Ηλεκτρονικό Ερωτηματολόγιο για το Πρόγραμμα Σπουδών

Πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της σχολής και δεν εντάσσονται σε κάποιο έτος.

Συντονιστής: University Editors

Ηλεκτρονικό Ερωτηματολόγιο για το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό mikeportnoy » Πέμ, 12 Φεβ 2015 2:30 pm

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τους φοιτητές σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Στο κείμενο περιγράφεται η φιλοσοφία που λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Ερωτηματολόγιο, το οποίο απο χτες πιθανόν να έχετε λάβει στην ηλεκτρονικη σας αλληλογραφία.

Αξίζει να αφιερώσουμε όλοι λίγο χρόνο για να ληφθεί υπόψην η άποψη μας. :thumbup:

Spoiler: show
Δεν το έβαλα στο θέμα με την επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών γιατί εδώ λέει επιτροπή Σπουδαστικών θεμάτων και δεν ήξερα αν είναι το ίδιο.Σε κάθε περίπτωση αν είναι το ίδιο ας το αλλάξουν τόπικ οι διαχειριστες :ellinofreneia:
An eye for an eye makes the whole world blind.
Mahatma Gandhi
Άβαταρ μέλους
mikeportnoy

Έτος εισαγωγής: 2010

Re: Ηλεκτρονικό Ερωτηματολόγιο για το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Πέμ, 12 Φεβ 2015 3:44 pm

Απλά για να μη γίνει μπέρδεμα. Τα ερωτηματολόγια της ΜΟΔΙΠ που έχουν έρθει εδώ και κάποιες μέρες στους περισσότερους είναι διαφορετικά από αυτά (το λέει και στην ανακοίνωση). Εκείνα αφορούν τους καθηγητές, ενώ αυτά της επιτροπής Σπουδαστικών θεμάτων της Σχολής αφορούν τα μαθήματα και εντάσσονται γενικότερα στην κουβέντα για το πρόγραμμα σπουδών.

Επειδή ρωτάς, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία: Δεν είναι το ίδιο η επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών με την επιτροπή Σπουδαστικών θεμάτων. Στην πρώτη υπάρχει και φοιτητική εκπροσώπιση (ένας από ΔΑΠ και ένας από Εγκέλαδο). Η δεύτερη αποτελείται από τους/τις Μαμάση, Λαγαρό, Πανταζίδου.
Για περισσότερα ρωτήστε τον xvantsik που βοήθησε στην όλη φάση.

Υ.Γ. Πέρσι ή πρόπερσι (δεν είμαι σίγουρος ποια χρονιά), όπως θα θυμάστε, οι δαπίτες προεκλογικά μοίραζαν φυλλάδια στους φοιτητές για αξιολόγηση που και καλά θα τα πήγαιναν στη διοίκηση. Φέτος, που η προσπάθεια αυτή πήγε να γίνει συντονισμένα και θεσμικά, τι έκανε ο εκπρόσωπός τους στην επιτροπή; Πώς συνέβαλαν στη διαδικασία; Ή, έστω, ήταν τουλάχιστον ο δαπίτης εκεί στις συνεδριάσεις ή απουσίαζε; Μέχρι τώρα νόμιζα ότι αυτοί ήταν που νοιάζονταν μόνο για τη σχολή και εμείς οι υπόλοιποι που νοιαζόμασταν για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτής... Τι έγινε;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Πέμ, 12 Φεβ 2015 4:06 pm

OxYdO έγραψε:Υ.Γ. Πέρσι ή πρόπερσι (δεν είμαι σίγουρος ποια χρονιά), όπως θα θυμάστε, οι δαπίτες προεκλογικά μοίραζαν φυλλάδια στους φοιτητές για αξιολόγηση που και καλά θα τα πήγαιναν στη διοίκηση. Φέτος, που η προσπάθεια αυτή πήγε να γίνει συντονισμένα και θεσμικά, τι έκανε ο εκπρόσωπός τους στην επιτροπή; Πώς συνέβαλαν στη διαδικασία; Ή, έστω, ήταν τουλάχιστον ο δαπίτης εκεί στις συνεδριάσεις ή απουσίαζε; Μέχρι τώρα νόμιζα ότι αυτοί ήταν που νοιάζονταν μόνο για τη σχολή και εμείς οι υπόλοιποι που νοιαζόμασταν για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτής... Τι έγινε;

Παντα στο κομματικο παει η συζητηση σε αυτο το φορουμ. :clap: :clap: Δεν συνεχιζω γιατι η συζητηση ειναι αλλου θεματος, πιο σημαντικου απο τους κακομοιρους κομματικους θυλακες της πολιτικης των κοινοβουλευτικων στο πανεπιστημιο.
Άβαταρ μέλους
GiannisRad

Δημοσίευσηαπό mikeportnoy » Πέμ, 12 Φεβ 2015 4:07 pm

OxYdO έγραψε:Απλά για να μη γίνει μπέρδεμα. Τα ερωτηματολόγια της ΜΟΔΙΠ που έχουν έρθει εδώ και κάποιες μέρες στους περισσότερους είναι διαφορετικά από αυτά (το λέει και στην ανακοίνωση). Εκείνα αφορούν τους καθηγητές, ενώ αυτά της επιτροπής Σπουδαστικών θεμάτων της Σχολής αφορούν τα μαθήματα και εντάσσονται γενικότερα στην κουβέντα για το πρόγραμμα σπουδών.

Επειδή ρωτάς, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία: Δεν είναι το ίδιο η επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών με την επιτροπή Σπουδαστικών θεμάτων. Στην πρώτη υπάρχει και φοιτητική εκπροσώπιση (ένας από ΔΑΠ και ένας από Εγκέλαδο). Η δεύτερη αποτελείται από τους/τις Μαμάση, Λαγαρό, Πανταζίδου.
Για περισσότερα ρωτήστε τον xvantsik που βοήθησε στην όλη φάση.

Άρα καλά κατάλαβα οτι όντως διαφέρουν αυτές οι επιτροπές (θυμαμαι και ένα υπο κατασκευη ερωτηματολόγιο που ειχατε ανεβασεις ως Εγκελαδος, που δεν είχε καμια σχέση με αυτο που μας ηρθε στα mail).Οπότε καλά έκανες και το αποσαφήνισες για να ξέρει ο καθένας τις διεργασίες που γίνονται στην σχολή.

OxYdO έγραψε:Υ.Γ. Πέρσι ή πρόπερσι (δεν είμαι σίγουρος ποια χρονιά), όπως θα θυμάστε, οι δαπίτες προεκλογικά μοίραζαν φυλλάδια στους φοιτητές για αξιολόγηση που και καλά θα τα πήγαιναν στη διοίκηση. Φέτος, που η προσπάθεια αυτή πήγε να γίνει συντονισμένα και θεσμικά, τι έκανε ο εκπρόσωπός τους στην επιτροπή; Πώς συνέβαλαν στη διαδικασία; Ή, έστω, ήταν τουλάχιστον ο δαπίτης εκεί στις συνεδριάσεις ή απουσίαζε; Μέχρι τώρα νόμιζα ότι αυτοί ήταν που νοιάζονταν μόνο για τη σχολή και εμείς οι υπόλοιποι που νοιαζόμασταν για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτής... Τι έγινε;

Για την επιτροπή προπτυχιακών σπουδών, απο σο ξέρω έτσι έχουν τα πράγματα και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.Εδώ σας αξίζει ένα μπράβο για την ενασχόληση με το θέμα αυτό αλλά κυρίως για την ενημέρωση του κόσμου εγκαίρως για το τι συζητάται εκεί μεσα.

Με αφορμή τα παραπάνω, νομίζω πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί και η συμμετοχή των παρατάξεων στους τομείς.Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός οτι συμμετέχουν π.χ. στην επιτροπή Δομοστατικών συγκοινωνιολόγοι/υδραυλικοί... της χ y παράταξης οι οποίοι προφανώς καμία σχέση με το αντικείμενο τα προβλήματα και το πρόγραμμα της κάθε κατευθυνσης έχουν.Άρα πως είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύουν 300+ άτομα (4ο 5ο++ έτος) της εκάστωτε κατεύθυνσης.

Επιτέλους και παρα τις διαφωνίες μας σε άλλα θέματα κάνω εκκληση να μπει και αυτό στο τραπέζι, τώρα που η σχολή ετοιμάζεται για ένα γενικό ξεσκόνισμα/αναδιοργάνωση σε κάθε επίπεδο.Να σταματήσει η αντιπροσωπεία στους τομέις να γίνεται απο άσχετους παραταξιακούς παράγοντες και να δωθεί η δυνατότητα στα παιδιά του κάθε τομέα να συμβάλλουν μεσα απο καθαρές διαδικασίες στο ποιος θέλουν να τους εκπροσωπεί.Δεν γίνεται δηλαδή όποιος δεν ειναι οργανωμένος σε κάποια παράταξη να μην έχει λόγο σε πρακτικά θέματα που αφορούν τον τομέα του.(φέτος δεν ξέρω αν έγινε κάποιο κάλεσμα σε ορισμένους τομείς λόγω μη-συμμετοχής των Εαακ αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.)

Να σημειώσω εδώ οτι μια μέρα όταν είπα ακριβώς τα παραπάνω σε παιδι απο την Δαπ η απάντηση του ήταν
"Έλα μωρέ, αφου ξέρεις πως λειτουργουν αυτά, δεν γίνονται αυτά που λες.Εμείς νικήσαμε τις εκλογές και άρα θα βάζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, ακόμα και παντελώς άσχετοι να είναι στις θέσεις που μας αναλογούν"

Καλώ λοιπόν όλους τους πραγματικά υπεύθυνους συναδέλφους παραταξιακούς και μη, να εκφέρουν καθαρή άποψη επι του θέματος και αν η πλειοψηφία ταυτιστεί (το ελπίζω πραγματικά) με την συγκεκριμενη άποψη, να το προχωρήσουμε και σε θεσμικό επίπεδο.
An eye for an eye makes the whole world blind.
Mahatma Gandhi
Άβαταρ μέλους
mikeportnoy

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Πέμ, 12 Φεβ 2015 4:31 pm

Άρα καλά κατάλαβα οτι όντως διαφέρουν αυτές οι επιτροπές (θυμαμαι και ένα υπο κατασκευη ερωτηματολόγιο που ειχατε ανεβασεις ως Εγκελαδος, που δεν είχε καμια σχέση με αυτο που μας ηρθε στα mail).

Επειδή δεν έγινα κατανοητός... Οι επιτροπές διαφέρουν, πράγματι! Κανονικά ευθύνη για τα ερωτηματολόγια αυτά ήταν της επιτροπής προπτυχιακών, που όμως λόγω κάποιου προβλήματος (νομίζω δε συμφωνούσε κάποιος καθηγητής που μετείχε στην επιτροπή), η ευθύνη μεταφέρθηκε στην επιτροπή των σπουδαστικών (Μαμάσης κλπ). Επομένως η επιτροπή προπτυχιακών δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Ο εκπρόσωπος του Εγκέλαδου όμως, αν και τυπικά δεν είναι στην επιτροπή σπουδαστικών θεμάτων, αλλά στην προπτυχιακών, ασχολήθηκε με το θέμα, επειδή δεν θέλαμε να το αφήσουμε χωρίς καμία φοιτητική παρέμβαση. Το ερωτηματολόγιο που επεξεργαστήκαμε στο Μαμάση το στείλαμε και από ό,τι έχω καταλάβει, το τελικό που θα μας σταλεί είναι αρκετά παρεμφερές.

Όσον αφορά τα περί εκπροσώπων. Σε αυτά που λες, καταρχήν έχεις μία δίκαιη και σωστή διαπίστωση με την οποία και εγώ συμφωνώ: "Δε γίνεται στον τάδε τομέα να είναι εκπρόσωπος ένας τύπος από έναν διαφορετικό τομέα".
Διαφωνώ κάθετα όμως με το συμπέρασμά σου: Ότι δηλαδή φταίει ο θεσμός και να αλλάξουμε αυτόν, όχι να στείλουμε στον αγύριστο τους Δαπίτες.

Και εξηγούμαι: Όταν ψηφίζουμε κάθε άνοιξη μπορούμε να ψηφίσουμε με κριτήρια πολιτικά (πώς το τάδε σχήμα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα στη σχολή, πώς οραματίζονται το πανεπιστήμιο, την κοινωνία κ.ο.κ.) ή με κριτήρια προσωπικών σχέσεων (με βοήθησε, μου έκανε, μου έδωσε κ.ο.κ.). Πέρσι την άνοιξη οι συνάδελφοί μας επέλεξαν να δώσουν αυτοδυναμία στους Δαπίτες. Κάθε φορά λοιπόν που αυτοί δεν πατάνε στις επιτροπές που είναι εκλεγμένοι, κάθε φορά που φωνάζουμε για τα κυκλώματα αντιγραφών, κάθε φορά που χάνουμε εξεταστικές (βλέπε τα γεγονότα του καλοκαιριού) και κάποιοι δεν υπογράφουν ούτε για συνέλευση, ας θυμόμαστε πρώτα τι ευθύνες έχουμε και εμείς σα σύνολο.
Όταν ψηφίζεις το Δαπίτη, οφείλεις να ξέρεις τι ψηφίζεις. Ψηφίζεις αδιαφάνεια, ψηφίζεις ωχαδερφισμό, ψηφίζεις πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια μέσα στο πανεπιστήμιο. Τελεία. Όποιος έχει πρόβλημα με αυτό ας μην τους ψηφίσει, ας πείσει και τους υπόλοιπους συναδέλφους του να μην τους ψηφίσουν.

Αν είναι να μιλήσουμε για εκπροσώπηση, λοιπόν, να ξέρουμε ότι το πρόβλημά μας δεν είναι ο θεσμός. Νομίζω ότι, σαν Εγκέλαδος,τουλάχιστον, έχουμε αποδείξει τι σημαίνει εκπροσώπηση και διαφάνεια, τι σημαίνει εκπροσώπηση που όλοι έχουν γνώση το τι κάνουμε τι λέμε κ.ο.κ.
Τέλος, εμείς που τιθόμαστε κάθε χρόνο στην κρίση του κόσμου, υποτίθεται κρινόμαστε για συγκεκριμένες αξίες και ιδανικά και οράματα που πρεσβεύουμε. Με βάση αυτά κινούμαστε και στους τομείς. Με βάση αυτές τις αξίες (π.χ. περιβαλλοντικές ευαισθησίες) επεξεργαστήκαμε και το ερωτηματολόγιο που καταθέσαμε, που ο "οποιοσδήποτε φοιτητής του τομέα", χωρίς τις ίδιες ευαισθησίες που εμείς θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες, μπορεί να μην το έκανε. Αν κάποιος πρεσβεύει άλλα, διαφορετικά, καλύτερα, ας κριθεί και αυτός. Πιο δημοκρατική διαδικασία για την επιλογή εκπροσώπων δεν υπάρχει. Ξεκάθαρα πράγματα.

Παντα στο κομματικο παει η συζητηση σε αυτο το φορουμ. :clap: :clap: Δεν συνεχιζω γιατι η συζητηση ειναι αλλου θεματος, πιο σημαντικου απο τους κακομοιρους κομματικους θυλακες της πολιτικης των κοινοβουλευτικων στο πανεπιστημιο.

Εμείς οι "κακόμοιροι κομματικοί θύλακες της πολιτικής των κοινοβουλευτικών στο πανεπιστήμιο", εργαστήκαμε, τουλάχιστον, για να έρθει αυτό το ερωτηματολόγιο στο σπιτάκι σου,στο πισί σου, για να το συμπληρώσεις από τον καναπεδάκο σου.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Πέμ, 12 Φεβ 2015 5:03 pm

Δεν ειναι το θεμα ποιοι ασχοληθηκαν, το θεμα ειναι πως δεν υπαρχει λογος για πολιτικες παραταξεις μεσα στο πανεπιστημιο. Εξω και η Δαπ, εξω και τα Εαακ, εξω ολοι. Αν θελει ο φοιτητικος συλλογος να κανει κατι, ας κανει ολομελεια ή οτιδηποτε και ας γινουν κινησεις, ως φοιτητες ομως, οχι ως εαακιτες ή δαπιτες.

Επισης, τι παει να πει εκπροσωπος; Γιατι να ψηφισω εγω και ο οποιοσδηποτε μια παραταξη, για να στειλει αυτη καποιον ακυρο που ουτε το ονομα του γνωριζω να εκπροσωπισει εμενα, χωρις να ειμαι εγω εκει; Δηλαδη οποιος ψηφιζει Δαπ νιωθει οτι τον εκπροσωπει ο κ.Δεξιοπουλος; Αν ψηφισω ΠΚΣ, με εκπροσωπει ο κ.Αριστεριδης; Μονο εγω με εκπροσωπω, οποτε αν δεν γινεται να εκπροσωπηθω εγω μπροστα στους καθηγητες, δεν θελω κανενας να παιρνει εξουσια απο τη δικη μου ψηφο. Κανενας Εαακιτης και κανενας γενικα, να μην εχει τη δυνατοτητα να παρει μια θεσμικη θεση και μια οποιαδηποτε εξουσια απο το δικο μου χερι. Και αν επιθυμω να στειλω καποιον εκπροσωπο μου, ας ειναι προσωπο που θα το ψηφισω εγω και οχι ο αρχιδαπιτης ή ο αρχιεαακιτης.

Αντερστεν; Δεν ειναι θεμα καναπε, ειναι θεμα εναντιωσης στο ολο συστημα παραταξεων, που προσωπικα δεν βρισκω πως εχει λογο υπαρξης. Εξω οι παραταξεις, μεσα η ατομικη εκπροσωπιση και ενα καθαρο, απολιτικ "κοινοβουλιο" φοιτητων, χωρις ιχνος δεξιας ή αριστερας. Εξαλου, εδω ειμαστε για να λυσουμε τα θεματα του πανεπιστημιου, οχι τα θεματα της χωρας, για αυτα υπαρχει ηδη αλλο συστημα.
Άβαταρ μέλους
GiannisRad

Δημοσίευσηαπό xvantsik » Πέμ, 12 Φεβ 2015 7:20 pm

Να παραθέσω την άποψη μου κι εγώ και σαν Εγκέλαδος και προσωπικά, σχετικά με την εκπροσώπηση. Οι εκλογές λοιπόν είναι η στιγμή όπου την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αφού δεν έχουμε εκκλησία του δήμου, επιλέγεις τους αντιπροσώπους σου. Και τους επιλέγεις (κανονικά) με πολιτικά κριτήρια. Για να το θέσω ποιο απλά στην εκπροσώπηση και κατ' επέκταση στην πολιτική δεν υπάρχει ο όρος αντικειμενικότητα. Σαν μηχανικοί-επιστήμονες πρέπει να γνωρίζουμε ότι ούτε καν το σύμπαν των μετρήσεων μας δεν είναι αντικειμενικό παρά μια στρέβλωση όπως την αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας. Επομένως επιλέγουμε τον κ,λ όπου έχει την ίδια άποψη-ιδεολογία μαζί μας, για να μας εκπροσωπεί. Τώρα αν ψηφίζουμε στην σχολή με βάση άλλα άσχετα κριτήρια κακό του κεφαλιού μας, αλλά να ξέρουμε τι κάνουμε. Ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών δίνει το παρών κάθε χρόνο στις εκλογές με 900 περίπου ψηφίσαντες, σημαντικός αριθμός συμμετοχής, άρα και αντιπροσωπευτικός της σχολής. Αυτό λοιπόν το "δείγμα" βγάζει 53,5% ΔΑΠ, η οποία για την φοιτητική εκπροσώπηση έχει την άποψη όπου αναφέρθηκε ποιο πάνω. Άρα να αναλάβουμε κάποια στιγμή τις ευθύνες μας. Σαν Εγκέλαδος όπως έχουμε δείξει, πιστεύουμε στις διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, άρα είναι φυσικό να ενημερώνουμε και να συζητάμε συνεχώς με κόσμο της σχολής. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών, δηλώσαμε ότι ο ρόλος μας είναι η εκπροσώπηση των φοιτητών και ώς τέτοιοι θα μιλάμε και θα ενημερώνουμε. Κάνουμε προσπάθειες, και όχι μόνο εμείς, για συνελεύσεις όπου θα πιάνουν ακριβώς αυτά τα ζητήματα, αλλά ο κόσμος της σχολής δεν ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής. Πρέπει αυτό να αλλάξει. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι για ένα ενεργό σύλλογο που συνεδριάζει, αποφασίζει και διεκδικεί. Φυσικά η διαδικασία της συνέλευσης έχει δρόμο μπροστά της αλλά είναι στο χέρι μας. Και κάτι τελευταίο. Οι συμμετοχές των εκπροσώπων είναι επώνυμες και για το οτιδήποτε μπορείτε να τους απασχολήσετε http://www.ntua.gr/directory.html με ενα μέιλ.
Άβαταρ μέλους
xvantsik Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2012

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Πέμ, 12 Φεβ 2015 8:04 pm

Καλα τα λες αλλα οσο η εκπροσωπηση ειναι <ο εκπροσωπος της δαπ και ο εκπροσωπος του εγκελαδου> και δεν ειναι <ο κωστας ο γιαννης και η νικη>, τοσο με αφηνουν (προσωπικα παντα) παγερα αδιαφορο και ,ισως, εναντιο, ολες αυτες η διαδικασιες. Δεν θελω "κομματα" πανω απο το κεφαλι μου, καμια εξουσια σε κανεναν κομματικο, μπορουμε καλλιστα να πετυχουμε πραγματα μονοι μας, χωρις ταμπελες και γραμμες.

Απλα δεν υπαρχει λογος για τοση πολιτικη στο πανεπιστημιο, το οικοσυστημα του ΕΜΠ δεν εχει συγκρουομενα συμφεροντα(μεταξυ των φοιτητων), ουτε φορους ουτε εξωτερικες πολιτικες, για να χρειαζετε κομματικες οργανωσεις. Οτι χρειαστουμε μπορουμε να μαζευτουμε 5-6 φοιτητες, ανεξαρτητως πιστευω και πολιτικων πεποιθησεων και να παμε στον κοσμητορα.

Αποψη μου (τυχαινει να συμφωνω με τον κ.Τασιο επι τουτου) ειναι πως το ΕΜΠ δεν ειναι εδω ουτε για να γαλουχησει πολιτικα τους φοιτητες, ουτε να τους μαθει δημοκρατικα ιδεωδη, ουτε να λυσει τα προβληματα της χωρας: ειναι εδω για να βγαλει επιστημονες και για να το πραξει αυτο, το μονο που χρειαζομαστε οι φοιτητες, ειναι μια καλη σχολη. Δεν υπαρχει λογος αριστερων και δεξιων παραταξεων, παρα μονο για να κανει τα γουστα του ο καθε επιδοξος πολιτικος, να επιδοθει στο παιχνιδι της πολιτικης και να γουσταρει που ειναι δεξιος/αριστερος και υπερασπιζετε τα ιδανικα του. (Να γινεται κατι σωστο και να ακους απο ολες τις παραταξεις οτι η μια το προτεινε, η αλλη το κατεβασε πλαισιο, η αλλη ειχε την πλειοψηφια και το υποστηριξε! Αραξτε ρε παιδια, εχει για ολους να παρετε ενα κομματι απο την λαμπρη δοξα!)

Μονο που οπως προειπα, αυτα τα ιδανικα δεν εφαπτονται της φοιτητικης ζωης του, μα μονο της πολιτικης του ζωης: κοινως, ας ειναι δεξιος ή αριστερος οταν ειναι πολιτης, οταν ειναι φοιτητης ας ειναι μονο φοιτητης. Δεν χρειαζεται σοσιαλισμο ή κομμουνισμο για να κανει καλυτερη τη σχολη του ο φοιτητης, διαβασμα και απλες ενεργειες θελει. Απλες ενεργειες που δεν εχουν καμια μα καμια σχεση με πολιτικες πεποιθησεις.

Π.χ. τι σχεση εχει το αν καποιος πιστευει πως η ελευθερη αγορα ειναι σωστη ή λαθος, με το αν πρεπει να μην γεμιζουμε την σχολη γκραφιτι και αφισες; Τι σχεση εχει το αν καποιος ειναι δεξιος ή αριστερος, με το αν πρεπει το προγραμμα σπουδων να βαλει ματλαμπ αντι για φορτραν;

Καμια απολυτως. Μπορουμε οι φοιτητες, χωρις ταμπελες, συνθηματα, κομματα και με την απλη, ατομικη και θετικη συμμετοχη μας σε δημοκρατικες διαδικασιες να μαζευτουμε, να συζητησουμε και να παρουμε μια αποφαση που θα βελτιωσει τη σχολη και η αποφαση αυτη ειναι ευκολο να παρθει, γιατι ειναι ενας ο στοχος μας: ενα καλυτερο πανεπιστημιο και οχι ενα καλυτερο πανεπιστημιο επειτα απο προταση μιας καποιας παραταξης, που δυστυχως ειναι το ζητουμενο για αυτες.
Άβαταρ μέλους
GiannisRad

Δημοσίευσηαπό ladymarion » Πέμ, 12 Φεβ 2015 8:45 pm

@GiannisRad

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που περιγράφεις ως πανεπιστήμιο δεν υφίσταται. Προφανώς και εμπεριέχεται η πολιτική στο πανεπιστήμιο, όπως και σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Εξάλλου, η σχολή μας δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια μικρογραφία της κοινωνίας. Και όσο στην κοινωνία και στον κόσμο υπάρχουν συμφέροντα και κοινωνικές τάξεις και διακρίσεις, τόσο θα υπάρχουν κόμματα και συλλογικότητες παντού. Θέλουμε δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, δεν είμαστε όλοι ίσοι. Και δεν αποφασίζεις ξαφνικά την πολιτική σου τοποθέτηση μετά τη λήξη των σπουδών σου. Ίσα ίσα που στη σχολή βλέπεις πιο καθαρά και πιο έντονα πλέον τις κοινωνικές διαφορές κι όλο αυτό σε ωθεί προς μια κατεύθυνση.

Αυτό δεν αναιρεί βέβαια τον πρωταρχικό ρόλο του πανεπιστημίου που είναι η διαπαιδαγώγηση του ατόμου. Και προφανώς και ο κάθε φοιτητής ξεχωριστά μπορεί και πρέπει να υπερασπίζεται και να διεκδικεί αυτά που του αναλογούν. Αλλά ας μην εθελοτυφλούμε πιστεύοντας ότι η ύπαρξη των παρατάξεων είναι ανούσια και άχρηστη. Το θέμα είναι πώς μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη αποφάσεων, είτε αυτό είναι με τη σωστή επιλογή εκπροσώπων μέσω των εκλογών, είτε ατομικά με τη συμμετοχή μας στις συνελεύσεις και στους άλλους θεσμούς.
Άβαταρ μέλους
ladymarion Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Πέμ, 12 Φεβ 2015 9:01 pm

Για να το κάνουμε πιο λιανά άλλοι τελειώνοντας τη σχολή ξεκινούν με δική τους εταιρεία (ή έστω του μπαμπά τους) και άλλοι με μια θέση κλεισμένη στις ουρές του ΟΑΕΔ ή σε αεροπλάνο και όπου τους βγάλει ο δρόμος. Το ουσιώδες της όλης διαδικασίας είναι να μάθεις να οργανώνεσαι σε ομάδες με κοινές ιδέες (και συμφέροντα αν θες), να διεκδικείς και να πετυχαίνεις (κάποιες φορές τουλάχιστον). Το ότι κάποια πράγματα έχουν ξεφύγει προ πολλού νομίζω όλοι το έχουν αντιληφθεί. Ίσως είναι λίγο ''ταλαιπώρια'' να αναζητήσει κανείς τι τον εκφράζει πολιτικά και δει που ανήκει αλλά αν δεν το κάνει τώρα πότε θα το κάνει.
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2014

Επόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα-Γενικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες