meliZa έγραψε:Παιδιά να ρωτήσω κάτι; στη μέθοδο 2 (σελ.21-22 τυπολόγιο) τι εννοούμε μέλη που υπόκεινται ή που δεν υπόκεινται σε στρεπτικές παραμορφώσεις; αφού έτσι κ αλλιώς έχουμε στρεπτοκαμπτικό λυγισμό και άρα στρεπτικές παραμορφώσεις... Μήπως εννοεί αν οι στηρίξεις είναι ελεύθερα στρεπτές ή όχι...; το 'χασα...!

Οσον αφορα τις
διατομες, σε αυτες που
δεν υποκεινται σε στρεπτικες παραμορφωσεις ανηκουν π.χ. οι κοιλες διατομες, ενω στις διατομες που υποκεινται, οι ανοιχτες (διπλου ταυ,U κλπ). Ναι μεν εχεις ως δραση τη στρεψη και στις 2 περιπτωσεις, αλλα η κοιλη διατομη αποδεικνυεται οτι δεν ειναι στρεπτικα ευαισθητες, γιατι κατα ενα μεγαλος μερος μπορουν να παραλαβουν τη στρεψη μεσω διατμητικης ροης στο τοιχωμα τους απο την αρχη Saint Venant, χωρις να υποστουν στρεβλωση (υποκεινται δλδ σε καθαρη στρεψη και παραλαμβανουν ετσι μεγαλο μερος της δρασης, αρα παραμορφωνονται λιγοτερο). Οι ανοιχτες διατομες απο την αλλη (στρεπτικα ευαισθητες) θεωρειται οτι υποκεινται σε μεγαλυτερες στρεπτικες παραμορφωσεις απ τις κλειστες, επειδη παραλαμβανουν μεν ως ενα βαθμο τη στρεψη μεσω διατμητικης ροης (ειτε απλοποιητικα που επιτρεπει ο κανονισμος, μεσω ζευγους δυναμεων στα πελματα), αλλα σε ενα μεγαλυτερο μερος οι διατομες αυτες υποκεινται σε στρεβλωση, οποτε δεν παραλαμβανουν ('αντιστεκονται'') τοσο καλα στην επιδραση της στρεπτικης καταπονησης οπως οι κλειστες που δεν υφιστανται στρεβλωση. Δηλαδη, οι ανοιχτες διατομες διαθετουν μικροτερη στρεπτικη δυσκαμψια απο τις κλειστες.
Επισης, παιζουν ρολο πιστευω και οι συνθηκες στηριξης και οι δρασεις -αν στρεπτικες ή μη- στην επιλογη του πινακα. Γι αυτο, πιθανον, στον πινακα Β.1 εχει και τις RHS, αν και κοιλες και θεωρητικα μη ευαισθητες.
Σε παραπεμπω στη λυμενη
Ασκηση 2 που εξεταζει αυτο το φαινομενο αναλυτικα.
Με φειδω παντα. Καλο ειναι να το διασταυρωσεις πριν την εξεταση και αν μαθεις κατι παραπανω, παρακαλω διορθωσε με για να το δουν κι οι υπολοιποι .

Μέρα τη μέρα ζω - πού ξέρεις αύριο τι ξημερώνει.
Το 'να μου χέρι τσαλακώνει τα λεφτά και τ' άλλο μου τα ισιώνει.