
Επειδή θέλω να το παίξω λίγο μάγκας, θα ανοίξω και το θέμα της βελτιστοποίησης συστημάτων.
Κι εδώ, όπως και στις Εφαρμογές Η/Υ, καθηγητής είναι ο κ. Λαγαρός (από Στατική Ι), όμως εδώ αβοήθητος στο μάθημα.
Όσον αφορά δομή μαθήματος κι εξέταση, το μάθημα θα χωριστεί σε δύο μέρη.
1ο μέρος: Θεωρητικά, που θα γίνονται στο κτίριο Ζ, τις πρώτες 6 εβδομάδες.
Το θεωρητικό κομμάτι έχει να κάνει με γραμμικό και ακέραιο προγραμματισμό στην επιχειρησιακή έρευνα (διορθώστε με αν το σκότωσα). Πιο λιανά, θα παίρνουμε ένα πρόβλημα μηχανικού και θα ψάχνουμε τρόπο να το βελτιστοποιήσουμε (min/max) μέσω ενός συστήματος (γραμμικού 7χ14 π.χ. όπως έκανε σήμερα), ωστέ να λυθεί στον υπολογιστή.
2ο μέρος: Εργαστήρια, που θα γίνονται στο PC Lab (μπορεί και κέντρο υπολογιστών - help δεν θυμάμαι), τις τελευταίες 7 εβδομάδες.
Σημαντικό βαθμολογικά κομμάτι, αφού άμα τα παρακολουθήσεις όλα (και άρα παραδίδεις στο τέλος του μαθήματος τις ασκήσεις που θα δίνονται), παίρνεις μπόνους +3 μονάδες στον τελικό βαθμό (με προϋπόθεση ότι έχεις γράψει από 4 και πάνω στο τέλος). Αλλιώς μπορεί να παραδίδεις εκπρόθεσμα στο επόμενο μάθημα από αυτό της εκάστοτε άσκησης για +1 μπόνους (δεν κατάλαβα 100% πως λειτουργεί το 2ο concept).
Η τελική εξέταση, χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος για όλα, θα είναι στον υπολογιστή με γύρω στο 80% να πιάνει μια επίλυση άσκησης με Matlab και το υπόλοιπο να είναι κάτι πιο θεωρητικό σε γραπτό (αλλά μικρό και όχι παπαγαλία).
Γενικά, το επίπεδο Matlab που μαθαίνεις στο συγκεκριμένο μάθημα είναι λίγο σε σχέση με τις εφαρμογές Η/Υ, γιατί όπως μου είπε κι ο καθηγητής οι κώδικες θα είναι πολύ μικρότεροι και πιο συγκεκριμένοι. Αν κατάλαβα καλά, συγκρίνοντας τι έχω δει μέχρι στιγμής από τα επιλογής (και έχοντας ρωτήσει διάφορα τον καθηγητή), η Βελτιστοποίηση Συστημάτων είναι κάπως βαρετή, αλλά πιο εύκολη, ενώ οι Εφαρμογές Η/Υ θέλουν δουλειά, αλλά θα έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον και κυρίως χρησιμότητα μετέπειτα.