Να ξεκαθαρίσουμε πάντως μερικά πράγματα ώστε να ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε και το κυριότερο να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα
πραγματικά προβλήματα που εμφανίζονται και άρα να τα λύνουμε. Και λέω "πραγματικά", γιατί ναι βεβαίως υπάρχει Καθηγητική αυθαιρεσία σε πολλά μαθήματα, υπάρχει αναντιστοιχία διδασκαλίας εξέτασης, υπάρχουν παραξενιές προσωπικές, κτλ, Αλλά υπάρχει και η κλασσική γκρίνια - κλάψα του φοιτητή που λογικό είναι μερικά μαθήματα να μην του αρέσουνε, άλλα να χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια από όση έχει όρεξη να κάνει κτλ κτλ. Για μένα, πρέπει να ξεχωρίζουμε το κάθε τι γιατί η κουβέντα αυτή δεν είναι τόσο απλή, έχει απολήξεις στο επίπεδο των γνώσεων που παίρνουμε, το επίπεδο της ίδιας της Σχολής, (και της θέσης της απέναντι σε άλλα πράγματα βλ. ΚΕΣ γιατί και εκεί μπαίνει η αντιπαράθεση ή τουλάχιστον η προπαγάνδα), και το κυριότερο στο τι μηχανικούς θα βγάζει αυτή η Σχολή και αν θα είναι ικανοί να ασκήσουν σωστά αυτό το επάγγελμα. (μιας και μπαίνουν ζητήματα ασφάλειας κτλ)
Αλλιως ας σχολιασουμε τι ονομα εχουν στην πιατσα μαθηματα οπως Μηχανικη 2, Μηχανικη του Συνεχους-ΠΑΥ, Πιθανοτητες, Ρευστα, Μιγαδικες, ΟΛΕΣ οι στατικες, ΟΛΑ τα μπετα, ΟΛΑ τα σιδερα, οι εδαφομηχανικες
1) Γενικά τα συμπεράσματα που βγάζει η πιάτσα δεν είναι απαραιτήτως πάντα ορθολογικά. Εννοώ πως φήμες, και αντιλήψεις για διάφορα μαθήματα υπάρχουν πολλές, οι οποίες συχνά δεν αποδεικνύονται αληθείς...
2) Η Μηχανική 2 δυσκόλεψε και έμπλεξε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανόητη ιδέα που υπήρξε και δυστυχώς υλοποιήθηκε να ενωθούν οι Μηχ. ΙΙ + ΙΙΙ το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο μάθημα, με δύσκολες έννοιες που θα γινόταν σε πολύ σύντομο χρόνο. (αν βάλεις σε όλα αυτά και διάφορα προβλήματα στην διδασκαλία των Μηχανικών, γίνεται χάος). Από εκεί και πέρα όμως η γενίκευση για όλα αυτά τα μαθήματα είναι λάθος. Τα περισσότερα από αυτά είναι τα βασικά μαθήματα για ένα Μηχανικό, ο πυρήνας των γνώσεων του, Δηλαδή Μηχανικές, Ρευστά, Στατικές, Μπετό, Σίδερα, Εδαφομηχανική. Όντως αυτά τα μαθήματα έχουν στην "πιάτσα" το όνομα ότι είναι δύσκολα και απαιτητικά, αλλά αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Θα ανησυχούσα περισσότερο αν είχαν την φήμη ότι είναι εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν περνιούνται κτλ. Προφανώς η Στατική ΙΙ χρειάζεται πολύ πιο πολύ διάβασμα και δουλειά απ' ότι η Ενεργειακή Τεχνολογία, αλλά είναι λογικό και απαραίτητο.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν είναι θέμα του κάτι να ειναι δύσκολο (να θέλει δηλαδή διάβασμα) ή να έχει τη φήμη ότι είναι δύσκολο. (για παράδειγμα η Στατική ΙΙΙ έχει αντιθέτως την φήμη ότι είναι εύκολη, και όντως είναι, ακόμα και χωρίς παρακολούθηση μπορεί να περαστεί χωρίς ιδιαίτερο διάβασμα και με βαθμό).
Βεβαίως, και επιμέρους προβλήματα, αυθαιρεσίες των καθηγητών, λάθος αντιλήψεις κτλ να τις δούμε, Αν πχ οι Μιγαδικές διδάσκονται και εξετάζονται με λάθος τρόπο να το δούμε και να το αλλάξουμε. Αλλά μην ακούω ότι η Στατική ΙΙ είναι δύσκολη, καλά κάνει και είναι, τι να γίνει τώρα πρέπει κάποια πράγματα να τα μάθεις. Όσο για το πόσο πιο δύσκολη γίνεται με τον καιρό η σχολή είναι επίσης σχετικό, ίσως να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό είναι μια γενική διαπίστωση. Να δούμε σε πια "σημεία" έχει δυσκολέψει και να δούμε προς πια κατεύθυνση έχει γίνει αυτό και αν είναι λάθος, χωρίς λόγο, κτλ να το αλλάξουμε.
-----------------------------------------------------------------------
κολλητός μου στην ΑΣΟΕΕ αν πάρει 8 βαζει τα κλάματα κ εγω αν πάρω 5 χαίρομαι 2 μερες! Επισης αυτος με 36 μαθήματα πηρε πτυχίο (τόσα εχουν κ οι υπόλοιπες σχολες) κ εγω έχω περάσει 56 κ με βλέπω να κάνω κανα χρόνο ακόμα!!! Συν διπλωματική!!! Αλλά ετσι είναι, στα 18 δεν είχα μυαλό να κάνω καλές επιλογές...
Σόρυ κιόλας αλλά τι συγκρίνεις, άλλες σχολές είναι, με άλλες απαιτήσεις, άλλου είδους μαθήματα, και το κυριότερο άλλα επαγγέλματα...Προφανώς και άμα είσαι Μάρκετινγκ ξέρω γω δεν έχει καμιά σχέση, είσαι αραχτός (από άποψη μαθηματων, δυσκολίας κτλ)...Άλλωστε το κυριότερο είναι να σ΄αρέσει αυτό που έχεις επιλέξει, προφανώς και άμα τα μαθήματα τα δικά μας και γενικά το αντικείμενο δεν σ' αρέσει, είναι βουνό...Από την άλλη αν σ' αρέσει και αν ασχολείσαι (και δεν εννοώ σε κανένα φοβερό βαθμό, τα βασικά) τότε δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα...