Κατ'αρχάς κανένας δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα της πρακτικής άσκησης σε σχολές σαν τη δική μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία. Θεωρώ ότι πρακτική δεν θα έπρεπε να εννοούμε την εργασία σε μια εταιρεία/οργανισμό για διάστημα 6 εβδομάδων στα πλαίσια ενός μαθήματος, αλλά θα έπρεπε κατά τη διάρκεια του πενταετούς κύκλου των σπουδών μας να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από τη μεριά της σχολής. Κακώς έχουν καταργηθεί οι Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια, όπου φοιτητές ανάλαμβαναν να αποτυπώσουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, στην ΣΕΛΕΤΕ (νυν ΑΣΠΑΙΤΕ) πριν μερικά (μπόλικα) χρόνια οι φοιτητές κατασκεύαζαν μόνοι τους σε εργαστήρια δοκίμια σκυροδέματος, κάθε φορά με διαφορετικές αναλογίες υλικών και έτσι κατάλαβαιναν επί της ουσίας τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν αν δεν είναι προσεκτικοί στη σύνθεση του. Στην ίδια σχολή είχαν εργασίες όπως την χαρτογράφηση βυθού της ευρύτερης περιοχής λιμανιών

Δε νομίζω να υπάρχει έστω και ένας συμφοιτητής μας που να είναι ικανός να κάνει το παραπάνω, αντικείμενο που ανήκει πολύ περισσότερο στον Πολ. Μηχ. παρά στον απόφοιτο της ΣΕΛΕΤΕ.
Ταυτόχρονα, πρακτική άσκηση υπήρχε και υπάρχει έτσι και αλλιώς στο ΕΜΠ (βλ. IAESTE), το θέμα είναι ότι δεν προβάλλεται όπως πρέπει καθώς και ότι αφήνει ασυγκίνητη μεγάλη μερίδα φοιτητών που γνωρίζουν για την ύπαρξη της. Τι θέλω να πω; Η πρακτική δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ένα μάθημα, αλλά η σχολή οφείλει να δίνει περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες για τη σύνδεση θεωρίας-εφαρμογής. Παράλληλα, όμως, εναπόκειται και στη διάθεση καθενός να ασχοληθεί πιο ενεργά.
Πιο συγκεκριμένα τώρα, άποψη μου είναι ότι πρακτική έπρεπε να υπάρχει σε μικρότερα έτη (τέλος 3ου ή 4ου), καθώς στο 10ο εξάμηνο οι φοιτητές είναι
σχεδόν έτοιμοι να βγουν στην αγορά εργασίας. Το σύστημα που προτείνει ο gandalf και εφαρμόζεται στο Imperial μου φαίνεται σαφώς πιο ελκυστικό/ενδιαφέρον ενώ εξασφαλίζει ότι οι φοιτητές θα ασχοληθούν ενεργά με το αντικείμενο τους.
PAINTER έγραψε:και αυτή η παρλαπίπα ότι τον πρώτο καιρό θα σε βάλουν να φτιάχνεις καφέδες είναι μεγάλη μπούρδα...κανείς δεν έχει όρεξη να σε πληρώνει για να κάθεσαι, ακόμα και 3ετής, μπορούν να σε βάλουν να κάνεις κάτι σχετικό.
Από όσο ξέρω (αν κάνω λάθος διορθώστε με) τα έξοδα τα αναλαμβάνει το ΕΜΠ και όχι η εκάστοτε εταιρεία.
Εν κατακλείδι, η θεσμοθέτηση της είναι ένα θετικό βήμα αλλά καλό είναι να υπάρξει feedback για το πώς θα λειτουργήσει η πρακτική άσκηση, ώστε μελλοντικά να προσαρμοστεί κατάλληλα και να γίνει πιο αποδοτική και χρήσιμη.