από dimos » Δευτ, 26 Απρ 2010 1:31 am
Ακριβώς αυτό αναρωτήθηκα και εγώ χθες κατά την επίσκεψη στο εργοτάξιο, καθώς το όλο project σε καμία περίπτωση δεν έδενε με το υπόλοιπο περιβάλλον και ήταν ξένο προς αυτό. Έχοντας μάλιστα ζήσει το προηγούμενο καλοκαίρι στο Ντουμπάι, όπου mall τέτοιου είδους είναι η χαρά του νεοάραβα (κατά το νεοέλληνας) μου χτύπησε πολύ άσχημα. Μεγάλες εκτάσεις γης μετατρέπονται σε αχανή εμπορικά κέντρα και στην συνέχεια αποτελούν την καλύτερη έξοδο για το Σαββατοκύριακο, όπου έβλεπες την καγκουριά και την επίδειξη πλούτου σε όλο τους το μεγαλείο. Προσθέστε σε όλα αυτά κα τις αμερικάνικες/πολυεθνικές εταιρείες και έχετε μια αρκετά καλή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί.
Από την άλλη πλευρά, δε νομίζω ότι η Ελλάδα θα κινδύνευε από κάτι αντίστοιχο, αφού προς το παρόν τουλάχιστον το μυαλό μας το έχουμε μέσα και όχι πάνω από το κεφάλι μας. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να χτίζουμε όσα mall θέλουμε και μάλιστα σε περιοχές αρκετά μακριά από τον αστικό ιστό της Αθήνας. Τώρα για το ερώτημα που τέθηκε αν θα νιώθαμε περήφανοι για αυτό το έργο, ίσως τελικά να είναι αναγκαίο κακό. Θέλω να πω ότι αν είσαι εργαζόμενος στην μελετητική/κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει να μελετήσει/κατασκευάσει το έργο δεν έχεις περιθώρια επιλογής, θα αναγκαστείς να το σχεδιάσεις/υλοποιήσεις. Αλλιώς δεν τους κάνεις και θα βρεθεί κάποιος που θα το κάνει, ενώ εσύ πιθανότατα θα βρεθείς άνεργος! Και επειδή "η δυσκολία του επαγγέλματος είναι μεταξύ δύο κακών λύσεων να επιλέξεις την λιγότερη κακή", προσπαθείς όσο μπορείς να κάνεις ένα έργο τέτοιας κλίμακας να δέσει με το περιβάλλον, όσο αυτό είναι δυνατό.
Πέρα από τα προαναφερθέντα, η επίσκεψη άξιζε και μας βοήθησε να πάρουμε μια αίσθηση από εργοτάξια τέτοιου μεγέθους, αλλά και να δούμε κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, για αυτό το λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Τρέζο που το οργάνωσε.
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.
(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)