Και επουδενί να μη συγκρίνουμε την Τουρκία, ένα κράτος που έχει θεμελιώσει την εθνική του υπόσταση σε γενοκτονίες, με την Ελλάδα. Δεν λέμε ότι εμείς ήμασταν πάντα άμεμπτοι, αλλά σε σχέση με την εποχή δεν ήμασταν αιμοσταγείς δολοφόνοι όπως ορισμένοι μας γείτονες. Είπε κανείς να μην τα βάλουμε αυτά στα σχολικά βιβλία; Στην ελληνική επανάσταση τέθηκε θέμα επιβίωσης, είναι αδιανόητο όμως ότι οι Έλληνες ως έθνος διαπράξαμε γενοκτονία. Εμείς εκ των υστέρων ερχόμαστε και λέμε: "Α! τί βάρβαροι ήμασταν οι Έλληνες, σφάξαμε του Τούρκους". Έπειτα από τέσσερις αιώνες καταπίεσης από τους Τούρκους αναμενόμενο δεν ήταν να υπάρχει μένος και να απαντούν στις σφαγές; Στο κάτω κάτω ποιος είναι ο εισβολέας και ποιός ο αμυνόμενος; Δεν δικαιολογώ τα κακώς πεπραγμένα, ούτε τα κρύβω, μα τα κατανοώ. Γι' αυτό ακριβώς μαθαίνουμε την Ιστορία! για να μιμούμαστε το αγαθό και να φεύγουμε το κακό.
Δεν σου αναφερα τις σφαγες της Τριπολης για να εκφυλισθει η κουβεντα σε μια καρικατουρα ντιμπειτ "Ανθελληνες" vs Πατριωτες αλλα σαν παραδειγμα για να δεις πως μια εθνικη μυθολογια συντηρειται στα σχολικα βιβλια για ηρωικους τιμιους Ρωμιους και αιμοδιψεις Τουρκους.Οταν δεν παρουσιαζεις τα γεγονοτα επιστημονικα και κατασκευαζεις μια μυθολογικη ψυχολογικη ταυτοτητα για τους "εχθρους" ,ενεργουν μονο για να σφαξουν Ελληνες οταν εχει πανσεληνο, μετα θα εχεις αναλφαβητισμο και διαφορα 15αχρονα να σχολιαζουν Τουρκος καλος μονο νεκρος.Προφανως ηταν πολεμος και θα γινοταν σφαγες και απο τις 2 πλευρες.
Βλεπω εθεσες και θεμα δικαιου τυπου "μας καταπιεζαν οι Τουρκοι αρα εχουμε και δικιο να σφαξουμε οσους βρουμε".Αυτο ειναι ατοπο ,τελειως υποκειμενικο και αρκετα επικινδυνο καθως εχουν γινει αρκετες καταστροφες αιτιολογημενες πανω σε τετοιες αφηρημενες εννοιες.Ειμαι αρκετα σιγουρος οτι αν ρωτησεις τον Τουρκο νεχεανες στο τουρκικο mqn κατι θα βρει να σου απαντησει ως δικαιολογια στην σφαγη της Χιου(για την οικονομια της κουβεντας,οι Τουρκοι ειχαν δωσει αρκετα προνομια στους νησιωτες με πολλα εμπορικα προνομια οποτε θεωρησαν προδοσια την εξεγερση).
Εφοσον στη συνεχεια συμφωνησες να παρουσιαζονται ολα τα γεγονοτα γιατι διαφωνεις στο αρχικο ποστ με την διδασκαλια πολιτικων και κοινωνικων σφαιρων της ιστοριας(το οποιο ειναι τελειως αστοχο γτ η ιστορια ακριβως αυτο ειναι αλλιως μεταπιπτει σε μια απλη χρονολογικη καταγραφη των γεγονοτων το οποιο εχει μηδαμινη διδακτικη αξια).Παντα το κεντρο βαρους των γεγονοτων ειναι στις κοινωνικο-πολιτικες συνθηκες,το Κιλελερ πχ δεν εμφανισθηκε με παρθενογεννεση καποιες συνθηκες το γεννησαν.
Οποτε την υλη ενος βιβλιου Ιστοριας ας την αφησουμε στους ειδικους και οχι στους τηλεηγουμενους και τους ελλαδεμπορες που βρισκουν ευκαιρο πεδιο καθε φορα σε καθε αναθεωρηση των βιβλιων να αντλησουν πολιτικη υπεραξια με κραυγες για την "ιστορια που μαθαινουν τα παιδια μας".
Λέει ο γερμανοτσολιάς του ΣΚΑΙ ντροπή στους τρομοκράτες του 1821 που έσφαξαν τους Τούρκους στην Τρίπολη και κατέστρεψαν το εμπόριο στην αυτοκρατορία. Ζούσαμε όλοι αρμονικά όσο ήμαστε υποτακτικοί. Σκοτώθηκαν στρατιώτες που ήταν κρατικοί υπάλληλοι και κάναν τη δουλειά τους και καλοκάγαθοι Εβραίοι τραπεζίτες που κι αυτοί κάναν τη δουλειά τους. Ντροπή στους προγόνους μας, ντροπή και σε εμάς που θεωρούμε ότι έκαναν κάτι σημαντικό. Έπρεπε να υπομένουν τη μίζερη ζωή τους και η αυτοκρατορία θα αυτορυθμιζόταν σε λίγους αιώνες.
Και ο Σκαι μπορει να βλεπει ιδεολογικα την ιστορια υπο το πρισμα φιλελευθερισμος-ΕΣΠΑ-αδελφοσυνη.Βεβαια για τα επιμαχα επεισοδια επειδη εχω δει μερικα ειναι αρκετα αξιολογη προσπαθεια για να παρουσιασουν μια μη μυθολογικη ελληνικη επανασταση και σχολιαζουν αρκετοι επιστημονες και δεν ειχε καποιο ιδεολογικο σχολιο.
Το οτι και μονο τολμησαν τολμησαν να ξυσουν ορισμενα ταμπου εξηγει τον ντορο που δημιουργηθηκε.
Σημ: το βιβλίο του κ. Ραφαηλίδη δεν είναι ιστορικό είναι αφηγηματική εξιστόρηση με ιδεολογικά σχόλια. Έχω διαβάσει λίγο, όσο άντεξα δηλαδή πριν φρίξω από την αντιεπιστημονικότητά του. Δεν λέω ότι είμαι κανένας ειδήμων στην ιστορία, αλλά ακόμα κι εγώ που είμαι άσχετος μπορώ να το καταλάβω αυτό.
Το βιβλιο του Ραφαηλιδη δεν ειναι επιστημονικο συγγραμμα,δεν ειναι αυτος ο σκοπος του,επειδη δεν εχει και τη δομη ενος συγγραμματος δεν εχει βιβλιογραφια στο τελος κλπ δεν παρουσιαζει λαθος γεγονοτα.
Λευτεριά στο Κουρδιστάν.Ζήτω η παγκόσμια ειρήνη.Αλληλεγύη στον σύντροφο Δημήτρη Καιρίδη.