pennywise έγραψε:Στη δοκό Δ3-Δ4 της στάθμης 1 θεωρώ ότι το φορτίο του εξώστη 1kN/m πάει απευθείας και φορτίζει τη δοκό όπως π.χ η τοιχοποιία ;
Προφανώς και όχι. Δεν πάει "απευθείας". Μεταφέρεται μαζί με μια ροπή. Όσον αφορά τις τέμνουσες, δηλαδή τα βάρη, μεταφέρεται και δρα όπως η τοιχοποιία. Όσον όμως αφορά τις ροπές, αφού μεταφερθεί δίνει και μια ροπή ίση με το μέτρο της, επί την απόστασή της.
Jesus Didnt Yolo έγραψε:Για τις δοκους που φορτιζει η πλακα Π4 η φορτιση δεν ειναι ιδια παντου αλλα εκει που ειναι η πλακα μεγαλωνει το κατανεμημενο σωστα? Δηλαδη για το διαγραμμα ροπων πρεπει να λυσουμε υπερστατικο φορεα?? Ο_Ο
Την σωστή απάντηση θα την πάρεις μόνο από τους διδάσκοντες.
Μιλώντας μεταξύ μας τελείως υποθετικά, μπορείς να συμπεράνεις ότι ενώ θεωρητικά πρέπει να κάνεις αναλυτική επίλυση, πρακτικά δεν χρειάζεται.
Ζητείται ο υπολογισμός του απαιτούμενου ύψους των δοκών. Πρακτικά όμως, αφού ζητείται h>=500mm, αρκεί να υπολογιστεί εάν τα 500mm επαρκούν.
Υπέρ της ασφαλείας, μπορείς να ελέγξεις τις δοκούς υπό δυσμενέστερες φορτίσεις, που δίνουν μεγαλύτερες ροπές, που απαιτούν μεγαλύτερα ύψη.
Εάν και πάλι προκύπτει ότι τα 500mm επαρκούν για πλαστική ανάλυση με μlim ίσο με 0.295, τότε δεν χρειάζεται να υπολογιστεί αναλυτικά το πραγματικά απαιτούμενο ύψος, αφού αυτό θα είναι ακόμα μικρότερο.
Εάν λοιπόν θεωρήσεις ότι το φορτίο του προβόλου ασκείται πλήρως σε ολόκληρο το μήκος, σε αυτήν την περίπτωση η ροπή της μεσαίας στήριξης των δοκών μεγαλώνει, και θα διαπιστώσεις ότι ακόμα και έτσι προκύπτει ότι τα 500mm επαρκούν για πλαστική ανάλυση με μlim ίσο με 0.295.
Επίσης, δεν χρειάζεται να υπολογίσεις τις ροπές παρειάς, αλλά μπορείς να ελέγξεις τις δοκούς υπό τις μεγαλύτερες ροπές του άξονα της στήριξης.
Επίσης, μπορείς να αγνοήσεις τη θετική επίδραση του προβόλου στη ροπή της μεσαίας στήριξης μιας συνεχούς δοκού που έχει πρόβολο, αρκεί να υπολογίσεις και τη ροπή του προβόλου στην ακραία στήριξη, και να ελέγξεις με τη μεγαλύτερη τιμή.
Επίσης, αντί να υπολογίσεις τα απαιτούμενα ύψη των δοκών ή ακόμα και τα μ των δοκών, μπορείς να συγκρίνεις τις μέγιστες ροπές των στατικών επιλύσεων έναντι της ροπής αντοχής της διατομής που έχει ύψος 500mm, και να τελειώσεις πολύ γρηγορότερα.
Όλα αυτά ισχύουν λόγω της απαίτησης h>=500mm, και επειδή δεν ζητείται έλεγχος σε στρέψη στις δοκούς της στάθμης 2.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά, αφού οι εξεταστές μπορεί να έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.