Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της σχολής και δεν εντάσσονται σε κάποιο έτος.

Συντονιστής: University Editors

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Δευτ, 07 Σεπ 2009 8:49 pm

Elendil έγραψε:Έχω και μια εμβόλιμη απορία: Κοιτώντας το πρόγραμμα των κατευθύνσεων, είδα ότι στις ομάδες απ' τις οποίες επιλέγουμε μαθήματα, πολλά απ' αυτά είναι τις ίδιες ώρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να παρακολουθώ ταυτόχρονα ή υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν οι ώρες, αφού γίνουν οι δηλώσεις, ώστε να βολευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές;; (Δηλαδή, για να παρακολουθώ ουσιαστικά περισσότερα μαθήματα ή και άλλων κατευθύνσεων ούτε λόγος :problem: ...)

Απάντηση στο παραπάνω. Πρόγραμμα για το γράφοντα:
Δευτέρα 12:45~ 14:30: Εφαρμοσμένη Υδραυλική (5ο)
Δευτέρα 12:45~ 14:30: Ροή με Ελεύθερη Επιφάνεια (7ο κατεύθυνσης)
Πέμπτη 08:45~ 10:30: Εφαρμοσμένη Υδραυλική (5ο)
Πέμπτη 09:45~ 12:30: Ειδικά Θέματα Διαχείρισης Έργων (9ο επιλογής)
Πέμπτη 13:45~ 15:30: Ροή με Ελεύθερη Επιφάνεια (7ο κατεύθυνσης) - εδώ δεν συμπίπτουν οι ώρες ! Θαύμα...

Και αξιοποιώ την πάσα :D
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
5. Η "αγορά" δεν περιμένει από εσάς (πλήν των παρακάτω προφανών περιπτώσεων) "εξειδικευμένες" γνώσεις (κατεύθυνσης). Περιμένει όμως στέρεες "κορμού"...
Ο γράφων δε-σεσημασμένος κακούργος- απαιτεί επιπλέον (ως επαγγελματίας στην εταιρία του, όχι ως διδάσκων): Βαθύτατη "στατική = μηχανικής των πρώτων εξαμήνων" αντίληψη + "παράπλευρες" γνώσεις Διοίκησης Έργων και άλλες (φτου κακά) γνώσεις που συνήθως τις χαρακτηρίζετε "οικονομικές" + επιπλέον "soft" ικανότητες συμπεριφοράς (ομαδικό πνεύμα, ηγεσία, διαχείριση συγκρούσεων σε ομάδα,..) +...
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 1969

Δημοσίευσηαπό abcd » Τρί, 08 Σεπ 2009 12:25 am

merde_conserve έγραψε:Ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου για το γνωστικό πεδίο αλλά πρέπει να πούμε ότι το αντικείμενο των δομοστατικών είναι σαφώς πιο καθορισμένο σε αυστηρά "μηχανικά" όρια απ'ότι τα αντικείμενα των γεωτεχνικών και υδραυλικών, και για αυτό μπορεί να αναλυθεί στο βαθμό που αναλύθηκε. Τόσο η συμπεριφορά των ρευστών όσο και των εδαφών είναι πολύ πιο περίπλοκα φαινόμενα, και δεν είναι δυνατή (μέχρι στιγμής) η ακριβής και πλήρης ανάλυσή τους με μαθηματικά εργαλεία, και για αυτό καταφεύγουμε σε πειραματικές και εμπειρικές εξισώσεις. Μιλάμε για μέσα φυσικά τα οποία μπορεί να είναι ανισότροπα, μη ομογενή, με μεγάλη ποικιλία ιδιοτήτων στα οποία δεν ακουμπάμε καν την κλίμακα του "μικροσκοπικού". Τα δομικά υλικά (τα οποία αναλύει ο δομοστατικός), έχουν πάνω-κάτω πιο σαφείς/καθορισμένες ιδιότητες και συμπεριφορές, με ως ένα βαθμό ελεγχόμενες ιδιότητες και μηχανικά μεγέθη από την παραγωγή τους.

Πέραν αυτών, όντως η στατική ως προγενέστερη επιστήμη των άλλων έχει αναλυθεί εκτενώς, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο έρευνας. Ιδίως τα θέματα που αφορούν σε νέα υλικά και σε υπολογιστική ανάλυση είναι ακόμα "hot". :mrgreen:

Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τα συγκοινωνιακά δίκτυα(-συγκοινωνιολόγοι),αφού βασίζονται κυρίως σε πιθανοτικά μοντέλα,τα οποία έχουν βγει με εμπειρικά κριτήρια απο πειράματα κλπ...και πάλι όμως αποκλίνουν από λίγο έως πολύ στο σχεδιασμό ανάλογα με την περίπτωση λόγω του αστάθμητου παράγοντα που λέγεται ανθρώπινη διάθεση(είναι πολύπλοκη η άτιμη)
(τα λέει ένας μη συγκοινωνιολόγος)

Κάτι άσχετο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί(δεν εννοώ εσένα merde/μήπως το παρεξηγήσεις λόγω της παράθεσης) υποτιμούν το γνωστικό αντικείμενο κάποιων καταυθύνσεων πχ.συγκοινωνιολόγοι?????το αν είναι ευκολη ή δύσκολη νομίζω είναι πολύ πολύ σχετικό και διαφέρει στον καθένα ανάλογα με καθηγητες που κάνουν το μάθημα,αν σου αρέσει η όχι κλπ.
abcd

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 08 Σεπ 2009 1:04 am

Κάτι άσχετο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί(δεν εννοώ εσένα merde/μήπως το παρεξηγήσεις λόγω της παράθεσης) υποτιμούν το γνωστικό αντικείμενο κάποιων καταυθύνσεων πχ.συγκοινωνιολόγοι?????

Εγώ δεν έχω καμία εμπάθεια με τους συγκοινωνιολόγους ούτε τάση υποτίμησης, απλά υποκύπτω στο κλασικό πείραγμα περί της "στατιστικής κατεύθυνσης" κλπ κλπ :mrgreen: . Είναι καθαρά για πλάκα, ελπίζω να μην το παρεξηγήσουν οι συγκοινωνιολόγοι συνάδελφοι. Όπως αντίστοιχα μας λένε εμάς καμένους, τρεις-και-ο-κουκος, νερουλάδες, κ.ο.κ. ;)

Το χουμε ξανααναλύσει αυτό για τη δυσκολία ή την ευκολία. Υπάρχει σαφώς ο υποκειμενικός παράγοντας, αλλά επίσης υπάρχουν και άλλοι πιο αντικειμενικοί παράγοντες, όπως οι γνωστικές απαιτήσεις από μαθήματα προηγούμενων εξαμήνων (π.χ συγκοινωνιολόγος πας φλου χρωστώντας σχεδόν τα πάντα, ενώ δομοστατικός χωρίς στατικές είναι σαν να πηγαίνεις για αλπικό σκι με σανδάλια), το μαθηματικό υπόβαθρο, η δυσκολία κατανόησης του γνωσιακού πεδίου κ.ο.κ . Αυτό ίσως να "χρωματίζει" κάποιες κατευθύνσεις προς το εύκολο ή το δύσκολο.

Εν κατακλείδει τα πάντα είναι θέμα γούστου. Απλά θεωρώ ότι το να πηγαίνεις σε κάποια κατεύθυνση για λόγους μόδας, ενδοσχολικής τάσης ή...παρεών είναι λίγο κοντόφθαλμο. Η επιλογή κατεύθυνσης και, κυρίως, η επιλογή μαθημάτων, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα το τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον, αλλά και το τι "αντέχει" η αγορά εργασίας, για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Και ναι, το πτυχίο είναι μεν ενιαίο, αλλά η αγορά έχει τρόπους να βρίσκει αν ο πυρήνας των γνώσεών σου είναι πράγματι ενιαίος ή τρύπιος σαν κεφαλοτύρι. Και μια ίσως...μονόπλευρη αντιμετώπιση/εξειδίκευση των προπτυχιακών σπουδών να αλλάζει την ισοτροπία του προς το χειρότερο για σένα. Ταπεινή άποψη.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό PAINTER » Τρί, 08 Σεπ 2009 1:44 am

πρώτη επισήμανση:η σχολή μας καλώς ή κακώς είναι δομημένη πάνω σε ένα πρόγραμμα για δομοστατικούς.τέλος.όλα τα άλλα έρχονται κ κολλάνε απλά συμπληρωματικά δίπλα σε αυτό.----ας μην ξεχνάμε οι παλαιότεροι, την χαρακτηριστική άποψη του παπαδρακάκη την οποία επαναλάμβανε χρόνια:δεν χρειάζεται μεταπτυχιακό παρά μόνο αν πας για έρευνα, το πτυχίο μας είναι αρκετό για να δουλεψεις.δεν κατάλαβα τότε όμως ο @αλάκας (εγώ), ότι άνθρωπος εννοούσε ότι δεν χρειάζεται όταν είσαι δομοστατικός, γιατί για την κατέυθυνσή μου άλλα βλέπω.

δεύτερη επισήμανση:ότι το μόνο δίλλημα είναι αν θα πας για έρευνα.Αυτό είναι δίλλημα αν θες να πας αμερική.Και αυτή δεν είναι η πλειοψηφία των φοιτητών.Δίλλημα είναι αν θα πας για μελέτη, αν θα πας κατασκευή, αν θα αποδεχτεις να ξενιτευτείς για να δουλέψεις, αν θα το παλέψεις να δουλέψεις στην κατεύθυνση που διάλεξες ή σε ότι σου κάτσει,κλπ.

τώρα αυτό που εξυπηρετεί σίγουρα η επιλογή κατεύθυνσης σύμφωνα με τα γούστα είναι ότι θα τελειώσεις πιο έυκολα γιατί απλά δεν παρακολουθείς τα μαθηματα από υποχρέωση, οπότε τα κατανοείς πιο εύκολα.
αυτό το ίδρυμα,εσείς οι ίδιοι το απαξιώνετε κάθε μέρα...με τον να μπαίνετε το πρωί και το να βγαίνετε το βράδυ χωρίς να προσφέρετε τίποτα σ'αυτό,χωρίς να γυρνάτε κάτι σ'αυτό.Εάν κατανοήσετε τη σημασία του να είσαι μέλος του πολυτεχνείου ίσως ανακαλύψετε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο έναν ρόλο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΙΟΥΝΙΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=W3XZqb50SfI
Άβαταρ μέλους
PAINTER
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2002

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 08 Σεπ 2009 10:55 am

Ένα πάντως είναι σίγουρο στο 95% των περιπτώσεων κανείς δεν θα σε ρωτήσει έξω την κατεύθυνση σου, εκτός και αν είναι κάποιο γραφείο μελετητών που ασχολείται με π.χ. στατικές μελέτες και ακεί μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. αν θέλετε την άποψή μου το σημαντικότερο είναι να τελειώσεις γρήγορα γιατί μέχρι τα 35 είναι τα πιο δημιουργικά χρόνια και αν θες να καθιερωθείς σε αυτά τα χρόνια θα θέσεις τις βάσεις...
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό jackson » Τρί, 08 Σεπ 2009 11:37 am

stalin έγραψε:Ένα πάντως είναι σίγουρο στο 95% των περιπτώσεων κανείς δεν θα σε ρωτήσει έξω την κατεύθυνση σου, εκτός και αν είναι κάποιο γραφείο μελετητών που ασχολείται με π.χ. στατικές μελέτες και ακεί μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. αν θέλετε την άποψή μου το σημαντικότερο είναι να τελειώσεις γρήγορα γιατί μέχρι τα 35 είναι τα πιο δημιουργικά χρόνια και αν θες να καθιερωθείς σε αυτά τα χρόνια θα θέσεις τις βάσεις...

Με τη λογική αυτή εννοείς ότι κάποιος πρέπει να πάρει μια εύκολη κατεύθυνση (νομίζω ο Συγκ/λόγος είναι η πιο εύκολη) για να τελειώσει γρήγορα κ μετά να πάει να καθιερωθεί σε ένα γραφείο στατικών μελετών (τα περισσότερα)...που μπορεί να απαιτεί πράγματα που ο Δομοστατικός έχει κάνει ενώ ο Συγκ/λόγος ούτε έχει δει....Άρα πως θα καθιερωθεί?
jackson

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τρί, 08 Σεπ 2009 11:47 am

Με τη λογική αυτή εννοείς ότι κάποιος πρέπει να πάρει μια εύκολη κατεύθυνση (νομίζω ο Συγκ/λόγος είναι η πιο εύκολη) για να τελειώσει γρήγορα κ μετά να πάει να καθιερωθεί σε ένα γραφείο στατικών μελετών (τα περισσότερα)...που μπορεί να απαιτεί πράγματα που ο Δομοστατικός έχει κάνει ενώ ο Συγκ/λόγος ούτε έχει δει....Άρα πως θα καθιερωθεί?

Γιατί ποιος είπε οτι οι Δομοστατικοί τελιώνουν αργά? :lol: :lol:
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό jackson » Τρί, 08 Σεπ 2009 11:58 am

Κανείς. Αλλά αν κάποιον που έχει στο μυαλό του να τελειώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί, τον στείλεις στους δομοστατικούς, δεν θα τελειώσει όσο γρήγορα θα τελείωνε στου συγκ/λόγους. Αν σε ενδιαφέρει κ σ' αρέσει αυτό που κάνεις τη σχολή την τελειώνεις κ σε 4 χρόνια, ούτε καν σε 5...
jackson

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 08 Σεπ 2009 2:00 pm

Προφανώς δεν έχεις ιδέα τι γίνεται στο χώρο... :sick: Κατ' αρχάς τα περισσότερα γραφεία δεν είναι στατικών μελετών, για την ακρίβεια είναι πολύ λίγα. Επίσης όταν λέω να καθιερωθείς προφανώς δεν εννοώ ως υπάλληλος σε οποιοδήποτε γραφείο... Όσο για το πώς θα καθιερωθεί, ένα παράδειγμα γνωστού μου που είναι εργοταξιάρχης σε μεγάλη εταιρεία. Είναι συγκοινωνιολόγος, και??? Σημασία έχει αν κάνεις για την δουλειά, αν έχεις τα κότσια, αυτό ζητάει η πιάτσα (έκφραση του χώρου...). Βέβαια αν πας για μελετητής (εργολήπτης) ή για έρευνα, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Αλλά αυτή είναι η μειοψηφία.
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό bell » Τρί, 08 Σεπ 2009 2:16 pm

Ωραίες απόψεις βλέπω για τις κατευθύνσεις,ιδιαίτερα για αυτές των συγκοινωνιολόγων. :lol:
1)Το αν περνιέται ευκολα το μάθημα έχει να κάνει κατα μεγάλο ποσοστό με τον καθηγητή,
μπορεί απλά στα μαθήματα των συγκοινωνιολόγων να βάζουν πιο βατά θέματα,
αυτό όμως δεν σημαίνει οτι η κατεύθυνση είναι γελοία.
Φανταστείται μια μέρα να πει ο κ.Κανελαιδης(δν θυμάμαι αν γράφεται έτσι) ότι θα τους βάλω δύσκολα θέματα
τότε μάλλον θα συζητάμε για καταστάσεις στατικής 2(600++ άτομα να το χρωστάνε),η νομίζετε ότι δν μπορεί να το κάνει,
απλά ο άνθρωπος δν το θέλει.Γιατί θυμάμαι οτι έλεγε συνέχεια στις παραδόσεις 5ο εξάμηνο θέλω απλά να σας εξετάσω στα βασικά.

2)Νομίζετε δηλαδή οτι αν πας στους δομοστατικούς,επειδή την έχουμε θεοποιήσει, όταν τελειώσεις (για την πλειοψηφία ειδικά) τη σχολή θα ξέρεις στατικά, ο.σκυρόδμεμα,θεμελιώσεις σε τέτοιο βαθμό που θα κάνεις μελέτη από μόνος σου χωρίς επίβλεψη μόλις βγεις για κτίρια.
Μιλάω για αυτούς που θα βγούνε τώρα όχι για την παλιά σειρά.

Αν πάτε να το επιχειρήσετε θα φάτε κόσμο και κοσμάκη

3)Επομένως απαιτείται και εμπειρία μετα τη σχολή για να θεωρείσαι είτε δομοστατικός είτε υδραυλικός,συγκοινωνιολόγος,γεωτεχνικός.
Φυσικά το ότι θα κανετε μερικά μαθήματα παραπάνω σε κάθε κατέυθυνση θα σας δώσει εφόδια τα οποία θα τα χρησημοποιήσεται έξω.

4)Σε όποια κατέυθυνση και αν πάτε το δίπλωμα θα είναι το ίδιο-ενιαίο,αρα τα ίδια επαγγελματίκα δικαιώματα θα χουμε.Το οτι μπορούμε όμως να τα κάνουμε δν σημαίνει ότι τα ξέρουμε πραγματικά
πχ(είναι πραγματικότητα) δομοστατικός του ΕΜΠ που τελείωσε πριν τρία χρονια περίπου με 7,9(πολύ καλος βαθμός) εργαζόταν σε γραφείο ενος πολιτικού-υδραυλικού μηχανικού ΕΜΠ(πολλά χρόνια εμπειρίας).Υστερα από ενάμιση χρόνο που ήταν στο γραφείο του λέει λοιπόν μια μέρα ο δομοστατικός στον κ.Π(υδραυλικός):
''θα ήθελα να αναλάβω απο μόνος μου μια μονοκατοικία(τα πάντα έννοω) ενος γνωστού του πατέρα μου,και εσείς να ελέγξετε αν τα έχω κάνει σωστά
και να υπογράψετε(γιατί ο νέος ήταν στο ΙΚΑ όχι με δελτίο παροχής υπηρεσιών)''.Ο κ.Π δέχτηκε
Μετά απο μια εβδομάδα έρχεται ο νέος και του λέει κ.Π κάπου έχω κάνει λάθος και μου βγαίνει 60cm πλάκα :clap: :clap:
Φυσικά γέλασε ο κ.Π και διόρθωσε τα λάθη.
Συμπεράσματα μόνοι σας.......

Off topic:
Ερώτηση προς κύριο Κατσαρέλη εσάς ο κ.Νουτσόπουλος σας είχε κάνει???
Γιατί μου πε ο κ.Π ότι τότε που το είχανε ήταν πολύ καλός και τους έκανε και μαθάματα ακόμα και μερικά σαββατοκύριακα ροή μέσα απο πορώδες υπέδαφος και κάτι άλλα.
bell

Έτος εισαγωγής: 2003

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα-Γενικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης