Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της σχολής και δεν εντάσσονται σε κάποιο έτος.

Συντονιστής: University Editors

Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Δευτ, 09 Φεβ 2009 9:29 pm

Η παρούσα συζήτηση ξεκίνησε στο shoutbox και μεταφέρθηκε εδώ για περαιτέρω ανάλυση:

ili@ την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:18 pm
Για παράδειγμα στα αεροδρόμια που το θέμα είναι το master plan ενός αεροδρομίου, εγώ είχα επιλέξει να κάνω μια εργασία για τις συμμαχίες αεροπορικών εταιρειών. Κανένα σχέδιο δλδ. Στους σιδηρόδρομους που όλοι έπαιρναν το θέμα της έλξης, επέλεξα να κάνω εργασία για τις αλλαγές και τις διασταυρώσεις. Μην συνδέετε τα πάντα με σχέδια. Εξάλλου το θέμα πια δεν είναι η κατασκευή αλλά η διαχείριση των ήδη υπαρχόντων!

dimos την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:17 pm
intelx kane ena 8ema kai metefere ekei oli ti kouventa

sepsis την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:14 pm
eksairetiko thema giati tou xronou prepei na dialeksoume

sepsis την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:13 pm
+1

dimos την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:12 pm
vasika gt den anoigoume ena topic na ta poume ola afta?

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:12 pm
και τι είδους θέματα εξαμήνων είναι που δεν έχουν και αυτά σχέδιο? Μετά από αρχιτεκτονικές οδοποιίες κτλ, ομολογώ πως τα έχω συνδέσει λίγο μεταξύ τους.

ili@ την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:07 pm
Θέλετε μια γνώμη από κάποιον που έχει περάσει όλα τα μαθήματα των συγκοινωνιολόγων? Και εγώ απεχθάνομαι την οδοποιία και σίγουρα ο καθηγητής δεν σε τραβάει. Αλλά είναι μόνο ΕΝΑ μάθημα! Τα υπόλοιπα είναι τοσό δοαφορετικά μεταξύ τους που δεν πρόκειται να βαρεθείτε! Σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια... Όσο για τους καθηγητές, θα περάσετε καλά! Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις. Κι εμένα δεν μου αρέσει το σχέδιο. Αλλά δεν είναι απαραίτητο παρά μόνο για την οδοποιία. Συνιστώ το εξής: όλα σχεδόν τα μαθήματα έχουν θέμα εξαμήνου. Προσπαθείστε να μην πάρετε κάποιο από τον υπάρχοντα κατάλογο, αλλά να επιλέξετε ένα δικό σας. Οι περισσότεροι καθηγητές το προτείνουν και από μόνοι τους. Θα ασχοληθείτε έτσι με κάτι που σας αρέσει και θα ξεφύγετε από την πεπατημένη.

intelx86 την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:06 pm
θεωρώ ότι κάποιος που έχει όρεξη να μάθει, περιορίζεται από την κατεύθυνσή του. Στενοχωρήθηκα όταν έμαθα ότι σαν συγκοινωνιολόγος δεν μπορείς να πάρεις ορισμένα μαθήματα δομοστατικών. (όταν ήθελα να γίνω συγκοινωνιολόγος)

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:04 pm
όπως και να έχει ακόμα στους αναποφάσιστους ανήκω

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:03 pm
ενώ η δομοστατική μου φαίνεται κάπως στεγνή κατεύθυνση, υπερεξειδικευμένη ενώ σε μεγάλο βαθμό τα στατικά προβλήματα μπορούν να λυθούν και από υπολογιστές (αν και παραδέχομαι πως μάλλον δεν θα είναι και οι βέλτιστες λύσεις)

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 8:01 pm
για γεωτεχνικός το σκέφτομαι επειδή φαίνετα κάπως ενδιαφέρουσα η εδαφομηχανική, από ότι λένε χρήσιμη για να μην αστοχούν τα έργα αλλά φαίνεται το να μην έχει αρκετά μαθήματα να καλύψει όλο το πρόγραμμα σπουδών και να δανείζεται από τους δομοστατικούς

intelx86 την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:59 pm
θεωρώ ότι δεν είναι μόνο θέμα σχεδίου, που στην τελική παντού θα το συναντήσεις, αλλά θέμα καθηγητών.

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:59 pm
όσο για υδραυλικός, όντως δεν με ξετρέλλαναν τα ρευστά αλλά όπως είπα είχε ελευθερία στο 9ο εξάμηνο και μου άρεσε και η περιβαλλοντική και την παρακολουθούσα συνήθως

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:58 pm
καλά και για συγκοινωνιολόγος που σκεφτόμουν επειδή είχα ακούσει ότι έχει και μερικά μαθήματα πιο οικονομικών κτλ, άρχισα να το ξανασκέφτομαι όταν είδα την οδοποιία, κυρίως επειδή αντιπαθώ το σχέδιο

intelx86 την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:54 pm
εγώ όταν μπήκα στη σχολή ήθελα υδραυλικός, μετά ανακάλυψα τα ρευστά, μετά συγκοινωνιολόγος, μετά ανακάλυψα την Οδοποιία και τέλος τη Στατική που περιέργως δεν την αντιπαθώ! Εγώ χώματα δε βάζω στο στόμα μου δήμο

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:53 pm
να υποθέσω ότι το έχεις αποφασίσει ήδη δαγκωτό δομοστατικός?

brahe την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:52 pm
amfisvitias με πληγωνεις

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:52 pm
σκέφτομαι και για υδραυλικός, κυρίως για την ελευθερία που προσφέρει στο 9ο εξάμηνο, αλλά με ανυσηχεί που από ότι ακούω πάνε μόνο 20 φοιτητές κάθε χρόνο

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:51 pm
ενώ όταν έμπαινα στη σχολή σκεφτόμουν για δομοστατικός τώρα είναι το μόνο που έχω απορρίψει

dimos την Δευτ, 09 Φεβ 2009 7:46 pm
gewtexnikoi ftw!

ili@ την Δευτ, 09 Φεβ 2009 6:51 pm
amfisvitia, μην σκας για την ανωτερότητα των συγκοινωνιολόγων. Είναι δεδομένη! Τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε! Τι θα γινόμασταν εξάλλου? Μπετατζήδες???? Μπλιαχ!!!!

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 6:37 pm
Κανένας συγκοινωνιολόγος να με βοηθήσει να καταρίψουμε το καεστώς καταπίεσης των δομοστατικών? :twisted:

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 6:36 pm
πω πω, βρέθηκα αντιμέτωπος με σπείρα δομοστατικών, και δυστυχώς αν ζητήσω βοήθεια από υδραυλικούς δε νομίζω να βρω και πολλούς

intelx86 την Δευτ, 09 Φεβ 2009 6:19 pm
Παρακαλώ, όχι flaming για τις κατευθύνσεις! Να ζήσουν οι Δομοστατικοί!

amfisvitias την Δευτ, 09 Φεβ 2009 5:02 pm
ουστ από δω, κάνε τη στατική 453 σου και άφησε τις άλλες κατευθύνσεις ήσυχες :twisted:

brahe την Δευτ, 09 Φεβ 2009 4:54 pm
ουυυυυυυ ζήτω οι δομοστατικοί!!κάτω οι υδεραυλικοί!!
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό ili@ » Δευτ, 09 Φεβ 2009 9:47 pm

Τελικά εκείνο που γίνεται φανερό είναι ότι η ενημέρωση για τις κατευθύνσεις που γίνεται στο 7ο εξάμηνο από τους καθηγητές δεν βοηθάει και τόσο πολύ, όσο η ενημέρωση από φοιτητές μεγαλύτερων ετών που έχουν την εμπειρία των μαθημάτων...
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best. Oscar Wilde
ili@ Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: Δευτ, 29 Σεπ 2008 2:46 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό ili@ » Δευτ, 09 Φεβ 2009 9:50 pm

Οπότε ότι ερωτήσεις έχετε, fire away!

Προς το παρόν... καλό μας διάβασμα (snif...)!
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best. Oscar Wilde
ili@ Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: Δευτ, 29 Σεπ 2008 2:46 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Δευτ, 09 Φεβ 2009 10:21 pm

Λίγα λόγια από κάποιον που επέλεξε μετά από πολλή σκέψη και (προς το παρόν) δε μετανιώνει για τις επιλογές του:

Πρώτα απ'όλα ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ. Πως κάνετε έτσι ρε, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Εδάφη ΙΙ? Οδοποιία ΙΙ? Αστικά Υδραυλικά? Καρλαύτης (ω ναι, έτσι θα έπρεπε να λέγεται το μάθημα :lol: ); Ακόμα δεν βγήκατε από το αυγό του κορμού, μου θέλετε και τομέα. Σε ένα εξάμηνο τα ξαναλέμε χαχα. :lol:

Και επίσης να γνωρίζετε ότι τίποτα δεν είναι δεσμευτικό, και ότι οι κατευθύνσεις δεν είναι μονόδρομος σε κάποιον κλάδο, αλλά απλά τονίζουν κάποια θέματα περισσότερο. Προς Θεού, με κοινό ενιαίο δίπλωμα βγαίνουμε όλοι, δεν εξειδικευόμαστε μέσω μιας κατεύθυνσης.
Αρκεί να διαλέξετε κάποια κατεύθυνση για την οποία:
α.) να είστε ευχαριστημένοι από τον τομέα της επιστήμης τον οποίο σας τονίζει (να γουστάρετε ρε παιδί μου π.χ συγκοινωνιακά όσοι πάτε εκεί καλή σας ώρα) και
β.) να έχει αρκετές επιλογές της αρεσκείας σας, οι οποίες θα σας δώσουν τις πρόσθετες γνώσεις που εσείς διαλέγετε. Υπάρχουν κατευθύνσεις που σας δίνουν ευελιξία να διαλέξετε και άλλα μαθήματα (γεωτεχνικοί/υδραυλικοί), και άλλες που σας "περιορίζουν" κάπως τις επιλογές σας (συγκοινωνιολόγοι). Βέβαια αρκετοί επιλέγουν τα πιο εύκολα για να φύγουν πιο ανώδυνα, οπότε μπορείτε να πάρετε και αυτό το κριτήριο.

Μερικά λογάκια για κάθε κατεύθυνση (καταθέτω την προσωπική μου άποψη με αρκετή διάθεση σαρκασμού ή κριτικής για τις κατευθύνσεις :mrgreen: ):
Α.) Δομοστατικοί ---> Hardcore κατεύθυνση για όποιον γουστάρει στατικές, πιο πολλές στατικές, ακόμα πιο πολλές στατικές, εφαρμογές στατικής, μπετά, λίγο πιο πολλά μπετά, και όλα τα κλασσικά μαθήματα που σε κάνουν τον άρχοντα της οικοδομής. Ο τομέας αυτός επικεντρώνεται σε αυτό το οποίο πρωτοσκέφτεσαι όταν σου λέει ο άλλος "Πολιτικός Μηχανικός": ένας τύπος που κάνει πράγματα να στέκονται. Με άλλα λόγια, η κλασσική κατεύθυνση ΠολΜηχ. Αν γουστάρετε Στατικές, βουρ στο δομοστατικό πατσά. Δίνει και αρκετές ευκαιρίες για Γεωτεχνικά μαθήματα, οπότε γίνεστε εύκολα Δομοστατικογεωτεχνικό υβρίδιο.


Β.) Γεωτεχνικοί ---> Hardcore κατεύθυνση για όποιον γουστάρει εδάφη, χώματα, λάσπες πως το λένε. Θα χορτάσετε αντίστοιχα μαθήματα, αρκετά εκ των οποίων είναι δύσκολα και θέλουν παρακολούθηση. Φέρνουν λίγο σε "ματωμένα χώματα", γιατί έχει τη ρετσινιά της δύσκολης κατεύθυνσης. Επιπλέον, θεωρείται από πολλούς η πιο οργανωμένη κατεύθυνση, από πλευράς καθηγητών/μαθημάτων, και σε μερικές περιπτώσεις αποκτά μια 'ελιτιστικη' υφή. Όσοι αγαπάτε εδάφη Ι και ΙΙ και γράψετε και καλά, μην το σκέφτεστε. Αφού γουστάρετε, σας βλέπω.
Η κατεύθυνση σας αφήνει πολλές επιλογές τόσο για δομοστατικά όσο και για υδραυλικά μαθήματα και σας δίνει ευελιξία, ίσως τη μεγαλύτερη από όλες τις άλλες κατευθύνσεις.


Γ.) Υδραυλικοί ---> "Νεράκια". Βέβαια όχι όσα θα περιμένατε, αφού το σκληροπυρηνικό "νερό" είναι ένα στο 7ο, και μετά γίνεται πιο light η κατάσταση, αλλά σίγουρα αρκετά. Μην κρίνετε από τα ρευστά του 4ου, τα ρευστά υποτίθεται ότι σας δίνουν το αρχικό, γενικό υπόβαθρο (αλλά ίσως δεν καταφέρνουν να προκαλέσουν αγάπη για τον τομέα για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης). Τα επόμενα μαθήματα είναι σαφώς πιο εξειδικευμένα και ωραία για όποιον γουστάρει τέτοια πράγματα (όπως εγώ :P).
Ο τομέας σας δίνει ευελιξία να διαλέξετε αρκετά Δομοστατικά, Γεωτεχνικά και Συγκοινωνιακά μαθήματα, έχετε πολλές επιλογές. Στο 9ο μάλιστα αφήνετε τελειώς τη...φαντασία σας ελεύθεροι και πλάθετε το πρόγραμμα όπως θέλετε (με κάποιους...υδραυλικούς περιορισμούς βέβαια) το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα θετικό.

Αυτάαααα.

Ξέχασα τίποτα;

Α ναι. Υπάρχει και άλλη επιλογή. Μια παρακατιανή βρε παιδί μου. Όσοι επιμένετε να πάτε πατήστε εδώ:. :lol: :lol:
Spoiler: show
Δ.) Συγκοινωνιολόγοι ---> Αφήνω τελευταίο τον πιο light τομέα, σαν Total με 2% λιπαρά ένα πράμα. Και εξηγούμαι. Τομέας που δεν συναντάει ούτε στα επιλογής τη Στατική ΙV (βασική στατική πιστεύω), ε δεν είναι και να τον πάρεις στα σοβαρά. :lol: :lol:
Πέρα από την πλάκα τώρα, ο τομέας θεωρείται σαφώς πιο εύκολος από τους φοιτητές, λόγω της πληθώρας συγκοινωνιακών μαθημάτων, που είναι αμιγώς πιο στατιστικά και δεν είναι τόσο βαριά και απαιτητικά όσο τα άλλα. Για αυτό και τον επιλέγουν πολλοί, λόγω της ευκολίας του. Επικεντρώνεται αρκετά στα συγκοινωνιακά μαθήματα, και δίνει λιγότερες επιλογές για μαθήματα άλλων τομέων. Πέρα από το κριτήριο της "ευκολίας" (σχετικό και αυτό), προσφέρεται για όποιον αγαπάει οδοποιίες και, ιδιώς, μαθήματα του στυλ Σχεδιασμός Μεταφορικών Συστημάτων (6ο εξάμηνο). Ίσως να προσφέρει τη μεγαλύτερη "εξειδίκευση" (από πλευράς περιορισμού γνώσεων) σε σχέση με τους άλλους τομείς, προσωπική άποψη πάντα.




Τώρα, επειδή ανήκω και στον υδραυλικό τομέα και αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει :P, θα απαντήσω στις ερωτήσεις του amfisvitia, που φαίνεται να ενδιαφέρεται:

σκέφτομαι και για υδραυλικός, κυρίως για την ελευθερία που προσφέρει στο 9ο εξάμηνο, αλλά με ανυσηχεί που από ότι ακούω πάνε μόνο 20 φοιτητές κάθε χρόνο


Από πότε αυτό είναι αρνητικό; Δεν κατάλαβα. Εδώ έκανα αμάν τρία χρόνια να απαλλαγώ από τις 'καταστάσεις Ινδίας' με τις μάζες που δεν είχαν που να κάτσουν στα πιο βαριά μαθήματα! Ίσα-ίσα, είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Λιγότερα άτομα ισοδυναμεί με λιγότερο απρόσωπη σχέση καθηγητή-φοιτητή (κάτι που λείπει από το ΕΜΠ γενικά), με μεγαλύτερη άνεση στο μάθημα. Προτιμάς τους Δομοστατικούς που είναι 150; Δεν είμαστε με τα καλά μας. Ελιτισμός ρε. Λίγοι και καλοί. Όσοι αντέχουν. Οι υπόλοιποι, άντε στη στατική VIIXIIIXIVI σας, και στα Ειδικά Θέματα Δεξιάς Λωρίδας σε Αυτοκινητοδρόμους χαχαχα.

Ελπίζω να βοήθησα. Εξακολουθώ βέβαια να επιμένω ότι δεν χρειάζεται ακόμα να το ψάξετε, έχετε ένα εξάμηνο μπροστά σας. Τρέχω τώρα να διαβάσω τα νερά μου. :mrgreen:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό ili@ » Δευτ, 09 Φεβ 2009 10:47 pm

Μερικές παρατηρήσεις, κυρίως για τους συγκοινωνιολόγους.

Καταρχήν να πω κι εγώ ότι τελικά δεν είναι και τόσο δεσμευτική η επιλογή κατεύθυνσης, ειδικά στο 7ο εξάμηνο. Κι εγώ τότε είχα αρχικά επιλέξει τα νερά και στο επόμενο άλλαξα στα συγκοινωνιακά. Η ελιτίστικη περιρρέουσα ατμόσφαιρα μέσα στο μάθημα κάπως δε μου άρεσε. Βέβαια, το γεγονός ότι είμασταν λίγα άτομα έκανε το μάθημα σχεδόν "φροντιστηριακό".
Να πω ότι πλέον ούτε κι εγώ μετανιώνω για την επιλογή μου, γιατί η κατεύθυνση μου με έκανε να δω με άλλο μάτι αυτό που λέμε "πολιτικός μηχανικός". Ξέρετε δεν είναι μόνο στατικές και πολυκατοικίες! Και κάτι τελευταίο γενικό: Αν κάποιος θέλει να πάρει ένα μάθημα από άλλη κατεύθυνση που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της δικής του, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ! Θα μάθει κάτι παραπάνω από τους άλλους. Ε ας γίνουμε και λίγο Ευρώπη... ;)

Ποιος λέει ότι η πληθώρα συγκοινωνιακών μαθημάτων (τι πρωτότυπο σε κατεύθυνση... συγκοινωνιολόγου!) κάνει τα πράγματα πιο εύκολα??? Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία επικρατούσε και τότε που επέλεξα εγώ κατεύθυνση. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ρίχνεις δάκρυα για να σχεδιάσεις μια στροφή-φουρκέτα! Πέρα από την πλάκα πάντως, αυτή η γνώμη που έχετε σχηματίσει όλοι είναι στρεβλή γιατί έχετε συνδέσει την κατεύθυνση με τους δρόμους. Εξού και το σχόλιο του m_c για τα στατιστικά μαθήματα. Λάθος μεγάλο! Η κατεύθυνση έχει τόσα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα για να ασχοληθείς. (Δεν θα ξανα-αναφέρω τα αεροδρόμια και τους σιδηρόδρομους, θα πω όμως ότι παρόλο που είμαι συγκοινωνιολόγος δεν έχω καν δίπλωμα οδήγησης!) Ίσως να μην υπάρχει η μεγάλη ευελιξία στην επιλογή των μαθημάτων γιατί τα αντικείμενα που καλύπτονται είναι πολλά και τα μαθήματα του 9ου εξαμήνου είναι επιπέδου μεταπτυχιακών του εξωτερικού.

Μήπως να κανονίσουμε μια δική μας "ενημέρωση για τις κατευθύνσεις"? Οι των μεγαλύτερων εξαμήνων κάτι θα έχουν να πουν σε αυτους που καλούνται να επιλέξουν.
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best. Oscar Wilde
ili@ Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: Δευτ, 29 Σεπ 2008 2:46 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό amfisvitias » Δευτ, 09 Φεβ 2009 11:01 pm

merde_conserve έγραψε:
Από πότε αυτό είναι αρνητικό; Δεν κατάλαβα. Εδώ έκανα αμάν τρία χρόνια να απαλλαγώ από τις 'καταστάσεις Ινδίας' με τις μάζες που δεν είχαν που να κάτσουν στα πιο βαριά μαθήματα! Ίσα-ίσα, είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Λιγότερα άτομα ισοδυναμεί με λιγότερο απρόσωπη σχέση καθηγητή-φοιτητή (κάτι που λείπει από το ΕΜΠ γενικά), με μεγαλύτερη άνεση στο μάθημα. Προτιμάς τους Δομοστατικούς που είναι 150; Δεν είμαστε με τα καλά μας. Ελιτισμός ρε. Λίγοι και καλοί. Όσοι αντέχουν. Οι υπόλοιποι, άντε στη στατική VIIXIIIXIVI σας, και στα Ειδικά Θέματα Δεξιάς Λωρίδας σε Αυτοκινητοδρόμους χαχαχα.

Ελπίζω να βοήθησα. Εξακολουθώ βέβαια να επιμένω ότι δεν χρειάζεται ακόμα να το ψάξετε, έχετε ένα εξάμηνο μπροστά σας. Τρέχω τώρα να διαβάσω τα νερά μου. :mrgreen:


Να πω την αλήθεια έχω την ανησυχία ότι ίσως μετά (στο 8ο εξάμηνο κυρίως μιας και αυτό είναι το εξάμηνο που κάνεις τα περισσότερα μαθήματα κατεύθυνσης, τουλάχιστον στους υδραυλικούς) ίσως μοιάζουν τα μαθήματα περισσότερο με ρευστά που σου λένε πως κινείται απλά το νερό και ιδιότητες του, από ότι μοιάζουν με περιβαλλοντική που έχει κατά τη γνώμη μου περισσότερη πρακτική εφαρμογή και γενικά μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον σαν μάθημα.

Όσο για τους 20 φοιτητές, αυτό που με ανησυχεί είναι πως στα μαθήματα επιλογής αν διαλέξεις κανένα ανορθόδοξο (πολύ πιθανό μιας και θα έχεις διαλέξει ήδη μια ανορθόδοξη κατεύθυνση ;) ) μπορείς να καταντήσεις να είσαι μόνος σου, άντε με κανά δύο ακόμα. Άσε που με τόσο λιγότερο απρόσωπη σχέση που θα έχουμε, κάθε φορά που θα λείπεις κόβω το καθηγητή να ρωτάει "Ξέρει κανείς που πήγε ο amfisvitias σήμερα και δεν ήρθε??" :lol: :lol:
Perception dictates reality.
amfisvitias
 
Δημοσιεύσεις: 339
Εγγραφή: Τετ, 26 Νοέμ 2008 1:44 pm

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό γάντι του μποξ » Δευτ, 09 Φεβ 2009 11:16 pm

merde_conserve έγραψε:προσφέρεται για όποιον αγαπάει οδοποιίες και, ιδιώς, μαθήματα του στυλ Σχεδιασμός Μεταφορικών Συστημάτων (6ο εξάμηνο).
Εγώ Συγκοινωνιολόγος είμαι και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο τομέας δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Ποιες οδοποιίες? Ένα μάθημα είναι όλο κι όλο, το οποίο προσωπικά το πέρασα νύχτα χωρίς θέμα χωρίς τίποτα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα που να απαιτεί σχέδια ή οτιδήποτε (ούτε τα αεροδρόμια, τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς ως μάθημα πλέον). Όλα τα θέματα είναι θέματα των λίγων ωρών. Η επαφή με τους καθηγητές είναι πολύ καλή και οι ίδιοι αρκετά ελαστικοί. Επίσης, το πιο σημαντικό, τα μαθήματα έχουν να κάνουν με έννοιες και εφαρμογές της καθημερινής ζωής. Εκεί που οι άλλοι μιλάνε για διατμητικές τάσεις, για υποκρίσιμες ροές και για ροπές, εμείς μιλάμε για λεωφορειολωρίδες, μονοδρομήσεις, και μέτρα ασφαλείας για πεζούς και οδηγούς. Δηλαδή ακόμα και ένας εντελώς άσχετος με τη σχολή μας να κατέβει να γράψει εξετάσεις, δεν θα περάσει μεν τα μαθήματα αλλά αν απαντήσει με την κοινή λογική τότε ένα 2 θα το πάρει σίγουρα. Απο εκεί και πέρα κάποιος που κάνει το θέμα του εκάστοτε μαθήματος και διαβάζει τα βασικά έχει στο τσεπάκι το απαραίτητο πενταράκι για να περάσει. Όποιος θέλει να τελειώσει τη σχολή όσο πιο εύκολα και ανώδυνα τότε να επιλέξει Συγκοινωνιολόγος χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι κι αλλιώς στο τέλος όλοι ίδιοι μηχανικοί βγαίνουμε. Ας βγούμε λοιπόν όσο πιο εύκολα.
Εικόνα
Friends help you move. Good friends help you move bodies.
γάντι του μποξ
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 896
Εγγραφή: Τρί, 03 Ιουν 2008 11:22 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό ili@ » Δευτ, 09 Φεβ 2009 11:32 pm

Γάντι του μποξ, δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που λες αποτελούν διαφήμιση ή δυσφήμιση για την κατεύθυνσή μας... Ίσως να μας φαίνονται πιο εύκολα τα μαθήματα ακριβώς επειδή δεν μας αρέσουν οι στατικές! Δεν είναι "η ανώδυνη επιλογή" η κατεύθυνσή μας! Νομίζω ότι τελικά είναι αυτή που τα έργα της επηρεάζουν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Αμφισβητία, καλά κάνεις και... αμφισβητείς! Δεν ξέρω κατά πόσο τα μαθήματα των υδραυλικών έχουν μεγάλη σχέση με την περιβαλλοντική τεχνολογία που και μένα μου άρεσε πάρα πολύ. Το κακό είναι ότι γενικά στη σχολή μας δεν έχουμε αρκετά περιβαλλοντικά μαθήματα. Στους συγκοινωνιολόγους υπάρχουν οι "χωρικές επιπτώσεις των συγκοινωνιακών έργων". Το θέμα είναι το εξής: Θα απορρίψεις μια κατεύθυνση επειδή έχει ένα μάθημα που δεν σου αρέσει και θα επιλέξεις μια κατεύθυνση που έχει ένα μάθημα που μπορεί και να σου αρέσει??? Πρέπει να το δεις πιο σφαιρικά. Και κάτι τελευταίο. Ένας φίλος μου που τελείωσε συγκοινωνιολόγος φτιάχνει τώρα ΧΥΤΑ στα ελληνικά νησάκια!!!
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best. Oscar Wilde
ili@ Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: Δευτ, 29 Σεπ 2008 2:46 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 10 Φεβ 2009 12:10 am

sakoouz έγραψε:
προσφέρεται για όποιον αγαπάει οδοποιίες και, ιδιώς, μαθήματα του στυλ Σχεδιασμός Μεταφορικών Συστημάτων (6ο εξάμηνο).


Εγώ Συγκοινωνιολόγος είμαι και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο τομέας δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Ποιες οδοποιίες? Ένα μάθημα είναι όλο κι όλο, το οποίο προσωπικά το πέρασα νύχτα χωρίς θέμα χωρίς τίποτα.


Για αυτό λέω το "ιδίως" εκεί που το λέω. Τα περισσότερα μαθήματα (όπως έχω συζητήσει με συγκοινωνιολόγους) κλίνουν προς αυτά τα demi-στατιστικά μαθήματα και όχι προς τις οδοποιίες. Ωστόσο, απ'ότι μου έχουν πει, όποιος γουστάρει οδοποιίες μπορεί άνετα να πάρει σχετικά μαθήματα από τις επιλογές και να συμπληρώσει τις γνώσεις του.

ili@ έγραψε:Γάντι του μποξ, δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που λες αποτελούν διαφήμιση ή δυσφήμιση για την κατεύθυνσή μας... Ίσως να μας φαίνονται πιο εύκολα τα μαθήματα ακριβώς επειδή δεν μας αρέσουν οι στατικές! Δεν είναι "η ανώδυνη επιλογή" η κατεύθυνσή μας! Νομίζω ότι τελικά είναι αυτή που τα έργα της επηρεάζουν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.


ili@, το θέμα του βαθμού δυσκολίας (για εμένα) δεν έχει να κάνει με τη χρησιμότητα και το βαθμό επιρροής του αντικειμένου αλλά με κάποια (αντικειμενικά;) στοιχεία που εμφανίζονται στην ύλη των μαθημάτων όπως: η πολυπλοκότητα και η δυσκολία κατανόησης των εννοιών, τα μαθηματικά και υπολογιστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται κ.ο.κ. Δηλαδή πιστεύω ότι, πέρα από το αντικείμενο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που διευκολύνουν ή δυσκολεύουν την κατανόηση του μαθήματος και της ύλης. Ας πούμε, βρίσκω τα πεπερασμένα/συνοριακά στοιχεία και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι δομοστατικοί ή οι υδραυλικοί σαφώς πιο δύσκολα από τα στατιστικά μεγέθη που έχουν οι συγκοινωνιολόγοι. Βέβαια, αυτό δεν είναι δεσμευτικό, αλλά πιστεύω είναι ένα βασικό κριτήριο, ειδικά για όσους έχουνε κενά από τα προηγούμενα έτη στο μαθηματικό και φυσικό υπόβαθρο που χρειάζεται για τις πιο σκληροπυρηνικές καταστάσεις.

amfisvitias έγραψε:Να πω την αλήθεια έχω την ανησυχία ότι ίσως μετά (στο 8ο εξάμηνο κυρίως μιας και αυτό είναι το εξάμηνο που κάνεις τα περισσότερα μαθήματα κατεύθυνσης, τουλάχιστον στους υδραυλικούς) ίσως μοιάζουν τα μαθήματα περισσότερο με ρευστά που σου λένε πως κινείται απλά το νερό και ιδιότητες του, από ότι μοιάζουν με περιβαλλοντική που έχει κατά τη γνώμη μου περισσότερη πρακτική εφαρμογή και γενικά μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον σαν μάθημα.


Nope, καμία σχέση, ίσα-ίσα που δεν είναι λογικό να γυρνάς back to basics. Υπάρχουν πολύ εξειδικευμένα μαθήματα ρευστομηχανικής, όπως τα Υπόγεια Νερά, οι Μη Μόνιμες Ροές (που ούτε ζωγραφιστές δεν τις βλέπεις στο 4ο). Στο 9ο το θέμα εξειδικεύεται αρκετά. Μάλιστα, υπάρχει μάθημα ίδιο με αυτό της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, μόνο που...διαστασιολογείς αντίστοιχα έργα και δεν μένεις στο θεωρητικό επίπεδο του 5ου εξαμήνου. Έχεις να φας εσχαρώσεις, κροκκιδωτικά, και...λύματα πολλά στη μάπα αν τα γουστάρεις.
Γενικώς τα υδραυλικά μαθήματα του τομέα είναι:
i.) Ειδικά Θέματα Ρευστομηχανικής και Υδραυλικής, σε εφαρμοσμένα πεδία. Καλύπτουν πρακτικά ζητήματα και όχι τα γενικά θεωρητικά.
ii.) Πιο θεωρητικά Περιβαλλοντικά μαθήματα, για εμβάθυνση στο αντικείμενο.
iii.) Πιο "βαριά" μαθήματα διαχείρισης υδατικών πόρων, στο στυλ της Υδρολογίας. Αυτά απαιτούν εξίσου δυνατό μαθηματικό υπόβαθρο με τα υδραυλικά.

Ωραία πράματα δηλαδή. Και σ'όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. :lol:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό lawine » Τρί, 10 Φεβ 2009 2:00 am

Επειδή θίχτηκε το θέμα ότι η κατεύθυνση των συγκοινωνιολόγων δεν είναι ανοιχτή σε άλλους τομείς, θέλω να πω, πως είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει αυτή η εξειδίκευση τόσο απόλυτα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε οι τομείς να δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέγουν μαθήματα και από άλλες κατευθύνσεις, οπότε θα έχουν και πιο ολόπλευρη γνώση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας καθιέρωσης πολλών επιλογών είναι η κατεύθυνση που έχω πάρει, των γεωτεχνικών. Οι καθηγητές του τομέα μας είχαν καλέσει στην αρχή της χρονιάς να συζητήσουμε τι δε μας αρέσει στο πρόγραμμα, ποια μαθήματα θα θέλαμε να μπορούμε να επιλέγουμε και γενικά να προτείνουμε ιδέες. Μας εξήγησαν πως υπάρχει δυσκολία να μπαίνουν πολλές επιλογές γιατί έτσι είναι σχετικά δύσκολο να βγούν τα προγράμματα, επικαλύπτονται ώρες διδασκαλίας κλπ. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας δεν θα είναι ο ίδιος για όλους τους φοιτητές της ίδιας κατεύθυνσης. Φανταστείτε για παράδειγμα να υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις 3 σχετικά εύκολα μαθήματα και 3 παλούκια. Οκ, θα μου πείτε είναι προσωπική επιλογή, αλλά έτσι δυστυχώς δεν παίζουμε με ίσους όρους.
Πιστεύω πως πάντα υπάρχουν κάποιες εφικτές λύσεις αρκεί να υπάρχει διάθεση(οι γεωτεχνικοί το έχουν αποδείξει). Και κάτι ακόμα. Νομίζω πως οι φοιτητές είναι οι καλύτεροι κριτές της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων σπουδών, γι αυτό πρέπει να προσπαθούμε να διεκδικούμε το κάτι καλύτερο και να πιέζουμε να διορθωθούν λάθη.
Έχω ζήσει συνελεύσεις επί συνελεύσεων αλλά κάποια σοβαρή συζήτηση μεταξύ φοιτητών για το πως θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμα σπουδών δεν έχω δει .
lawine Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Τετ, 03 Σεπ 2008 1:31 am
Τοποθεσία: Γκουτζαλάκα
Έτος εισαγωγής: 2004

Επόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα-Γενικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες