από OxYdO » Τρί, 21 Νοέμ 2017 10:20 pm
Δύο σχόλια μόνο, επί τη ευκαιρία
1) Στο κείμενο αναφέρεται το ζήτημα της επιλογής περιόδου επαναφοράς. Ισχύει ότι είναι ένα ζήτημα με αμιγώς κοινωνικές προεκτάσεις. Και ισχύει, ότι η εξοικονόμηση χρημάτων μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τον αριθμό των αποδεκτών θανάτων.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα πολύ σκληρή και πολύ καλώς μπαίνει στο κείμενο.
Δυστυχώς, όμως, ακόμα και στην ιδανική κομμουνιστική κοινωνία, το ζύγι αυτό θα υπάρχει, απλά θα γέρνει αντίρροπα από το σημερινό. Ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι περίοδο επαναφοράς κι αν διαλέξεις, πάντα η φύση θα σε υπερβαίνει. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο κείμενο "μειώνεται η πιθανότητα αστοχίας"... δεν πρόκειται να μηδενιστεί ποτέ δυστυχώς. Εκτός αν αποφασίσουμε ως κοινωνίες ότι θα απομακρυνθούμε από τα ποτάμια και τις πλημμυρικές τους κοίτες και θα χτίσουμε τις πόλεις μας στα βουνά.
2) Είναι δεδομένο -από παρατηρήσεις, όχι από την κούτρα κανενός - ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα των ακραίων βροχοπτώσεων και είναι επίσης δεδομένο ότι σχετίζεται με την υπερθέρμανση (ανθρωπογενή ή όχι) του πλανήτη ( δεν είμαι μετρ των θερμοδυναμικών νόμων, αλλά μπορεί ο καθένας να καταλάβει την προφανή συσχέτιση ). Όποιος πάντως δεν πιστεύει μπορεί να ανατρέξει στη σύγχρονη βιβλιογραφία.
Το γράφω επειδή αναφέρεται σε εισαγωγικά στο κείμενο το "αυξανόμενα ακραία φαινόμενα" και δεν ξέρω αν αμφισβητείται επιστημονικά κάτι τέτοιο από τους συγγραφείς.
Προφανώς, βέβαια και αυτό δεν έχει σχέση με την περίπτωση της Μάνδρας και απλώς χρησιμοποιείται από τους κυβερνώντες για επικοινωνιακούς λόγους
Παρότι γουστάρω φουλ και έχω ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των πλημμυρών, ίσως υποτιμούμε το ζήτημα αν προσπαθούμε να μιλήσουμε επιστημονικά. Η ένταση της βροχής, η περίοδος επαναφοράς, η έννοια της αστοχίας κ.ο.κ. έχουν νόημα μόνο όταν έχει υπάρξει σχεδιασμός. Στην προκείμενη περίπτωση δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα.
Η Δούρου επικαλείται εμπόδια από το δασαρχείο.
Τα εμπόδια για το γήπεδο του Μελισσανίδη ξεπεράστηκαν εν μία νυκτί.
Τα εμπόδια για τόσες άλλες περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εμπόδιζαν αδειοδοτήσεις έργων, ξεπερνιώνταν με μία απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου νυχτιάτικα στη βουλή.
Κατά τη γνώμη μου πρόκειτια για έγκλημα. Και, αν υπήρχε σοβαρή και δίκαιη κοινωνία η Δούρου θα ήταν ήδη πίσω από τα κάγκελα.Το ίδιο και οι προκάτοχοί της. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.
