Συντονιστής: University Editors
σου δινει ολικες τασεις..οποτε πρεπει να βρεις την περιβαλλουσα Cu των ολικβν τασεων που ειναι ιση με την ακτινα...οι κυριες ολικες τασεις ειναι σ3=σc+ΔσcExeisanapthra? έγραψε:Παίδες ερώτηση sos στην 8η σειρά(την κανονική), 3η άσκηση μας δίνει 2 δοκιμές υπό αστράγγιστες συνθήκες και μας λέει να βρούμε τα c και φ(δεν μας το λέει αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε). Πώς μπορώ με τα δεδομένα που δίνονται να βρω τις ενεργές τάσεις στις 2 δοκιμές ώστε να φτιάξω την περιβάλλουσα?
mike89 έγραψε:Καλησπέρα! Θέλω να κάνω μία ερώτηση πάνω στην δοκιμή απλής διάτμησης. Για παράδειγμα στην 7 σειρά στην άσκηση 4. Από τις λύσεις που έχουν ανεβάσει στο my courses βλέπω το σχήμα που έχει κάνει για την απλή διάτμηση (σελίδα 8 από τις λύσεις). Στην τελική κατάσταση έχει σχεδιάσει τις ορθές και τις διατμητικές τάσεις, και από τις τιμές των μεγεθών αυτών κατασκευάζει και τον κύκλο του Μοhr.
Θέλω να ρωτήσω, γιατί ενώ στο σχήμα αυτό δείχνει την διατμητική προς τα δεξιά (πάει να στρίψει το δοκίμιο ωρολογιακά), την βάζει θετική για το σημείο Α (σv ',ta) για το οριζόντιο επίπεδο, και όχι Α(σv ',-ta); Και το αντίστοιχο για το Β (σh', -ta) για το κατακόρυφο γιατί όχι => Β(σh ',ta);. Λογικά κάτι έχω μπερδέψει μεταξύ της σύμβασης για τάσεις σε σημείο και σε επίπεδο.. Όποιος θέλει ας πει..
Eυχαριστώ!
tsiou έγραψε:mike89 έγραψε:Καλησπέρα! Θέλω να κάνω μία ερώτηση πάνω στην δοκιμή απλής διάτμησης. Για παράδειγμα στην 7 σειρά στην άσκηση 4. Από τις λύσεις που έχουν ανεβάσει στο my courses βλέπω το σχήμα που έχει κάνει για την απλή διάτμηση (σελίδα 8 από τις λύσεις). Στην τελική κατάσταση έχει σχεδιάσει τις ορθές και τις διατμητικές τάσεις, και από τις τιμές των μεγεθών αυτών κατασκευάζει και τον κύκλο του Μοhr.
Θέλω να ρωτήσω, γιατί ενώ στο σχήμα αυτό δείχνει την διατμητική προς τα δεξιά (πάει να στρίψει το δοκίμιο ωρολογιακά), την βάζει θετική για το σημείο Α (σv ',ta) για το οριζόντιο επίπεδο, και όχι Α(σv ',-ta); Και το αντίστοιχο για το Β (σh', -ta) για το κατακόρυφο γιατί όχι => Β(σh ',ta);. Λογικά κάτι έχω μπερδέψει μεταξύ της σύμβασης για τάσεις σε σημείο και σε επίπεδο.. Όποιος θέλει ας πει..
Eυχαριστώ!
Την ίδια απορία είχα κι εγώ. Πρέπει να είναι λάθος. Το σωστό θα ήταν το Α να είναι με -ta. Το επίπεδο κοιτάς και στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι το οριζόντιο και η t στο επίπεδο αυτό είναι δεξιόστροφη άρα αρνητική.
...Η αλήθεια είναι ότι με τον τρόπο που έχει οριστεί η φορά της διατμητικών τάσεων η απορία σου είναι εύλογη. Δεν έχεις μπερδέψει κάτι, απλά είναι λάθος οι φορές των διατμητικών τάσεων στο εν λόγω σχήμα. Για να ταιριάζει η παραμορφωμένη κατάσταση του εδαφικού στοιχείου υπό απλή διάτμηση με τους κύκλους Mohr της δοκιμής θα πρέπει τα υφιστάμενα σημεία Α και Β να έρθουν σε θέσεις συμμετρικές ως προς τον άξονα των ορθών τάσεων (σ). Αναφορικά με τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης πάντως δεν αλλάζει κάτι....
tsiou έγραψε:Spoiler: show
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης