
- Επειδή το ήξερα εκ των προτέρων γράφοντας το παραπάνω ότι κινδυνεύω στους μη έχοντες ολοκληρωμένη άποψη για τα γραπτά μου να ταυτιστώ με τον "κακό" εκλεκτικιστή που δεν θέλει καμία μετεγγραφή φτωχών παιδιών που δεν μπορούν να τα συντηρούν οι γονείς τους κοκ, απλά να επισημάνω κάποια πράγματα. Το θέμα το είχα γράψει και στην Α.Δ, και το έχω μελετήσει/αναλύσει σε μεγάλο βαθμό πιστεύω:
- Δεν είναι όλες οι μετεγγραφές από οικογένειες 8 παιδιών που οι γονείς δεν έχουν να τα θρέψουν. Ποσοστό άνω του 50% γίνεται από οικόγενειες τρίτεκνων, και το κυριότερο άνευ οικονομικού ή ποσοτικού περιορισμού. Μιλάμε δηλαδή ότι μια τρίτεκνη οικογένεια της Εκάλης άνετα το φέρνει το παιδί στο κλεινόν άστυ, όπως και μία φτωχή της επαρχίας. Χωρίς να υπάρχει κάποιο φίλτρο για να δούμε ποιός πραγματικά έχει την ανάγκη από αυτή τη μετεγγραφή, και ποιός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το παιδί στην επαρχία.
- Την ίδια ώρα άλλες κατηγορίες όπως τα ορφανά (ίσως πιο σοβαρή περίπτωση αιτίου μετεγγραφής από τα...2 αδέλφια) παρουσιάζουν ΚΑΙ οικονομικό περιορισμό.
- Τα αίτια είναι προφανώς ψηφοθηρικά. Το μεγάλο βάρος στις μετεγγραφές δεν έρχεται από όλες τις άλλες κατηγορίες παρά μόνο των τρίτεκνων, που απλά έχουν πάρα πολλά άτομα.
- Δεν είναι συνεπώς "κακές" εκ φύσεως οι μετεγγραφές, ίσα-ίσα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται πρωτίστως ως μέσο κοινωνικής πρόνοιας και όχι ως ψηφοθηρικό μέτρο ή ως πυροτέχνημα επίλυσης προβλημάτων στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
- Η λύση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον περιορισμό (με κοινωνικά και οικονομικά πάντα κριτήρια) των ανεξέλεγκτων ποσοτικά μετεγγραφών, μαζί με μία ουσιαστική ενίσχυση-αναβάθμιση των υποδομών (λέγε με εστίες, επιδόματα κοκ) ώστε να μπορούν οι φοιτητές να πάνε στα περιφερειακά πανεπιστήμια χωρίς να επιβαρύνουν τους γονείς τους. Τότε θα αρθούν και τα προβλήματα του ΕΜΠ αλλά και τα αντιστρόφως ανάλογα προβλήματα μη-επάνδρωσης των περιφερειακών πανεπιστημίων.
Spoiler: show