Αγορά Υπολογιστή

Hardware, software, gadgets, OS, πλυντήρια, φούρνοι μικροκυμάτων...

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό Fategr » Κυρ, 31 Αύγ 2014 6:42 pm

Ως die-hard AMD/ATI fan θα πρότεινα ΑΜD A10 Quad-core laptop, με κάποια ανεξάρτητη κάρτα γραφικών όπως π.χ HP PAVILION 17-F049ND 17.3''

Το συγκεκριμένο έχει 12GB Ram, 1 tb σκληρό, και επιπλέον 8gb SSD για το λειτουργικό σύστημα.

Κοινώς ένα future-proof laptop σε τίμια τιμή!
Άβαταρ μέλους
Fategr
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Δευτ, 30 Αύγ 2010 7:52 pm
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό TEL9021 » Κυρ, 31 Αύγ 2014 7:41 pm

neaoktana έγραψε:Ερώτηση 1η: Windows 8 ή 10?


Ό,τι laptop βρείτε στην αγορά θα κουβαλάει Windows 8 εκτός εάν είναι της Apple. Τα Windows 8 τρέχουν πολύ γρήγορα, αν και πολλοί αντιπαθούν το μινιμαλιστικό interface.
Άβαταρ μέλους
TEL9021 Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 590
Εγγραφή: Τετ, 10 Οκτ 2012 6:32 pm
Τοποθεσία: Παιανία - Ganja
Έτος εισαγωγής: 2012

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Κυρ, 31 Αύγ 2014 8:06 pm

Ευχαριστώ πολύ για τις πρώτες απαντήσεις.
1. @ TEL9021: ΟΚ Windows 8 (δεν έγραψα τυχαίως για 10, το είδα σε μη- Apple!)
2. @ Fategr: Η τιμή που βρήκα για την πρότασή σου (~800) την καθιστά απαγορευτική... και είμαι και HP fun :lol:
(HP fun = όλοι οι επιπαλάμιοι από τότε που σπούδαζα μέχρι και τώρα + όλα τα PC + το προηγούμενο Laptop μου - Pavillion "2ν+2". Το παρόν μου το χάρισε η κόρη μου, όταν απέκτησε "εταιρικό").
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό eX-mc » Κυρ, 31 Αύγ 2014 8:15 pm

neaoktana έγραψε:
Spoiler: show
Προτίθεμαι να αντικαταστήσω το (ν+2, Toshiba, Intel Centrino, Vista) Laptop μου.
Προδιαγραφές χρήσης: MS Office + ελαφρά σχεδιαστικά προγράμματα (όχι AutoCad), όχι games.
Προδιαγραφές μνήμης: Αρκεί σκληρός 500 και αξιοπρεπής RAM.
Προδιαγραφές τιμής: Καλύτερη σχέση κόστους/τιμής συμφώνως με τις ως άνω προδιαγραφές.
Ερώτηση 1η: Windows 8 ή 10?
Ερώτηση 2η (ανοιχτή): Τι προτείνετε?

Συνεπώς μιλάμε για κάτι περισσότερο σε ultrabook. Μιας που αγόρασα πρόσφατα το δικό μου κι έτσι φρεσκάρισα τη τάξη πραγμάτων στον κόσμο των φορητών οι συμβουλές μου είναι οι εξής:

Λόγω της χρήσης που αναφέρετε ένας i5 χρονισμένος στα 1,6+ (4ης γενιάς κατά βάση) είναι αρκετός συνδιάζοντας και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος άρα και αυτονομίας. Στη συνέχεια από άποψη κάρτας γραφικών αρκεί ακόμα κι η ενσωματωμένη που φέρουν στις μητρικές μαζί με το CPU (βλ. Intel HD Graphics) σειράς 4400 και πάνω θα κάνει τη δουλειά του. Αυτό γιατί, δυστυχώς παρατήρησα ότι η προσθήκη αυτόνομης κάρτας γραφικών στα laptop ανεβάζει κατά κανόνα την τιμή του ή συνδιάζεται με χειρότερα υπόλοιπα χαρακτηριστικά κι επιπλέον χρησιμοποιούν παλιές κάρτες. Από άποψη RAM για μένα αξιοπρεπής θεωρείται τουλάχιστον 6GB που έχει και το δικό μου, αν και με την πρώτη ευκαιρία θα αναζητήσω επέκταση στα 8. Περισσότερα γι'αυτή τη χρήση είναι υπερβολή. Λειτουργικό; Εδώ εμείς κάναμε αμάν να βρούμε με Win 7 (αδύνατον) ή έστω FreeDos να βάλουμε εμείς ό,τι θέλουμε μέσα κι εσείς λέτε για 10; Δεν τα είδα πουθενά. Τελικά, οι συνθήκες οδηγούν στα 8αρια κι ύστερα σε ένα πρόγραμμα περιβάλλοντος 7 όπως είναι το ClassicShell που είναι και freeware. Σκληρός δίσκος ο 500ρης είναι η ελάχιστη επιλογή και κατά προτίμηση υβριδικό, δηλαδή με το buffer των 8GB (τύπου SSHD) που βλέπεις πραγματική διαφορά σε ταχύτητα. Δυστυχώς η επιλογή ατόφιου SSD είναι πανάκριβη προς το παρόν. Τέλος, για μένα laptop συνεπάγεται 15,6" με τίποτα περισσότερες κι ίσως λιγότερες. Αλλά στις 15,6" έχει έννοια η φορητότητα κι η άνετη χρήση.
Όσον αφορά τις μάρκες, ερχόμενος από ένα Sony Vaio που αποδείχθηκε σκυλί (αλλά πλέον μας τελείωσαν) κατέληξα σε Lenovo. Καλύτερος συνδιασμός χαρακτηριστικών και τιμής, λιτότητας κι ουσίας και γιατί όχι και design. Φυσικά μέτρησε η κατά τα λεγόμενα καλή υποστήριξη service της Lenovo (αχρείαστη να'ναι) παρόμοια με αυτή της Dell. Τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στην Asus αλλά με service εκτός Ελλάδας κι αναμονές μας ξενέρωσε.
Προτιμώμενη τιμή ~600€ για μια αξιοπρεπής αγορά.

Χρήσιμα sites για «τσεκάρισμα» χαρακτηριστικών και μοντέλων:

Υ.Γ. το θέμα μπορεί να τραβήξει όση συζήτηση εμείς θέλουμε γι'αυτό προσπάθησα να τα συμπυκνώσω εδώ. Ειδικότερα για τις κάρτες γραφικών η «παγίδα» μπορεί να είναι και μεγάλη. Εγώ προσπάθησα να πάρω αυτόνομη και τελικά βρήκα την nVidia G840M και την προτίμησα λόγω πολύ πρόσφατης κυκλοφορίας στην αγορά σε σχέση με τη σειρά 7. Από κει και πέρα όμως δάσκαλε, για την γενικά ελαφριά χρήση που αναφέρετε εγώ θα σας έλεγα ότι αν θέλετε οπωσδήποτε αυτόνομη κάρτα να προτιμήσετε μια ATI σε αυτή την κατηγορία γιατί κατά κανόνα οι nVidia που βάζουν σε αυτά τα notebook είναι μέτριες. Καλά ψώνια! :thumbup:
c'est en faisant n'importe quoi
qu'on devient n'importe qui


Spoiler: show
δεν είναι πτήση, είναι πτώση με στυλ.
Άβαταρ μέλους
eX-mc
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1736
Εγγραφή: Τρί, 05 Οκτ 2010 9:44 pm
Έτος εισαγωγής: 2010

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό Fategr » Κυρ, 31 Αύγ 2014 9:12 pm

Εγώ θα προτιμούσα κάτι σε AMD, γιατί της Intel οι αξιόλογες επιλογές της, ανεβάζουν το target-budget!

Υπάρχει η "φθηνότερη" επιλογή του Α8 της AMD όπως αυτή εδώ: HP Pavilion 15-e052 sv

Ουσιαστικά μιλάμε για εξίσου αξιόλογη επιλογή.
Ο συγκεκριμένος τετραπύρηνος CPU έχει ενσωματωμένο APU την Radeon HD 8550G καθώς και ανεξάρτητη κάρτα 8670M!
Όχι και άσχημο pairing, για τέτοια τιμή, οπότε θεωρητικά έχουμε συνεργασία καρτών γραφικών ΑPU + GPU (η ισχύς εν τη ενώσει!!!)
1tb σκληρός και 8GB μνήμης!

To θεωρώ αξιόλογο μηχάνημα, και γενικότερα, η AMD παίζει πολυ καλύτερα αν κάποιον τον νοιάζει το value for money.

Σε μάρκες γενικότερα μιλώντας, ASUS amongst all! Aκολουθούν πολλές καλές μάρκες λιγότερο γνωστές, η Lenovo βγάζει επίσης καλά λαπτοπ. (κινέζοι γαρ, φθηνότερα εργατικά χέρια, κτλπ)
Άβαταρ μέλους
Fategr
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Δευτ, 30 Αύγ 2010 7:52 pm
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Κυρ, 31 Αύγ 2014 11:01 pm

eX-mc έγραψε:Τελικά, οι συνθήκες οδηγούν στα 8αρια κι ύστερα σε ένα πρόγραμμα περιβάλλοντος 7 όπως είναι το ClassicShell που είναι και freeware.
:thumbup:
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό Dust » Κυρ, 31 Αύγ 2014 11:07 pm

Απ' ότι καταλαβαίνω ψάχνετε τιμή κάπου 500-600κάτι. Απλά βασικό που πρέπει να μας πείτε είναι τι μέγεθος οθόνης 15.6'' ή 17.3'' και τι ανάλυση θέλετε.
Το 15.6'' δίνει περισσότερη φορητότητα και οι περισσότεροι το προτιμούν, το 17.3'' είναι αυτό που λέμε desktop replacement (και συνήθως λίγο πιο βαρύ), οπότε ισως δεν είναι για να το κουβαλάτε κάθε μέρα στη σχολή, αν το έχετε όμως γενικά στο σπίτι μαλλον θα ευχαριστηθείτε τη μεγαλύτερη οθόνη.
Όσον αφορά την ανάλυση, επειδή θα περνάτε πολλές ώρες στον υπολογιστή και το βασικό χαρακτηριστικό με το οποίο θα έχετε επαφή θα είναι η οθόνη, θα σας πρότεινα να μην κάνετε έκπτωση εκεί. Προσωπικά σε 17άρι λάπτοπ μόνο Full HD ανάλυση θα έπαιρνα (1920x1080) αλλά όντως αυτά ανεβάζουν αρκετά τις τιμές και μάλλον δε θα βρείτε καλές προδιαγραφές στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά με <700e (είναι βασικός λόγος για τα 800 ευρώ κόστος του 1ου laptop που πρότεινε ο fate). Βασικά 3 κατηγορίες αναλύσεων θα δείτε να κυκλοφορούν (1920x1080), (1600χ900), (1366x768). Αν πάρετε 15.6'' (έστω και 17.3'') η 1600χ900 είναι μεσαία ανάλυση. Πάντως θα έλεγα να μην πέσετε στην 1366x768. Μπορεί να φαίνεται ο εύκολος money saver και πολλοί το κάνουν, για μένα είναι πιο σημαντικό να βλέπω ξεκούραστα.
Όταν ξεκαθαρίσετε αυτά τα δύο, οθόνη και ανάλυση, μπορείτε να βρείτε με ασφάλεια τα καλύτερα χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα χρήματα.

Επίσης, 8gb μνήμης ram είναι υπεραρκετά για οποιοδήποτε σύγχρονο υπολογιστή ακόμη και για ψιλοσύγχρονα παιχνίδια (μόνο για πολύ βαριές δουλειές που δεν περιγράψατε τέτοιες, χρειάζεστε παραπάνω ram).
What if I fall?
But imagine, what if you fly?
Άβαταρ μέλους
Dust
 
Δημοσιεύσεις: 911
Εγγραφή: Σάβ, 31 Οκτ 2009 2:29 am
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό Fategr » Κυρ, 31 Αύγ 2014 11:30 pm

Ένας υπολογιστής με ανάλυση 1366χ768 σε 15.6 intches δίνει ποιότητα εικόνας 100.5 ppi.

H oθόνη FullHD 24.6" (1920χ1080) δίνει ποιότητα εικόνας 89 ppi.

Δεν μετράει μόνο η ανάλυση αλλά και το μέγεθος της οθόνης. Και στην δικιά μου τα βλέπω όλα ξεκούραστα και πεντακάθαρα.

Μην ξεχνάς ότι όταν ένα laptop "τρέχει" με ανάλυση 1366χ768, στρεσάρετε λιγότερο η κάρτα γραφικών αφού δεν χρειάζεται να "ζοριστεί" για να βγάλει μια μεγαλύτερη ανάλυση, με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερη Vram ελέυθερη.
Άβαταρ μέλους
Fategr
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Δευτ, 30 Αύγ 2010 7:52 pm
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό Dust » Δευτ, 01 Σεπ 2014 7:07 pm

Κοίταξε, οι πράξεις που λες είναι σωστές, η μεγάλη ανάλυση είναι καλύτερη όταν συγκρίνεις δύο ίδιου (ή κοντινού) μεγέθους οθόνες. Απλά στα λάπτοπ κυριαρχούν δύο μεγέθη οθόνης , διαγωνίου 17.3'' ή 15.6'' οπότε έχοντας αυτά υπόψη χαρακτηρίζω το 1920χ1080 πολύ καλή και το 1600χ900 μεσαία ανάλυση.
Στη δική σου οθόνη μπορεί να βλέπεις πεντακάθαρα ωστόσο σε αυτό παίζουν δύο ακόμα πράγματα ρόλο: Η ποιότητα κατασκευής της οθόνης (τι πάνελ είναι, TN, IPS, φωτεινότητες και ικανότητα μαύρου, ανακλαστικότητα, γωνίες θέασης, αν το έχεις καλιμπράρει κλπ. ) που όμως θέλει περισσότερο ψάξιμο για να το βρεις και το δεύτερο σημαντικό είναι αν το πεντακάθαρα συνοδεύεται και απ' το ξεκούραστα μετά από αρκετές ώρες θέασης. Πριν καταλήξεις σε ένα ή δύο μοντέλα για να βρεις αναλυτικές κριτικές, η ανάλυση συνήθως είναι το πρώτο εργαλείο που έχεις για να κρίνεις μια οθόνη.
Και σίγουρα όπως λες μια καλή ανάλυση επιβαρύνει περισσότερο την κάρτα γραφικών. Αλλά αν έχεις πέρα από την ενσωματωμένη (integrated) κάρτα γραφικών και μια ανεξάρτητη (dedicated) κάρτα γραφικών με 1gb μνήμης (όπως στο φθηνότερο μοντέλο που πρότεινες παραπάνω) τότε υπεραρκεί για 1920 ή 1600 ανάλυση οθόνης μέχρι 17.3'' και τις στάνταρ δουλειές office κλπ για τις οποίες συζητάμε.
What if I fall?
But imagine, what if you fly?
Άβαταρ μέλους
Dust
 
Δημοσιεύσεις: 911
Εγγραφή: Σάβ, 31 Οκτ 2009 2:29 am
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Αγορά Υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό dionikkwna » Δευτ, 01 Σεπ 2014 7:59 pm

Αν χρειάζεστε καποιο οργανωμένο site για σύγκριση μοντέλων , δείτε και αυτό
http://www.notebookcheck.net/
dionikkwna
 
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Κυρ, 10 Φεβ 2013 1:08 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Η τεχνολογική γωνιά του intelx86

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron