Συντονιστής: University Editors
Black έγραψε:Συνάδελφοι, ξέρει κάποιος την απάντηση στο εξής θέμα(Σεπτέμβριος 2012):
Ρίχνουμε 9 μπάλες σε 5 δοχεία.Να βρεθεί η πιθανότητα σε κάποιο δοχείο να πέσουν ακριβώς 5 μπάλες.Spoiler: show
θέλω κάποιον ατσίδα...
Black έγραψε:Ρίχνουμε 9 μπάλες σε 5 δοχεία.Να βρεθεί η πιθανότητα σε κάποιο δοχείο να πέσουν ακριβώς 5 μπάλες..
cookis έγραψε:ερώτημα δ στο θέμα 3
Mechalis έγραψε:Black έγραψε:Ρίχνουμε 9 μπάλες σε 5 δοχεία.Να βρεθεί η πιθανότητα σε κάποιο δοχείο να πέσουν ακριβώς 5 μπάλες..
Λοιπόν, ιδού πως λύνουμε αυτή την άσκηση διότι έχω αρχίσει να χάνω κάθε όρεξη επανάληψης οπότε ας αναπτερώσουμε την μνήμη μας έτσι:
Αυτή η άσκηση είναι λίγο "παγιδούλα" διότι σε βάζει να σκέφτεσαι μπάλες και τέτοια και λες πωπω πρέπει να χρησιμοποιήσω συνδυαστική για διδακτορικά κτλ.
Όχι, είναι πολύ απλό, αφού δεις το μυστικό: Είναι μία διωνυμική που απλά σου λέει έχω 1/5 και 1/5 και 1/5 κάθε φορά να "πετύχω", οπότε έχω n = 9 με p = 1/5.
Υπάρχει ένα "twist" βέβαια, ότι πρέπει να πεις στο τέλος "επί 5". Επί 5 διότι στην ουσία έχεις "5 διωνυμικά" προβλήματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα και είναι και ξένα.
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης