Δημοσκόπηση: Είναι η Μακεδονία ελληνική;

Συζητήστε θέματα παντός ενδιαφέροντος.

Re: Δημοσκόπηση: Είναι η Μακεδονία ελληνική;

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Πέμ, 24 Φεβ 2011 8:47 pm

"Η γαλλική επανάστασις και ο Ναπολέων έκαμε, κατά την γνώμη μου, να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου. Πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο, τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της γης, και ό,τι κι αν έκαμναν, το έλεγαν καλά καμωμένο. […] Η κοινωνία των ανθρώπων ήτον μικρή, δεν είναι παρά η επανάστασίς μας που εσχέτισε όλους τους Έλληνας. Ευρίσκοντο άνθρωποι οπού δεν εγνώριζαν άλλο χωριό μακριά μίαν ώρα από το εδικό τους. Την Ζάκυνθον την ενόμιζαν ως νομίζομεν τώρα το μακρύτερο μέρος του κόσμου. [σελ. 275-6]"

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,Παλαιών Πατρών Γερμανού, Απομνημονεύματα, εκδόσεις Δρομεύς.

Πάμε άλλη μια.Τα έθνη είναι γέννημα θρέμμα της Γαλλικής Επανάστασης.Όταν λέμε έθνος, εννοούμε πρώτα απ΄όλα εθνική συνείδηση.Αυτό είναι ιδεολόγημα της τότε αστικής τάξης(δεν είμαι κνιτης).Πριν από αυτήν δεν υπήρχε εθνική συνείδηση, και άρα ούτε έθνη, με την έννοια που τα λέμε σήμερα.Ξεκόλλα από τις αγκυλώσεις που σου μάθανε στο σχολίο και στην πατρίδα του Μέγα Αλέξανδρου.Το ότι οι Α.Έλληνες γνώριζαν τις κοινές καταβολές τους δεν τους έκανε σε καμία περίπτωση ένα έθνος.Γιαυτό και αλληλοσφάζονταν.Αν σκεφτόμαστε με όρους του σήμερα, οι Σπαρτιάτες είναι προδότες της Ελλάδος, γιατί συνθηκολόγησαν με την Περσία (Συνθήκη του Βασιλέως ,ψάξε το μόνος σου σα καλό παιδί).Οι (βάρβαροι για τους Αθηναίους) Μακεδόνες επίσης μιας και μετά τον Πελοποννησιακό υπέταξαν την Ελλάδα.Για τους Αθηναίους πχ ιερά ήταν τα πάτρια εδάφη της Αθήνας, όχι της Θεσσαλίας ή της Πελοποννήσου.Πως να το κάνουμε, τα έθνη ως φαντασιακές οντότητες μετράνε ζωή μετά το 1789.

Ηθικη καταγωγη, εννοω οτι ο Ελληνας νοωθει οτι ειναι απογονος του αρχαιου, του μεσαιωνικου και του πιο συγρονου Ελληνα.
Συνειδησιακη καταγωγη, εννοω ο Ελληνας ξερει οτι ειναι απογονος του αρχαιου, του μεσαιωνικου και του πιο συγρονου Ελληνα.

Αυτό ακριβώς απαιτεί η εθνική συνείδηση.Μια αναγκαία ετερονομία ,ένα κοινό σημείο αναφοράς για να αποκτήσει ταυτότητα,στόχο και ιδέα.Πριν το 1789, το να γνώριζαν οτι είχαν κοινές ρίζες κάποιοι με κάποιους ,χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.Και εσύ λοιπόν νωρίτερα είπες πως οι μακεδόνες πάνε να "κλέψουνε" τον μεγα αλέξανδρο και τον Φίλιππα (λες και η ιστορία είναι ένα τσουβάλι πατάτες και σου ανήκει) χωρίς να αντιλαμβάνεσαι πως έχεις κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Τέλος δεν παίρνω πίσω τον χαρακτηρισμό "εθνικιστής" γιατί είσαι με βάση το παραπάνω που quote-αρα.Το ξέρω ότι δεν είναι στο Political correct λεξιλόγιο,αλλά τι να κάνουμε.Πες με ανθέλληνα να πατσίσουμε.
Ο Εθνικισμός (αγγλ. nationalism) είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός έθνους καθώς επίσης με την πολιτική ανεξαρτησία του έθνους.(απο wikipedia)

Αν έχεις ικανότητες,δεν έχεις ανάγκη από προγόνους.Βολτέρος.

Υ.Γ-Αν αντέχεις click.Αν και νομίζω πως εδώ έχουμε να κάνουμε με επιθυμία και όχι για αναζήτηση της αλήθειας..
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Πέμ, 24 Φεβ 2011 9:00 pm

Όχι άλλο κάρβουνο

Με λένε Γιόσα και είμαι κομπλεξικό!
http://www.youtube.com/watch?v=2Qm5PiZcvL4
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Πέμ, 24 Φεβ 2011 9:03 pm

Δεν *αμιέται.Ας πάει στον Μπλέ Κάδο.

Intelx86 αρχιτρολλ!ο ατμός δεν μπορεί να ξεφύγει !!!
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos

Δημοσίευσηαπό apo7 » Πέμ, 24 Φεβ 2011 9:19 pm

Απο αυτα που λετε εσεις:
Κώδικας: Επιλογή όλων
Η κοινωνία των ανθρώπων ήτον μικρή, δεν είναι παρά η επανάστασίς μας που εσχέτισε όλους τους Έλληνας
Οχι εσχετισε τους μεσσηνιους, τους αρκαδες με τους υδραιους και τους μακεδονες. Εσχετισε ολους τους Ελληνες. Η εννοια ελληνες προυπηρχε της γαλλικης επαναστασης, απλως (οπως λεει ο Κολοκοτρωνης που ελπιζω να δεχεσαι, μιας και τον παρεθεσες)
πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο, τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της γης, και ό,τι κι αν έκαμναν, το έλεγαν καλά καμωμένο
Τα ΕΘΝΗ λεει ο Κολοκοτρωνης. Προσεχετε κυριε τι παραθετετε γιατι αναιρουν αυτα που λετε.

Θελετε κυριε να παραθεσουμε τι ελεγε ο καθενας; Θεοδωρος Β' Λασκαρης, αυτοκράτορας της Νίκαιας από το 1254 έως το 1258,(πριν την γαλλικη επανασταση, οχι πολυ). Ωντας νεαρός πρίγκιπας ταξιδέψε με τον καλό του φίλο Μουζάλωνα και άλλων φιλικών γι’αυτόν προσώπων, προς τον Ελλήσποντο. Ο Θεόδωρος κατευθύνθηκε προς την αρχαία πόλη της Περγάμου, δηλαδή τα ερείπια της. Η θέα τους και μόνο συνεπήρε τον νεαρό μέλλοντα αυτοκράτορα, η θέα των αρχαιοελληνικών μνημείων και όπως περιγράφει ο ίδιος:
«Η πόλις αύτη είνε πλήρης αρχαίων θεάτρων, μαρανθέντων υπό του χρόνου. Μας δεικνύει εν τούτοις, ως εις καθρέπτην την δόξαν και το μεγαλείον των κτητόρων των. Αι οικοδομαί αύται, εικόνες σοφίας, φέρουσι τον χαρακτήρα της ελληνικής μεγαλοφυΐας. Η πόλις, προς αίσχός μας, τα δεικνύει προς ημάς, απογόνους ενδόξων προγόνων»

Η αγάπη του για τον Ελληνισμό δεν σταματούσε στα αρχαία μνημεία, αλλά και τα λογοτεχνικά-φιλοσοφικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων τον έκαναν περήφανο αλλά ταυτόχρονα ανήσυχο και απαισιόδοξο για την κατάσταση των σύγχρονών του Ελλήνων και τη σχέση τους με τη φιλοσοφία:
Ανήκει εις τους Έλληνας, βροντοφωνεί, και ιδού την περιγράφουσι τώρα ως ξένην. Ιδού διατί θα μεταβή να ζητήση άσυλον παρά τοις βαρβάροις και θα τους δοξάση. Όλη η αθλιότης των θα πέση επί εκείνων, οίτινες την καταδιώκουσι. Θα καταστή εχθρά μας και θα μας πολεμή. Και δυνάμεθα ν’αντιστώμεν εις την σοφίαν. Ιδού διατί ή θα μας καταστρέψη ή θα μας καταστήση βαρβάρους.

Σοι γράφω όλα ταύτα με καρδίαν συντετριμμέννην υπο ζοφερού πόνου…»
(Επιστολή XXVI απευθυνόμενος στον Βλεμμύδη)

Η να παμε πιο παλια. Στραβων:
εστιν ουν ελλας και η μακεδονια

Ακομα πιο παλια: Αλεξανδρος, μετα απο νικη κατα των Περσων εστειλε 300 εχθρικες πανοπλιες ως αναθημα στην αθηνα. Η επιγραφη ελεγε:
«Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων»

Πιο παλια; Μετα τη μαχη στο μαραθωνα, οι αθηναιοι για τους οποιους εσεις λετε οτι
ιερά ήταν τα πάτρια εδάφη της Αθήνας, όχι της Θεσσαλίας ή της Πελοποννήσου
αφου νικησαν τους Περσες, εστησαν αναθημα και εγραψαν στην επιγραφη:
Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν

Ελληνων, οσο κι αν δε σας αρεσει η λεξη. Με την ιδια λογικη που ειμαι εγω, ειναι και αυτοι εθνικιστες; Η το θεμα σας ειναι η λεξη "εθνος"; Αν ειναι δεν την αναφερω ουτε εγω. Θα λεω απλως Ελληνες, και δεν εχουμε προβλημα, ετσι; Κυριε;

Βλεπουμε οτι Ελληνες -οχι εθνος αφου βγαζετε σπυρακια με την λεξη- υπηρχαν, και το ειχαν στη συνειδηση τους, απ'την αρχαιοτητα. Αδιαλειπτα.
Και οι μακεδονες ηταν Ελληνες - παλι, δεν ανηκαν στο ελληνικο εθνος, ηταν ελληνες. Δεκτη αυτη η διατυπωση;
apo7

Δημοσίευσηαπό nqm » Πέμ, 24 Φεβ 2011 10:22 pm

Τσαμπα αναλωνεστε σε διαφωνιες για την Μακεδονια!Την Μακεδονια την εταξα στην κοπελα μου(μαζι με το φεγγαρι,κανα δυο αστερια και αιωνια αγαπη)για να μου κατσει την περασμενη εβδομαδα!
Τελευταία επεξεργασία από Lost.in.Athens και Πέμ, 24 Φεβ 2011 10:38 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Έσβησα το άλλο ποστ, γιατί μάλλον διόρθωσες το ορθογραφικό... ;-)
nqm

Έτος εισαγωγής: 1950

Δημοσίευσηαπό mixalis » Πέμ, 24 Φεβ 2011 10:39 pm

nqm επιασε???
mixalis

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό nqm » Πέμ, 24 Φεβ 2011 10:46 pm

ναι,αλλα την επομενη φορα ουτε ουτε διανοουμαι τι μπορει να χρειαστει να ταξω..
nqm

Δημοσίευσηαπό mixalis » Πέμ, 24 Φεβ 2011 10:51 pm

τη Θρακη,προλαβαινεις δε προλαβαινεις....
mixalis

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό Nysta » Πέμ, 24 Φεβ 2011 11:06 pm

Σε αυτό το καταπληκτικό και ευφάνταστο θέμα, εγώ έχω να προσθέσω σαν πινελιά την άποψή μου. Το ξέρω ότι άλλους θα θίξω, άλλους θα προκαλέσω, άλλους θα αφήσω εντελώς αδιάφορους(σε αυτούς στηρίζομαι).

ΌΧΙ!
Η πληρότητα του μπλε κάδου είναι ευθέως ανάλογη με το επίπεδο του διαλόγου στο forum..
Άβαταρ μέλους
Nysta

Έτος εισαγωγής: 2009

Δημοσίευσηαπό nqm » Πέμ, 24 Φεβ 2011 11:48 pm

Νysta,μ'αρεσει η προσεγγιση σου,αλλα μην στηριζεσαι σε κανεναν.Αδιαφορησε και εσυ..
nqm

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικές Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης