των ειδικών κατηγοριών, αυτό το ποσοστό των μετεγγραφόμενων φοιτητών είναι σχετικά μικρό, περίπου στο 25-30% των φοιτητών που εισάγονται με τις Πανελλήνιες.Συνεχίζοντας την ανάλυση, παρατηρούμε ότι στις μετεγγραφές εσωτερικού περιλαμβάνονται μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό για οικονομικά ασθενείς φοιτητές, αλλά και μετεγγραφές με οικονομικό περιορισμό για τους ορφανούς φοιτητές (από τον έναν ή και τους δύο γονείς), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα περασμένα έτη σε πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 5-8% επί του αρχικού συνόλου. Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα. Οι πολύτεκνοι, και δη οι τρίτεκνοι (αφού οικογένειες με περισσότερα παιδιά είναι μετά βίας το 15% του συνολικού δείγματος) εισάγονται χωρίς κανένα ποσοτικό ή οικονομικό περιορισμό, με συνέπεια να αυξάνονται οι φοιτητές κατά 40-55% (σε σχέση με αυτούς που εισάγονται από τις Πανελλήνιες) μόνο από αυτή την κατηγορία! Σίγουρα αυτή είναι και μια κοινωνική αδικία,αφού μπορεί μια πλούσια τρίτεκνη οικογένεια να κάνει άνετα μετεγγραφή του παιδιού της, διότι δεν υπάρχει οικονομικό πλαφόν, ενώ οι ορφανοί συμφοιτητές μας πρέπει επιπλέον να έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα για να δικαιούνται μετεγγραφή. Αυτή η ανάλυση του συστήματος μετεγγραφών αποκαλύπτει πώς αυτός ο θεσμός που πρέπει να έχει αμιγώς κοινωνικό χαρακτήρα διαστρεβλώνεται και καταντάει να αποτελεί πρόβλημα για το εκπαιδευτικό σύστημα.
Τελευταία επεξεργασία από dimos και Τετ, 28 Οκτ 2009 11:49 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Διαχωρισμός θέματος ώστε να συνεχιστεί εδώ η συζήτηση
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό dimos » Τετ, 28 Οκτ 2009 12:08 pm

Ειδικά το κακό με τους τρίτεκνους πλεόν έχει παραγίνει, δεν είναι δυνατόν να είναι περίπου 130 οι εισακτέοι από τις Πανελλήνιες και τελικά να πλησιάζουμε τους 270. Η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ Αθήνας (κατά κύριο λόγο) και της Θεσσαλονίκης είναι λογικό επακόλουθο. Ούτε οι αίθουσες επαρκούν, ούτε τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα υποβιβάζεται και το επίπεδο σπουδών μιας και ο αριθμός των φοιτητών είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει την καλύτερη επαφή-διαδραστικότητα φοιτητή-καθηγητή. Οδηγούμαστε, λοιπόν, αίθουσες 80+ ατόμων να φαίνονται ανεπαρκείς και η παρακολούθηση να είναι αδύνατη. Προφανώς και οι τρίτεκνες οικογένειες χρήζουν κάποιας βοήθειας, αλλά όπως είπε ο merde ας γίνει με οικονομικούς περιορισμούς. Γιατί μεγαλύτερη ανάγκη έχει οικογένεια με 1 παιδί και εισόδημα 20000€/χρόνο, παρά η τρίτεκνη με 100000€/χρόνο. ;)

Αν και προσωπική μου άποψη για το θέμα των μεταγραφών είναι να γίνονται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (π.χ. λόγοι υγείας, ορφανοί φοιτητές) και από εκεί και πέρα στους υπόλοιπους να δίνεται ένα ποσό που θα καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες του.
Και ναι λεφτά υπάρχουν, τόσα εκατομμύρια σπαταλάμε.
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 4:53 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τετ, 28 Οκτ 2009 3:01 pm

intelx86 έγραψε:Έχω βαρεθεί την πιπίλα των μετεγγραφών. Αν δεν μας δίναν μετεγγραφή, θα πηγαίναμε στο εξωτερικό και θα τελειώναμε και μια ώρα αρχύτερα.

Το πρόβλημα των μετεγγραφών δεν είναι πιπίλα αλλά ένα σημαντικό ζήτημα και μια πληγή για τα κεντρικά Πανεπιστήμια και βασικά το ΕΜΠ που επιβαρύνεται από όλα τα υπόλοιπα με υπεράριθμους φοιτητές. Οι μετεγγραφές ήταν ένα πολύ καλό ρουσφέτι που σκέφτηκαν οι αξιαγάπητοι Πασόκοι πριν κάποια χρόνια και φυσικά συνεχίστηκε και μετά...Και ήταν τόσο καλό γιατί ήταν τζάμπα για τους ίδιους, ενώ έριχνε όλο το βάρος στο Πανεπιστήμιο υποβαθμίζοντας μέσω της αύξησης των φοιτητών (χωρίς αντίστοιχη βελτίωση υποδομών κτλ) πολλές σχολές.

Εγώ νομίζω πως η λύση είναι δωρεάν σίτιση-στέγαση στην πόλη που πέρασε ο καθένας αρχικά για τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη (και μακροπρόθεσμα για όλους θα πω εγώ, αλλά αυτό ειναι άλλη κουβέντα). Τώρα αν κάποιος περάσει στο Βόλο αλλά θέλει ντε και καλά να ειναι στο ΕΜΠ τοτέ συγνώμη ας ξαναδώσει πανελλήνιες (ή το όποιο σύστημα θα υπάρχει μελλοντικά). Απλά να σημειώσω πως η κατηγορία δεν πέφτει στους φοιτητές που έχουν έρθει με μετεγγραφή, αυτοί ένα δικαίωμα που τους έχουν δώσει εξάσκησαν , το πρόβλημα είναι στη Πολιτεία που έχει δώσει αυτό το δικαίωμα και με αυτούς τους όρους...

Όσο για τον intel που είπε οτι αν δεν σας έδιναν μετεγγραφή θα πηγαίνατε στο εξωτερικό, καταρχάς αυτό νομίζω αφορά λίγους, καθώς όποιος πέρναγε σε άλλες σχολές πχ Βολος, Πάτρα, ΑΠΘ κτλ θα καθόταν μάλλον εκεί (όπως κάνουν ήδη όσοι (μάλλον μλκες αφού δεν έφυγαν και αυτοί) φοιτούν εκεί πέρα τώρα) αλλιώς όποιος ήθελε εξωτερικό και μπορούσε να το αντέξει οικονομικά κτλ οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα. Βέβαια σε τι Πανεπιστήμιο θα πήγαινε είναι άλλο θέμα...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τετ, 28 Οκτ 2009 3:09 pm

Απλά επειδή τα παιδιά από μετεγγραφές το παίρνουν πολύ "προσωπικά" το θέμα, εδώ ούτε ανακρίνουμε κανέναν μετεγγραφόμενο ούτε κάνουμε κάποιο (κομπλεξικό) ξεσκαρτάρισμα αυθεντικότητας. Όπως είπε και ο gandalf, δεν αφορά τα άτομα (άμα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και περιεχόμασταν μέσα όλοι θα το χρησιμοποιούσαμε πιστεύω :) ) αλλά τη στρεβλή οπτική του συστήματος.

Πέραν αυτών, το ποσοτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει με μία συστημική προσέγγιση να το συζητήσουμε. Δεν το ανάγουμε σε προσωπικό επίπεδο, και πόσο μάλλον στην κομπλεξική εκδοχή αυτού του ότι "εγώ-πέρασα-δίκαια-εσύ-άδικα". Αλλά από την άλλη δεν θα βασιστούμε σε αυτό το "φόβο" και την παρανόηση για να έχουμε omerta στο θέμα ή να μην μπορούμε να το αναλύσουμε, όπως κάνουν κάποιοι από τους πολιτικούς φορείς μας μήπως και τους πούνε απάνθρωπους-φασίστες-οτιδήποτε άκυρο. Ο σωστά ξηγημένος δεν είναι και παρεξηγημένος πιστεύω. ;)
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό akis » Τετ, 28 Οκτ 2009 4:55 pm

Λοιπόν το θέμα το μεταγραφών είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία στα πανεπιστήμια όπου συγκεντρώνονται οι φοιτητές από μεταγραφή καθότι είναι δυσανάλογος ο αριθμός των φοιτητών σε σχέση με τις διαθέσιμες υποδομές. Βέβαια γι αυτό δεν φταίνε μόνο οι μεταγραφές αλλά κυρίως η υποχρηματοδότηση. Είχα μάθει από γνωστό μου για το Πανεπιστήμιο του Βόλου (και συγκεκριμένα το τμήμα Μηχανολόγων) όπου φεύγει το 30-40% των φοιτητών που εισάγονται κανονικά, με μεταγραφή αλλά και πάλι δημιουργούνται σημαντικά οργανωτικά και εκπαιδευτικά προβλήματα με όσους φοιτητές απομένουν.
Μεταγραφές πρέπει να γίνονται αλλά για συγκεκριμένους κοινωνικούς σκοπούς. Σήμερα πραγματοποιούνται και τέτοιες μεταγραφές καθώς εξυπηρετούνται 3τεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους αν έφευγαν για τα περιφερειακά πανεπιστήμια αλλά εξυπηρετούνται όλες οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ανεξάρτητα από το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα εντελώς άκριτα χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται μέριμνα για οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν χαμηλότατο οικογενειακό εισόδημα. Αυτός ο διαχωρισμός μόνο κοινωνικός δεν είναι.

Ας δούμε μία μία τις κατηγορίες:
1) Πολύτεκνοι: Αναμφίβολα πρέπει να ενισχυθούν και λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν να μεγαλώνουν 4+ παιδιά αλλά και ως κίνητρο για άλλες οικογένειες να γίνουν πολύτεκνες λόγω της υπογεννητικότητας που υπάρχει. Σήμερα οι πολύτεκνοι παίρνουν χωρίς περιορισμό μεταγραφή. Ασφαλώς όμως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο όριο οικογενειακού εισοδήματος για τις μεταγραφές αυτές και σε περίπτωση που δεν πραγματοποιούνται να λαμβάνεται ειδική μέριμνα όπως μεταγραφή των παιδιών στην ίδια πόλη (αν ικανοποιούνται πάλι κάποια οικονομικά κριτήρια) αλλιώς προτεραιότητα για διαμονή στις εστίες ή μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

2) Τρίτεκνοι: Και η συγκεκριμένη κατηγορία παίρνει χωρίς περιορισμό μεταγραφές κάτι που πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη μου. Θα πρέπει να μπουν αυστηρά οικονομικά κριτήρια για την πραγματοποιήση μεταγραφών αλλά και άλλα κριτήρια για τις διευκολύνσεις που έγραψα για τους πολύτεκνους. Βέβαια τα ίδια κριτήρια (και εννοώ το οικογενειακό εισόδημα) θα πρεπει να ισχύουν και για τις οικογένειες που έχουν δύο ή ένα παιδί αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες όχι όμως τόσο για τις μεταγραφές όσο για τις εστίες και την οικονομική ενίσχυση.

3) Ορφανά Τέκνα: Γενικά μια αδικημένη κατηγορία φοιτητών προς μεταγραφή. Θα πρέπει και εδώ να τεθούν κριτήρια αλλά ελαφρύτερα από αυτά που ισχύουν σήμερα και να δίνεται και η ανάλογη ενίσχυση προς αυτά.

4) Λόγοι υγείας: Αν αφορούν τους ίδιους τους φοιτητές και είναι σοβαροί, χωρίς περιορισμούς. Αν αφορούν τους γονείς και τίθεται θέμα προστάτη οικογένειας πάλι χωρίς περιορισμούς. Αν όχι να λαμβάνεται υπόψιν η σοβαρότητα της ασθένειας και η οικονομική κατάσταση της οκογένειας.

5) Λοιπές κατηγορίες: Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εισηγμένων και όχι μεταγραφομένων (Κύπριοι, ΤΕΙ, νυχτερινά σχολεία, ομογενείς, αθλητές) υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των εισηγμένων και τουλάχιστον για τις τέσσερις πρώτες υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής που μπορεί να είναι και δύσκολες (ειδικά για τους εισερχόμενους με κατατακτήριες από ΤΕΙ) και είναι σε γενικές γραμμές δικαιολογημένη η εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τώρα για τους αθλητές δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει σε αντιστοιχία και με την επιδοσή τους απλά κάποιες φορές είναι και αυτών η εισαγωγή δικαιολογημένη.

Τέλος συνηγορώ και εγώ στην άποψη ότι η χωρίς περιορισμούς εισαγωγή των 3τέκνων και πολυτέκνων ήταν μια ρουσφετολογική απόφαση της ΝΔ για ψηφοθηρικούς λόγους που δημιούργησε προβλήματα στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και σε καμία περίπτωση δεν συμβάδιζε με την αποκεντρωτική περιφερειακή πολιτική που ευαγγελίζονταν οι κυβερνήσεις ιδρύοντας χωρίς κανένα σχεδιασμό πανεπιστήμια σε κάθε πρωτεύουσα νομού και πόλη άνω των 10.000 κατοίκων (ενδιαφέρουσα και η αντιπαραβολή με τα ορφανά τέκνα που αριθμούν λιγότερα μέλη οικογένειας άρα και λιγότερες ψήφους, δεν το είχα σκεφτεί έτσι). Λύσεις υπάρχουν πάντως όπως η οικονομική ενίσχυση ή η διαμονή σε εστία των παιδιών που θα έπαιρναν μεταγραφή στην πόλη όπου τελικά θα σπουδάσουν. Βέβαια να επαναλάβω ότι για τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων δεν φταίνε οι μεταγραφές αλλά πρωτίστως η υποχρηματοδότησή τους στο πλαίσιο της γενικότερης έμμεσης και άμεσης κυβερνητικής πολιτικής για την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την ίδρυση και κατοχύρωση ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: Κυρ, 01 Φεβ 2009 10:35 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Τετ, 28 Οκτ 2009 6:15 pm

Όπως έγραψα στο merde:
Το σύστημα εισαγωγής είναι παράλογο. Τι σημαίνει επιλέγω πόλη; Εφόσον είναι ισότιμο το πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού, από όποιο ίδρυμα κι αν αυτό εκδίδεται, τότε οι υποψήφιοι θα πρεπε να ανταγωνίζονται για τις θέσεις της σχολής που τους ενδιαφέρει μόνο σε πανεπιστήμιο του νομού τους. Αν δεν υπάρχει σχολή πολιτικών μηχανικών στο τοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα ή δεν υπάρχει καν πανεπιστήμιο τότε διαγωνίζονται για το αμέσως πλησιέστερο. Μα να αδειάσουν όλα τα περιφερειακά τμήματα; Άδεια είναι. Ρε παιδιά η Αθήνα και την αίγλη έχει και 5.500.000 κόσμο. Αναγκαστικά θα συγκεντρώσει τον περισσότερο αθροιστικά φοιτητόκοσμο. Επαναλαμβάνω για όσους δεν καταλαβαίνουν από νούμερα: 5.5/10 εκατομμύρια. Τι να κάνουμε; Να γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του 50 και να αποτρέψουμε τον κόσμο να φύγει από τα χωριά του; Χρειαζόμαστε καλύτερους χώρους και περισσότερους διδάσκοντες. Μην ακούσω πάλι περί ελλιπούς χρηματοδότησης! Μιλήστε για κακοδιαχείριση καλύτερα.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τετ, 28 Οκτ 2009 7:00 pm

Τι σημαίνει επιλέγω πόλη; Εφόσον είναι ισότιμο το πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού, από όποιο ίδρυμα κι αν αυτό εκδίδεται, τότε οι υποψήφιοι θα πρεπε να ανταγωνίζονται για τις θέσεις της σχολής που τους ενδιαφέρει μόνο σε πανεπιστήμιο του νομού τους.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς...Η βαση καθε σχολής στις πανελλήνιες βγαίνει με βάση τη ζήτηση από τους φοιτητές, το ΕΜΠ που εχει μεγαλύτερη ζήτηση έχει και μεγαλύτερη βάση, όσοι δεν πιάνουν το ΕΜΠ μπορεί να πιάνουν το αμέσως επόμενο πχ το ΑΠΘ και έτσι να σπουδάσουν Πολ/Μηχ εκεί και πάει λεγοντας...

Μα να αδειάσουν όλα τα περιφερειακά τμήματα; Άδεια είναι.

?????????? Που είδες ότι είναι άδεια τα περιφερειακά τμήματα???? Υπάρχουν σχολές (κυριως κάτι ΤΕΙ της κακιάς ώρας που δεν τα επιλέγει κανεις, γιατί γενικώς δεν έχουν αντικείμενο) αλλά όχι και είναι άδεια τα περιφερειακά τμήματα, μια χαρά γεμάτα είναι.

Αναγκαστικά θα συγκεντρώσει τον περισσότερο αθροιστικά φοιτητόκοσμο. Επαναλαμβάνω για όσους δεν καταλαβαίνουν από νούμερα: 5.5/10 εκατομμύρια. Τι να κάνουμε; Να γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του 50 και να αποτρέψουμε τον κόσμο να φύγει από τα χωριά του; Χρειαζόμαστε καλύτερους χώρους και περισσότερους διδάσκοντες. Μην ακούσω πάλι περί ελλιπούς χρηματοδότησης! Μιλήστε για κακοδιαχείριση καλύτερα.

Μα τι σημαίνει αυτό? Επειδή στην Αθήνα είναι συγκεντρωμένος ο περισσότερος πληθυσμός (κακώς) σημαίνει πως κάποιος Αθηναίος δεν μπορεί να πάει να σπουδάσει αυτό που θέλει στην Πάτρα ή στη Θεσσαλονίκη? (όπως και γίνεται και τώρα φυσικά). Και όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τις μετεγγραφές, ήδη πόσοι φοιτητές Αθηναίοι ή άλλοι φοιτούν σε Πανεπιστήμια σε διαφορετική πόλη ή και πόσοι επαρχιώτες έρχονται στην Αθήνα....με τις μετεγγραφές απλά κάνει το Κράτος μια "διευκόλυνση" μεταφέροντας κάποιους απο εκεί που πέρασαν σε άλλα Πανεπιστήμια...και βέβαια συμβαίνει και κάποιος που η οικογένεια του ζει στην Θεσσαλονίκη και το παιδί τους περάσει Κρήτη να το στέλνουν με μετεγγραφή Αθήνα επειδή είναι ας πούμε πιο "in" εδώ...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Τετ, 28 Οκτ 2009 7:16 pm

Μα αυτό είναι το θέμα. Θες ισότητα κύριος, κατάργησε το βλακώδη θεσμό των πανελληνίων. Υποχρεωτικά στο κοντινότερο πανεπιστήμιο στον τόπο διαμονής των γονιών σου.

Εδώ μιλάμε για τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Όταν λέμε άδεια εννοούμε ότι μεγάλη μερίδα φοιτητών τους πήραν μετεγγραφή σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος θέλει να ξοδεύει 450€ σε τρύπες διαμερίσματα. Η μήπως να τα κάνω μαζί με κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ 600€; Η πιο απλά 36.000€ την 5ετία αν θεωρήσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά έξοδα επίπλωσης, μετακινήσεων, σίτισης, χρωστούμενα μαθήματα, αύξηση ενοικίου. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις κριτική χωρίς να έχεις ακούσει τι τραβάνε γονείς ακόμη και εύποροι για να τα βγάλουν πέρα ακόμη και με 2 παιδιά σε διαφορετικές πόλεις. Να κρατάνε οι γονείς 3 σπίτια: (περίπτωση δύο τέκνων) Και μην ακούσω την καραμέλα να χτιστούν περισσότερες και καλύτερες εστίες και να πηγαίνει το παιδί στην επαρχία. Αφού είναι της πάσης γνωστό πως βρίσκεις δωμάτιο στην εστία. Τώρα αν κάποιοι οραματίζονται να γκρεμίσουν τον κόσμο αυτό συθέμελα και να τον ξαναχτίσουν είναι δικό τους πρόβλημα. Ας μιλήσουμε για λύσεις εφικτές. Αυτό που προτείνω είναι πιο εφικτό από το να καταργηθούν οι πελατειακές σχέσεις για τα δωμάτια της εστίας, να χτιστούν περισσότερες εστίες (κάποιοι κάναν κατάληψη στο εργοτάξιο όταν χτιζόντουσαν οι δικές μας) και να δοθούν περισσότεροι πόροι στα Πανεπιστήμια. Εξυπνότερη διαχείριση θέλει το θέμα και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό Elendil » Τετ, 28 Οκτ 2009 7:25 pm

intelx86 έγραψε:Υποχρεωτικά στο κοντινότερο πανεπιστήμιο στον τόπο διαμονής των γονιών σου.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Αυτό το λένε και φ.... Εφόσον μίλησες για ρεαλισμό, πρέπει να αναγωρίσεις το γεγονός ότι παρ' όλη την ισοτιμία των διπλωμάτων κάθε πανεπιστήμιο είναι αρκετά διαφορετικό ώστε κάποιος να θέλει να επιλέξει το ένα σε σχέση με το άλλο. Και λόγω της φύσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δρόμων που ανοίγει, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να πάει "στο πανεπιστήμιο της γειτονιάς του" λες και είναι γυμνάσιο.
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1777
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 10:22 pm
Τοποθεσία: Ζωγράφου
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Συζήτηση για τις μεταγραφές

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Τετ, 28 Οκτ 2009 7:30 pm

Δεν το λένε φασισμό. Γιατί λογοκρίνεις τον όρο; Το λένε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Για σκέψου τι πανικός θα γινόταν αν ο καθένας άρχιζε να διαλέγει δημόσιο σχολείο. Και στην τελική μας υποχρεώνουν σε 15 μέρες να διαλέξουμε τι θα κάνουμε στην υπόλοιπη ζωή μας. Αν εσύ, σε αυτό το χρονικό διάστημα προλαβαίνεις να αξιολογήσεις τα πιθανά ιδρύματα, μαγκιά σου. Δεν έχω σκοπό να σε θίξω προσωπικά. Απλά οι περισσότεροι επιλέγουν με βάση την αίγλη του ονόματος ή το lifestyle της Αθηναϊκής ζωής.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Επόμενο

Επιστροφή στο Σχόλια/Προτάσεις/Παρατηρήσεις για τη Σχολή

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες