από mamassis » Δευτ, 14 Δεκ 2015 4:06 pm
Αγαπητοί συνάδελφοι και φοιτητές
Στο επισυναπτόμενο αρχείο ALL_PROJECTS*.kmz (είναι ζιπαρισμένο γιατί δεν το δεχόταν το σύστημα) θα βρείτε τη συλλογική εργασία 123 ατόμων που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος «Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία» το έτος 2015-16.
Κάθε φοιτητής ασχολήθηκε με ένα ενεργειακό έργο και και ετοίμασε: (α) μια «πινέζα» στο Google Earth η οποία δείχνει τη θέση του και (β) μια φωτογραφία η οποία περιέχει τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Για το σκοπό αυτό αξιοποιηθήκαν σχετικές εργασίες, οι οποίες είχαν γίνει στα πλαίσια του μαθήματος τα προηγούμενα έτη, ενώ εξετάστηκαν και νέα έργα.
Τα έργα είναι χωρισμένα σε κατηγορίες και ακολουθώντας το σύνδεσμο που έχει η «πινέζα» κάθε έργου ανακτάται η φωτογραφία με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Οι φωτογραφίες είναι αποθηκεύμενες στα Google Web Albums και για την προσβάση σε αυτές απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Το τελικό σύστημα περιλαμβάνει την απεικόνιση της θέσης στο Google Earth, 116 ενεργειακών έργων με δυνατότητα άμεσης ανάκτησης των τεχνικών χαρακτηριστικών τους και ειδικότερα: (α) της εγκατεστημένης ισχύος, (β) της μέσης ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και (γ) του κόστους εγκατάστασης.
Αν και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες τυποποίησης της παρουσίασης των έργων, αυτές δεν ακολουθήθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων. Έτσι ορισμένα έργα περιέχουν μικρά (αφορούν κύριως την ορθογραφία και την κακή χρήση των μονάδων) ή πιο σοβαρά λάθη, όπως η αναντιστοιχία των τριών βασικών μεγεθών (ισχύος-ενέργειας-κόστους εγκατάστασης).
Επιλέξαμε να μην κάνουμε σοβαρές διορθώσεις γιατί: (α) αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο από τους συντονιστές και (β) έχουμε ως στόχο να ανακαλύψετε τα λάθη κατά την περιήγησή σας στις διάφορες θέσεις, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήσατε στη διάρκεια του μαθήματος.
Τα λάθη αυτά θα διορθωθούν από τις επόμενες τάξεις, οι οποίες πρόσθετα θα κλιθούν να ενσωματώσουν στο σύστημα νέα έργα ώστε στο μέλλον: (α) να αντιπροσωπεύονται καλύτερα όλες οι κατηγορίες (επιλέχτηκαν κυρίως υδροηλεκτρικά και αιολικά), (β) να υπάρχει πιο εκτεταμμένη κάλυψη στο χώρο (η συντριπτική πλειοψηφία των έργων βρίσκονται στην Ευρώπη και στη Βορεια Αμερική).
Συγκεκριμένα στο σύστημα ενσωματώθηκαν 116 έργα (50 υδροηλεκτρικά, 22 αιολικά, 13 ηλιακά, 12 πυρηνικά, οκτώ θαλάσσια, έξι γεωθερμικά, δύο άνθρακα, ένα φυσικού αερίου, ένα βιομάζας και ένα υβριδικό (δεν υπάρχει πετρελαϊκό). Ακόμη μόλις 12 έργα βρίσκονται στην Ασία, τέσσερα στην Αφρική, τρία στη Νότια Αμερική και δύο στη Αυστραλία.
Αν και η κατανομή δεν είναι αντιπροσωπευτική, πολλά μπορούμε να μάθουμε περιηγούμενοι στα ενσωματωμένα έργα. Με μια γρήγορη ματιά αποκαλύπτονται πτυχές όπως: (α) η εκτεταμένη εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, (β) η ύπαρξη υδροηλεκτρικών τεράστιας ισχύος στην Κεντρική Ασία, (γ) η ιδιαίτερα εντατική χρήση (πολλές ώρες λειτουργίας) των πυρηνικών εργοστασίων, και (δ) η ευρηματικότητα που χαρακτηρίζει τα έργα εκμετάλλευσης της θαλάσσιας ενέργειας.
Η παρουσίαση των έργων θα γίνει στο μάθημα της Ενεργειακής Τεχνολογίας (16/12/2015) όπου θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε τους ποικίλους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να συζητήσουμε μάταια ή ασύμφορα για την κοινωνία έργα, και να εντοπίσουμε λάθη προς διόρθωση. Ειδικότερα αυτοί που δεν κατάφεραν να παρακολουθούν τα μαθήματα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να έχουν μια συνοπτική και ποσοτικοποιημένη παρουσίαση των μεγεθών, των μεθόδων και των επίλογων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Ο τελικός στόχος είναι να μπορούμε ως μηχανικοί να συμβάλλουμε με μια ποσοτικοποιημένη άποψη, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και να αποτιμήσουμε ενεργειακές επιλογές που καθορίζονται από γεωπολιτικές παραμέτρους και ιδεολογικά στερεότυπα.
Τέλος, αυτό που θα θέλαμε να μείνει από αυτή την απόπειρα είναι ότι εφόσον υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και η κατάλληλη οργάνωση, η μικρή ενασχόληση πολλών ατόμων μπορεί να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Εξάλλου ένα αρχαιελληνικό γνωμικό λέει: «Μία μέλισσα μέλι ου ποιεί»
Νίκος Μαμάσης (Συντονιστής του μαθήματος)
Νίκος Γκολιόπουλος, Χρήστος Κνισοβίτης (φοιτητές-συντονιστές των εργασίων)
- Συνημμένα
-
ALL_PROJECTS.zip
- (21.59 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 465 φορές