Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Συντονιστής: University Editors

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό Dust » Πέμ, 28 Νοέμ 2013 4:17 pm

Γενικά το έχουν αναλύσει στις προηγούμενες σελίδες. Και τα 3 μαθήματα είναι σχετικά εύκολα αν παρακολουθείς απ' όσο έχω καταλάβει.
Είχα πάρει Εφαρμογές Η/Υ και δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή. Είναι καθαρά προγραμματισμός. Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς το MatLab πάνω σε διάφορα προβλήματα Στατικής/Εδαφομηχανικής/Ρευστών. (Fortran θα κάνετε το πολύ ένα μάθημα, όλο το υπόλοιπο εξάμηνο MatLab).
Ξεκινάτε μια σειρά ασκήσεων στην τάξη και ότι δεν προλάβεις το κάνεις σπίτι και το παραδίδεις την επόμενη φορά (+1 μονάδα οι ασκήσεις). Θα έχει και θέμα εξαμήνου ανά 2-3 άτομα (+2 μονάδες το θέμα). Σαν μάθημα θέλει οπωσδήποτε παρακολούθηση αλλά είναι απ' τα πιο εύκολα όταν είσαι στην τάξη.
Θα στο σύστηνα γιατί με το MatLab αποκτάς ένα τρομερά ισχυρό και εύχρηστο εργαλείο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για εργασίες, την ανάπτυξη μικρών ή μεγαλύτερων εφαρμογών και ερευνητικά προγράμματα. Και απ' τα επόμενα εξάμηνα θα δεις ότι και στο Πολυτεχνείο χρησιμοποιείται ευρέως. Δομοστατικός και το χρησιμοποίησα Στατική 3,4,5, Αστικά Υδραυλικά, Αντισεισμική Τεχνολογία και αν είχα μάθει και νωρίτερα θα το χρησιμοποιούσα και αλλού. Και θα σε βοηθήσει και τρομερά στη διπλωματική σου σχεδόν σε οποιοδήποτε τομέα και να είναι.

(Μετά απ' αυτό πιστεύω να πείστηκες και να μην το σκέφτεσαι ακόμη για τα άλλα 2 μαθήματα! :) Αν θες αναλυτικότερη περιγραφή/γνώμη για τα άλλα 2 θα στη δώσει κάποιο άλλο παιδί γιατί δεν τα παρακολούθησα ώστε αυτά που θα σου πω να έχουν υπόσταση.)
What if I fall?
But imagine, what if you fly?
Άβαταρ μέλους
Dust
 
Δημοσιεύσεις: 911
Εγγραφή: Σάβ, 31 Οκτ 2009 2:29 am
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Πέμ, 28 Νοέμ 2013 4:38 pm

Αν δεν έχουμε ιδέα (κυριολεκτικά καμία ιδέα) από προγραμματισμό, θα τα καταφέρουμε στη ματλαμπ;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1640
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό amelie_a » Πέμ, 28 Νοέμ 2013 4:56 pm

OxYdO έγραψε:Αν δεν έχουμε ιδέα (κυριολεκτικά καμία ιδέα) από προγραμματισμό, θα τα καταφέρουμε στη ματλαμπ;


Από όσο θυμάμαι ο διδάσκων δεν θεωρούσε κάτι σαν δεδομένο και τα εξηγούσε όλα από την αρχή. Γενικά είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και είναι μια ευκαιρία να αποκτήσεις μια επαφή. Οπότε αν θέλεις να το πάρεις μην σε προβληματίζει το ότι δεν έχεις ιδέα από προγραμματισμό.
Άβαταρ μέλους
amelie_a Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 378
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 8:27 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό _katerina_ » Πέμ, 28 Νοέμ 2013 10:52 pm

Γνώμη μου είναι ότι το να μην ξέρεις Fortran αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να επιλέξεις Matlab. Το μάθημα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μπεις στη "φιλοσοφία" του προγραμματισμού! Προσωπικά, πρώτα έμαθα Matlab και μετά κατάλαβα Fortran. Όντως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασκήσεων επιλύεται στην τάξη (συνεπώς ό,τι απορία προκύψει την λύνεις επί τόπου) σε συνδυασμό με το ότι τα πάντα γίνονται σε Η/Υ, οπότε έχεις τη δυνατότητα να δεις άμεσα αν "τρέχει" το πρόγραμμα που έφτιαξες, που έκανες λάθος κτλ., βρίσκω ότι είναι πολύ βοηθητικά για κάποιον που δεν έχει ιδέα. Δεδομένου λοιπόν πως κάποια στιγμή, καλώς ή κακώς, θα αναγκαστείς να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό (ακόμα και για να περάσεις απλά την Fortran), είναι καλύτερα να το κάνεις στα πλαίσια ενος οργανωμένου μαθήματος με την ανάλογη βοήθεια, παρά μοναχός σου! Μια απόφαση είναι! :)
_katerina_
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Παρ, 03 Ιούλ 2009 3:19 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό eX-mc » Πέμ, 28 Νοέμ 2013 11:28 pm

Λοιπόν, εγώ δε θα μιλήσω για το μάθημα της Βελτιστοποίησης διότι δε το γνωρίζω καθόλου, πέρα από το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν σε κάποιο βαθμό Matlab αλλά πολύ εξειδικευμένα χωρίς να αποκτούν, κατά την προσωπική μου άποψη, ουσιαστικές βάσεις σε αυτήν.

Μιλώντας για τις Εφαρμογές Η/Υ μιλάμε όπως είπαν και προηγούμενα για Matlab (= Matrix Laboratory) που σύμφωνα και με τον ορισμό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο πάνω σε μητρώα (=πίνακες) αν όχι και κορυφαίο. Σαν περιεχόμενο το μάθημα θεωρώ ότι αξίζει, παρότι δε δίνει τρομερές γνώσεις πάνω στο πρόγραμμα σε εισάγει αρκετά στο περιβάλλον και τον τρόπο λειτουργίας του. Σαν μάθημα όπως γίνεται στη σχολή, λαμβάνοντας υπόψιν και τα λιγοστά άτομα που το επιλέγουν (κάτι το οποίο αλλάζει τα τελευταία χρόνια..) είναι αρκετά καλά οργανωμένο και βοηθάει τον καθένα να καταλάβει τι του γίνεται με τακτικές εργασίες. Έχει ένα θέμα εξαμήνου που παρουσιάζεται στο τέλος με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα προς μελέτη. Όσον αφορά τις γνώσεις που απαιτούνται για να το πάρει κανείς θα μιλήσω από τη δική μου εμπειρία. Το διάλεξα χωρίς να έχω ιδέα από fortran (ακόμα τη χρωστάω) και προγραμματισμό γενικότερα. Το μόνο εφόδιο που είχα στην αρχή ήταν απλά η γνώση Η/Υ σαν γενική γνώση. Παρ'όλα αυτά βέβαια θεωρώ πως το μάθημα απαιτεί παρακολούθηση (ευχάριστα περνάει η ώρα γενικά) και στο τέλος πιστεύω πως θα βγείτε αποζημιωμένοι και το πιο πιθανό με έναν βαθμό που όταν το διαλέγατε σίγουρα δε περιμένατε. Τονίζω πως οι ασκήσεις και το θέμα δίναν τσάμπα μονάδες κι όχι σε ποσοστά επί του γραπτού και στο τέλος άριστα ήταν το 10 μη πω και το 11 :lol: Τα θέματα γενικά βατά (πέρυσι μας ξάφνιασε λίγο, ήταν πιο απαιτητικά) κι η βαθμολόγηση καλή.

Υ.Γ. fortran πέρυσι τουλάχιστον δεν είχε ΚΑΜΙΑ άσκηση, απλές αναφορές έγιναν.

Υ.Γ.2 όλα αυτά από τη δική μου εμπειρία πέρυσι, ελπίζω τα πράγματα φέτος να είναι καλύτερα ή έστω τα ίδια. Με όλα αυτά που γίνονται οι οιωνοί κάθε άλλο παρά καλοί είναι.. :(

Υ.Γ.3 λογικά θα σας δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε για πρώτη μάλλον φορά το cloud computing του πολυτεχνείου :thumbup:
c'est en faisant n'importe quoi
qu'on devient n'importe qui


Spoiler: show
Δεν είναι πτήση, είναι πτώση με στυλ.
Άβαταρ μέλους
eX-mc
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1733
Εγγραφή: Τρί, 05 Οκτ 2010 9:44 pm
Έτος εισαγωγής: 2010

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό ilgat » Πέμ, 11 Σεπ 2014 5:10 pm

Σχετικα με το μαθημα επιλογης του 5ου εξαμηνου, οσοι απ τους παλιοτερους εχετε περασει το μαθημα "Επιχειρισιακη Ερευνα" πριν γινουν οι αλλαγες στο προγραμμα σπουδων και γινει πλεον "Εισαγωγη στη Βελτιστοποιηση .." , στην δηλωση των μαθηματων φαινεται στις επιλογες του 5ου οτι εχετε περασμενη κανονικα την βελτιστοποιηση χωρις ομως να σε ειδοποιει οτι οφειλεις ενα ακομη απο τα επιλογης.
Ομως επειδη το μαθημα παλιοτερα δεν ηταν στις επιλογες η σχολη σε υποχρεωνει να περασεις αλλο ενα απο τα μαθηματα επιλογης του 5ου.
Ενημερωνω οσοι ειστε παρομοια περιπτωση φροντιστε το να αποφυγετε την ταλαιπωρια, μιας και εγω δεν το γνωριζα και βρεθηκα να οφειλω μαθημα στο παρα πεντε εχοντας τελειωσει με ολα τα μαθηματα και παραδωσει διπλωματικη με ειδοποιησαν απο τη γραμματεια οτι οφειλω ενα ακομη επιλογης. Το πιο σωστο θα ηταν να σε ενημερωνει το συστημα οταν μπαινεις να κανεις την δηλωση των μαθηματων που οφειλεις.
ilgat
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Κυρ, 02 Νοέμ 2008 2:03 am

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό karn » Παρ, 13 Σεπ 2019 1:55 pm

Γεια σας παιδια.
Ξεπαγωνω αυτο το topic για να ρωτησω γιατι απ τις πληροφοριες που ηδη δινει εχει περασει καιρος και εχουν αλλαξει και οι καθηγητες των μαθηματων κλπ.
Μπαινω 5ο εξαμηνο και θελω ενα ευκολο επιλογης. Κατα προτιμηση να μην θελει παρακολουθηση για να μπορω να δωσω βαση σε 1 μαθημα που χρωσταω και στα υπολοιπα του εξαμηνου.
Ειμαι μεταξυ των επιλογων
α)Επιχειρησιακή Έρευνα & Βελτιστοποίηση και
β)Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία

Μπορειται να μου πειτε ποιο ειναι ευκολοτερο ? Γενικα να μου δωσετε πληροφοριες για τους καθηγητες, αν υπαρχουν εργασιες (υποχρεωτικες η οχι) κλπ
Ευχαριστω
karn
 
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευτ, 22 Ιαν 2018 2:05 am
Έτος εισαγωγής: 2016

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό TEL9021 » Παρ, 13 Σεπ 2019 4:00 pm

karn έγραψε:Κατα προτιμηση να μην θελει παρακολουθηση

α)Επιχειρησιακή Έρευνα & ΒελτιστοποίησηΕδώ είσαι αδερφέ
Άβαταρ μέλους
TEL9021 Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 586
Εγγραφή: Τετ, 10 Οκτ 2012 6:32 pm
Τοποθεσία: Παιανία - Ganja
Έτος εισαγωγής: 2012

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό Nakalom_1 » Σάβ, 14 Σεπ 2019 2:22 pm

Εγώ είχα επιλέξει την Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία που την έκαναν κατά κύριο λόγο ο Μαμάσης και ο Ευστρατιάδης. Καλοί καθηγητές και οι δυο, αν εξαιρέσεις το κόλλημα του Μαμάση με την κλιματική αλλαγή (την άρνηση της ύπαρξής της δηλαδή). Η παρακολούθηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με “guests” και από άλλες ειδικότητες. Έχει μια εξαμηνιαία εργασία, νομίζω υποχρεωτική, αρκετά εύκολη, γρήγορη και ενδιαφέρουσα την οποία πρέπει να παρουσιάσεις μέσα στην τάξη. Γενικά αξίζει να την κάνεις. Η εξέταση στο τέλος γίνετε με όποιες σημειώσεις θες ανοικτές ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή (laptop, κινητό κ.α.) χωρίς πρόσβαση στο internet (το οποίο δεν μπορεί να ελεηθεί γι αυτό και οι καθηγητές βασίζονται στην τήρησή του από τον φοιτητή). Πιστεύω το μάθημα περνιέται χωρίς καθόλου παρακολούθηση (ιδικά αν έχεις σημειώσεις από κάποιον που το παρακολουθεί), θέλει όμως τριβή με τις ασκήσεις και εξάσκηση. Με λίγα λόγια το μάθημα είναι από τα εύκολα δεν ξέρω όμως πως συγκρίνεται με τα υπόλοιπα.
Άβαταρ μέλους
Nakalom_1
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Κυρ, 23 Οκτ 2016 11:01 pm
Έτος εισαγωγής: 2016

Re: Μαθήματα επιλογης 5ου εξαμήνου

Δημοσίευσηαπό Darkiz » Πέμ, 19 Σεπ 2019 1:53 am

Σκεφτομουν και εγω για επιλογης μεταξυ των δυο.
Η αληθεια ειναι πως η επιχειρησιακη λιγο που ειδα τις σημειωσεις της στο mycourses δεν μου φαινεται για μαθημα που περνιεται χωρις να παρακολουθεις.
Επισης, βλεπω οτι οι περισσοτεροι (συντριπτικα) επιλεγουν το μαθημα της ενεργειακης τεχνολογιας.
Στην επιχειρησιακη ερευνα βλεπω λιγοτερους και οχι τρομερο ποσοστο επιτυχιας στα αποτελεσματα (τουλαχιστον στα τελευταια που κοιταξα).
Επισης απ οτι διαβαζω η επιχειρησιακη θελει και γνωσεις matlab ενω η ενεργειακη θελει τα βασικα της φυσικης.
Την επιχειρησιακη ερευνα ποιος καθηγητης την κανει; Εξεταζεται και αυτη με ανοιχτες σημειωσεις;
Darkiz
 
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Σάβ, 07 Οκτ 2017 2:16 am
Έτος εισαγωγής: 2016

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο 5ο Εξάμηνο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron